söndag 28 februari 2010

Tydligt om centrum från Helena

Helena Proos svara Henrik Botolfs, Svensk Handel, i senaste upplagan av Ena Håbo-tidningen och hon gör det bra!

Helena poängterar att utvecklingen av Enköpings centrum är viktigt för oss Socialdemokrater oavsett om det är valår eller inte och det är en viktig och tydlig signal.


/Matz

fredag 26 februari 2010

Olofsson inte så smart

Så har den klämkäcka centerledaren Maud Olofsson ännu en gång visat vilken människosyn hon har!

I en TV-intervju om timvis avläsning av elmätare dumförklarar Olofsson HELA SVENSKA FOLKET!

Hon menar i intervjun att människor idag inte förstår sambandet mellan förbrukning och kostnad.

Hon pratar om att folk måste bli miljösmarta, men hur smart är hon själv egentligen?

När jag ser intervjun för andra gången på SVT händer det ironiska. Mitt i intervjun slocknar bilden och blir helt svart. SVT är miljösmarta!

/Matz

torsdag 25 februari 2010

Sossefika

Var på Folkets Hus idag på eftermiddagen för lite fika. Helena har dragit igång något hon kallar för Sossefika där man ska kunna träffas under lediga former. Och hon har verkligen lyckats!

Det var idel kända ansikten från partiet, men det pratades i princip allt annat än politik. Det var allt från PRO till flugfiske. (Jodå, det blev lite politik också - skam vore väl annars;)

När vi var med fullmäktigegruppen i Syninge pratade vi om vad som var viktigt för oss i partiet under valrörelsen och en av de saker som kom upp var att vi måste försöka ha lite mer roligt tillsammans.

Har du tid på torsdagar mellan 15.00 och 17.00 kan jag rekommendera att ta dig till Folkets Hus. Förutom gott kaffe med tillbehör bjuds det på trevligt sällskap under lättsamma former.

/Matz

SNOW WARS III

Höll på att sätta kaffet i halsen när jag läste morgonens huvudrubrik i EnköpingsPosten:
Parkeringsförbud i hela stan i natt!

Janne Fredriksson (C) har fått sina böner hörda. Fredriksson uppmanade enköpingsborna för ungefär 14 dagar sen att "inte parkera på gatorna". Nu får han alltså sin vilja igenom!

Gatukontoret har tagit ett akut beslut om att ta bort all snö på gatorna pga SMHI utlovar ytterligare 25 cm snö till helgen. Beslutet innebär att INGEN FÅR PARKERA I STAN INATT!

Jag, och fler med mig, har föreslagit att man tidigare skulle satt in tidszoner för att rensa stadens gator.

Nu ska boende, som har sina bilar på stadens gator nattetid, på något sätt hitta en snabb lösning för en natt. Frågan är bara var? (Jodå, jag vet att det finns närliggande parkeringsalternativ, men räcker det?)

När det stod klart att det kunde komma en influensapandemi i höstas tog kommunen snabbt fram en plan för vilka insatser som skulle kunna komma ifråga!

Vinter blir det varje år och ändå prioriterar inte kommunen en långsiktig plan på hur man ska hantera detta. Här måste majoriteten i tekniska nämnden vakna! Hur svårt kan det vara?

Vi bor på den del av planeten Tellus som har fyra årstider. Ändå står vi helt handfallna när kung Bore tar sitt fasta grepp om markförhållandena!

Som Robert Gustavsson skulle sagt: "Konstigt va..."

/Matz

onsdag 24 februari 2010

Parkeringsproblematik

Var på stan igår med yngsta sonen för att hitta lite kläder till honom. I och med att jag har haft lite problem med ett knä ett par dagar villa jag så klart parkera bilen så nära centrum som möjligt.

Valde därför Kungsgatan, mellan Källgatan och Sandgatan. Hade tur att hitta en ledig plats på en gång. Tog ut svängen lite extra, men fick i alla fall parera och backa lite för att komma in ordentligt. Inte så farligt...

När vi shoppat klart var det så dags för hemfärd igen. Vi satte oss i bilen (efter att ha gått några extra meter i och med de höga snövallarna längs trottoaren). Det kom en bil uppifrån Källgatan som vi fick invänta, men det tog längre tid än vi trodde. Från andra hållet kom tre bilar och nu uppstod ett dilemma!

Vilken bilist skulle ge sig först? Det blev riktigt spännande! Till slut tröttnade i alla fall bilen från Källgatan och backade undan för att släppa förbi de andra.

Äntligen var gatan fri från trafik och jag kunde påbörja backandet ut från parkeringsplatsen. Lättare sagt än gjort! Utan att ha fått chansen att lägga om ratten tog det helt enkelt stopp. Snövallen på andra sidan gatan var närmare än jag trott.

Nu blev det ett löjligt "juckande" fram och tillbaka för att försöka komma i sväng.

Vi har tidigare inom partiet diskuterat att snedställa parkeringsplatserna på nedre Kungsgatan och nu fick jag ännu ett argument för att genomföra denna förändring.

Snedställ parkeringarna och enkelrikta gatan från Källgatan så underlättar det en hel del!

Har i och för sig hört ett förslag om att göra nedre Kungsgatan till gågata! Är inte helt främmande till den tanken heller!

/Matz

tisdag 23 februari 2010

150 års erfarenhet?

Statens Järnvägar - myndighet med över 150 års erfarenhet av tågtrafik i Sverige!

Det här kan ju inte vara den första vintern på över 150 år som det dimper ner stora mängder snö.

Som före detta pendlare har jag själv erfarenhet av hur SJ hela tiden hittar anledningar till sina förseningar.
  • löv på spåren
  • solkurvor
  • frusna växlar
  • frusna bromssystem
  • vagnfel
  • lokfel
  • mm
Listan går nog att göra oändlig!

Begreppen "framförhållning", "erfarenheter" och "kvalitetsäkring" verkar inte vara högprioriterade.

Riksdagsman Mats Berglind hade en intressant vinkling på problematiken på sin Facebook igår:

"Förstår inte kritiken att tågen är försenade. Vårt tåg tog 54 minuter istället för 43. Ett litet problem var att första tåg till Stockholm gick 16.43 och vi skulle åka 08.40. Men nu är vi framme - varma och goa!"

Det är ju bara för SJ att hoppas att alla resenärer är lika förstående och överseende som våra riksdagsmän ;)

/Matz

måndag 22 februari 2010

Klyftorna ökar...

För ganska precis en månad sedan skrev jag ett blogginlägg om Reinfeldts missvisande retorik där han påstår att alla fått det bättre och att skattesänkningarna gett ett "rättvisare Sverige"!

Sanningshalten i dessa uttryck, menar jag, är så långt ifrån verkligheten man kan komma. Nu kommer också statistik från olika håll som visar på att jag har rätt.

Jobbskatteavdragen har gett positiva siffror i lönebeskedet för den som har jobb, men ekonomin har försämrats pga höjda avgifter, sänkta ersättningsnivåer, ökade löneskillnader och högre arbetslöshet.

Det här kan inte den moderatledda regeringen, med Reinfeldt i spetsen, förneka. De kan inte heller skylla på den internationella finanskrisen.

Allt är konsekvenser av den borgerliga politik som genomfördes redan ett år innan finanskrisen!

Swedbanks privatekonomiska institut har räknat ut att en tvåbarnsfamilj som bor i radhus får nästan 2.200 kr extra att röra sig med i januari 2010 jämfört med för ett år sedan.

Skulle familjen istället bo i en hyresrätt skulle det röra sig om ungefär hälften trots att båda föräldrarna jobbar.

Pensionärsparet är, inte helt oväntat, förlorarna i det moderatledda Sverige! De får 380 kr mindre att röra sig med när alla fasta inkomster och utgifter räknats samman!

I en SCB-rapport står även att läsa att 50% av alla ensamstående mödrar någon gång under de senaste 12 månaderna haft svårt att klara sina löpande utgifter!

Det står tyvärr ingenting om hur deras barn mår av den situationen.

Klyftorna ökar i det moderatledda Sverige! Tjockleken på plånboken beror på vilken samhällsklass du tillhör! Det blir allt tydligare!

Orättvisor måste bekämpas och det kan vi göra tillsammans!

/Matz

Välfärd genom solidaritet

Läser Dagens Arena om den förväntade borgerliga skrämseltaktiken under valrörelsen - röd-grön skattechock!

Precis som man skriver i artikeln är det inte svårt att på ett tydligt sätt visa på hur den moderatledda regeringen bit för bit monterar ner välfärden genom sin privatiserings- och skattesänkarpolitik.

Bollen ligger på straffpunkten och det är bara att klippa till!

Här har vi världens chans att visa på skillnaderna mellan borgerlig "sköt-dig-själv-och-skit-i-andra"-inriktning och socialdemokratiskt solidaritetstänkande.

"På det ordet vilar hela min socialdemokratiska själ och hela mitt socialdemokratiska hjärta. Solidaritet!" (Mona Sahlin, kongressen 2009)

Det får inte bli samma pajkastning som under den förra valrörelsen! Självklart ska vi peka på bristerna i den borgerliga politiken, men vi får inte glömma att visa på hur vi vill återställa välfärden - i landet, i länet, i kommunen!

/Matz

söndag 21 februari 2010

Snöröjning - IGEN!!!

Även för en vinterälskare som jag finns det gränser. Två decimeter nysnö är inte det stora problemet, men att behöva röja efter röjare är ganska tungt.

(Bilden tagen 21/2 på Drottninggatan i Enköping.
Foto: Emma Keijser)


Var ner till morsan på Korsängen för att hjälpa till med att få bort den nederbörd som fallit. Insåg då att det är ganska skönt att bo i radhus med relativt liten yta att hålla rent.

Problemet på Korsängen är att kommunen för några år sedan fick för sig att bygga farthinder på gatorna. Denna vinter får de boende betala ett högt pris för detta illdåd!

För det första trycker snöröjarna upp all snö på dessa farthinder. För min mors del innebär det att större delen av uppfarten mot huvudentrén täcks av hårt packad snö. För en 75-åring blir det jobbigt att röja efter röjarna. Dessutom påpekar brevbärarna att fastighetsägarna MÅSTE se till att brevlådorna ska kunna nås från bil!

Kommunen har även tagit bort trottoarerna på gatorna med farthinder. Det borde i så fall innebära att snöröjarna skulle kunna åka närmare tomtgränserna än vad de gör idag! Men så är inte fallet!

Mitt i mitt snöröjande på Korsängen kommer vice ordförande i tekniska nämnden, Lars van Aller, gående. Så passande, tänkte jag och ventilerade mina ondgörelser över hur kommunen sköter sina åtaganden. Kanske förs mina synpunkter vidare - hoppas!

På väg hem i bilen kommer jag till korsningen Ängsgatan-Bäckgatan och blir då varse ytterligare en bieffekt av den vita nederbörden. Jag ser inte om det kommer någon bil från höger på grund av ett två och en halv meter högt snöberg. Sakta, sakta smög jag fram för att till slut kunna konstatera att kusten var klar.

Sommmartid påpekas vikten av att buskage och häckar inte får överstiga en viss höjd och att det åligger fastighetsägaren att åtgärda detta. Vilket ansvar har kommunen när det gäller trafiksäkerhet på samma gator vintertid.

Dessutom tvingas gående att riskera sin hälsa och till viss del sina liv genom att tvingas ut i gatorna för att ta sig fram!

Visst har det varit problem för kommunen att hitta platser att dumpa all snö som röjs från gator och vägar, men faktum är att problemet är än värre för den enskilde fastighetsägaren!

Visst är det härligt med snö och vinter!

/Matz

lördag 20 februari 2010

"Gör Reinfeldt arbetslös...

...innan du själv blir det."


SSU sätter verkligen fingret på den kanske största och viktigaste valfrågan - ungdomsarbetslösheten!

Prognoserna för arbetslöshetssiffrorna för 2010 ser inte bättre ut - snarare tvärt om. De förväntas öka ytterligare och regeringen sitter helt handfallen och tittar på.

De anser sig göra en satsning vad gäller högre studier genom att öka antalet utbildningsplatser med ca 45.000 platser 2010/2011. Betänk då att antalet komvuxplatser skars ner från 142.000 år 2006 till 100.000 år 2008! Logiskt? Nej!

Behöver unga komplettera ofullständiga utbildningar måste de få göra det. Det ska finnas fler utbildningsplatser på BÅDE komvux OCH högskola.

SSU:s nollvision vad gäller ungdomsarbetslöshet är mycket intressant, där man lyfter fram specialriktade insatser för unga med kunskapslyft och beredskapsjobb.

Vår framtid, ungdomarna, är en resursfråga och det måste få kosta!

/Matz

måndag 15 februari 2010

Röstfiskare eller valfuskare

Moderaterna införde ett kontrollsystem för att se över så att föräldrar inte fuskar när de är hemma för vård av sjukt barn.

Moderaterna inför nya regler i sjukförsäkringen för att komma åt människor som fuskar med långtidssjukskrivningar.

Moderaterna glömde tydligen att införa ett kontrollsystem inom det egna partiet. Nu ska ett 50-tal personer höras i utredningen om misstänkt valfusk inom Moderaterna!

Är det månne genom sig själv man känner andra?

/Matz

fredag 12 februari 2010

Snöröjarengagemang

Visst är det härligt när medborgare engagerar sig och kommer med konkreta förslag!

I Enköping är det just nu snöröjningen, eller kanske bristen på densamma, som engagerar mest.

Senast i gårdagens Enköpings Posten uttalade sig Jan Fredriksson (C) som representant för majoriteten. Han hade i och för sig ingen direkt lösning på hur snöröjningen ska skötas, men som god vän av ordningen (och helt enligt majoritetens mantramanual) överlåter han HUR-frågan till tjänstemännen.

Medborgarengagemanget har nu hittat nya vägar i och med sociala media. Någon, som tydligen tröttnat på hur gatorna ser ut i vår stad, har startat en grupp på Facebook - Vi som tycker att snöröjningen i ENKÖPING är USEL!

I beskrivningen av gruppen står att läsa:
"Vi som mer än gärna betalar några kronor extra i skatt för att GRAVIDA, HANDIKAPPADE & GAMLA ska kunna ta sig fram på Enköpings gator.. "

Min svärfar, som åker runt en hel del i Sverige, påpekar varje gång han kommer hit att "Enköping är nog den sämst skötta staden" just när det gäller snöröjning. Bara genom att besöka våra närmaste grannstäder - Västerås och Uppsala - kan man inte annat än hålla med.

Nu har jag i och för sig, till min glädje, sett att man börjat frakta bort snö från gatorna. (Gert Fylking skulle förmodligen ha utstött ett högljutt - ÄNTLIGEN!) Dock kvarstår en hel del att göra.

Vi pratar om tillgänglighet för alla när det gäller lokaler i Enköping. Nu skulle man faktiskt kunna ifrågasätta tillgängligheten till Enköpings tätort!

Under större delen av denna vinter har det varit stora problem att ta sig till och från busshållplatser och parkeringsplatser. Personer med någon form av funktionsnedsättningar har med största sannolikhet hållit sig hemma pga av att de blivit funktionshindrad helt och hållet.

Självklart måste vi ha förståelse för att det har varit svårt att hinna med att röja den snö som fallit, men genom att titta på hur andra kommuner löst problematiken måste vi kunna hitta lösningar som även passar Enköping.

Jag har också förståelse för att det är svårt att hitta någon plats att göra av all snö. Nu är ju inte snöfall något som är nytt för 2000-talet (även om vi haft ett antal gröna vintrar) så kommunen bör ju kunna ha framförhållning och en plan för hur man ska aggera vid sådana här tillfällen.

Datum- och tidsstyrd parkering kan vara ett förslag. Det blir ju lite konstigt om man som Jan Fredriksson uppmanar folk att "INTE PARKERA PÅ GATORNA"! Snälla Janne - hör du vad du säger? Om man inte får parkera på gatorna i Enköping var ska man då göra av sitt fordon?

I övrigt kan jag bara hänvisa till nyss nämnda Facebook-grupp! Där finns många konkreta förslag!

/Matz

torsdag 11 februari 2010

Fredrick är Ursula är Fredrick

Det är bra att Fredrick Federley pratar öppet om sin homosexualitet och sitt alter ego Ursula. Det gör att HBT-frågorna lyfts upp på rätt nivå.

Jag anser också, precis som Stig-Björn Ljunggren, att det är bra att Federley brutit ny mark och inlett en era där även politiker, och då kanske framför allt riksdagsledamöter, tillåts att ha flera strängar på sin lyra.

Det som däremot gör mig lite orolig är när Federley säger:
"Det var inte jag som åkte - det var Ursula!"

För nog är det väl så att; även om man är "transa" (som Federley själv uttryckte det i TV) så måste man kunna stå för det man gör.

Åker Fredrick Federley som sitt alter ego Ursula på en resa (sponsrad eller inte...) är det trots allt Fredrick Federley som tagit det beslutet. Fredrick är Ursula är Fredrick!

Man bör akta sig för hörn! Det är så lätt hänt att man målar in sig i dem!

/Matz

onsdag 10 februari 2010

Maud Olofsson (C) gör det - IGEN!!!

Centerpartiledaren och näringministern Maud Olofsson gör det igen! Säger en sak ena veckan och gör en annan veckan därpå. Jag förstår om hon har svårt att dra på smilbanden just nu!

Den här gången gäller det SAS där Olofsson bestämt sig för att använda 1 miljard skattekronor, som enligt henne ska göra att SAS får "luft under vingarna" igen.

Totalt har Olofsson på mindre än ett år skjutit till 2,3 miljarder till ett flygbolag som sedan början av 2000-talet brottats med ekonomiska bekymmer. Ett flygbolag som inte hänger med i lågprisbolagens takt. Ett bolag som med största sannolikhet kommer att behöva mer ekonomiskt stöd inom en ganska snar framtid för att inte behöva försättas i konkurs!

Detta försvarar Maud Olofsson med att det är "affärsmässigt riktigt" (vilket dessutom verkar vara hennes senaste favoritmantra).

Regeringen hävdar att detta på sikt är en lönsam stöttning och att man förväntar sig att få igen pengarna med råge när konjunkturen vänder.

SAS ekonomiska problem är som sagt inget nytt utan något som man brottats med under större delen av 2000-talet och framtidsutsikterna ser, enligt expertisen, allt annat än ljusa ut!

Det är alltså inte bara ett naivt synsätt - det är också ett oansvarit ekonomiskt aggerande från den sittande regeringen. Framför allt från näringsminister Maud Olofsson (C).

/Matz

måndag 8 februari 2010

Sociala media på min ära...

I helgen var fullmäktigegruppen samlad i Syningen. Där kom vi bland annat att prata om vikten av att finnas med på de sociala media som finns att tillgå.

När jag i helgen också fick bekräftelse på att just de sociala medierna kommer att spela en stor roll i valrörelsen var det inte längre något att tveka på.

Bloggen och Facebook hade jag sedan tidigare, men nu har jag även lagt till ett Twitter-konto! (Du hittar mina Twitter updates här till höger!)

Funderar på YouTube och Flickr, men vi tar en sak i taget - haha!

/Matz


söndag 7 februari 2010

Framtidstro och stolthet

Strålande vinterväder borde locka till en långpromenad, men istället kommer eftermiddagen att ägnas åt att gå igenom bokslutspärmen. Imorgon och på tisdag är det nämligen bokslutsberedning för hela slanten!

Sitter fortfarande och suger på karamellerna som Håkan Juholt bjöd på i Syninge. Vi är nog flera i fullmäktigegruppen som känner oss ordentligt taggade efter hans inspirationstal.

Tycker också att vi i gruppen var duktiga på att hitta grundstenar att bygga vidare på inför valrörelsen.

När dessutom oppinionssiffrorna ger tydliga signaler om vartåt det lutar känns det än mer inspirerande! Det märks också i samtalen med alla människor man möter att återtåget har börjat - både på riks- och lokalplanet!

HÄRLIGT!

/Matz

lördag 6 februari 2010

Tack till Helena och Hasse...

...för två kanondagar i Syninge! En bra kick-off på valrörelsen - nu kör vi!

Att sen inramningen på själva kursgården med omnejd var riktigt bra gjorde inte heller något!

Här har vi precis "landat"!
Matsalen med magnifik utsikt!
Inkvarteringsdags!
Och naturen som var bedövande vacker!
Kan det bli så mycket bättre!?
/Matz

fredag 5 februari 2010

Imponerande och inspirerande

Det blev som jag hade förväntat mig. Håkan Juholt har "det där" som gör att man bara vill sätta igång med valrörelsen IGÅR!

Det var en hel del skratt men också massor av eftertanke och reflektion över nuläget. Hur göra för att nå det resultat vi eftersträvar?

Det fanns inget facit men massor av input som kommer att vara användbart under morgondagen då vi ska staka ut grundtankarna kring vårt valarbete! SPÄNNANDE!!!

Vi har också hunnit med en god middag - fläskfilé med klyftpotatis och sallad med äppelkaka och vaniljsås till efterrätt.

Nu sätter vi oss ner och umgås - något vi ägnar alldeles för lite tid till i vanliga fall. Det här kommer att bli bra!

/Matz

Inspirerande sammansvetsning

I eftermiddag far vi iväg med KF-gruppen för två, vad jag förväntar mig, utvecklande dagar.

Höjdpunkten blir nog i alla fall Håkan Juholt, som kommer att vara med i eftermiddag/kväll. När jag hörde honom för första gången för ungefär ett år sedan blev jag djupt imponerad och inspirerad.

Håkan är en människa som verkligen kan konsten att fånga sina åhörare och få dem att känna "nu j..." när han är klar.

Jag kommer med stor sannolikhet att meddela innehållet i hans anförande senare idag/ikväll (ev. imorgon beroende på hur trevlig kvällen blir ;).

/Matz

måndag 1 februari 2010

Trovärdighet nolla

Vad ska folk tro på när inte ens statsministern kan hålla sig till sanningen?

Visst kan man bolla med statistik, men Reinfeldt har verkligen lyft bollandet till en ny dimension! I sysselsättningsstatistiken felar han på ca 100.000 personer. Jodå, ni läste rätt - 100.000! Och det i direktsänd TV!

I serien "Citat från svenska artister" har turen idag kommit till Thomas DiLeva:

"Vem ska man tro på, tro på, tro på när,
tro på när det blir såhär?"

/Matz

AddThis

Share |