tisdag 30 mars 2010

Dubbelt upp!

Det var ett mycket givande möte med representanter från Svensk Handel igår och det kommer att bli en fortsättning som jag ser fram emot. Tyvärr var det så mycket som jag först måste smälta och låta sjunka in så jag lägger inte ut något konkret här på bloggen.

Idag har det varit KSAU och strax är det dags för KS också!

/Matz

måndag 29 mars 2010

Möte med Svensk Handel!

Ikväll blir det KSAU-grupp inför morgondagens möte. Kvällens träff blir relativt kort i och med att vi ska diskutera citykärnans och torgets framtid.

Det kommer att bli mycket intressant att få höra Svensk Handels syn på hur Enköpings city skulle kunna utvecklas!

Kan förhoppningsvis redovisa lite intressanta tankar här på bloggen efter mötet. Håll ut!!!

/Matz

söndag 28 mars 2010

Rättvisare (S)amhälle!

Alliansens utlovade skattesänkningar för pensionärer låter stort men håller tunt!

För en pensionär med garantipension skulle det innebära ca en 100-lapp i månaden! Visst skulle pensionärerna få mer i plånboken, men skatteklyftorna mellan dem och de som arbetar kvarstår.

Alla pensionärer skulle alltså även fortsättningsvis betala mer i skatt!

Med alliansens skattesänkarpolitik kan vi också räkna med att olika avgifter och kostnader öka för den enskilde. Dessa kostnadsökningar kommer att äta upp de få kronor per månad pensionärerna skulle få. Så ser det ut idag för alla och så kommer det även att se ut framöver.

Aftonbladet skriver:
"Om förslaget blir verklighet innebär det att regeringen har sänkt skatten för landets pensionärer med totalt 10,5 miljarder kronor sedan valet 2006. Samtidigt har de som jobbar fått sin skatt sänkt med drygt 70 miljarder."

Vi får aldrig glömma att de som tjänar mest på den moderatledda regeringens skattesänkarpolitik är de som redan har mest!

Jag vill se ett rättvist Sverige!

Såg en intervju med Michael Moore igår. Han påpekade att Sverige alltid setts som ett land där man tar ett gemensamt ansvar, men "att man nu tenderar att amerikaniseras". Han menade också att USA fokuserar på "jag" medan Sverige alltid stått för "vi".

- Vill ni ha ett samhälle med ökad brottslighet och där arbetslösa och sjuka inte har rätt till sjukvård ska ni fortsätta på den inslagna banan och fortsätta amerikaniseringsprocessen, sa Moore.

Med en fortsatt borgerlig regering blir Sverige mer och mer ett jag-samhälle!

Med en Socialdemokratisk regering, tillsammans med (V) och (MP), kan VI räkna med att det välfärdssamhälle alliansen håller på att montera ner återställs.

VI kommer också att se ett rättvisare skattesystem - oavsett om VI är i arbetsför ålder eller är pensionärer!

/Matz

lördag 27 mars 2010

Alla krafter behövs!

Idag väntar Arbetarekommunens årsmöte där vi bland annat kommer att ta listan till kommunfullmäktige.

Det är ingen avundsvärd uppgift valberedningen haft (den här gången heller). De ska ta fram en lista med lagom blandning av gammalt och nytt - erfarenhet och nytänkande. Med andra ord är det någon/några som måste stå tillbaka för att ge plats för framtiden.

Det i sig behöver ju inte betyda att ens politiska engagemang upphör - tvärtom! Det finns många uppdrag i nämnder som ska fördelas, det finns mycket jobb ut mot medborgarna som vi måste hjälpas åt med. Vi har ju också ett internt politiskt arbete som måste rulla vidare och utvecklas.

Vi har ett gemensamt mål - att vinna valet den 19 september! När vi nått målet ska vi gemensamt genomföra vår politik och då är alla krafter lika viktiga!

/Matz

PS. Fortsättning följer! DS.

torsdag 25 mars 2010

Veckans citat:



"Fredrik Reinfeldt står väldigt
rakt för det han tror på.
Men han är moderat!"


Mona Sahlins svar på frågan vad hon gillar hos Fredrik
Reinfeldt i onsdagens debatt i TV4:s Kvällsöppet!

onsdag 24 mars 2010

Pudel - som i en liten Ask!

Pudeln kom som ett brev på posten(om än inte gredelin som på bilden), men faktum kvarstår: Beatrice Ask (M) kan skaffa sig en hel kennel med, och börja med uppfödning av, pudlar - det kan ändå inte rättfärdiga det hon gett uttryck för. Det sagda ordet i frågan speglar hennes ståndpunkt!

Här kan du själv bilda dig en uppfattning om vad Ask sa:
TV Aftonbladet

På regeringens hemsida säger nu justitieministern:

Låt mig, för att det inte ska finnas utrymme för missförstånd, en gång för alla mycket tydligt säga: Jag anser inte att rättsväsendet ska skicka kuvert med särskilda färger till vare sig misstänkta eller dömda. Regeringen planerar inget sådant förslag.

Frågan är då; hur ska vi vanliga människor veta när Beatrice Ask företräder regeringen i det hon säger och när hon inte gör det? Varför uttalar hon sig på det sätt hon gör för att sedan, efter en reprimand från sin partiledare, ta tillbaka det?

Nej, det här håller inte! Ask måste inse att hon inte kan sitta kvar som ytterst ansvarig för det svenska rättsväsendet efter torsdagens uttalande. Precis som den brottslighet hon säger sig bekämpa måste även hon ta konsekvenserna av sina handlingar! AVGÅ!


/Matz

Moderat härdsmälta!

Det var i februari 1992 som dåvarande kulturminister Birgitt Friggebo (FP), under en debatt om rasism och främlingsfientlighet i Rinkeby Folkets Hus, fick en total ”härdsmälta” och började sjunga ”We shall over come”. Dåvarande statsminister Carl Bildt (M) stod bredvid och såg ut som om han vill sjunka genom golvet.

I torsdags var det dags igen! Denna gång var det justitieminister Beatrice Ask (M) som fick problem med ”reaktor 1”. I en paneldebatt om sexköp där justitieministern föreslog att man ska skicka hem ”gredelina kuvert” till de misstänkta sexköparna i avskräckande syfte. Dessutom tillade hon att det ”daltas för mycket” med sexköparna! Hur tänkte hon nu?

Nu är det inte bara oppositionen som kräver justitieministerns avgång utan även de allierade inom borgerligheten!

I min teori om politiska härdsmältor inom borgerligheten kan jag inte låta bli att citera Tage Danielsson:

Ja... det va tur att det hände, va. För att då vet vi ju nu, att det är nästan säkert, att det inte händer en gång till... Och i varje fall inte samtidigt som förra gången. Risken för det, den är så fabulöst liten, så att... så att den är försumbar. Med det menas att den finns inte. Fast bara lite.

/Matz

tisdag 23 mars 2010

Försäkringskassa

För ungefär 20 år sedan blev jag återbetalningsskyldig drygt 14.000 kr till Försäkringskassan för felaktigt utbetalt bostadsbidrag (som det hette då, dagens bostadstillägg). Anledningen var enligt Försäkringskassan att jag inte redovisat ändrad SGI - sjupenninggrundad inkomst!

Till historien måste då tilläggas att jag anmälde min SGI till avdelningen på Försäkringskassan som skötte just sjukpenningen. Det visade sig, när jag kontaktade avdelningen för bostadbidrag, att "man inte samkörde systemen"! "Vi har inte de rutinerna." var svaret jag fick! Jag visste inte om jag skulle skratta eller gråta...

I samma byggnad fanns alltså avdelningen för sjukpenning och avdelningen för bostadsbidrag. Man använde sig av samma datasystem, men tydligen olika delar av det. Det vill säga - den handläggare som skötte sjukpenningbiten la in siffrorna för SGI, men dessa siffror visades inte i systemdelen för bostadsbidrag varför handläggaren som skötte den delen inte fick upp det i sin systemdel. Logiskt - eller hur...

Nu är tydligen Försäkringskassan på gång igen! Under 2009 krävde man tillbaka - jag hoppas du som läser detta sitter ner - 354 MILJONER KRONOR!

Man har bland annat betalat ut livränta i åratal utan att göra några kontroller om huruvida dessa skulle betalas ut eller inte! Skräckexemplet är en man i Stockholm som fått ett återbetalningskrav på 520.000 kr.

Försäkringskassan medger "vissa brister i rutinerna"! Även här handlar det om att personer lämnat uppgifter om ändrad inkomst och trott att Försäkringskassan kontrollerat att ersättningen varit korrekt.

Men det känns ju i alla fall bra att de idag ändå har någon form av rutiner - något som de alltså sa sig sakna för 20 år sedan.

Teknik-, system- och produktutveckling har accelererat under de senaste 20 åren, men tydligen trampar Försäkringskassan på i samma fotspår som tidigare. Någon form av byråkratisk krabbgång. Man har fortfarande inte hittat RUTINER FÖR ATT SAMKÖRA SYSTEMEN!

/Matz

tisdag 16 mars 2010

(M)iljöpris till Kulturnämndens ordförande

Under debatten kring årsredovisningen för Kulturnämnden i fullmäktige påpekade jag att Musik- och Dansskolan återigen tvingats avstå från investeringar pga att majoriteten vill "avvakta vidare utveckling av verksamheten"!

Nämndens ordförande, Ingvar Smedlund (M), menade i sitt svar att man nu förordar en Kulturskola i Joar Blå.

Det känns ju bra att det är vår motion i frågan, som lades i juni 2009, fått den moderatledda majoriteten att åter få upp ögonen för frågan.

Däremot känns det som om det är dags att nominera Moderaterna, med Smedlund i spetsen, till någon form av miljöpris. Motiveringen till det måste bli något i stil med att:

Man lyckas återvinna retorik från 2006 års valrörelse!

För så är det - detta hörde vi redan 2006, men har inte sett något resultat av det vallöftet. Nu ska man tydligen göra det till en valfråga igen, men den här gången kommer vi att syna den handen!

/Matz

KSAU & fullmäktige

Ännu en tisdag med dubbla uppdrag: KSAU på förmiddagen och fullmäktige om en stund!

Ikväll kommer vi bland annat behandla årsredovisningen. I och med att vice ordförande i Kulturnämnden, Anna-Lena Eriksson, ligger hemma i sjuksängen kommer jag att gå upp och ta kulturbiten.

Inga krusseduller här inte, bara konstatera fakta och avsluta med liten fråga.

I morse, på KSAU, hade vi överläggningar med facken. Det var en hel del intressanta synpunkter som kom upp och en av dessa var då självklart avtalsrörelsen.

Nej, nu är det dags att ta sig till Kommunhuset. Förhoppningsvis blir det en kortfattad redovisning av vad kvällen gav lite senare här på bloggen!

/Matz

måndag 15 mars 2010

KSAU-grupp och vice ordförande konferens

Måndagskväll med förberedelser inför morgondagens KSAU. Ikväll samlas också vice ordföringarna i nämnderna tillsammans med oss och berättar från sina respektive områden.

De här träffarna är ovärderliga! Det är här man får den mest spännande informationen både från vad som diskuterats i nämnder och arbetsutskott samt en hel del från verksamheterna.

Dessutom har vi bra stämning i gruppen och högt till tak.

Ikväll bjöds vi på chokladmuffins med pepparsting! Tack oppositionsrådet!

/Matz

torsdag 11 mars 2010

Enkelt och naturligt på Kommunals årsmöte

Måste börja med en rättelse: det var onsdag igår och inte tisdag! Bara så ni vet...

Ikväll, torsdag, var det Kommunals årsmöte på S:t Ilianskolan. Mötets ordförande var Helena Proos, som så klart gjorde ett bra jobb.

Man blir också alltid imponerad när Helena tar till orda. Hon pratade ur ett kommunpolitiskt perspektiv, men ändå på ett sätt som kan appliceras på det rikspolitiska planet.

- Jag har fått frågan flera gånger varför rätten till heltid är så viktig för mig. Ingen ska behöva välja vilka räkningar som ska betalas. Om man inte varit där är det svårt att förstå! Jag vill se till att det är lika självklart för er som det är för alla andra yrkesgrupper, sa Helena till de som samlats på årsmötet.

- Det är synen på människor som kommer att skilja oss åt i valrörelsen, avslutade hon.

Det låter alltid så självklart och enkelt när Helena pratar. Oavsett om det är på ett partimöte, i fullmäktige eller för allmänheten. Det är aldrig något påklistrat "politikersnack" utan är genuint och naturligt.

Jag ser fram emot den lokala valrörelsen med Helena som vallokomotiv!

/Matz

PS. Läs Helenas blogginlägg idag! DS.

onsdag 10 mars 2010

Fullmäktigegrupp

Tisdagskväll som ägnas åt fullmäktigegruppen.

På fullmäktiges dagordningen finns bland annat Enköpings energiplan, årsredovisning 2009 och medborgarförslag om cykelbana längs väg 55.

Klockan är dags! Nu kör vi igång...

/Matz

måndag 8 mars 2010

Fattigdom är mångas verklighet, Zander!

I höstas hade jag en debatt med riksdagsledamot Solveig Zander (C) i lokalpressen om det fanns fattiga i Sverige eller inte. Jag hävdade att så är fallet medan Zander blundade totalt för verkligheten!

Hon hade dessutom någon dag tidigare suttit i TV och hävdat samma sak. Alltså bör ett antal hundratusen människor har hört och sett henne säga det och förstått vilken människosyn hon står för.

Nu presenterar riksdagens utredningstjänst en rapport som visar att var fjärde ensamstående mamma lever i så kallad relativ fattigdom och att antalet fattiga ökat lavinartat under innevarande mandatperiod.

Detta bekräftas också av svenska kyrkan, som dagligen får besök av kvinnor i behov av både mat och pengar! Kvinnor som inte får vardagen att gå ihop!

I reportaget beskriver en kvinna som intervjuas precis de argument som jag presenterade för Solveig Zander i höstas, men som hon i sin tur försökte förvränga och förlöjliga:

"Det blir ju ingenting över! Du vill ju vara en bra mamma, du vill kunna skämma bort dina barn, du vill kunna åka på semester!"

Detta är alltså en verklighet för tusentals kvinnor i Sverige år 2010! Detta blundar Solveig Zander och den moderatledda regeringen för!

Det här är ytterligare bevis på att regeringens skattesänkarpolitik inte gynnar några andra än de som redan har det gott ställt!

Med den borgerliga regeringen ökar klyftorna! I höstens val den 19 september har vi möjlighet att ändra på det! Tillsammans kan vi bekämpa orättvisorna!

/Matz

Internationellt kvinnoförtryck

Idag manifesteras den internationella kvinnodagen. Oftast framhävs frågor som lika lön för lika arbete och kvotering eller inte denna dag.

En minst lika viktig fråga är den om kvinnoförtryck och den systematiska diskrimineringen av kvinnor som vi ser världen över.

Det gäller allt från våld i nära relationer till könsselektiva aborter, från medicinsk forskning till rätten till lika vård, omsorg och mat.

Det handlar om människohandel där kvinnor säljs som sexuella slavar till ett liv med misshandel, sexuella övergrepp och droger som konsekvens.

Det vi i västvärlden ofta tar för givet är för många kvinnor världen över en utopi; utbildning, arbete, politisk frihet m.m.

Idag, år 2010, är all denna diskriminering fortarande ett faktum!

Självfallet är det viktigt att dessa frågor lyfts den 8 mars varje år, men för att vi ska nå resultat måste fler engagera sig även de andra 364 dagarna om året!

/Matz

lördag 6 mars 2010

(M) saknar egen politik

Förstasidan på dagens EP får mig att inse att valrörelsen är i full gång! Det visste jag i och för sig redan tidigare, men idag blev det kanske mer tydligt.

Huvudrubrik: "Byggstart nästa år för kulturskolan"

Moderaterna har nu visat att man kommer att använda sig av samma taktik som under förra valrörelsen - man tar socialdemokratisk politik och gör den till sin!

Den 2 juni 2009 lade vi tillsammans med (MP) och (V) en motionen med rubriken "Kulturskola i Joar Blå". Med motionen ville vi aktualisera frågan, som bereddes redan under förra mandatperioden efter en utredning som vi redan då ställde oss positiva till - till skillnad från alliansen.

Vi ska också komma ihåg att vi hade ett långsiktigt mål för fullmäktige om en etablering av kulturskolan under 2009! Då skyllde moderaterna på att man ville avvakta gymnasieutredningen för att se om estetprogrammet skulle finnas kvar. Det var avgörande, enligt ordförande för utbildningsnämnden Jan Petersson (M) , för att se om det skulle finnas något fortsatt samarbete kring lokaler mellan utbildnings- och kulturförvalningen.

Gymnasieutredningen presenterades med en utveckling av estetprogrammet, men det kom inget beslut i frågan om kulturskola i Enköping från den moderatledda majoriteten!

Finanskommunalrådet Anna Wiklund (M) menar att det beror på "lågkonjunkturen och prognoser om vikande skatteintäkter" att man inte kunnat ta beslut om en etablering av en kulturskola. I och med att frågan som sagt lyftes redan under förra mandatperioden, under rådande högkonjunktur, är detta alltså en ren lögn!

Men nu är det som sagt valår och i brist på egen konstruktiv politik stjäl moderaterna det bästa från socialdemokraterna och gör det till sitt!

/Matz

torsdag 4 mars 2010

S-föreningens årsmöte

Årsmöte med stadens S-förening avklarat och jag blev omvald som ersättare i styrelsen.

Rolf Jönsson svingade klubban med bravur under kvällen. Mårten presenterade tankar kring frågor om Romberga som föreningen kommer att driva i valrörelsen. Mycket bra!

Speciellt inbjuden var Håkan Wall (V) som höll ett spännande och fängslande föredrag om BAHCO och dess historia. Ingen kan fånga åhörarnas uppmärksamhet som Håkan. Han trollbinder med sin "radioröst" och sitt engagemang!

Kvällen avslutades med ett konstituerande möte för den nya styrelsen.

måndag 1 mars 2010

2 in 1

I morgon har vi både KSAU och KS. Visserligen med några timmars mellanrum, men det hör till ovanligheterna att dessa två möten ligger samma dag.

På KSAU kommer vi bland annat att få information om och diskutera kring Vision 2030 samt turismutveckling i Enköping.

En efterlängtad punkt på dagordningen är vår motion om Kulturskola, som vi har lagt tillsammans med V och Mp. (exakt 9 månader sedan den skrevs)

/Matz

AddThis

Share |