söndag 9 maj 2010

Svensk skola

Satt och tittade på repriseringen av Debatt på SVT där man diskuterade den svenska skolan. Bland annat satt en statsvetare med, som menade att det inte finns något samband mellan resurstilldelning med mindre grupper och kvalitet. Det enda avgörande, enligt honom, var lärarnas kompetensnivå. Alltså ett rent ifrågasättande av dagens lärarkår! Skrämmande!

När man jobbar i skolan och ser lärarnas arbetssituation, där allt mer tid går till administrativa uppgifter i kombination med att lösa sociala komplikationer i klasserna, blir man rent ut sagt förbannad när sådana som tror sig veta bäst yttrar sig i frågor där de saknar total verklighetsförankring. Denna statsvetare, som jag tyvärr inte kommer ihåg namnet på, grundade allt han sa på "vetenskapliga forskningsresultat". Med andra ord - han har läst sig till något han gjort till sin sanning!

Diskussionen om hur friskolorna påverkat segregeringen negativt kom som ett brev på posten. Visst är det så att elever med mindre goda förutsättningar grupperas med andra i samma situation på samma sätt som mer högpresterande elever samlas på samma skolor. Borgarna kallar detta för valfrihet och visst kan man se det så.

Faktum kvarstår dock att detta är ett självsollande system där elever i behov av någon form av stöd antingen inte blir erbjudna plats eller tvingas sluta då de inser att skolan inte prioriterar resurser för att ge dessa elever rätt förutsättningar till kunskap.

Det kom också många kloka synpunkter under programmet. Bland annat om fler vuxna i skolan, mindre barngrupper/klasser, resurstilldelning utifrån elevers behov m.m. Med andra ord att politiker måste våga ta ställning och satsa på skolan före annan verksamhet.

Självklart måste det vara ett mål att ha behöriga lärare i så stor utsträckning som möjligt. Därmed inte sagt att så kallade obehöriga lärare inte kan ha kompetensen att kunna ge elever rätt kunskaper, likväl som en flerårig pedagogisk utbildning inte garanterar rätt "fallenhet"!

Ofta återkommande i mina diskussioner med lärare är att man vill tillbaka till att låta lärarna vara det de är bäst på - nämligen att vara lärare! Detta i kombination med mindre klasser/grupper, fler vuxna i skolan och en klok resursfördelning kommer att göra att den svenska skolan kommer att återta förlorad mark i internationella jämförelser.

Dessutom kommer ju självklart alla elever att vinna på detta!

Därför slåss jag för att varje elev ska ges rätt möjligheter utifrån sina förutsättningar! Det kan de få om vi gör en satsning på skolan där resurserna går till fler vuxna för att minska gruppstorlekarna och för att låta lärarna vara lärare!

En rättvisare skola för alla helt enkelt!

/Matz

fredag 7 maj 2010

Borg visar svaghet

Hoppas verkligen att media uppmärksammar hur Sveriges finansminister Anders Borg i dagens interpellationsdebatt undvek att svara på frågor om den moderata politiken som förts under innevarande mandatperiod.

Inte en gång försvarade han sin egen politik utan gick direkt till angrepp mot den socialdemokratiska.

Är det så här den moderatledda alliansen kommer att genomföra sin valrörelse är det bara att tacka och ta emot!

Skillnaderna blir allt tydligare och den borgerliga retoriken allt svagare!

/Matz

torsdag 6 maj 2010

Halsfluss... :(

Förra veckan låg yngsta sonen med halsfluss och halsmandlar som såg ut som om någon tryckt upp ett par pingisbollar längst bak i halsen på honom. Drygt en vecka hade gått och jag trodde jag kunde andas ut...

Tydligen hade jag andats in för mycket för nu ligger jag här och tycker synd om mig själv! (Är ju karl och blir ju alltid så klen...)

Tur i alla fall att man har en dator som man kan ha i knäet. Man blir ju inte helt avstängd från omvärlden och kan hänga med - så mycket man nu orkar.

Tyvärr hänger nog den planerade resan till Norrköping och 600 ledare i farozonen. Vill ju inte heller utsätta andra för risken att åka på det här!

Vi får väl se...

/Matz

AddThis

Share |