fredag 25 juni 2010

Danmark gör helt fel!!!

(Jo, jag vet att jag inte skulle blogga idag, men nu blev det som det blev - hihi)

I Aftonbladet kan man idag läsa om att man i Danmark lagstiftar om förbud kring vissa hundraser. Lagen börjar gälla från och med 1 juli. Bland de hundar som förbjuds är amstaff, pittbull och amerikansk bulldog. De blir olagliga att avla, sälja och köpa.

Anledningen är att det förekommit allvarliga olyckor där dessa hundraser varit inblandade i.

Nu höjs röster även inom den svenska politiken om att se över den svenska lagstiftningen.

Ska det stiftas nya lagar om husdjurshållning bör man i så fall se över ägandet. Alltså ställa högre krav på den som vill ha en hund som i dagligt tal går under benämningen "kamphund". (Ett begrepp som förövrigt handlar om att träna hundar att medverka i kamptävlingar.)

Precis som vilken annan hundras som helst handlar det om att man som ägare måste ha RÄTT KUNSKAPER om hundrasen. Hur den ska behandlas, tränas och aktiveras på ett rätt sätt så att den blir det husdjur, människans bästa vän, som den är tänkt att vara.

Har flertal bekanta i Sverige som idag har både amstaff och andra så kallade kamphundar som är riktigt bra familjehundar och klarar av att vistas tillsammans med både barn och vuxna.

Nu måste vi se till att inte inkompetenta hundägare får styra den svenska lagstiftningen. Däremot bör vi som sagt ställa högre krav på den som vill skaffa och äga en hundras som kräver att aktiveras och tränas på ett korrekt sätt.

På bilden min dotter Emma med amstaffen Sambo - en helt underbar hund!

/Matz

Midsommaruppehåll

Nu tar jag ett litet upphåll i bloggandet över midsommarhelgen.

Borde egentligen skriva om att (FP) i Enköping fortsätter köra sitt eget race utanför alliansen, senast i dagens EnköpingsPosten där man bland annat pekar på skiljaktigheterna vad gäller skolpolitiken och hur man inte ställde sig bakom de övriga borgerliga partiernas budget vid förra fullmäktige.

Men jag ska bespara alla läsare från hur tydlig sprickan är i den moderatledda majoriteten i Enköping.

Jag ska inte heller trötta ut er med att Centerns förstanamn i Enköping, Urban Wahlberg, i en annons i Ena-HåboTidningen har som mål att bli största borgerliga parti i kommunen. Att det är stridigheter inom alliansen ska ni slippa tänka på så här mitt i sommaren!

Ha en trevlig midsommar!

/Matz

onsdag 23 juni 2010

En rättighet värd att strida för

Knappt 3 månader kvar till valet och jag måste bekänna att jag börjat snegla över blockgränsen. Det är en viss centerpartist som gjort att jag faktiskt är beredd att avstå min ideologiska ställning för att denna centerpartist ska vinna gehör för sina åsikter.

Nej, det rör sig varken om Solveig Zander eller Johan Örjes!

Det är jordbruksminister Eskil Erlandsson som tar strid för den svenska surströmmingen. Sverige har ett undantag som gäller fram till 2011 och nu gäller det att övertyga EU om att vi även fortsättningsvis ska få njuta av den svenskaste av alla fiskar.

Längtar redan efter premiären med tunnbrödsklämma innehållande strömming, mandelpotatis och stekt lök! Mmmmmm....

Go for it Erlandsson! Här kan vi säkert hitta ett blocköverskridande samarbete ;)

/Matz

tisdag 22 juni 2010

Först så går det upp...

Berg-o-dal-banan fortsätter i opinionsmätningarna. I den senaste mätningen från Aftonbladet/United Minds som görs i samarbete med Cint har (M) noterats som största parti 1,1% mer än (S).

Samtidigt åker (C) och (KD) upp ovanför 4%-spärren igen plus att (SD) nu plötsligt ligger på 5,6%.

Jag ställer mig frågan om hur mycket vikt man ska lägga vid alla dessa mätningar? Det är ju något beroenda av vilka som blir tillfrågade och vilken garanti det finns att de som tillfrågas är ett representativt tvärsnitt av den svenska befolkningen.

Hur det än presenteras i olika mätningar är det på valdagen det hela kommer att avgöras.

En helt annan sak som man bör ifrågasätta i dessa mätningar är varför partier, vare sig det är från alliansen eller från de rödgröna, som hamnar under 4%-spärren räknas med i det totala blockresultatet. Vi kan ta ett exempel:

I SIFO:s mätning för maj månad får de borgerliga partierna tillsammans 46,2%. Om man tittar på varje enskillt parti får (M) 30,9%, (FP) 6,7%, (C) 5,1% och (KD) 3,5%. Om det skulla vara valdagsresultatet skulle alltså (KD) hamna under strecket för att ta sig in i Riksdagen och alliansen skulle således landa på 42,7%.

I samma mätning får de rödgröna samarbetspartierna totalt 49,3%, där samtliga hanmar ovanför spärren.

Alltså blir man lite fundersam till hur man ska kunna lita på dessa mätningar när till och med de institut som presenterar mätningarna gör uppenbarlig missar och bollar med statistiken!

Jo, jag inser att det verkar vara ett sätt att värja sig när alliansen i denna mätning har tagit täten, men det är mer en generell reflektion av opinionsmätningarnas trovärdighet och funktion.

/Matz

måndag 21 juni 2010

Varje elev har behov av stöd

(Publicerad i EP 100621)

Under budgetdebatten i kommunfullmäktige den 15 juni presenterade vi Socialdemokrater i vårt budgetförslag att vi vill göra en extra satsning på 4,4 miljoner kronor 2011 till elever i behov av särskilt stöd.

I debatten gick nuvarande ordförande i nämnden för förskola och grundskola, Johan Örjes (C), upp i talarstolen och menade att denna satsning ”bara är marginell” – att den varken gör till eller från.

De elever som skulle få ta del av dessa pengar anser nog inte att det är ”marginellt” om de får det stöd de enligt lag har rätt till eller inte!

Skollagen säger: De som av fysiska, psykiska eller andra skäl behöver särskilt stöd för sin utveckling skall få detta. Stödet skall utformas med hänsyn till barnets egna behov och förutsättningar.

Samtidigt förvånas man inte längre av den människosyn som präglar den moderatledda majoritetens politik. För majoriteten är det ekonomin, bara ekonomin och inget annat som är i fokus. De människor som drabbas, i det här fallet barn och deras familjer, blundar man helt för.

Majoriteten blundar också för att en ökad resurstilldelning ute på skolorna inte enbart gynnar eleverna i behov av särskilt stöd utan även de elever man brukar kalla högpresterande. Elever som idag många gånger är understimulerade just på grund av att det saknas resurser.

Rapporter visar på att 80% av lärares tid i klassrummet går till att arbeta med de elever som behöver extra stöd och 20% till övriga elever. Det är i de klassrummen ingen elev ges möjlighet att utvecklas utifrån sina behov och förutsättningar.

Vi Socialdemokrater vill med våra specialriktade pengar till elever med behov av särskilt stöd göra det möjligt att vända på dessa siffror. Det gagnar ALLA elever! Lärarna skulle få mer tid att fördela på fler samt ge de högpresterande eleverna förutsättningar att gå vidare och sträva mot högre mål.

Genom att tillgodose behoven för elever som behöver särskilt stöd i tidig ålder gör vi också en långsiktig samhällssatsning. På det viset slipper vi exempelvis tvinga dem till ett tionde skolår när de är skoltrötta på grund av att de under sin skolgång aldrig getts möjlighet att lyckas.

Det är bättre att åtgärder sätts in tidigt för att förebygga kommande problem. Det finns statistik som visar att dessa elever, om de inte får rätt stöd tidigt, tenderar att hamna på fel spår och gör mindre bra val i livet med missbruk och brottslighet som följd.

Därför vill vi Socialdemokrater satsa 4,4 miljoner kronor på elever i behov av särskilt stöd för 2011.

Varje elev ska få en ärlig möjlighet till goda resultat. Varje elev har behov av stöd – det är bara omfattningen som skiljer!

/Matz

söndag 20 juni 2010

Forskning på hög (ljud-) nivå

En doktorand i Gävle har forskat och kommit fram till att hög ljudnivå på förskolor påverkar hälsa hos både barn och personal.

"Syftet med forskningsprojektet är att sätta fingret på sambandet mellan buller och ohälsa för att sedan hitta praktiska lösningar på problemen" går det att läsa i EnköpingsPosten!

Jag kan inte låta bli att ställa mig frågan:


Vad använder vi forskningsanslagen till egentligen?

Har man någon gång varit i en barngrupp med 20 barn eller fler är det inte svårt att se/höra sambandet. Har man dessutom varit i lokaler där dessa barn vistas är det inte heller svårt att se att dessa lokaler kan behöva viss anpassning till antalet barn som vistas i dem - eller tvärt om.

Att minska barngruppernas storlekar, använda ljuddämpande material i möblering och även ljuddämpande plattor i tak och på väggar kan ju exempelvis vara en början.

Det handlar självklart också om hur vi bemöter barnen, vilket pedagogiskt upplägg vi erbjuder, vilka möjligheter vi ger dem och hur vi sätter samman barngrupperna. Genom att erbjuda exempelvis mer uteverksamhet kommer vi bort från en stor del av problematiken.

Varför läggs forskningspengar på självklarheter? Varför låter man inte de som är proffs på verksamheten ta fram lösningarna? På det viset skulle de anslag som idag läggs på forskning kunna gå tillbaka till verksamheten för att finansiera lösningarna.

Borde vi inte kunna kräva en mer selektiv bedömning av vart forskningspengarna ska gå?

Kanske ska det till ett forskningsprojekt om vart forskningsanslagen går och till vilken nytta?

/Matz

Ge unga chansen

Klyftorna fortsätter att öka i samhället och en av de hårdast drabbade grupperna är ungdomarna.

Ungdomsarbetslösheten har ökat med närmare 60 000 personer sedan 2006 och allt fler ungdomar tvingas till socialbidrag.

Regeringen Reinfeldt fortsätter att göra det svårt för ungdomar att etablera sig på arbetsmarknaden. Tvärt emot vad man sa i valrörelsen 2006! Allt fler ungdomar tvingas in i det bidragsberoende regeringen i valrörelsen 2006 sa att man skulle få bort.

Samtidigt skuldbelägger regeringen ungdomarna! Statsministern själv uttrycker det genom att säga ”En viktig orsak till att unga inte får jobb är att de inte söker jobb” (Sydsvenska Dagbladet 11/2 2010) och får understöd av Sven Otto Littorin som menar att unga driver omkring utan att varken jobba eller plugga - ”Några är sjuka, några sitter hemma och spelar TV-spel förmodligen, och några reser” (DN 27/4 2010).

Tvärt emot regeringens skeva ungdoms- och människosyn vill vi Socialdemokrater göra en ordentlig satsning på ungdomarna:

• Fler jobb-, utbildnings- och praktikplatser. Vi föreslår fler insatser för unga som leder till jobb än vad regeringen gör. Av totalt 100 000 fler jobb och utbildningsplatser riktar vi 20 000 platser till unga. Det innebär fler platser i komvux, folkhögskola, modern yrkesutbildning och högskolan.

• Bättre studievägledning och karriärrådgivning. Vi förbättrar studievägledning och karriärrådgivning i gymnasiet och på högskolan. 100 miljoner kronor 2011 och 200 miljoner kronor 2012 satsas i riktat stöd.

• Trainee i välfärden och Generationsväxling. Vi ger ett särskilt bidrag till kommunerna för att anställa unga och planera för generationsväxlingen, 1200 platser 2011 och 3000 platser 2012.

• Avskaffa aktivitetsförbudet. Vi ger förutsättningar för snabbare insatser till unga arbetslösa som behöver stöd för att komma i arbete och vi avskaffar det nuvarande aktivitetsförbudet.

• Ungdomslyft. En långtidsarbetslös ung person som saknar fullständig gymnasieutbildning ges rätt att komplettera sin utbildning genom Ungdomslyftet.

Vi socialdemokrater går till val på en politik för fler jobb och nya möjligheter – mot de växande klyftorna.

/Matz

lördag 19 juni 2010

Husvagnsdags med handlingsprogram!

Idag blir det några timmar vid husvagnen på Stora Torget. Det är alltid lika kul att komma ut och träffa väljare och få möjlighet att prata politik!

Det blir första gången vi kommer att presentera vårt kommunala handlingsprogram i tryck. Passar ju bra med tanke på att vi fick en halvsida i EP idag där handlingsprogrammet redovisades i korthet.

Det är ju bara att hoppas på att vädret håller i sig. Just nu börjar de mörka molnen hopa sig från sydväst och SMHI har precis visat att ett ihållande lågtryck är på väg in. Nåja, man får göra det bästa av situationen...

Nu finns det ju också viss risk för att många valt att stanna hemma idag för att titta på hur media bygger upp förväntningarna inför eftermiddagens stora begivelse - fotbolls-VM!

För er som tänkt trots vädret och tv-tittandet - välkommen till husvagnen!

/Matz

Bluff om utanförskap

Alla kommer säkert ihåg den nuvarande moderatledda regeringens vallöfte inför valet 2006 om att minska det så kallade utanförskapet. Nu säger man sig ha gjort det, men...

Vid en närmare granskning av de siffror som regeringen nyligen redovisade använder sig Moderaterna inte av samma beräkningsmetod som man gjorde inför valet 2006. Idag använder man en metod som finansdepartementet började använda efter regeringsskiftet 2006.

Använder man istället samma beräkningsmetod som Moderaterna använde i sin valrörelse 2006 visar det sig att - jo, du har gissat rätt - UTANFÖRSKAPET HAR ÖKAT!

I april 2010 hade antalet i öppen arbetslöshet, i arbetsmarknadsåtgärder, undersysselsatta eller latent arbetssökande ökat med 224.000 personer jämfört med i september 2006!

Moderaterna har insett sin bluff, men mörkar och undanhåller sanningen när de redovisar siffrorna på sin hemsida!

När andra anses fuska jagas de av Moderaterna med blåslampa! När Moderaterna fuskar förvränger de sanningen och gör om det för att rättfärdiga sin politik!

Jag hoppas att väljarna synar den moderatledda regeringens bluff och inser riskerna för att utanförskapet och klyftorna i samhället fortsätter öka om vi inte byter regering den 19 september!

/Matz

fredag 18 juni 2010

Historiska resultat

Nu duggar det tätt med omröstningar. Riksdagen sa igår, med liten mariginal, ja till att bygga ut kärnkraften - 174 röster för JA och 172 Nej.

Nu ryktas det om att vissa centerpartistiska rikdagsledamöter överväger att hoppa av sitt parti. Den stora frågan är väl hur centerpartiet i stort och miljöminister Andreas Carlgren i synnerhet ska kunna se väljarna i ögonen under valrörelsen. Det här är nog det största miljösveket i modern tid!
(På bilden tidigare statsminister Torbjörn Fälldin (C) som stolt bär märket "Kärnkraft - NEJ tack!")

Omröstning nummer två som känns något historisk är att stödet för den svenska monarkin når nya bottennoteringar - 46%! Resultatet presenteras 24 timmar före det kungliga bröllopet.

Kan det vara så att folk i allmänhet har tröttnat på hur media sprutar ut sin minutiösa bevakning av kronprinsessans bröllop och allt som hör därtill? Stödet för det blivande brudparet är ännu lägre - 40% enligt undersökningen! En fjärdedel av de tillfrågade i undersökningen vill dessutom avskaffa kungahuset helt och hållet.

Samtidigt presenteras nyheter om att representanter för diktaturer och andra förtryckarregimer tydligen är inbjudna till morgondagens bröllopsfirande.

Stockholmare och turister börjar dessutom att tröttna på alla avspärrningar som görs på grund av att bröllopsgäster ska förflytta sig i huvudstaden. Underbar PR för nationen Sverige och dess monarki!

Imorgon smäller det! Holland-Japan kl. 13.30 på SVT2!

/Matz

torsdag 17 juni 2010

Sommartider...

Nu börjar semestern, vilket innebär att mer tid ges till skrivande och politiskt arbete. Det ska förhoppningsvis bli en hel del insändare mellan bad och stugmålning och självfallet en hel del bloggande. Sen är det ju fotbolls-VM också! Och dygnet har bara 24 timmar...

Det gäller att vila upp sig på semestern så att man orkar med slutspurten av valrörelsen ;)

/Matz

tisdag 15 juni 2010

Rekordsnabb budgetdebatt

Budgetdebatten avslutad på rekordtid! Inte helt oväntat drev majoriteten igenom sin budget.

Vid voteringarna snurrade Evert Skirgård (SD) som en vindflöjel och röstade mot sitt eget partis ställningstagande i äldrefrågorna i den första voteringen och avstod helt i den andra.

/Matz

Budget - utbildningsnämnden

I vårt förslag till budget vill vi satsa extra på elevhälsan på gymnasiet. Idag har skolsköterskorna, två till antalet, varsin 80%-tjänst från att tidigare ha haft heltidstjänster.

Detta innebär att man skurit i elevhälsan med 40%. Detta anser finanskommunalrådet Anna Wiklund (M) inte vara någon väsentlig försämring.

Hur mycket har den moderatstyrda majoriteten tänkt skära i elevhälsan innan de anser det vara väsentligt?

/Matz

Budget - nämnden för förskola och grundskola

Så har då de nämndspecifika debatterna dragit igång.

I debatten kring förskola/grundskola gick Anneli Djurklou upp och presenterade vilka satsningar vi vill göra. Bland annat en satsning på 4,4 miljoner till barn med särskilda behov.

Svar på detta kom från nämndens ordförande Johan Örjes (C) som menade att detta är en marginell skillnad från majoritetens budget. Det skulle vara intressant att höra honom säga det till de barn och föräldrar som om majoritetens budget går igenom inte kommer att få sina behov tillgodosedda, vilket de skulle få med vår satsning.

Anneli vill också döpa om Nämnden för förskola och grundskola (NFG) till Skolnämnden. Örjes gick emot även där och menade att det namnet skulle göra att förskolan skulle komma att glömmas bort.

Vi har i Jan Björklund (Fp) som utbildningsminister. Han ansvarar för förskola, grund- och gymnasieskola, vuxenutbildning, yrkesutbildning och folkbildning. Undrar om han har problem med att komma ihåg förskola, grund- och gymnasieskola i och med att han "bara" är UTBILDNINGSMINISTER!

/Matz

Budget - del 3

En eloge till Folke Haegermarck (C) som berömmer och gratulerar Helena som fått ihop oppositionen att lämna ETT budgetförslag.

"Det är ju mer än vi har lyckats med!" menade Hagermarck!

/Matz

Seinfeldt - den svenska versionen

Kan bara inte låta bli att sprida något roligt som enköpingsartisten Totte Wallin skrivit om på sin Facebook.

Den amerikanska långköraren Seinfeldt har fått en svensk upplaga. Precis som originalet handlar det om tre män och en kvinna och vi får följa deras vardag. Det finns en hel del att dra på smilbanden åt, men rent generellt är det totalt innehållslöst.

Den svenska versionen:
REINFELDT



/Matz

Budget 2011 - del 2

Vi har redovisat hur vi kommer att finansiera vår budget oavsett vilken regering det blir efter valet till skillnad från majoriteten! inledde Helena Proos sitt första inlägg i budgetdebatten.

Vi måste få i människor i arbete för det är människor som bygger välfärden, fortsatte Helena.

En "spontan" applåd från våra bänkrader!

/Matz

Budget 2011 - del 1

FInanskommunalrådet Anna Wiklund (M) måste vara väldigt orolig för ett maktskifte den 19 september. I hennes inledningsanförande i budgetdebatten fokuserade hon mer på vårt, den samlade oppositionens, budgetförslag och ifrågasätta hur vi tänkt finansiera det istället för att stå för sin egen politik och hur den slår mot olika grupper i samhället.

Taktiken är tydlig från den moderatledda majoriteten - prata inte om egen politik, svartmåla oppositionens!

/Matz

Ombudgetteringar

I ombudgeteringsfrågan var Helena Proos tvungen att gå upp och förtydliga för finanskommunalrådet Anna Wiklund (M) att våra satsningar inryms i det befintliga överskottet.

"Det går inte att bromsa sig ur en uppförsbacke!" var Helenas beskrivning av majoritetens spara-i-lador-mentalitet.

Som vanligt blir det tydligt och klart när Helena står i talarstolen. Så tydligt att Wiklund inte ens bemödar sig att bemöta henne.

/Matz

PROOS FOR PRESIDENT

Fullmäktige i full gång! Lasse van Aller uppe i talarstolen och pratar Bredsandsområdet som det inte händer något med och ställer fråga till Monica Hallgren (C)! Inte helt oväntat kunde hon inte svara på frågan!

Lasse ger sig inte och Hallgren svarar med goddag yxskaft. "Ska vi vänta i 20 år till hinner skiten ruttna!" avslutade Lasse i replikskiftet!

Lasse har dagen till ära tryckt upp en "Proos för president"-tröja! Snyggt!

Anna-Lena Eriksson gick självklart upp och frågade om fastigheterna i Kyrkbacken. Bengt-Åke Gellin (M) hade inte helt oväntat inget svar på frågan (han heller)!



/Matz

måndag 14 juni 2010

Fullmäktigedags igen...

...men denna gång är det sista KF före sommaruppehållet.

Det är budget som ska avhandlas. Med andra ord kommer det att bli en långkörare. Vi börjar 09.00 och hoppas hinna klart under morgondagen så vi inte behöver ytterligare en dag.

Ska försöka uppdatera bloggen löpande under morgondagen.

/Matz

lördag 12 juni 2010

Maud Olofsson först!?

Maud Olofsson säger sig stå för alliansens miljötänkande, men man blir lite orolig när man läser DN:s partiledarintervju med henne där hon påstår sig ha funderat över och oroat sig för ozonlagrets uttunnande redan vid 13 års ålder.

Man bör betänka att hon är född 1955 och var alltså 13 år 1968. De första vetenskapliga rapporterna om människans påverkan på ozonlagret kom 1974!

Hon verkar påläst, centerledaren, och hon sitter som ledande i Sveriges regering och är dessutom vice statsminister.

Det känns tryggt! (eller inte)

Det är svårt att INTE dra paralleller med Margareta Sjödin som på 70-talet varje vecka i programmet "Partaj" utstötte:

-Va, har jag gjort bort mig nu igen?

Man bara väntar på att Olofsson ska få en hink kallt vatten över sig!

/Matz

torsdag 10 juni 2010

SCB:s väljarbarometer

En gång per halvår presenterar SCB en partisympatiundersökning och så även idag den 10 juni. Det är väl kanske inte så konstigt, men...

Den undersökning som presenteras i juni det år det är valår har visat sig stämma med det kommande valresultatet. Så har det varit sedan lång tid tillbaka!

Med tanke på att (S), (V) och (MP) tillsammans i denna mätning får 50,1% måste jag ju tillstå att det känns mer än positivt.

Däremot vill jag uppmana till fortsatt offensivt valarbete så att vi inte lutar oss tillbaka och tror att det bara är att kamma hem valsegern. Det kommer att bli jämnt och vi ska därför fortsätta att visa på vår politik.

En politik för ett rättvisare samhälle och mot ökade klyftor!

/Matz

måndag 7 juni 2010

Slarvigt...

Ja, jag vet! Det var alldeles för länge sedan det skrevs något på denna blogg, men nu kan jag meddela att det ska bli ändring på den fronten.

Håll utkik så kommer ni att se vad jag menar!

/Matz

AddThis

Share |