tisdag 31 augusti 2010

Oväntat samtal gav känsla av hopp!

Ikväll ringde telefonen och nummerpresentatören visade ett nummer jag inte kände igen, men svara måste man ju. Om inte annat så av ren nyfikenhet!

Det var Monica från Bålsta som egentligen ringt och sökt Pyry Niemi (riksdagskandidat från just Bålsta), men inte lyckats få tag i honom. Då ringde hon mig istället och undrade hur vi planerar göra med arv och gåvor när vi kommer till makten igen.

Jag blev först lite osäker och svarade därför att jag ville få chans att ta reda på det och återkomma. Sagt och gjort! Monica lämnade sitt telefonnummer och vi la på!

Efter ett par samtal fick jag mina aningar bekräftade och kunde ringa tillbaka och meddela att vi inte kommer att göra några som helst förändringar vad gäller arv och gåvor.

Monica ska gå och förtidsrösta imorgon och dessutom hade hon tänkt sig en gåva till sonen - därav frågan.

"Man vill ju vara säker, men jag har inte kunnat få något svar tidigare!" menade hon.

Det kändes bra att kunna hjälpa till och kanske hade jag lyckats få ännu en väljare att bestämma sig. Det kändes så i alla fall!

Samtalet avslutades med Monicas ord:

"Tack för hjälpen och lycka till! Det ska nog gå vägen den här gången!"

Man får den där varma känslan i kroppen, känslan av att det kommer att gå vägen den här gången!

Tack, Monica!

/Matz

Valstugan 31/8

Augustis sista dag kl. 15.50 och solen strålar från en klarblå himmel. En perfekt dag att tillbringa i valstugan alltså!

Otroligt roligt att prata med alla som stannar och ställer frågor. Det är allt från skolungdomar som har uppgifter från skolan och pensionärerna som ställer frågor om orättvisa skatter till våra nya svenska medborgare som vill ha hjälp med hur man går tillväga med valet!

Det känns svårt att tro på de senaste opinionssiffrorna med tanke på all positiv respons vi får i stugan och när man ser hur tomt det är vid de andra partierna!

Det känns skönt när någon kommer fram och klappar en på axeln och säger:
"Vi kommer att ta det här!"

Det är det som gör att man får den där extra energin att köra ända in i kaklet!

Däremellan hinner vi också prata med varandra, vi som ska föra ut den socialdemokratiska politiken till våra väljare.

Har du vägarna förbi Stora Torget här i Enköping är du välkommen att prata politik med oss och ta en kopp kaffe eller the och kanske en kaka till.

Vi ses på torget!

/Matz

fredag 27 augusti 2010

Sänkt restaurangmoms - nej tack!

Näringsminister Maud Olofssons (C) hjärtefråga i alliansens valmanifest är sänkt restaurangmoms, som hon menar skulle öka sysselsättningen i restaurangbranschen. Hur står det till med Olofssons kunskaper om det hon är minister om - nämligen näring?

Borde vi inte istället ställa oss frågan hur det står till med den svenska människan? Borde inte sänkt moms på baslivsmedel prioriteras före skräpmatskulturen?

Övervikt är tillsammans med allergier de snabbast växande sjukdomarna bland barn och unga.

Skulle man sänka momsen på baslivsmedel skulle med största sannolikhet fler ha råd att äta bättre hemma och dessutom kunna lägga pengar på resturangbesök oftare - om man vill!

Men som vanligt klämmer den moderatledda regeringen fram ogenomtänkta förslag som bara gynnar dem som redan har råd. Mycket vill ha mer, brukar man ju tala om!

Som sagt - sänk momsen på baslivsmedel och höj beskattningen på skräpmat och helfabrikat. För ett sundare Sverige helt enkelt!

/Matz

onsdag 25 augusti 2010

Anagram

En bekant fick mig att snöa in på anagram ikväll. Vi bollade lite namn fram och tillbaka. Bland annat hade jag ett förslag på vård- och omsorgsnämndens ordförande Bo Reinholsson (Kd) som blev "Oh ser ni nosblod".


Den jag är mest "stolt" över är anagrammet på Fredrik Reinfeldt, som osökt för tankarna till skattesäningar och privata sjukförsäkringar. För säkerhets skull gjorde jag ett litet fotomontage också. Håll till godo!
/Matz

tisdag 24 augusti 2010

Recycling?

Allt handlar bara om retorik från moderat håll för att lura väljarna och media att man går åt vänster. Man använder Socialdemokratiska begrepp för att tilltala fler.

Senast är det tunnelbaneförslaget som gått i den moderata kopieringsmaskinen, men det är bara en av många stölder av Socialdemokratisk politik.

Ett annat är begreppet "Tillsammans" som vi hade på vårt 1 majmärke redan 2002:

Här har man från "nya" moderaterna grävt ordentligt! Åtta år gammalt, men vad annat var det att vänta?

Det finns också material från förra valrörelsen som visar på bristande kreativitet hos moderaterna:


Visst är det bra med recycling, men om man använder epitetet "nya" i sin partibeteckning bör man kanske visa väljarna vad man egentligen står för och vari det "nya" ligger istället för att retoriskt vilseleda!

/Matz

Opinionsmätningar

Nu haglar opinionsmätningarna tätt! Synovate den 20/8, SIFO 22/8 och idag 24/8 var det dags för SKOP att komma med sin senaste mätning.

Oavsett vilken man tittar på är det för tillfället underläge för rödgrönt, men det som man slås av mest är hur olika resultaten blir.

Synovate hade i sin undersökning en differens mellan blocken på 1,2%. SIFO:s mätning visar på att alliansen har ett övertag med 7,6% (???) medan SKOP presenterar en skillnad på 3,4% i dagens mätning. Hur trovärdiga är dessa mätningar egentligen?

Allt beror ju på hur träffsäkra samtalen är. Når man till största delen sympatisörer åt vänster blir ju resultatet därefter och tvärt om.

Även SD:s berg-och-dal-bana i mätningarna skapar en del oreda. Nu poppar diskussionen upp igen om vågmästarroll och vilka partier som kan tänkas samarbeta med vilka över blockgränserna.

Visst finns det en viss trovärdighet i mätningarna, men de ska nog tas med en nypa salt trots allt.

Vi fortsätter jobba för ett maktskifte såväl lokalt som nationellt!

Vi utmanar för ett rättvisare Enköping - i möjligheterna land!

/Matz

tisdag 17 augusti 2010

Björklund saknar kunskaper

Ännu en gång går utbildningsminister Jan Björklund ut med kontroversiella uttalanden. Nu vill han införa elitklasser i den svenska skolan! Ännu en gång visar Björklund att han själv helt tydligt saknar rätt kunskaper för att besitta den position har gör!

Jag måste dock hålla med om att många högpresterande elever skulle kunna nå högre mål än de gör idag. Lösningen är dock inte att införa elitklasser och öka klyftorna i skolan och samhället.

Det handlar snarare om att sätta till mer resurser till de elever som behöver extra stöd. Det frigör tid för lärarna att lägga mer krut på de högpresterande eleverna! Det tjänar alla på!!!

Det finns forskning som talar om den så kallade 80/20-principen. Den innebär att lärare idag lägger 80% av sin tid på de elever med behov av särskilt stöd och 20% på de högpresterande. Med rätt resursfördelning skulle det kunna vara tvärt om utan att för den delen behöva se ökade klyftor i den svenska skolan med elitklasser àla Folkpartiet!

I Enköping vill vi socialdemokrater göra en extra satsning på elever med särskilda behov. Det i sig gör att vi ger varje barn en ärlig möjlighet till goda resultat - även de högpresterande!
/Matz

Datorhaveri!

Satt i godan ro och arbetade med annonsunderlag till valspurten. Plötsligt klickar det till i routern och uppkopplingen är borta - just när jag höll på att ladda ner en bild. Nåja, vi skulle ju ändå äta!

Stänger av datorn för att inta en underbar middag. På med burken igen! ETT FELMEDDELANDE:

"Den personliga inställningen går inte att återställa!"

Känner hur svetten bryter fram i pannan. Klickar OK och försöker logga in igen. Samma resultat! Svetten börjar tränga fram på fler ställen på kroppen och jag känner en obehagskänsla i magen. Jag har inte tid och råd med detta just nu!

Till sist låter datorn mig komma in, men väl framme vid skrivbordet är ALLT BORTA! Jag börjar befara det allra värsta och mina farhågor besannas! När jag öppnar Outlook är alla mina mail, kontakter, anteckningar - RUBBET - spårlöst försvunna! Nu börjar vätskan trycka på även i tårkanalerna. Allt mitt jobb inför det som komma skall är som bortblåst.

Jag vill också gå upp i rök!

Först ny diskmaskin direkt efter semestern. Under semestern har någon glömt en påse potatis på köksbordet vilket medförde att rutten potatis trängt ner genom lacken på bordet som nu inte går att rädda. Nytt köksbord inköptes idag och innan jag ens hunnit packa upp och montera bordet kom nästa smäll!

Ekonomin är ju inte på topp efter fem veckors semester och efter dessa oförutsedda utgifter i form av köksbord och diskmaskin blir det inte tal om ny dator på ett bra tag.

Tur att man i alla fall har en liten lånedator att hålla kontakt med omvärlden med. Om jag nu bara kan få tag i alla mailadresser...SUCK!!!

/Matz

tisdag 10 augusti 2010

Fler vuxna i skolan

Publicerat i EP 100810

Johan Örjes (C) menar (EP 7/8) i sitt svar på min insändare att han är förvånad över det ”osakliga innehållet”. Innehållet i min insändare bygger på svaren i den enkät som genomförts i Enköpings skolor och som EP presenterade delar ur i en artikel, där också Örjes förekom.

Det kan mycket väl stämma att vi under den Socialdemokratiska majoriteten i början av 90-talet låg under genomsnittet i landet vad gäller lärartätheten. Det är snart 20 år sedan och efter den treårsperioden har det varit centerstyre i Enköping - förutom de fyra senaste åren då vi haft en moderatledd majoritet, där Örjes varit och är ordförande i nämnden för förskola och grundskola!

Idag ligger vi strax över genomsnittet! För att använda ett av Örjes favoritord känns ökningen ”marginell” med tanke på den tid som förflutit.

Örjes nämner också i sitt svar om att man i nämnden arbetar för att hitta blocköverskridande överenskommelser, vilket jag är fullt medveten om, uppskattar och som jag heller inte påstått motsatsen om. Det är punkterna på agendan som vi inte är överens om jag pekar på!

Till exempel anser nog de elever, föräldrar och lärare som skulle få ta del av det, enligt Örjes, ”marginella” budgettillskottet vi Socialdemokrater vill satsa på skolan att det är en välkommen satsning.

Apropå osakligt – om Örjes läst min insändare skulle han ha sett att jag inte nämner något om lärartätheten utan säger att vi Socialdemokrater vill öka antalet VUXNA i skolan.

En satsning på fler resurser i Enköpings skolor kommer både elever och lärare till dels. Det ökar arbetsron för eleverna och minskar arbetsbelastningen för lärarna.

Apropå osakligt – oavsett om elever ”menar olika saker” i sina enkätsvar är det de facto drygt 400 elever i Enköpings skolor idag som upplever att de inte får det stöd och den hjälp de behöver. Oavsett om de ”menar olika saker” är det deras verklighet!

Dessa elever är inte bara siffror i statistiken – det är barn och ungdomar som har rätt till arbetsro, trygghet och kunskap! Varje elev ska ha en ärlig möjlighet till goda resultat!

/Matz

söndag 8 augusti 2010

Svar på tal

Fick svar från Johan Örjes (C) i gårdagens EP där han bland annat tycker att jag var "osaklig" i min insändare. Självklart har jag skrivit ett svar, men jag vill inte gå händelserna i förväg så jag tänker inte publicera det här på bloggen förrän den kommit med i EP. (Om den kommer med...)

Så mycket kan jag i alla fall säga att jag även denna gång håller mig till fakta och har svårt att se hur det kan vara "osakligt"!

Men som sagt - ni får hålla er till tåls ett par dagar till ;)

/Matz

torsdag 5 augusti 2010

Björklund - en modern Don Quijote!

Utbildningsminister Jan Björklund (Fp) fortsätter, likt Don Quijotes kamp mot väderkvarnar, den moderatledda alliansens jakt på "fuskare". Senast i raden är elever som "skolkar" i skolan. Björklund vill att så kallad ogiltig frånvaro ska stå med i betygen framöver.

Som vanligt, kan man numera säga, tänker inte Björklund längre än näsan räcker och börjar nysta i fel ände, i vad som i och för sig kan ses som ett problem. Det är problem för den enskilda eleven som skolkar, men man måste också förstå bakgrunden till varje enskilt fall.

För vem är denna registrering bra, Jan Björklung? Är det bra för tonårsflickan som stannar hemma för att se till sin missbrukande mamma? Är det bra för den mobbade pojken som för varje dag blir allt mer självmordsbenägen? Är det bra för den elev som hamnat i eget missbruk och behöver hjälp och stöd för att ta sig ur det?

Självfallet är den ogiltiga frånvaron ett problem, men precis som Ann-Charlotte Eriksson, förste vice ordförande i Lärarförbundet, säger handlar det mer om att ge större resurser till skolan för att exempelvis kunna förbättra samarbetet med social och polis än att jaga "fuskare" genom att försöka skrämma dem. Eriksson menar också att registreringen i betygen varken gör till eller från.

Don Björklund bör nog ta och lyfta lite på visiret för att se bättre och blicka ut mot hur verkligheten ser ut i den svenska skolan - den verksamhet han har det yttersta ansvaret för - och lägga resurserna där de gör nytta istället för att slåss mot väderkvarnar!

/Matz

måndag 2 augusti 2010

Nedräkningen har börjat!

Tillbaka efter ett långt och skönt sommaruppehåll.

Nu är det bara 48 dagar kvar och vi har massor att göra. Därför kör vi igång direkt ikväll med Valledning!

NU KÖR VI SÅ DET RYKER!!!

/Matz

AddThis

Share |