torsdag 31 mars 2011

Handling och konsekvens

Tänker uppehålla mitt bloggande vid en fortsatt analys av moderaternas ordförande i Enköping, Markus Lagerquist, och hans insändare i gårdagens EP. (Se gårdagens blogginlägg!)

Lagerquist menade att Marié Karlström gick till personangrepp fast det egentligen var han själv som i fullmäktige refererade till sin skolgång och uppväxt.

När jag började fundera lite kring varför det på något sätt kändes bekant drog jag mig till minnes att jag här på bloggen för drygt ett halvår sedan uppmärksammade en annan av Lagerquists insändare.

26 augusti 2010 skrev Lagerquist i EP. Även den gången handlade det om hans egen skolgång och hur den påverkat honom som 9-åring så till den milda grad att han börjat gråta.

Även den gången blottade sig Lagerquist, privatpersonen Markus Lagerquist, och refererade till sin egen högst personliga skolgång och uppväxt.

Det är helt tydligt att detta är Lagerquists taktik i sitt politiska spel:


  1. Ge motståndaren ett "bete"

  2. När motståndaren "hugger" är det bara att veva in

  3. Genom att använda sig av härskartekniken "Undanhållande av information" berättar man inte hela sanningen för medborgarna och gör sig själv till offer samtidigt som man marginaliserar motståndaren

Detta är alltså en återkommande företeelse hos den moderate ordföranden och kommer med största sannolikhet att uppmärksammas vid fler tillfällen här på bloggen!

Handling och konsekvens - det fick jag lära mig i den svenska "flumskolan"!

/Matz

onsdag 30 mars 2011

Som man bäddar, Markus Lagerquist...

Markus Lagerquist (M) - ta av dig offerkoftan! Den klär dig inte!

Om man uttrycker sig på ett sätt under ett fullmäktigesammanträden där man använder sig själv som exempel måste man nog räkna med att man får ta konsekvenserna av det.

Den insändare Lagerquist har i EP idag präglas av ett löjets skimmer där han ondgör sig över socialdemokrater i allmänhet och Marié Karlström i synnerhet. Men, Markus - som man bäddar får man ligga!

Om man, genom att använda sig själv som exempel, säger att man lidit sig igenom grundskolan och haft turen att ha "två präktiga akademiska akademiker" till försäldrar "med generationer av akademiker bakåt" som kompenserade den skola som inte fungerade enligt Lagerquist och som dessutom fick honom att bli moderat - ja, då har man själv lagt ribban!

Det blir dessutom på gränsen till pinsamt att läsa om hur Lagerquist påstår att Marié Karlström går till personligt angrepp. Det hon gör i sin insändare är att referera till Lagerquists uttalanden i fullmäktige, som dessutom går att lyssna till på kommunens hemsida!

Kommunens hemsida kan också vara en källa till kunskap. Exempelvis kan man där hitta bilder på förtroendevalda från olika partier. Upplysningsvis, Markus Lagerquist, finns även Marié Karlström, andre vice ordförande i Utbildningsnämnden, på bild där - ett ansikte med andra ord!

Att som Lagerquist antyda att om man inte förekommer på Google finns man inte känns både naivt och på gränsen till översitteri! Det säger något mer om Markus Lagerquist än om Marié!

Det är också intressant att se att moderaterna verkligen styr alliansen. Markus Lagerquist har i sin insändare nämligen tagit på sig uppgiften att bli talesman för Urban Wahlberg (C). Spännande!


Som sagt - att göra sig själv till offer och försöka, om än retoriskt skickligt, ta billiga politiska poäng känns inte bara lite populistiskt!

Så Markus Lagerquist - ta av dig offerkoftan! Den klär dig inte!


/Matz


Fler som blogga på samma tema: Tomas Rådkvist (FP) - Lagerquist - prins(essan) på ärten?

tisdag 29 mars 2011

Många läsare inspirerar

Tillbaka i den kommunalpolitiska vardagen efter en skön upplevelsehelg med partikongressen på lördagen. Ikväll är det dags för kommunstyrelsen igen!

Vill passa på att tacka alla som följer min blogg!

Har i dagarna sprängt 20.000-besökargränsen sedan starten och bara under mars månad har jag haft drygt 6.000 läsare! (Drygt 200 läsare/dag)

Det ställer ju lite krav på att man ska leverera också nu när bloggen är så frekvent besökt! Inspirerande!

Det är också kul att allt fler vågar sig på att kommentera mina inlägg och jag gör mitt bästa för att besvara kommentarerna så snabbt jag bara kan.

Väl mött igen!

/Matz

måndag 28 mars 2011

Moderat lidande av egen styrning

"På kommunfullmäktige den 22 mars fick vi höra om ett lidande bland moderaterna som pågått i 40 år. Ett lidande som enligt Markus Lagerquist, moderaternas ordförande i Enköping, var det som fick honom att bli just det: moderat."

Så inleder min partikamrat Marié Karlström sin insändare i dagens EP. En utmärkt insändare som visar på tydliga ideologiska skillnader i synen på de svenska elevernas rättigheter till en skola som utgår från varje elevs behov oberoende av bakgrund.

Markus Lagerquist (M) menade alltså att den socialdemokratiska "flum"-skolan är en starkt bidragande orsak till att han blev just moderat och att han i unga år fick lida på grund av den.

Med risk för att jag nu gör en felbedömning (jag gick ju i grundskolan under 60 och 70-talet) på 1-2 år så uppskattar jag att Lagerquist gick igenom den svenska grundskolan mellan åren 1978-1987.

Det blir lite spännande med tanke på att Lagerquist gått i en skola som haft styrdokument i form av läroplaner till största delen utformade och framtagna under borgerliga regeringar (med undantag för de första två åren).

Lgr 80 togs fram 1980 - Regering: (C), (M) och (FP) (Markus Lagerquist skolår)

Lpo 94 togs fram 1994 - Regering: (M), (C), (FP) och (KD)

Lgr 11 togs fram 2011 - Regering: (M), (C), (FP) och (KD)

Lärarna i flumskolan har de senaste 30 åren alltså utfört sina uppdrag utifrån borgerliga riktlinjer och styrdokument. Tål att tänka på även för en moderat ordförande som lidit sig igenom sin grundskoletid!

/Matz

söndag 27 mars 2011

Omtanke, engagemang och självförtroende

"Vi måste tala med och lyssna på alla medborgare!"

"Tillsammans spelar vi för seger 2014!"

"När vi får gammalt och nytt folkrörelsearbete att lira tillsammans, då blir vi oslagbara!"

"Vi behöver inte alltid hålla med, men vi ska vara med i samtalen!"

"Sverige har bara ett parti som står på löntagarnas sida och det heter Arbetarepartiet Socialdemokraterna!"

"Vi måste fokusera på att vinna val! Inte för att få makten för maktens skulle utan för att vi vill genomföra våra idéer för Sverige!"

"Med omtanke, engagemang och självförtroende tar vi tag i det myckna jobb vi har! För nu sätter vi igång!"

Utdrag ur Carin Jämtins inledningstal som nyvald partisekreterare!

/Matz

lördag 26 mars 2011

Försöker fortfarande smälta intrycken!

Håkan Juholt
2011-03-26

Tillsammans bygger vi landet.

Vi rullar undan stenar på vilka det står ojämlikhet, rasism och diskriminering och röjer väg för ett annat samhälle.

Vårt parti är vad vi heter. Vi är sociala demokrater, socialdemokrater, varenda en av oss.

Social demokrati när den är som bäst

Till tonerna av "A little less conversation" och en stående ovation med taktfast handklappande klev Håkan Juholt av podiet efter ett starkt inledningstal på dag två av kongressen! Det är mäktigt att få vara på plats!

"Barnfattigdomen ska varje dag bekämpas med varje till buds stående medel. Den hör bara hemma i Reinfeldts Sverige, inte i Socialdemokratins Sverige."

Det var ett starkt tal som gav klara besked om vilken politik Håkan Juholt vill driva som socialdemokratiskt partiordförande. Där fanns bland annat bekämpningen av barnfattigdom och ungdomsarbetslöshet, men också inslag av utrikespolitiska tankar.

Det var inte heller helt oväntat ett tal som innehöll en hel del humor!

Det svider i handflatorna!

I korridorerna utanför kongresshallen står jag nu och tjuvlyssnar till folks reaktioner och alla verkar vara överens. Det här är ett rejält avstamp framåt - en nystart! Alla verkar också överens om att Håkan Juholt kommer att axla manteln som socialdemokratisk partiledare med bravur!

/Matz

fredag 25 mars 2011

We won't back down!

"Vi tror nämligen på ett samhälle där den som står i solsken har ett ansvar för att resa ett paraply över den syster eller bror som står i ösregnet! Vi kallar det social demokrati!"

Håkan Juholts tacktal till kongressen slår an en sträng som får det röda blodet i mig att pulsera lite extra och påminner till viss del om bevingade ord från en annan partiledare som talade om att han var demokratisk socialist!

Ett starkt första intryck av vår nya partiledare och jag ser verkligen fram emot att få vara på plats imorgon när Håkan Juholt håller sitt första riktiga tal som partiledare.

Självklart kommer jag att ha dator och kamera med för att kunna blogga direkt från kongressen!

Välkommen tillbaka!

/Matz

torsdag 24 mars 2011

Praktisk lösning var ett misstag enlig (M)

Idag står det en kort notis i EP om den interpellation som fick moderaterna att dra tillbaka sin extra adjungerade i Miljö- och Byggnadsnämndens arbetsutskott. Tyvärr redovisar inte EP hela gången i det här ärendet.

Är man lite intresserad kan man titta på filmen från fullmäktige där först nämndens ordförande Roger Andersson (C) svarar på interpellationen, men tyvärr inte heller höll sig till hela sanningen, och sen hur Helena Proos tydligt pekar på hur illa skött hela det här ärendet är.

Självklart får jag mig en känga i och med att vi gick med på den extra adjungeringen vid mitt första nämndsammanträde som 2:e vice ordförande och det står jag också för. Synd bara att det inte i svaret nämns att vi ajournerade mötet vid det urspungliga moderata förslaget. Men det finns ju som sagt en anledning till att vi i efterhand ställt denna interpellation.

Nu drar ju som sagt moderaterna tillbaka den extra adjungerande, men i talarstolen på fullmäktige var det med en lätt axelryckning man skakade av sig det hela genom att mena att det var ett "misstag" och att man från början "tyckte det var en praktisk lösning och det kanske var fel".

Att man från moderat håll åsidosatt det demokratiska fördelningssystemet i och med sitt agerande i nämnden från början verkar inte bekomma dem utan det var ju bara "en praktisk lösning".

Förhoppningsvis har även moderaterna lärt sig något av det här och att de fortsättningsvis förbereder sina förslag bättre och även ger oppositionen möjlighet att ta ställning till ärenden före nämndsammanträdena.

Jag kommer åtminstone vara på tårna fortsättningsvis när den moderatledda majoriteten kommer med förslag!

/Matz

onsdag 23 mars 2011

Beslut om S:t Ilian - ett val mellan pest eller kolera

För 10 år sedan jobbade jag på S:t Ilianskolan och även då hotas vi av nedläggning. Nu är det alltså dags igen, men den här gången är det tyvärr inte längre bara ett hot.

Det är ett fruktansvärt beslut att behöva ta och från Socialdemokratiskt håll tycker vi att det är ett dåligt – ja, till och med uselt – beslut, som med största sannolikhet kommer att tas på skolnämnden den 14 april!

Alternativen vi haft att ta ställning till i skolnämnden är dock som att välja mellan pest eller kolera – minska på lokaler eller minska på lärartätheten.

Hur vi än gör slår det hårdast mot dem vi måste ha fokus på – eleverna! Därför tror vi på att det här är det minst dåliga beslutet.

Vi har alltså resonerat i banorna att hellre en smärtsam nedläggning av en skola än en minskad lärartäthet! Vi kommer aldrig att bidra till att skära i antalet lärare! Lärartätheten i Enköpings kommunala skolor är redan för låg och att då minska ännu mer finns inte på kartan!

Det är självklart ett fruktansvärt besked till alla berörda. Det känna också tragiskt för S:t Ilians personal som gjort ett fantastiskt jobb målmedvetet och med ett fantastiskt resultat med att radera ut skolans tidigare oförtjänt dåliga rykte genom att på ett imponerande sätt införa ett arbetssätt som uppskattas av såväl elever som föräldrar.

Men nu verkar det alltså inte bättre än att de elever som idag går i år 7 på S:t Ilian blir de sista avgångsklasserna 2013 från den gamla realskolan - Enköpings Högre Allmänna Läroverk.

/Matz

tisdag 22 mars 2011

Syn av bluff gav resultat

"Hellre långsamt och rätt än fort och fel!"

Ovanstående citat är en devis vi med jämna mellanrum kan höra från finanskommunalrådet Anna Wiklund (M). Nu är det nog dags att Wiklund och hennes partikamrater lever upp till denna devis och implementera det i sitt eget politiska arbete.

I december förra året var det hur den moderatledda minoriteten, som det då var, hanterade ärendet kring förändringar i den politiska organisationen. Ända in i det sista ändrade man i att-satser.

Trots dessa fem-i-tolv-justeringar gick Markus Lagerqust (M) upp och försvarade hanteringen av ärendet och menade att detta var det ärende som, under denna mandatperiod, kan komma att vara det bäst beredda. Man häpnar!

Nu har vi fått ytterligare ett bevis på att alliansen i allmänhet och moderaterna i synnerhet INTE lever upp till Anna Wiklunds devis!

Vid kvällen fullmäktige debatterades, som jag tidigare nämnt, en interpellation inlämnade av Helena Proos. Ärendet har jag skrivit om vid ett antal tillfällen här i bloggen, men jag dristar mig ändå till att redovisa en kortversion:

  1. Vid årets första Miljö- och Byggnadsnämnd (hädanefter kallad MBN) den 3 januari föreslår (M) att man tillsätter ytterligare en ledamot i arbetsutskottet (AU). Denna plats i AU ska då tillfalla (M).
  2. Från oppositionen ber man att få ajournera sig för att diskutera frågan och kommer fram till att yrka avslag på förslaget.
  3. När mötet återupptas drar (M) tillbaka sitt förslag och förseslår istället en ständig adjungering som ska tillfalla - jo men visst - (M). Så blir också beslutet och med facit på hand skulle vi från oppositionen yrkat avslag även på detta förslag. Det är något som jag som gruppledare får ta på mig!
  4. Vid februari månads fullmäktige redovisar Helena Proos för sin interpellation.
  5. Den 15 mars genomförs MBN:ens tredje möte för året. Oppositionen får ett "erbjudande" om att också få en extra adjungering till AU. Vi avstår att ta ställning till detta och ber att få återkomma vid nästa nämndsammanträde.
  6. På samma nämndmöte den 15 mars lägger (M) ett förslag om att "deras" extra adjungerade INTE ska ha någon ersättning.
  7. Idag skriver vi den 22 mars. Under interpellationsdebatten pressar Helena Proos MBN:s ordförande Roger Andersson (C) hårt och helt plötsligt meddelar han att (M) nu drar tillbaka sin adjungering helt och hållet!
Ska man skratta eller gråta? Vi synade den moderata "bluffen" och de var inte sena med att lägga sig! Var det här sista gången? Skulle inte tro det! Men jag antar att de kommer att vara lite mer försiktiga framöver.

"Hellre långsamt och rätt än fort och fel!" Det är kanske dags att rensa i sitt eget bo och börja leva som man lär!?

/Matz

Spännande interpellationsdebatt på G

Så var det då dags för fullmäktige igen. På agendan står bland annat Årsredovisning 2010 (vilket vi precis påbörjat).

Det som kanske, enligt mitt sätt att se det, blir mest intressant under kvällen är Helena Proos' interpellation om fördelning mellan majoritet och opposition i miljö- och byggnadnämndens arbetsutskott.

Ordförande för miljö- och byggnadsnämnden Roger Andersson (C) har svarat på interpellationen, men är väl inte helt sanningsenlig enligt min uppfattning - eller man kanske ska säga att han undanhåller delar av hur det egentligen gick till.

Återkommer under kvällen med hur det gick...

Är du extra intresserad kan du gå in på webben www.enkoping.se eller lyssna på närradiofrekvensen 89,8 MHz!

/Matz

måndag 21 mars 2011

Landgång via landgång

Så var det snart dags att kliva av båten - för den här gången!

Två givande dagar där vi förutom mingel, nätverkande och föreläsningar har vi i vår grupp också varit produktiva. Vi har fått fram ett antal embrion till motioner och interpellationer men faktiskt också färdigstället ett par stycken.

Det är en nöjd grupp från Enköping som har blivit stärkta i vår politiska gärning och vår ideologiska övertygelse.

Nu lämnar vi en hel båt full med sossar för att imorgon mötas igen för kommunfullmäktige.

/Matz

Cinderella dag 2

Gårdagskvällen innehöll en bra kombination av partipolitiskt samtal med fokus på framtiden, god mat och trevligt sällskap.

Det är spännande att få träffas och utbyta tankar och idéer på ett mer avslappnat sätt. Dessutom hinner man sätta sig ner och lära känna sina partikamrater på ett mer personligt plan. Vi är ju en ganska ny fullmäktigegrupp och genom att träffas på det här viset kan vi bli än mer sammansvetsade!

Morgonens frukost är nu avklarad och nu väntar en fullspäckad förmiddag med mässa och föreläsningar. Det jag ser mest fram emot är ett seminarium om bloggande :)

Efter lunch ska vi sätta oss ner i vår grupp igen för mer arbete kring att staka ut hur vi ska jobba framöver. Det kommer också att bli lite mer hands-on med att skriva motioner. Vi har redan börjat bolla idéer på vilka områden som kan komma att bli aktuella och det får jag nog anledning att återkomma om senare i bloggen.

Nu är det seminariedags!

/Matz

söndag 20 mars 2011

Cinderella bordad

Så har vi då äntligen fått kliva ombord och intagit våra hytter på däck 10. Högst upp - hoppas att det inte blåser för mycket på öppet vatten för då lär det gunga :

Nu ska vi gå runt och kolla läget lite innan det är dags för en gemensam samling med information om innehåll för ikväll och imorgon.

Maten serveras först runt 20.30 så det blir väl att ta en fika så att man står sig.

Det här känns som om det blir en bra resa! Mer information kommer....

/Matz

Ny snöboll i rullning

Idag bär det alltså av ut på Ålands hav på en båt sprängfylld med partikamrater. Tanken från början var väl att vi skulle fokusera på att jobba lite, men med tanke på vad som händer framför allt i Japan och med bombningarna av Libyen kommer det med största sannolikhet att bli en hel del diskussioner om det.

Kan också tänka mig att det kommer att bli mycket snack om valet av partiledare och partisekreterare. Dessutom gick ju bland annat DN igår ut med ett rykte om att Thomas Östros och Ylva Johansson får lämna VU.

Det känns lite märkligt att när mediahysterin kring partiledarfrågan lagt sig måste media hitta en ny snöboll att sätta i rullning. Oftast en skitig snöboll som växer till orimliga proportioner. Det är ju inte värt att media spekulerar. Det är ofta utan substans och de har sällan rätt!

Självklart förstår jag att de vill sälja lösnummer, men tyvärr skapar de mer oreda än att de rätar ut frågetecken.

Låt processen ha sin gilla gång. Nästa helg kommer ALLA att få svaren i och med partikongressen!

Nåja, jag ser i alla fall fram emot att få tillbringa 24 timmar med likasinnade för utbyte av tankar, idéer och erfarenheter.

/Matz

lördag 19 mars 2011

Årsmöte - del 5: Tacktal

Sven Jansson som varit AK-ordförande i 10 år lämnade nu alltså ifrån sig klubban och avtackades med blommor och njutningsbara presenter.

Sven gav självklart ett tack- och avskedstal där han reflekterade över sina tio år och även om partiets framtid.

Årsmöte - del 4: Valärenden

Så var det då klart!

Enköpings Arbetarekommun har fått en ny ordförande:

Sverre Ahlbom

Vi fick också in en ny styrelseledamot i Ingun Sandström och dessutom tre ersättare i Madeleine Lahti, Gustav Härnquist och Susanne Wickman!

Grattis till alla nyvalda och omvalda!

Årsmöte - del 3: Riksdagsman

Riksdagsman Pyry Niemi är självklart på plats på vårt årsmöte även om han till vardags är bosatt i vår grannkommun Håbo!

Några korta citat ur hans anförande:

"Vi måste återta initiativet i frågorna om samhällsutvecklingen! Vi har varit experter på detta under årtionden och ska bli det igen!"

"Vi ska kritisera orättvisorna och stå på de utsattas sida!"

"Vi måste släppa tanken på att vi idag ÄR ansvariga, men vi är beredda på att återta ansvaret!"

"Klyftorna ökar i samhället och det är ett medvetet val som borgarna gör!"

Pyry visade också sitt stöd för Håkan Juholt som blivande partiledare och Carin Jämtin som partisekreterare och menade att han är övertygad att Julholt kan bli en bra partiledare och blivande stadsminister.

Efter anförandet gavs möjlighet för åhörarna att ställa frågor och många tog chansen.

Som vanligt är det kul att lyssna på Pyry Niemi. Han har förmågan att få folk att lyssna genom att använda ett språk man förstår med en bra blandning av saklighet och humor. Radioåren vi haft tillsammans gör sig påminda!

Årsmöte - del 2: Stipendiat


Ordförande Sven Jansson har öppnat mötet och vi har hunnit till punkt 3:

Anneli Djurklous stipendium

Detta stipendium delas ut för första gången och tilldelas Jesper Englundh!

Grattis Jesper - det är du väl värd!

/Matz

Årsmöte 2011-03-19 - del 1

En kvart kvar och salen börjar sakta men säkert fyllas med folk.

Det märks att det är ett speciellt möte - det liksom ligger i luften på något sätt.

Mats O Karlsson har sett till att smycka med fanor och talarstolen står på plats.

Nu kan vi börja!

/Matz

Årsmötesdag med bra start

Det blev en bra start på den här lördagen. Fick in min insändare i EnköpingsPosten på sidan 3 plus åsiktsrubriken på förstasidan!

Insändaren är identisk med mitt blogginlägg med rubriken "Wahlbergs valfläsk är skämt".

Dagen i övrigt är som jag tidigare berättat starten på ett nytt kapitel för Enköpings Arbetarekommun. Idag på årsmötet väljer vi en ny ordförande och delvis också en ny styrelse.

Det ska också bli spännande att få lyssna till riksdagsmannen Pyry Niemi och hur han ser på sitt första halvår i sin nya position. Jag förmodar att han även kommer att ge sin syn på valberedningens förslag om Håkan Juholt som partiledare och Carin Jämtin som partisekreterare.

Jag lovar att återkomma med en liten redovisning från årsmötet senare under dagen!

/Matz

onsdag 16 mars 2011

Tankar inför helgen

Idag blev en mellandag inför vad som komma skall.

På lördag är det dags för årsmöte med Enköpings Arbetarekommun och vi ska välja ny ordförande efter Sven Jansson, som kliver av uppdraget efter 10 år! Jag har mina aningar om vem efterträdaren kan bli och om det så blir kommer det att bli spännande att följe den personens ledarskap!

Söndag bär det av genom Stockholms skärgård och ut på Ålands hav för en tripp tillsammans med partikamrater från stora delar av mellansverige! Nätverkande och erfarenhetsutbyte ser jag framemot. Det känns också bra att vi i vår fullmäktigegrupp gör något kul tillsammans.

Har också tänk försöka blogga från båten och vem vet - lite spännande bilder kanske dyker upp!

Dessutom hoppas jag på att träffa några av de personer jag gått 600 ledare-utbildningen med igen. Det var ett tag sen nu!

Med andra ord en fullspäckad helg! Den nästkommande är ju inte heller helt händelselös...

/Matz

PS. Bilden och den tillhörande texten är inte en rättvisande bild av min syn på de nya ledarskap som väntar, men den är jäkligt kul! DS.

tisdag 15 mars 2011

Konsten att bjuda med armbågen

Så har då en dag i politikens tecken avslutats med fullmäktigegrupp. Vi hade storfrämmande i form av kommunens ekonomichef Per Malmquist, som gick igenom en hel del matnyttigt inför den kommande budgetprocessen.

Tidigare under dagen var det Miljö- och byggnadsnämnden för hela slanten. Jag tänker och kan inte gå in på enskilda ärenden, men så mycket kan jag säga att det blir en del oppositionspolitik som verkar göra att majoriteten får lite huvudbry.

Det jag däremot kan nämna är fortsättningen på följetongen kring moderaternas ständiga adjungerande i arbetsutskottet. Ni som hängt med i bloggen vet ju att moderaterna vid vårt första nämndsammanträde för året först försökte driva igenom att de skulle ha en extra ledamotplats i arbetsutskottet, men när vi ajournerade oss drog man tillbaka förslaget för att i stället driva igenom en ständig adjungering.

Nåja, precis innan mötet skulle dra igång idag fick jag (utanför protokollet) ett "erbjudande" om att även vi från oppositionen skulle få en extra adjungering. Jag blev först något ställd, men meddelade att jag inte kunde ta ställning till det så på rak arm. Därför skulle jag få till fikapausen på mig att bestämma om vi skulle kunna besluta om det på dagens nämndsammanträde!

Efter en kort överläggning med mina partikamrater och ett telefonsamtal meddelade jag ordförande att vi inte ville att detta skulle beslutas idag utan att vi i lugn och ro vill kunna diskutera frågan i vår partigrupp.

När så nämndsammanträdet började närma sig sitt slut blev jag plötsligt varse varför detta erbjudande kom så plötsligt. Som ett inlägg utanför dagordningen meddelade Robert Haijlen (M) att man ville komma med en rättelse, nämligen att den ständigt adjungerande till arbetsutskottet självfallet inte skulle ha någon ersättning/arvode vid närvaro!

Kan man annat än att le åt eländet? Till råga på allt meddelar då ordförande för nämnden att vi i oppositionen fått ett erbjudande att få en extra adjungerande under samma premisser!

Det är väldigt tydligt att moderaterna börjar känna att snaran börjar dras åt och att deras maktbegär lyser igenom. En stor bidragande orsak till detta är den interpellation som Helena Proos skrivit och som kommer upp på fullmäktige nästa vecka! Interpellationen tar just upp frågan om alliansens sätt att roffa åt sig maktpossitioner.

Det kommer att bli en intressant interpellationsdebatt - var så säker!

/Matz

(Översättning: På tavlan "Politisk vetenskap" bildtext "Och sen finns den 'maktfullkomliga' formen av styre.")

måndag 14 mars 2011

Wahlbergs valfläsk är skämt

[Publicerat i EP 2011-03-19]

Urban Wahlberg (C) skrev i EP lördagen den 12 mars att hans parti så sent som i augusti 2010 tog fram något de kallar ”Matmanifest”. Där står att läsa att "Målet är självklart att det ska finnas tillagningskök på alla äldreboenden, skolor och förskolor."

På flera ställen i insändare går det att utläsa att Wahlberg och centerpartiet är ”för närproducerad mat och lokal tillagning” och att man verkligen ”vet hur stor skillnaden kan vara på tillagad och uppvärmd mat”.

Vid kommunfullmäktige den 14 december 2010 debatterades den socialdemokratiska interpellationen om att medverka till att äldreboendet på Gröngarn ska inrymma ett tillagningskök 2012.

Min fråga till Urban Wahlberg är nu varför inte han eller någon annan centerpartist ens gick upp i debatten och hävdade sitt ”Matmanifest” och stödde vår interpellation?

Förstod inte Wahlberg och centerpartiet inviten eller var det månne den moderata allianspiskan som ven?

Att (M) och (KD) rent reflexmässigt skulle säga ”Nej” till ett Socialdemokratiskt förslag var väl kanske ingen högoddsare. Men anhängarna av ”Matmanifestet”…?

Hur trovärdiga är Urban Wahlberg och hans partikamrater egentligen? ”Matmanifestet”, som togs fram lagom till valrörelsens slutspurt, verkar inte vara annat än okryddat valfläsk!

/Matz

söndag 13 mars 2011

Sva(M)lande sanningsvridare

Jag är så jävla (ursäkta ordvalet) trött på det moderata svamlet om att alla har fått det bättre. Senast i raden är den moderata riksdagsledamoten Johnny Munkhammar som svamlar vidare i samma spår på Aftonbladets debattsida!

Munkhammar skriver i sin debattartikel:

"Det senaste decenniet har alla grupper fått ökad inkomst, fast olika mycket. Det innebär större skillnader, men alla – även de fattigaste – har nu högre inkomst."

Snacka om en förvriden sanning! Visserligen har många fått "bättre" siffror i lönebeskedet, men precis som alla andra moderater skiter Munkhammar totalt i att nämna alla ökade kostnader som med råge äter upp de så kallade inkomstökningarna för de med lägre inkomster. Bensin, mat, försäkringar, a-kassa - listan kan göras hur lång som helst!

Dessutom undrar jag var de låser in Munkhammar den tid då han inte sitter i plenisalen? Har han ingen kontakt med verkligheten över huvud taget?

Han menar att fattigdomen och utanförskapet har minskat med den moderatledda regeringen. Har han missat att barnfattigdomen i Sverige ökar och att antalet som söker ekonomiskt bistånd skjutit i höjden som en direkt följd av regeringens inhumana sätt att hantera långtidssjukskrivna genom utförsäkringar.

Jag blir ärligt rädd när jag läser Munkhammars debattartikel, som är så långt ifrån verkligheten som man kan komma. Jag blir ärligt rädd för att bli gammal eller sjuk i ett moderatlett Sverige! Ett Sverige där människor tenderar att bli allt mer individualistiska, vilket är precis vad den moderatledda regeringen eftersträvar. Ett samhälle där var och en ska sköta sig själv. Ett USA i miniatyr!

Det som däremot gläder mig när jag läser Munkhammars artikel är att förslaget om att Håkan Juholt ska bli Socialdemokratisk partiledare tydligen fått den moderatledda alliansen att gunga i sina grundvalar. Spännande!

Därför tror jag på framtiden. Jag tror på att solidaritet och gemensamt ansvarstagande är starkare än individualism och egoism! Jag tror på mänskligheten helt enkelt - medmänskligheten!

/Matz

lördag 12 mars 2011

Wahlberg säger mot sig själv

Läser det centerpartistiska kommunalrådet Urban Wahlbergs insändare i dagens EP och förundras över att han lyckas vara både för och emot i samma inlägg.

Det handlar om utmaningen av skolmaten och i insändaren menar Wahlberg att han och centern "verkar för ökad konkurrens". Utmanarna i detta fall är ISS - ett multinationellt företag som sakta men säkert håller på att skapa sig en monopolställning inom servicesektorn.

Att som Urban Wahlberg påstå att man "verkar för ökad konkurrens" och samtidigt ha vetskapen om att inget annat företag eller kommunens egen måltidsservice skulle kunna konkurrera med ISS vad gäller kostnadsnivå känns inte bara lite motsägelsefullt.

Wahlberg hänvisar till centerns "matmanifest" där det står att läsa:

"Målet är självklart att det ska finnas tillagningskök på alla äldreboenden, skolor och förskolor."

Tror Walhberg på det själv - att ett företag i stil med ISS skulle ha tillagning ute på de olika verksamheterna? Det är inte bara lite naivt!

Wahlberg skriver också i sin insändare:

"Jag är för bästa möjliga produkt till minsta möjliga kostnad för skattebetalarna."

Genom att vända på innehållet i den meningen kommer man nog närmare sanningen. Kostnaden ska för kommunen vara så låg som möjligt, vilket för alliansen är det primära, och kvaliteten på slutprodukten blir därmed sekundär.

För oss Socialdemokrater handlar det här fortfarande om eleverna i skolan och för många kanske den enda lagade måltiden i vardagen - skollunchen. Därför måste kvaliteten och näringsinnehållet komma i första hand - och få kosta.

Jag är övertygad om att medborgarna och därmed skattebetalarna förstår vikten av god kvalitet och är därför beredda att betala för den. Framför allt när det gäller våra barn!

Det har vi redan fått bevis på då flera insändarskribenter i lokalpressen, från det Wahlberg kallar skatterbetalare och jag kallar medborgare, är oroliga för vad denna utmaning kan komma att få för konsekvenser - långtgående och dyra konsekvenser!

/Matz

torsdag 10 mars 2011

60-talister mot toppen

Idag är en dag då jag känner mig tillfreds och förhoppningsfull inför vad framtiden har att erbjuda!

För ganska precis ett år sedan, fredagen den 5 februari 2010, skrev jag följande på min blogg:

"Håkan är en människa som verkligen kan konsten att fånga sina åhörare och få dem att känna "nu j..." när han är klar."

I inlägget efter från samma dag fick jag ner:

"Det blev som jag hade förväntat mig. Håkan Juholt har "det där" som gör att man bara vill sätta igång med valrörelsen IGÅR!"

Två gånger har jag haft förmånen att få lyssna till och träffa Håkan Juholt och båda gångerna har jag slagits av hans retoriska förmåga och talets gåva. Något han kommer att ha nytta av i debatterna som väntar. Dessutom är han entusiasmerande, har glimten i ögat och en skön humor!

Valberedningen har enligt mig gjort ett bra jobb och jag hoppas nu att det är en enig kongress som ställer sig bakom förslaget och väljer Håkan Juholt till vår nästa partiledare.

Carin Jämtin har jag också haft förmånen att träffa och lyssna till vid ett par tillfällen. Hon kan ge ett "tunnt" första intryck, men har också hon en förmåga att få åhörare att stanna upp och lyssna. (Att hon dessutom länkat till min blogg från sin egen ger henne ett extra plus i kanten ;)

Det är också två 60-talister som nu kan komma att leda partiet. Håkan och jag är jämngamla - årsmodell 62 - och Carin är född 64.

Som sagt - jag känner mig tillfreds och förhoppningsfull...

/Matz

onsdag 9 mars 2011

Och mediadrevet går vidare...

Det är spännande att följa medias bevakning av valberedningens arbete med att ta fram en ny partiledare.

Det är lite drygt två veckor kvar. Fredagen den 26 mars på eftermiddagen kommer alla att få veta vem valberedningen valt som sin kandidat och som kongressen ska ta ställning till.

Damberg och Östros är alltså enligt den senaste Novusmätningen och TV4 de två som återstår. Enligt "källor" ska alltså Sven-Erik Österberg vara helt borta ur diskussionen och Leif Pagrotsky ska ha tackat nej. Inte heller Håkan Juholt ska vara aktuell.

Sen byter man kanal för att se Rapport och får då beskedet att valberedningen frågat just Håkan Juholt! Enligt SVT är Österberg också kvar i diskussionerna och att dessa två herrar tillsammans med Damberg och Östros alltså är valberedningens fyra namn.

Att media inte klarar sig utan politiken står ju helt klart, men jag är övertygad om att politiken under den här typen av processer skulle klara sig alldeles utmärkt utan att media skapar oreda som påverkar på ett negativt sätt.

En sak är i alla fall säker - runt kl. 17 den 26 mars vet vi (och media) vem som kommer att leda det Socialdemokratiska partiet och att mediadrevet går vidare!

/Matz

tisdag 8 mars 2011

Ger med ena handen...

Idag på internationella kvinnodagen går IT- och regionsminister Anna-Karin Hatt (C) och finansminister Anders Borg (M) ut i en debattartikel där man säger sig stå för jämställdhet och feminism.

Hatt och Borg menar att fler kvinnor måste jobba mer och få bättre betalt! Bland annat skriver de i sin debattartikel:

"Sverige ska vara ett föredöme när det gäller en jämställd arbetsmarknad och ett jämställt näringsliv." samt "Könsroller och förlegade stereotyper hämmar varje människas frihet och begränsar hela samhällets utveckling."

Jag får inte ekvationen att gå ihop riktigt! Hur kan man ena stunden mena att kvinnor måste jobba mer för att i nästa stund lura in kvinnor i fällor som vårdnadsbidraget innebär? Detta bidrag som dessutom öppnat upp för ett samhälle där vi åter kan se att hemmafrun är på stark frammarsch - ett samhälle där mannen allt mer exkluderas från rätten till sina barn.

Vad är det den moderatledda regeringen egentligen vill? I fråga efter fråga blir det allt tydligare att man utifrån vilken riktning det blåser gör ett ambivalent intryck och visar på en allt tydligare populistisk politisk inriktning!

Man ger med ena handen och tar med den andra!

Det senaste debattinlägget Borg-ar för att det även fortsättningsvis kommer att Hatt-as fram och tillbaka inom alliansen!

/Matz

måndag 7 mars 2011

Uppskattning och klagomål

Måndagen den 7 mars började med att jag fick se min insändare publicerad på sidan 3 i EnköpingsPosten. Det var en insändare som är identiskt med det blogginlägg jag skrev om Christoffer Fjellners sätt att bedriva moderat folkhälsopolitik.

Många har under dagen hört av sig både via mail, sms och telefon för att ge positiv feed back på insändaren. Det känns alltid härligt när man får en klapp på axeln eller en dunk i ryggen och uppskattning för det man gör. När det dessutom kommer från något oväntat håll blir det extra positivt.

Under kvällen hade vi också sammanträde med Kommunstyrelsen. Där kom det under det inledande kaffet en synpunkt från Bengt-Åke Gelin som ansåg att jag skulle skriva något i bloggen om Marié Karlström's broddbeklädda skodon (i rättvisans namn). Och självklart gör jag det - för då får jag ju chansen att ännu en gång påpeka att herr Gelin ansvarar för den bristfälliga snö- och isröjningen i stan!

En av de sista punkterna på Kommunstyrelsens dagordning var att anta förslag till policy för klagomåls- och synpunktshantering! Med på mötet fanns en annan moderat som förekommit flitigt på min blogg och som kanske kände att det blev lite extra jobbigt just då.

Det blev förmodligen inte bättre av att kommunstyrelsens ordförande Anna Wiklund (M) bara hade positiva saker att säga om arbetet med att få alla kommunanställda att ta till sig policyn och sättet att hantera medborgares åsikter.

Även vårt Socialdemokratiska kommunalråd Helena Proos var positiv och gick till och med så långt att hon föreslog att även vi politiker skulle få tillfälle att gå på seminariet med David Forsberg om just klagomålshantering.

Hon fick också medhåll från centerns Mona Örjes, som menade att det är ju faktiskt så att även vi politiker måste ju bli bra på att hantera klagomål.

Och jag tänkte bara: Eller hur!

/Matz

söndag 6 mars 2011

Uppmaning till uppror

Ett nytt Sverige har de senaste åren vuxit fram som en konsekvens av en politik som förs av de "nya" moderaterna och dess allierade. Ett nytt Sverige som präglas av:

* ökad barnfattigdom
* ökade inkomstklyftor
* ökat antal uteliggare
* ökat utanförskap
  • Det är mer än märkligt att ett land som hela tiden framställs av sina politiska ledare som ett föregångsland vad gäller hur man hanterat och tagit sig ur den globala ekonomiska krisen till ett "stabilt" ekonomiskt läge alltså kännetecknas av FATTIGDOM!
Aftonbladet Debatt går det idag att läsa en berättelse ur verkligheten om en 57-årig kvinna, som i de nya moderaternas nya Sverige fasats ut från arbetsmarknaden och placerats i den så kallade Jobb- och utvecklingsgarantins Fas 3.

Jobb- och utvecklingsgarantin är en arbetsmarknadsåtgärd som enligt namnet ska garantera utveckling och jobb men, som allt fler kan vittna om, blivit en åtgärd som för de drabbade oftast handlar om en "transportstäcka" i utnyttjandets och fattigdomens tecken fram till pension.

Jag kan verkligen rekommendera Lena Nilssons debattartikel! För den som någon gång under livet levt i arbetslöshet och på gränsen till existensminimum är det lätt att ta till sig och förstå hennes frustration och bitterhet!

För den som aldrig varit i närheten av denna verklighet bör det vara en väckarklocka!

Lena Nilssson avslutar sin debattartikel med följande uppmaning:

"Vi måste fråga oss: hur kan det få se ut så i ett Sverige med enorma rikedomar hos vissa grupper och med goda statsfinanser? Det är dags för ett landsomfattande uppror!"

/Matz

(Översättning av bildtext: "Jag kräver en längre kedja." - "Uteslutet! Och om du inte skärper dig och går tillbaka till arbetet tar jag bort kedjan helt och hållet så du blir tvungen att hitta en ny plats att bli fjättrad vid!")

lördag 5 mars 2011

Smedlund vägrar släppa taget

Det har beslutats att offentliganställd personal i Enköping ska bli bra på att hantera klagomål och synpunkter. På kommunens interna hemsida står att läsa:

"Kunderna, brukarna, medborgarna må gnälla och klaga till synes orättvist ibland, men deras budskap är av vital betydelse för företag och organisationer." (läs även kommuner)

Tidigare har jag uppmanat Ingvar Smedlund (M) att anmäla sig och gå på föreläsningen och efter att själv deltagit kan jag bara vidhålla min ståndpunkt - GÅ DIT INGVAR!

Smedlund fortsätter idag, likt ett ilsket rovdjur som vägrar släppa taget om sitt byte, att i en insändare göra det största misstag man enligt klagomålsföreläsningen kan göra:

Han går i försvarsställning!

Lyssna, ta till dig, visa empati och bemöt på ett professionellt sätt - begrepp som inte verkar vara bekanta för den moderata företrädaren Ingvar Smedlund.

Man börjar fundera över om Smedlund och paret Nyström har en personlig konflikt, men faktum kvarstår; Smedlund är en av de ledande politikerna i den moderatledda alliansen och Nyströms är helt vanliga medborgare som har synpunkter!

Ännu en gång gör Ingvar Smedlund ett försök att "dumförklara" Nyströms genom att ställa motfrågor som är på gränsen till arroganta och övermodiga. Eller vad sägs om:

"Hur vet ni att alla barn kommer att åka bil till och från förskolan?" eller "Hade det varit ett bättre alternativ att man byggt en butik enligt ursprunglig plan...?"

Nu är det ju så att det är inte paret Nyströms uppdrag att svara på dessa frågor. Det är Smedlunds uppgift i sin roll som ledande politiker att stå för svaren.

Nåja - kontentan av detta blir i alla fall att jag fortfarande anser att Smedlunds beteende i detta ärende inte bara är märkligt utan synnerligen opassande en företrädare för Enköpings politiker. Därför står jag också fast vid att Smedlund bör gå ut med en offentlig ursäkt!

/Matz

fredag 4 mars 2011

Fjellners snus(k)argument

[Publicerat i EP 2011-03-07]

Christoffer Fjellner (M) fortsätter sin strid om det svenska snuset i EU. Precis som Folkhälsoinstitutet tycker jag dock att hans argumentation inte håller.

Fjellner menar att snus inte är "livsfarligt". På vilka grunder kan han uttrycka sig på det viset?

I jämförelse med forskningen kring rökning är forskningen vad gäller snus försumbar. Det finns alltså inte tillräckligt med bevis för vilka effekter snus har på kroppen - och då kanske framför allt mun, hals och mage men även vad gäller hjärt- och kärlsjukdomar. Fjellners argumentation bygger alltså på hörsägen!

"Snusningen är för många en väg bort ifrån rökningen" avslutar Fjellner sin insändare i fredagens EP. Detta är också ett argument som förekom i TV4:s Kvällsöppet med Ekdal härom veckan. Man häpnar!

Det är ungefär som att säga att hasch är vägen bort från crack. Eller varför inte använda Fjellners egna jämförelser - vinet är vägen bort ifrån vodkan!?

Hur kan ett missbruk vara bättre än något annat? Var är detta hälsofrämjande?

Det är tydligen, enligt moderata mått mätt, en ansvarsfull folkhälsopolitik!

Jodå, jag har själv snusat i drygt 30 år, men är sedan 1,5 år tillbaka helt nikotinfri. Det betyder inte att jag helt plötsligt fått ett uppvaknande och blivit "frälst". Jag anser att vuxna människor själva har ansvaret för sin hälsa. Vill de röka eller snusa är det upp till dem!

Men att föra ett krig där man förespråkar ett missbruk före ett annat på det sätt som Christoffer Fjellner gör tar jag totalt avstånd från.

Fjellners argumentation ger signaler till unga människor om att det är OK att snusa, att det inte är farligt! Man bör nog tänka igenom vilka strider man ska ta, vilket ansvar man har och vilka signaler man förmedlar - även som EU-parlamentariker!

/Matz

onsdag 2 mars 2011

Kvaliteten på skolmaten försämras?

Det var ju bara en tidsfråga innan diskussionerna kring konkurrensutsättning av skolmaten skulle komma upp på bordet. Nu tillsätter den moderatledda majoriteten i Enköping en konsultutredning om just detta!

Oppositionen i KSAU med Helena Proos i spetsen reserverade sig mot beslutet - med all rätt!

Har man hängt med i debatten kring maten inom vården har man ju inte kunnat undgå att förstå hur kvaliteten på maten har sjunkit drastiskt i och med att privata företag tagit över.

Nu riskerar vi alltså att hamna i samma situation ute på våra skolor! Och det finns fler aspekter att ta hänsyn till.

Betänk att skollunchen för många barn är den enda riktigt tillagade måltiden på vardagarna. Att då skära på kvaliteten och näringvärdet kan komma att få katastrofala konsekvenser. För hur det än är med att konkurrensutsätta kommunala verksamheter handlar det om att produktionen ska vara till en lägre kostnad för kommunen och då kommer kvalitietssänkningen som ett brev på posten.

I en tid då miljömedvetenheten ökar hos gemene man väljer kommunen att lägga tillagning av skolmat utanför kommunen med transporter som konsekvens. Hur rimmar det med kommunens miljötänk i övrigt?

Det här är konsekvenserna av den moderatledda majoritetens skattesänkarpolitik. Skattesänkningarna "finansieras" genom att privatisera verksamhet som idag är kommunal och på det viset hålla ner kostnader utan att ta ansvar för hur det drabbar kommunens medborgare - i det här fallet i första hand eleverna i våra skolor!

Som vanligt är låga skatter och svarta siffror viktigare än levande människor i majoritetens ögon!

/Matz

AddThis

Share |