måndag 30 maj 2011

Jobbet måste gå först - ett tag till i alla fall!

Flera dagar utan att blogga och nu börjar folk till och med undra om jag över huvud taget lever.

Måste då meddela att jag är vid god vigör om än lite stressad inför vad som komma skall. Då menar jag inte budgetfullmäktige den 14 juni utan att jag just nu planerar för skolavslutning och lägger så gott som all min energi på det.

Nåja, politiken hinns också med. Ikväll var det kommunstyrelse, nästa vecka är det både miljö- och byggnadsnämnd och fullmäktigegrupp. Veckan därpå är det alltså dags för budgetfullmäktige. Efter det tar vi ett sommaruppehåll och en välförtjänt semester.

Och jag lovar - så fort skolavslutningen är avklarad ska jag bli flitigare på bloggen igen.

När jag då ändå sitter vid tangentbordet kan jag ju inte låta bli att kommentera dagens insändare från den folkpartistiska styrelsen som mer eller mindre talade om att man nu fryser ut Tomas Rådkvist och tar avstånd från hans uttalanden om samarbetet inom alliansen.

Man går till och med så långt i härskartekniken i insändaren att man negligerar Rådkvist som person genom att kalla honom "en medlem"! Tydligare än så kan det nog inte bli!

Kanske inte helt oväntat ändå? Rådkvist har ju en längre tid talat om sina synpunkter gällande såväl allianssamarbetet och sin syn på Anna Wiklunds ärlighet i just denna fråga.

Tidigt i höstas skrev jag om att Tomas Rådkvist åter skulle kunna bli en politisk så kallad vilde och nu är väl risken (eller möjligheten) överhängande. Redan då svarade i och för sig Tomas att så redan då var fallet.

Det är i alla fall ingen risk att folkpartiet lyckas sätta munkavle på honom!

/Matz


onsdag 25 maj 2011

(M)unkavle och rena lögner

Insändarsidan i dagens EP är ganska intressant när man granskar innehållet. Största delen av sidan upptas av en insändare signerad Tomas Rådkvist (FP) och tätt intill den en insändare från moderaternas talesman Bengt-Åke Gelin.

Gelin menar i sin insändare att Mats Berglinds "insinuationer" om att "alliansens politiker skulle vara försedda med munkavle är som alla förstår helt tagna ur luften".

Så hoppar man tillbaka till Rådkvists insändare och läser följande om hur budgetarbetet fungerat inom den moderatledda alliansen:

"En folkpartist fick se förslaget till fördelning mellan förvaltningarna några veckor tidigare, men hade av Anna Wiklund förbjudits att diskutera förslaget med folkvalda eller förtroendevalda i partiet och enligt uppgift har det varit samma sekretess för övriga partier."

Så mycket för Bengt-Åke Gelins beskrivning av allianssamarbetet och den så kallade öppenheten!

Det är också lite spännande att den verbala pajkastningen mellan Rådkvist och Wiklund fortsätter. I höstas kunde man höra finanskommunalrådet i direktsänd radio förhållandevis högljutt beskylla Rådkvist att vara en lögnare.

Nu ger Rådkvist tillbaka med samma medel, om än i skriftlig form, när han säger att Wiklunds beskrivning av hur budgetprocessen gått till "är en ren lögn".

I valrörelsen ställde Jesper Englundh en rak fråga till Anna Wiklund på torget om hur det då stod till med samarbetet i alliansen i Enköping. Wiklund svarade att det inte var några som helst problem.

Direkt efter valet var inte folkpartiet en del av alliansen och moderaterna tillsammans med centern och kristdemokraterna inledde ett minoritetsstyre i Enköping. Folkpartiet fick efter långa förhandlingar visa sig värda att ingå i de moderata leden.

Nu är det bara en tidsfråga innan splittringen är ett faktum. Klyftan finns där redan i och med att moderaterna och centern verkar sätta dagordningen inom alliansen i fråga efter fråga.

Sen är det nog fler än jag som undrar hur länge moderaterna ska ställa Anna Wiklund utanför debatterna. Är hennes funktion numera enbart att klippa band till kulturevenemang och invigningar? Varför förvägras hon att besvara frågor från medborgare och oppositionen?

Kan det vara så att talesman Gelin med flera satt munkavle på sitt eget finanskommunalråd?

/Matz

tisdag 24 maj 2011

Alliansens "satsningar" får konsekvenser

Nej, det är väl egentligen inte så konstigt att mycket av debatterna i lokalpressen - EP och Ena Håbo Tindingen - just nu handlar om skolfrågor. Först var det S:t Ilian och nu är det Hummelsta!

För den som inte hängt med i svängarna vad gäller den sistnämnda skolan handlar det om att man nu tvingas ta till åldersblandade lösningar med 2-3:or och 4-5:or.

Den som får stå till svars för detta i diverse insändare, framför allt från föräldrahåll, är skolans rektor Thomas Carrass. Det man verkar ha glömt i debatten är att Carrass måste rätta mun efter matsäcken. Finns inte de ekonomiska resurserna måste man tyvärr i detta läge göra en omorganisation.

Jag är övertygad om att Carrass tillsammans med personalen vägt för- och nackdelar mot varandra och slutligen kommit fram till att detta är den bästa lösningen.

En av insändarna i helgens Ena Håbo Tidning handlar bland annat om demokratibegreppet. Visst är det viktigt att både elever och föräldrar involveras tidigt i processen när man står inför en omorganisation och att man från skolledningen tar till sig de argument som framkommer.

Men jag är benägen att hålla med insändarskribenten när han menar att det som elever och föräldrar nu står inför är konsekvensen av den skolpolitik som den moderatledda majoriteten driver i Enköpings kommun.

Hela tiden säger man från allianspartierna att man "satsar" på skolan. Nu har det presenterats uppgifter vid olika tillfällen som visar på motsatsen.

Först var det i lokaleffektiviseringsfrågan där S:t Ilianfrågan aktualiserades och där det visar sig att pengar till elev ökat marginellt de senaste åren och det man från moderat håll menat varit satsningar gått till att täcka ökade kostnader för exempelvis hyror.

Det senaste exemplet är det budgetförslag man lagt från kanske i första hand moderaterna och centerpartiet. Där säger man sig "satsa" 24,2 miljoner på skolan för 2012. Ännu en gång handlar det alltså om att det är pengar som knappt kommer att räcka till både hyreshöjningar och löneökningar.

Thomas Carrass problem verkar vara att ekonomin redan till hösten är ett problem och därför måste han strama åt organisationen redan nu.

Många har hört av sig och även kommit fram och pratat med mig på stan - inte enbart partisympatisörer - som menar att skola, vård och omsorg måste fungera och i princip till vilket pris som helst. Alla frågar samma sak och säger sig mer än gärna vilja vara med och bidra till att det ska fungera.

9 av 10 säger detsamma utan att jag över huvud taget nämnt alternativet själv. Vad? Ja, vad tror du!?

Det som gläder mig är att det hos det stora flertalet i samhället finns ett solidaritetstänk det vill säga en tro på ett gemensamt ansvarstagande!

Jag skulle slutligen vilja komma med en uppmaning till föräldrar som har sina barn på Hummelstaskolan:

Don't shoot the messenger! Är det några som ska ställas till svars måste det vara de borgerliga skolpolitiker som ansvarar för de ekonomiska tilldelningarna till respektive skola via budget!

/Matz

söndag 22 maj 2011

Moderat "skolsatsning" en bluff

SvD:s debattsida skriver idag Ann-Marie Begler och Marie-Hélène Ahnborg från Skolinspektionen en artikel om vilka sanktionsmöjligheter man via lagstiftning kan vidta mot skolor som inte tar till nödvändiga åtgärder för att ge elever möjlighet att nå goda resultat.

Begler och Ahnborg menar bland annat att rektorer och lärare inte kan lägga skuld på varken elever eller föräldrar när det gäller sviktande resultat, utan de själva har det yttersta ansvaret för att elever når godkänt i alla ämnen. Så långt allt glasklart!

De skriver vidare:

"I vår tillsyn, som bygger på lagstiftningens krav, fokuserar vi på några faktorer som vi vet har betydelse för elevernas kunskapsutveckling. Bland andra dessa:

• Hög tilltro till elevernas förmåga och att man utgår från deras erfarenheter och behov.

• Uppföljning av elevernas kunskaper och hög beredskap att ändra verksamheten, sätta in stöd med mera, för att uppnå resultat.
"

Det är här jag börjar fundera på hur de skolor i Enköping, som fått nedslag av Skolinspektionen, ska kunna möta upp mot dessa krav. Jag är övertygad om att lärare i våra skolor har hög tilltro till våra elevers förmågor och jag håller fortfarande med Begler och Ahnborg - varje elev ska ges möjlighet utifrån sina behov!

I Enköping finns dock mer att önska just när det gäller elever som har behov - särskilda behov!
För att kunna tillmötesgå dessa behov måste resurser sättas till för att anpassa undervisningssituationen för dessa elever. Alltså krävs ekonomiska satsningar för att anställa personal i form av assistenter och specialpedagoger.

Nu har den moderatledda alliansen i Enköping presenterat sitt budgetförslag där man också säger sig satsa på skolan. Gör man då en snabbanalys av denna så kallade satsning kan man konstatera att de 24,2 miljoner man lägger "ytterligare" på skolan inte är annat än kostnadstäckningar och knappt det.

Fördelas pengarna på varje skola rakt av ger det i runda slängar 1,7 miljoner/skola, vilket inte ens räcker till att täcka löneökningar eller förmodade hyreshöjningar.

I den här ekvationen ska vi också ta med i beräkningen att lärartätheten minskat markant under den förra mandatperioden. Alltså har man sänkt kvaliteten i Enköpings skolor och måste alltså börja med att se till att den åtminstone återställs!

Så till viss del får nog Skolinspektionen ta tillbaka lite av det man säger i sin artikel att rektorer och lärare inte kan skylla på yttre faktorer. Tyvärr är det så i Enköpings kommun!

Här är det dock inte elevers och föräldrars sociala bakgrund som är de yttre faktorerna och som påverkar elevers möjlighet till rätt kunskap. Här stavas det:

MODERATLEDD MAJORITET!

/Matz

torsdag 19 maj 2011

Resa i en vacker kommun!

Tre dagar med miljö- och byggnadsnämndens arbetsutskott är till ända. Två dagar på förvaltningen och en dag på resande fot runt om i kommunen.

Den här gången var det min tur att köra och i och med att vi inte fick med oss några tjänstemän blev det en vanlig personbil och inte en minibuss. Fast med facit på hand skulle vi nog ha behövt en större bil trots allt. Fem hyfsat välbyggda herrar - need I say more!?

Som sagt var - det var min tur att köra och det började väl så där! Van vid min egen manuella växellåda kändes det lite ovant att köra en automat. Speciellt tydligt blev det när jag skulle hämta upp de övriga vid korsningen Sandgatan-Kungsgatan och skulle koppla ur. Jag kan i alla fall tala om att bromsarna fungerade alldeles utmärkt och nu vet jag hur ratten på en Merca luktar. Gissa vem som fick äta upp det under hela resan!

Nåja, vi for i alla fall runt i kommunen och tittade på olika ärenden. Vi täckte ett område från Strand-Frösthult-Härjarö. Till en början i ett något gråmulet väder, men ju längre dagen gick desto bättre väder blev det och vi avslutade dagens nästan 10 timmar långa resa vid Mälarens strand i strålande sol!

En dag som innehöll mycket matnyttigt och spännande!

/Matz

onsdag 18 maj 2011

Ingen gemensam överenskommelse?

Här sitter en munter samling människor som representanter för den moderatledda majoriteten i Enköping. De har när bilden togs precis presenterat sin budget för 2012-2014.

(Av upphovsrättsliga orsaker har jag tvingats tagit bort den bild som fanns här tidigare med Anna Wiklund (M), Urban Wahlberg (C), Jenny Abrahamsson (FP) och Bo Reinholdsson (KD).)

Finanskommunalrådet Anna Wiklund (M) hävdar i artikeln att samtliga fyra partier varit överens och "verkligen jobbat som ett team"!

Läser man däremot Tomas Rådkvists blogg blir det ganska tydligt att åtminstone folkpartiet inte fått vara med under budgetarbetet.

Urban Wahlberg (C) säger att det går bra för kommunen men att det samtidigt är viktigt att hålla i slantarna och uttrycker det i termer av att gasa och bromsa. Så verkar alltså även själva budgetprocessen gått till.

Moderaterna och centern har gasat på och lagt sina förslag medan man bromsat upp möjligheterna för åtminstone folkpartiet att vara delaktiga och ha inflytande. Så fungerar alltså samarbetet i den moderatledda fyrklövern.

Allians, av franska alliance, förbund eller förbindelse, gemensam överenskommelse.
(Källa: Wikipedia)

/Matz

tisdag 17 maj 2011

En dåres försvarstal - fast inte av Strindberg

Den som idag läste EnköpingsPostens ledare och dessutom är folkpartist måste ha jublat i högan sky. Det var bland det värsta försvarstal jag läst.

Vad sägs om rubriken: "Militärförakt bakom Björklundkritik" Redan här satte jag frukostkaffet i vrångstrupen!

Ledarskribenten lägger upp sitt försvartal för major Björklund med att skylla flumskolan, försämrade resultat och lärarlösa lektioner på "vänstergardet".

Som ledarskribent i lokaltidningen för Enköping bör man då till att börja med hålla reda på vilka som styrt kommunen de senaste 17 åren. För det är faktiskt så att även i det borgerliga Enköping har resultaten i skolan varierat genom åren. Lärarlösa lektioner är ett faktum även i det moderatstyrda samhälle också känt som Enabygden.

Flumskolan har, som jag tidigare skrivit om här på min blogg, läroplaner som styrdokument. Dessa läroplaner som sedan 1980 tagits fram av borgerliga regeringar och nu har vi alltså ytterligare en - Lgr11. Det är alltså borgerligheten som genom dessa styrdokument satt agendan för det de idag kallar flumskola!

Att det skulle vara militärförakt som ligger bakom den kritik som riktas mot major Björklund är nog bland de mest naiva och dumma argument jag någonsin hört. Tog idéerna slut hos ledarskribenten eller är det så att logementet är tomt eller att alla militärer inte står uppställda? Ja, ni förstår säkert vad jag menar...

Då kan jag meddela att det även inom borgerligheten finns kritik mot majorens maktfullkomighet och totala avsaknad av verklighetsförankring. I en blogg läste jag härom dagen följande:


Så käre ledarskribent - kritiken mot Björklund handlar inte om militärförakt. Det handlar om ett synsätt på den svenska skolan där tron att bestraffning och disciplinära åtgärder kommer att lösa alla problem går före den enskilda individens rätt till kunskap utifrån sina förutsättningar.

/Matz

måndag 16 maj 2011

Hybridhybris

Den extra nedsättningen av förmånsvärdet för elbilar, gasbilar och flexifuelbilar upphör att gälla vid årsskriftet 2011/12. Nu vill visserligen regeringen förlänga förmånen ytterligare två år.

Problemet är bara att man från den moderatledda regeringen vill begränsa det till elbilar, gasbilar och laddhybrider (bilar som går att ladda i det fasta elnätet och som kan köras helt på el kortare sträckor).

Alltså tar man bort förmånsvärdet helt vad gäller flexifuelbilar!

Nu får regeringen fullt adekvat kritik från såväl Transportstyrelsen som Konkurrensverket. Anledningen till kritiken är att man befarar att denna begränsning kommer leda till en snedvriden marknad.

Konkurrensverket menar att ambitionen för styrmedel är att det ska vara ”teknikneutrala, förutsägbara och långsiktiga”. Det ska inte styra utvecklingen mot vissa tekniska lösningar, vilket nu blir konsekvensen av regeringens förslag.

Inför innevarande mandatperiod gick den moderatledda regering ut starkt med att man ville satsa på en så kallad "supermiljöbilspremie". Inte helt oväntat kommer effekten av denna "satsning" i princip bli lika med noll!

Supermiljöbilpremien kommer enligt förslaget att ligga på 40.000 kronor för en ny bil som lever upp till de högt ställda kraven. Visst låter 200 miljoner som en gigantisk summa, men den utlovade storsatsningen kommer att räcka till - håll i er - maximalt 5000 bilar!

Så här är ser alltså regeringens miljöbilspolitik ut i realiteten. Det vill säga kortsiktig och ogenomtänkt.

Ännu en av den moderatledda regeringens storsatsningar som, när det kommer till kritan, varken gör till eller från!

Någon mer än jag som börjar tröttna?

/Matz

söndag 15 maj 2011

Björklund inkonsekvent

"Det är vår gemensamma skyldighet att se till att barnen får alla de möjligheter och det stöd som de har rätt till."

Det här är ord som också jag står för. Något jag också skrev i mitt förra blogginlägg.

Det som gör mig aningen förbryllad är att dessa ord kommer från samma skolminister, Jan Björklund (FP), som härom dagen gick ut och meddelade att barn och ungdomar som av olika anledningar har "olovlig" frånvaro i skolan ska bestraffas genom att skolk ska skrivas in i betygen! Snacka om inkonsekvent!

I en debattartikel i Aftonbladet skriver Björklund tillsammans med två partikamrater om att man ser att det finns stora brister hos så kallade HVB, hem för vård och boende.

I artikeln finns också saker som pekar på att Björklund har problem med att veta vilken fot han ska stå på.

"Forskning visar att goda skolresultat är viktigast för att det ska gå bra i livet." skriver de tre folkpartisterna! Man blir mörkrädd av den här typen av uttalanden!

Inte fasen behövs forskning för att förstå så pass fundamentala självklarheter. Däremot visar det tydligt på skolministerns totala avsaknad av verklighetsförankring. Därför är det oroväckande att en person med sådana uppenbarliga brister ansvarar för ett av de viktigaste områdena - skolan!

Visserligen handlar artikeln om HVB, men det Björklund och hans allianskamrater missar är att det handlar om ett mycket bredare perspektiv.

"Det är vår gemensamma skyldighet att se till att barnen får alla de möjligheter och det stöd som de har rätt till." Helt rätt!

Men om man verkligen står för detta måste man också inse att ju tidigare man sätter in rätt insatser desto större är möjligheten att varje barn lyckas i livet. Då går det inte att, som skolminister Björklund, genom hot om bestraffning tro att man gör dessa barn och ungdomar en tjänst. Blåögt och inkompetent!

Då räcker det inte heller med brandkårsutryckningar inom en enskild verksamhet, så som Björklund och hans partikamrater menar i sin debattartikel. Om man istället ser det som en pusselbit i ett helhetsgrepp kommer man att nå det resultat man eftersträvar.

Skolminister Björklunds och den moderatledda alliansens barn- och ungdomspolitik är under all kritik. Den visar allt mer brist på verklighetsförankring när man ena dagen vill bestraffa barn och ungdomar som skolkar för att nästa dag prata om att ge stöd till utsatta barn och ungdomar utan att ha förstått att det är samma barn och ungdomar man egentligen menar! Skrämmande!

/Matz

fredag 13 maj 2011

Minister of education totally MAD?

Skolminister Jan Björklund (FP) fortsätter att trampa runt i maktfullkomligheten berusning och tar beslut som går totalt emot allt sunt förnuft, men framför allt går det emot så tunga remissinstanser som Barnombudsmannen (BO), Skolverket och Skolinspektionen.

Jag talar förstås om att skolministern, regeringens egen Alfred E Neuman, nu driver igenom att det han kallar skolk och ogiltig frånvaro ska stå med i betygen. Människan är helt rabiat!

"På ingen arbetsplats i vuxenlivet kan man komma och gå som man vill och det ska man inte kunna göra i skolan heller" sa Björklund i TV4 på torsdagsmorgonen och menade vidare att skolan själv ska avgöra vad som är "olovlig" frånvaro.

"Ingen sjuåring börjar skolan som storskolkare. Det är ett beteende som växer fram under skoltiden och jag tror att vi får färre elever som hamnar i ett totalt utanförskap i skolan uppe i tonåren om skolan tidigt är väldigt tydlig med att man inte accepterar ströskolk" sa Björklund vidare.

Förstår Jan Björklund hur familjeförhållanden, dold mobbing och kränkning, bristen på stöd när man har särskilda behov eller varför inte obesvarad kärlek eller ett brustet hjärta påverkar en tonåring. Och detta i kombination med betygsstress och högt ställda krav både från sin omgivning och/eller sig själv.

Det jag menar att det kan finnas orsaker till det Björklund kallar skolk och olovlig frånvaro som varken skolan eller någon annan har en aning om. Det vill nu alltså skolministern ska stå med i betygen.

BO menar att frånvaro i skolbetygen kan skada elevers självkänsla. Skolverket ställer sig frågande till vad som ska betecknas som ogiltig frånvaro. Skolinspektionen är inne på samma spår och menar att det skiljer sig kraftigt åt i lärares och skolors rapportering.

Så säger proffsen på skola, men det skiter skolministern fullständigt i! (Pardon my french!)

Nu är det väl ändå dags att ge skolministern sitt slutbetyg. Förpassa major Björklund och den militäriska kadaverdisciplin han försöker implementera i skolan där de hör hemma!

/Matz

Tillfälligt avbrott

Ber om ursäkt att jag inte funnits med på banan på ett dygn, men det beror faktiskt inte på mig utan på blogg-leverantören blogspot.com.

Tyvärr har inlägget från i förrgår försvunnit, men jag hoppas att de lägger tillbaka det när servern är återställd.

Nåja, nu är jag på G igen och det kommer mera....

/Matz

onsdag 11 maj 2011

Gelins potthål på Facebook

Är det någon mer än jag som är trött på alla potthål i gator och vägar runt om i kommunen?

Varje dag när jag kommer hem från jobbet och svänger upp på Lärksoppsgatan får jag väja för ett par av dessa gropar för att inte behöva lämna in bilen för en framvagnsinställning - igen!

Har jag riktig tur hinner jag åka till ICA Bergvreten innan för att handla lite mjölk så att jag får gira mer när jag svänger in på Bergvretsgatan också. Där finns ett par riktigt fina kratrar.

Nu har jag en fundering på att skapa en Facebook-grupp där alla som vill och är intresserade kan ta bilder på sina potthål och publicera dem tillsammans med en platsbeskrivning, varningstext och en kortare beskrivning av hålets storlek, djup, uppkomstdatum och om hålet tidigare provisoriskt åtgärdats.

Så här i hockey-VM-tider har jag också fått ett uppslag till Facebook-gruppens namn och självfallet kommer det att finnas en koppling till (och nu blir han glad igen när han nämns i min blogg) Bengt-Åke Gelin (M), ordförande i Tekniska nämnden, som har det yttersta ansvaret för att Enköpings gator är framkomliga.

Vad sägs om:

Gelins Hål of fame

/Matz

tisdag 10 maj 2011

Det börjar skrumpna runt välfärden kärna

Det är märkligt hur olika man kan se på reformer. För den moderatledda majoriteten är reformer likställt med skattesänkningar, medan vi från Socialdemokratiskt håll genomför reformer för att skapa förbättringar i välfärden.

Alliansens reformer ger mer till ett fåtal medan vi vill att alla ska få ta del av en väl fungerande välfärd. En välfärd där kvalitet sätts först!

Under den förra mandatperioden sänkte regeringen skatter med i runda slängar 100 miljarder. Parallellt med det ökade klyftorna i samhället. Man gick från allianshåll till val på att minska utanförskapet, men verkligheten blev en helt annan! En verklighet med bland annat ökad ungdomsarbetslöshet och försämringar i sjukförsäkringssystemet.

Även lokalt ser vi nu att skatteintäkterna för kommunen nu blir allt lägre. Det kompenserar den moderatledda majoriteten genom att konkurrensutsätta så mycket av den kommunala verksamheten som möjligt, öka taxor och avgifter samt att avyttra kommunal egendom genom försäljning.

Kontentan av den borgerliga skattesänkarpolitiken blir att det som tidigare varit en självklarhet att alla ska kunna ta del av kommer att bli tillgängligt bara för ett fåtal.

Vi står redan med ena foten i ett samhälle där plånboken styr, där klyftorna växer sig allt större, där de rika blir rikare och de fattiga fattigare, där elitistiskt tänkande är accepterat. Ett samhälle där det som inte är önskvärt fasas ut!

I kontrast till detta står det samhälle vi vill bygga med Socialdemokratisk politik där vi genom gemensamt ansvarstagande och reformer för en förbättrad välfärd åter ska ge människor trygghet från vaggan till graven. Ett samhälle som präglas av rättvisa och innanförskap!

/Matz

måndag 9 maj 2011

Ideologiska tankar och funderingar



En mellanvecka i politiken mycket på grund av att det inte blev något kommunfullmäktige denna vecka.

Men det finns ändå alltid plats för lite internpolitiskt arbete. Kvällen har tillbringats hemma hos en partikamrat för att diskutera mediastrategier.

Inte helt oväntat kom samtalet ändå att dra iväg in på andra områden och en hel del ideologiska tankar och funderingar ventilerades. Det är liksom ofrånkomligt!

Veckan kommer också att innehålla Arbetarekommunens verkställande utskott (AKVU) på torsdag kväll. Och på lördag är det åter dags för Sossar på torget - ett sätt att få möjlighet att prata med folk i deras vardag. Vi ses på torget!

Nästa vecka är det åter dags för Miljö- och byggnadsnämndens arbetsutskott och förutom den sedvanliga genomgången av ärendena i handlingarna kommer det förhoppningsvis bli en solig resa runt i vår vackra kommun.

/Matz

söndag 8 maj 2011

Sötma i olika former

Efter vårens första mjukglass på torget tillsammans med dottern gick jag upp mot Kungsgatan och hann fram till JC där jag blev stoppad av en sommarklädd man och hans fru. Visserligen är jag infödd pepparrot men dessa två ansikten var helt nya för mig.

"Nästa val kan ni räkna med två nya röster i alla fall!" sa mannen och la en stadig hand på min axel.

"Moderaterna har jag aldrig gett mycket för, men nu verkar det som om centern blivit lite väl blå!" fortsatte mannen innan jag ens hann bemöta hans första kommentar.

Självfallet kom vi att diskutera såväl S:t Iliansskolan som Korsängsfältet - de två mest aktuella frågorna just nu. Men det kom också fler synpunkter om hur (C) gått från att vara ett folkbildnings- och landsortsparti till att allt mer fungera som stödparti till moderaterna och fokusera mer på människor i storstadsområdena.

"Jävla Stureplanspolitiker! Karriärslystna ungtuppar och höns utan någon som helst empati och förståelse för hur det egentligen ser ut." Det var en kombination av besvikelse och ilska som präglade den sista kommentaren.

Det var ett mycket intressant samtal vi hade denna soliga söndag och jag kunde konstatera att det var tredje och fjärde personen på mindre än två veckor som meddelat mig att de kommer att välja (S) vid nästa val. En lovande trend kan man väl säga! (Det är ju också en bekräftelse på att de senaste opinionsmätningarna verkar stämma!)

Efter en kvart avslutade vi samtalet och jag började åter bege mig mot bilen när jag hör en röst som ropar:

"Du Keijser - vi läser bloggen också! Du skriver bra!"

Idag var det inte bara mjukglassen som smakade gott!

/Matz

lördag 7 maj 2011

Chefredaktör får bakläxa

Jag har i vanliga fall stor respekt för EnköpingsPostens chefredaktör Thomaz Andersson, men idag blir jag lite fundersam kring hur han tänkte när han i sitt inlägg på sidan tre uttryckte sig på följande sätt:

"S:t Ilianskolan är - åtminstone för ögonblicket - räddad. Modigt och klokt av majoriteten att läsa läxan en gång till. Förnuft har satts före prestige."

Chefredaktör Andersson får nog ta hem och göra läxan en gång till han också. Vari ligger modet att vika sig för det faktum att det inte skulle kunna gå att driva igenom sitt beslut om att lägga ner S:t Ilian?

Efter att vi Socialdemokrater aviserat att vi skulle begära återremiss och sen att även (FP) ville ha en djupare utredning hade inte (M) och (C) så mycket att välja på! Men tro inte för den skull att man frångår sitt ursprungliga ställningstagande i frågan.

Klokt och förnuftigt? Nja! För inte ens moderaterna är väl så dumma så de försöker driva igenom något utan att garantera sig om att det finns en majoritet, eller åtminstone en enad allians, som står bakom det.

Jag är som sagt övertygad om att både de moderata och centerpartistiska ledamöterna i skolnämnden står fast vid sitt ursprungliga ställningstagande. Så har det varit under hela processen fram till nu oavsett vilka argument man stött på. Så att säga att det sunda förnuftet gått före prestige är nog inte riktigt med sanningen överensstämmande!

Så - nej, chefredaktör Thomaz Andersson. Det blir nog bakläxa på det inlägget!

Det känns inte helt rätt att "ge cred" till majoriteten och påstå att de är modiga och kloka när det egentligen handlar om att det är en splittrad allians där (M) och (C) har måst ge sig.

/Matz

fredag 6 maj 2011

Lämna Korsängensfältet ifred, Wahlberg!

Idag kom beviset för mina misstankar om att den moderatledda majoriteten har som strategi att:
  • först lova en sak
  • lägga åt sidan tills man tror att folk har glömt
  • lyfta upp det och göra aktuellt igen

Frågan är bara hur dumma alliansen tror att väljare och medlemmarna i kommunen Enköping är?

I dagens EP kunde vi läsa hur man från allianshåll, denna gång med Urban Wahlberg (C) i spetsen, åter igen aktualiserar byggnation på Korsängsfältet. Något som vi för bara ett och ett halvt år sedan sa NEJ till!

Visserligen kan man ju skylla på att Wahlberg inte var med när det begav sig, men att ett centerlöfte upphör att gälla när Åke Hedén kliver av som kommunalråd och toppnamn i partiet trodde jag faktiskt att centern var för stora för!

Jag håller med Helena Proos när hon i EP uttrycker det som oärligt mot väljarna!

När jag satt i KSAU (kommunstyrelsens arbtesutskott) förra mandatperioden togs det fram en fördjupad översiktsplan, FÖP. I den var vi, Socialdemokrater och samtliga allianspartier, överens om att Korsängsfältet var viktigt att bevara som ett område för vad det används till redan idag - nämligen idrott och fritid!

Nu sätter sig alltså den moderatledda majoriteten sig över denna FÖP. Märkligt! Och oärligt!

Men jag är övertygad om att människor i allmänhet, och de som skrev på namninsamlingen i synnerhet, inte glömmer!

/Matz

torsdag 5 maj 2011

Sanning med (M)odifikation

Ingvar Smedlund (M), ordförande för skolnämnden, plockar bort ärendet om S:t Ilianskolans eventuella nedläggning från skolnämnden dagordning! Är jag förvånad? Nej, kanske inte!

Moderaterna har under processen kring S:t Ilian vid ett flertal tillfällen från olika håll blivit beskyllda för att ha en dold agenda. När man nu drar tillbaka ärendet från skolnämndens dagordning blir det aktuellt att ställa sig frågan om det denna gång inte är så – för visst finns det en tanke och en strategi bakom ett sådant beslut.

På kommunens hemsida står att läsa:

Ärendet som handlade om ett förslag att lägga ned S:t Iliansskolan kommer inte att tas upp under mötet i skolnämnden den 5 maj. Skälet är begäran om återremiss.

De pedagogiska konsekvenserna av en nedläggning kommer att utredas ytterligare och presenteras för nämnden under hösten.

Ordförande har visserligen rätten att justera i dagordningen, men att påstå att man gör det för att en återremiss är begärd är en sanning med modifikation. Att man dessutom skriver att de pedagogiska konsekvenserna ska utredas mer låter kanske bra, men är långt ifrån det vi från Socialdemokratiskt håll skulle ha krävt i vår återremissbegäran.

På det här viset kan nu moderaterna ännu en gång styra en utredning dit man vill och vilket kan innebära att den inte kommer att säga så mycket mer än den som redan finns med undantag för ett kortare tillägg om pedagogiska konsekvenser. Alltså är det bara ett rättfärdigande av ett redan taget beslut från moderat håll.

Genom att nu plocka bort ärendet ger moderaterna inte övriga partier chansen att komma med krav och synpunkter på vad den fördjupade utredningen skulle kunna innehålla. Man utestänger helt sonika övriga partier och därmed stryper man också den demokratiska processen.

Från Socialdemokratisk sida hade vi gärna sett att man i utredning, förutom ett effektivt nyttjande av skolans lokaler, inte enbart tittade på eventuella pedagogiska konsekvenser.

Precis som jag skrev i gårdagens blogginlägg vill vi att det tas ett helhetsgrepp i frågan där man bland annat beaktar aspekter som resursfördelning, minskad segregering, elev- och föräldrainflytande samt trygghet och trivsel för våra barn och ungdomar i skolan.

Nu har alltså moderaterna eliminerat möjligheterna till ett sådant fördjupat uppdrag!

Om detta beslut att plocka bort ärendet också är ett sätt att tysta den opinion som vuxit sig allt starkare under den process som varit och eventuellt få dem att ”glömma” tills ärendet kommer upp på dagordningen i höst igen låter jag vara osagt. Men visst ligger begreppet svek nära till hands och det skulle inte förvåna mig ett dugg om det dyker upp från föräldrahåll.

/Matz

onsdag 4 maj 2011

Alliansens järnvägssatsning spårar ur

Så mycket för den moderatledda alliansens löften om "storsatsning" på underhåll av det svenska järnvägsnätet. Detta löfte spårar ur innan den ens lämnat perrongen!

För en månad sedan varnade jag här på bloggen för att den borgerliga så kallade "storsatsningen" skulle vara en droppe i havet av det egentliga behovet och idag får jag vatten på min kvarn!

Dagens Industri presenterar en artikel där man bekräftar min profetsia och dessutom meddelar att vi kan förvänta oss ett nytt kaos nästa vinter!

Di skriver att Trafikverkets investeringar i år kommer att minska med 400 miljoner trots regeringens "storsatsning" på 800 miljoner! Ska man skratta eller gråta?

Man skriver vidare att även de långsiktiga investeringarna skärs ner i och med att Trafikverket fått kraftigt minskade investeringsanslag från staten!

Den 8 april på en presskonferens sades följande:

"Vi har tyckt att det har varit viktigt att lyssna in den kritik som funnits." - Fredrik Reinfeldt

"De 800 miljoner som nu tillförs tillförs Trafikverket." - Jan Björklund

"Det handlar om tre huvudpunkter: Ökat underhåll, förbättringar för ett snabbare trafikflöde, och ökade återinvesteringar - att byta ut gammalt material mot nytt, och helst inte i sista sekunden." - Maud Olofsson

Löften, löften, löften! Den moderatledda alliansregeringens trovärdighet talar sitt tydliga språk.

/Matz

Återremissen ett faktum

Jag vill inte gå händelserna i förväg, men det verkar som om det blir bakläxa på lokalutredningen för skolan och därmed alltså återremiss i det ärendet vid morgondagens skolnämndsammanträde. Därmed kommer alltså inget beslut om S:t Ilianskolans framtid att tas heller.

Den 28 april tog vi vid vårt medlemsmöte alltså beslut om att våra ledamöter i nämnden ska begära just återremiss. Nu verkar även Folkpartiet vara inne på samma linje och tydligen följer då även de andra allianspartierna med i den riktningen (enligt EnköpingsPosten).

Helena Proos och Sven Jansson har varsin tydlig insändare i dagens EP där Helena, som svar till Glen Ärnils öppna brev i EP 29 april, sakligt redogör för hur processen fram till återremissbeslutet varit i vårt parti.

Sven pekar i sin insändare på en oroväckande trend vad gäller utredningar som den moderatledda majoriteten presenterar. Man kommer med svar och lösningar för att sedan utifrån dessa försöka bygga upp argumentation.

Processen måste vara den omvända - en utredning ska bestå av en djuplodande analys och en tydlig konsekvensbeskrivning utifrån vilket man sedan presenterar ett antal förslag till lösningar. Med en sådan grundlig utredning kan politiken ta rätt beslut, men måste självfallet också ges möjlighet att förankra i respektive partigrupp.

Sven lyfter också fram ett antal "mjukare" frågor som bör belysas i utredningen. Bland annat handlar det om resursfördelning, minskad segregering, elev- och föräldrainflytande samt trygghet och trivsel för våra barn och ungdomar i skolan.

Både Helenas och Svens insändare visar med all tydlighet på att vi från Socialdemokratiskt håll inte bara ser den här frågan utifrån kvadratmeter utan har ett betydligt bredare perspektiv där vi också i dialog med berörda parter tar till oss argumentation - i det här fallet från elever, föräldrar och personal.

/Matz

tisdag 3 maj 2011

Innanförskap inte utfasning

Vi pratar om utfasning av fossila bränslen. Vi pratar om utfasning av användandet av glödlampor. Begreppet utfasning står alltså för att få bort något oönskat.

Inom arbetsmarknadsbegreppen pratar vi idag Fas 1 - 3 som åtgärder för arbetslösa och jag inser att det måste vara så man från den moderatledda alliansen tänkt. Utfasning av människor!

I valrörelsen 2006 pratade moderaterna om att man skulle minska utanförskapet genom att skapa fler jobb och man upprepade sig i valrörelsen 2010. Det vi ser idag är att långtidsarbetslösheten har fördubblats!

Parallellt med detta förnedrar man alltså människor som befinner sig i arbetslöshet genom att fasa ut dem både från arbetsmarknaden och rent socialt.

Människor som befinner sig i Fas 3 blir anvisade en arbetsplats utan lön. Det betalas i bästa fall ut ett aktivitetsstöd och i sämsta fall socialbidrag. Däremot får arbetsgivaren 5000 kr/månad!

Vi Socialdemokrater pratar istället om innanförskapets samhälle där vi vill satsa på framför allt investeringar i utbildningar som leder till jobb. Ett innanförskapets samhälle med en tydlig arbetslinje så att sjuka och arbetslösa kan komma åter i arbete.

Därför tar vi fram ett program för full sysselsättning där det enda som blir utfasat är det som verkligen måste fasas ut - nämligen Fas 3!

/Matz

måndag 2 maj 2011

Ränderna går aldrig ur

Lite för skojs skull började jag igår eftermiddag att läsa igenom gamla första maj-tal och då i första hand tal av Olof Palme.

Självfallet fascinerades jag av sättet han beskrev orättvisor i världen, men det jag kanske mest reflekterade över var hur Palme beskrev högerns/moderaternas politik genom åren och hur den i mångt och mycket såg likadan ut då som den gör idag.


1979 talade Olof Palme bland annat om:
  • den borgerliga minoritetsregeringen
  • löften om fler jobb som istället blev ökad arbetslöshet
  • försämringar av trygghetsförsäkringar
  • ökad ungdomsarbetslöshet
  • nedmontering av välfärden
  • ökade klyftor i samhället

Så mycket för dagens "NYA" moderater! En skönhetsoperation som möjligen förbättrar det yttre - fasaden - men i grund och botten är det ingen som helst förändring vad gäller politisk inriktning och innehåll. Moderat politik är densamma idag som 1979, som 1976, som...

Då som nu var den moderata skattesänkarpolitiken mest gynnsam för de redan bäst bemedlade och därför sa Olof Palme följande och som gäller än idag - 32 år senare:

"Det är fullkomligt orimligt i ett fritt demokratiskt samhälle att löntagare ska acceptera denna privata maktkoncentration, denna förmögenhetsanhopning till fåtalet, utan någon delaktighet!

Vi säger NEJ till ökade klyftor och JA till socialdemokratisk politik för social rättvisa!"

/Matz

söndag 1 maj 2011

Juholts första maj-tal ideologiskt tydligt

Mitt första maj-firande blev alltså i TV-soffan med Håkan Juholts tal från Falun. Spännande att Håkan valde att inte ha manus utan tala ur hjärtat.

Ett tydligt ideologiskt tal med några besked om den socialdemokratiska färdriktningen. Här är några utdrag ur hans tal:

"Vi ska komma tillbaka med en skattepolitik som bland annat främjar kunskap, utbildning, tillväxt och som garanterar välfärdens långsiktiga prioritering!"

"Vi ska införa barnkonventionen som svensk lag! Barnfattigdomen ska utrotas!"

"Pensionen ska man kunna leva på! Man ska inte behöva dricka en burk Novalucol när man får det oranga kuvertet!"

"Det är märkligt att vi kan koka av ilska samtidigt som vi fryser ihjäl i väntan på tågen!"

"Vi ska se över de avregleringar som inte fungerar och som missgynnar oss som bor i Sverige!"

"Vi ska tillsammans forma ett land som bygger på en kunskapbaserad ekonomi. Det livslånga lärandet! Vi måste tillvarata varje människas önskan och förmåga till bildning!

"Vi vill absolut inte sätta ett förbud mot friskolor men vi sätter kunskap före vinstintressen!"

"Sänkt restaurangmoms skulle visserligen ge billigare skagentoast, men samma pengar skulle ge 9000 nya lärarjobb!"

"Ett innanförskapets samhälle där vi får plats tillsammans! Det handlar om solidaritet för varandra. Vi ska bygga ett samhälle där vi har råd med varandra!"

"Några av er fryser lite, men ta det lugnt - det blir snart varmare i Sverige!"

Håkan Juholt avslutade sitt tal med att berätta om sin sons intresse för pingviner och hur han själv lärt sig en hel del av detta. Bland annat hur pingviner när det är som kallast går samman och turas om att stå längst ut en kort stund i kylan för att sen komma in och ta del av värmen.

"Är det inte märkligt att pingvinerna har ordnat samhället bättre än Fredrik Reinfeldt!" blev slutorden i ett drygt 40 minuter långt första maj-tal signerat Håkan Juholt!

/Matz

Vilken inramning...

Solen skiner från en klarblå himmel. Temperaturen kryper sakta men säkert upp över 10-graderstrecket och björkarna blir allt grönare nästan för varje timme som går.

Det kommer att bli en perfekt dag att tillbringa i Skolparken tillsammans med partikamrater och sympatisörer för att fira första maj!

Om det inte hade varit för den här förbannade förkylningen! Trodde ett tag att den höll på att tona bort, men sent igår kväll kom bakslaget. Feber under natten med värmeslag och frossa om vartannat.¨

Det blir soffan idag för min del, men jag kommer ändå ha lite koll på vad som händer. Ska titta på Håkan Juholts premiär som första maj-talare som partiledare.

Hoppas alla andra runt om i Sverige får en skön och givande första maj!

/Matz

AddThis

Share |