fredag 29 juli 2011

Politisk stelbenthet hotar Sommarro - igen...

Sommarro - denna pärla vid Mälarens strand - är i blåsväder igen. Det är tråkigt att inte fler inser vilken potential denna plats är för rekreation för såväl gammal som ung.

Självklart krävs det en slant för att rusta befintlig byggnad, men jag är övertygad om att det är väl investerade pengar.

Här skulle förutom handikapporganisationerna även kolloverksamhet kunna bedrivas under sommarmånaderna. Det ena behöver inte utesluta det andra. Här skulle då fler sommarjobbare kunna få möjlighet till ett bra alternativ både som ledare, cafépersonal och fastighetsskötsel.

Kolloverksamheten skulle kunna vara ett projekt där exempelvis upplevelse-, skol- och socialförvaltningen samverkar med Majblommekommittén och där andra organisationer och näringsliv självfallet är välkomna att stötta på olika sätt.

Resten av året skulle det kunna gå att hyra ut till lägerverksamheter av olika slag. Sommarro skulle även passa som enklare konferenslokal för mindre grupper där man som hyresgäst själv sköter matlagning.

Varför inte göra som familjen Larsson i Forsbykvarn och låta något byggnadsvårdsprogram restaurera byggnaden som ett projektarbete?

Det är väl egentligen bara kreativtet- och politisk stelbenthet - som sätter gränser för hur man kan utveckla Sommarro till en än mer förädlad pärla!

/Matz

söndag 24 juli 2011

Svårt att ta in...

Jag vet inte hur många gånger jag sett de obeskrivliga bilderna från Oslo och Utøya. Jag vet inte hur många spaltmeter jag läst om tragedin eller hur många berättelser jag hört och läst från personer som var där när det hände.

Ändå är det svårt ta in att har hänt - att det kunde och fick hända!

Det är svårt att förstå hur alla familjer och anhöriga som drabbats ska kunna gå vidare med sina liv efter en sådan här fruktansvärd händelse. Hur ska de som överlevde massakern på Utøya kunna våga blunda om kvällarna?

Det är som sagt framför allt en fruktansvärd tragedi för alla de som på något sätt drabbats, men det är också ett hårt slag för socialdemokratin världen över och även för demokratin.

Jag är övertygad om att många med mig som, oavsett partitillhörighet, är engagerade inom politiken dessa dagar funderat över om det verkligen är värt det. Svaret på den frågan är självklart:

Det är nu vi måste inse att det är värt varenda sekund av engagemang -för att upprätthålla ett samhälle som bygger på demokratiska värderingar.

Lika självklart som att den norska flaggan vajar på halv stång måste den demokratiska fanan hållas högt!

/Matz

torsdag 7 juli 2011

Skitjournalistik - nej tack

Brittiska tidningar utmärker sig igen och ännu en gång på ett negativt sätt. Ingen har nog glömt hur brittiska paparazzis förföljde prinsessan Diana vilket slutade med hennes död.

Nu är det alltså dags igen för denna lösnummersjagande journalistkår att utmärka sig på ett fruktansvärt sätt.

Det handlar om en avlyssningsskalndal där veckotidningen News of the world har hackat sig in på telefoner till mordoffer och till änkor efter brittiska soldater som dött i Irak. Allt i sann brittisk journalistanda - att sälja lösnummer och att bräcka konkurrenterna!

Nu har dock kritiken vuxit sig så stark att ägarna av NOTW valt att lägga ner tidningen i och med att dessa skamgrepp uppdagats.

Nu ligger (förhoppningsvis) den svenska journalistkåren långt ifrån den här typen av så kallad journalistik. Dock finns även lösnummertänket i svensk media.

Senast i raden är Aftonbladet som ett år efter den så kallade Littorinaffären, som uppdagades i Almedalen 2010, öppnar upp det som många trodde var en stängd dörr. Man säger sig ha nya bevis för att den dåvarande arbetsmarknadsministerns via Internet ska ha sökt sexuella kontakter med minderåriga.

På SVT:s Debatt fick Aftonbladet stark kritik och flera personer menar att detta inte är en nyhet och att det saknar relevans idag. Jag är faktiskt benägen att hålla med!

Jodå, jag vet att jag var av en annan åsikt för ett år sedan, men den står jag fast vid. Hade Aftonbladet DÅ presenterat det man kommer med idag hade man inte kunnat ifrågasätta relevansen och det hade också gett mer substans till anklagelserna än de spekulationer som det de facto till slut blev.

Jag hoppas verkligen att den svenska journalistkåren inser vilket ansvar de har och vilken makt de trots allt besitter. Därför är det också viktigt att de rannsakar sig själva och sitt arbetssätt för att eliminera risken att vi ens kommer i närheten av de brittiska skamlösa journalistiska tillvägagångssätten!

/Matz

onsdag 6 juli 2011

C talar med kluven tunga

Nu är det snurrigt i Centern!

Först presenterar SVD en artikel där toppolitiker inom partiet öppet avisera att man inte vill samarbeta med övriga allianspartier inför valet 2014.

Några timmar senare kommer en ny artikel i samma tidning där partiledarkandidat Annie Johansson säger tvärt emot och vill ha ett fortsatt allianssamarbete.

Jag förstår att man inom ett parti som balanserar på 4%-spärren försöker hitta lösningar för att komma tillbaka till de toppnoteringar man haft tidigare. Förmodligen kommer partiledarbytet i sig att vara till stor hjälp för att nå en bit på vägen.

I EP har Solveig Zander, riksdagsledamot från Enköping, varit flitig på insändarsidan och har bland annat uttryckt att om partiet hade varit större hade sjukförsäkringssystemet sett annorlunda ut.

Hon fick snabbt svar på tal av en insändrare från "socialmoderaten" Carsten, som ställde frågan:

"Ja, kan du begripa varför Centern inte är större?"

Och Carsten har helt rätt! C måste nog ta sig en funderare på vad allianssamarbetet har kostat.

Tyvärr tror jag att mycket av den gamla centern är ett minne blott och den generationsväxling man står inför kommer att driva partiet längre brott från mitten och längre åt höger. Det gröna kommer att bli mer turkos, dvs fler blå inslag.

Kanske har jag fel...

/Matz

måndag 4 juli 2011

Moderata lögner bekräftade

I dagens EP granskas den moderatledda majoritetens långtidsbudget. Där konstateras att pengarna inte kommer att räcka ens till pris- och löneökningar.

Även skolan kommer att få problem och skolchefen Göran Hedström, som tyvärr måste rätta sig efter den borgerliga budgeten, säger det allianspolitikerna präntat in:

"Vi måste prioritera inom de befintliga ramarna, lägga pengar på rätt saker!"

Som jag tidigare skrivit, både här på bloggen och i insändare i EP, blir det alltså inga satsningar på skolan så som bland annat finanskommunalrådet Anna Wiklund och hennes partikollega Markus Lagerquist gått ut och lovat.

När skolchefen får frågan om vilka satsningar man tror sig kunna göra svarar han:

"Jag ser inte att vi kan göra annat än det i vi gör idag."

Så fick jag då alltså vatten på min kvarn! De utlovade satsningarna är inget annat än blå luftslott. Det Anna Wiklund, Markus Lagerquist och övriga moderater stått och lovat vitt och brett är inget annat än rena lögner.

Wiklund brukar påstå att det går bra för Enköping. Anser hon med det att nämnderna och förvaltningarna ska trolla med knäna de närmaste tre åren för att få verksamheterna att gå så lite minus som möjligt? Går det bra för Enköping när man som utbildningsförvaltningen tvingas skära ner på antalet tjänster?

Visst blir det uppräkningar till varje nämnd. I genomsnitt 3,3%. Men tittar man på varje enskild nämnd är det stora skillnader.

Miljö- och byggnadsnämnden, som jag själv sitter som andre vice ordförande i, får exempelvis en uppräkning med 7%. Det låter kanske mycket, men räcker ändå bara till att få kärnverksamheten att snurra precis. Det finns inget utrymme för att till exempel återföra miljökunskap ut till skolor.

Den moderatledda majoriteten har uppenbarligen beordrat chefstjänstemännen att prata om "prioriteringar och effektiviseringar". Och visst kan jag hålla med om att det låter bättre än omfördelningar och nedskärningar, men i grund och botten är det förmodligen det som kommer att bli den krassa sanningen.

Några satsningar, som alliansen utlovat, kommer vi att få se oss i stjärnorna efter - och tydligen också moderata bekännelser om att så ser sanningen ut!

/Matz

lördag 2 juli 2011

Bidrar du till samhälsnyttan

Svenskt Näringslivs (SN) totalkorkade utspel om humaniora och konst har satt fart på debatten.

Såg ett inslag på TV4 härom morgonen där SN:s chefsekonom Stefan Fölster försök dribbla bort sitt och SN:s förslag. Det hörs tydligt hur illa berörd han är av hela situationen. Ju mer han snärjer in sig i sina egna snubbeltrådar desto mer samlas svettpärlorna i hela ansiktet på Fölster!

Karin Linder, orförande för fackförbundet DIK, ger Fölster ordentligt på nöten när hon säger:

"Förslaget blottar ett bildningsförakt hos Svenskt Näringsliv!"

Linder menar också att det är bra att den här debatten har kommit igång att det blivit fokus på humanioras betydelse för samhället! Hon ställer också en viktig och relevant fråga:

"Vad är det för samhälle vi vill ha och hur värderar vi humaniora?"

När Fölsker menar att "akademiska studier solkas ner av alla hobbykurser" svarar Linder helt sonika:

"All utbildning är av godo!"

Och det var väl egentligen där debatten mellan dessa två tog slut! Fölster gör tappra försök att vinna mark, men trillar gång efter annan dit.

Ni som har Facebook vill jag rekommendera att gå med i den grupp DIK har startat:

/Matz

fredag 1 juli 2011

(M)-retorik en skenmanöver

Publicerat i EP 2011-07-01

Svar till Anna Wiklund och Markus Lagerquist EP 24/6.


Anna Wiklund och Markus Lagerquist må anse att jag gör politiska kullerbyttor, men i jämförelse med dessa två moderaters krumsprång och obalanserade svar i fullmäktige senast står jag och socialdemokratin stadigt med båda fötterna på jorden.

De socialdemokratiska visionerna för Enköpings skolor står fast. Hur vi tänkt finansiera dessa är i dagsläget irrelevant då det är den moderatledda majoritetens budget för 2012 som drivits igenom. Därför ska ni svara upp mot de löften ni gått ut med!

Det är helt riktigt att jag anser att en satsning på skolan är ökade ekonomiska ramar – annars är det ingen satsning. Så långt har Wiklund och Lagerquist rätt!

Men att som Wiklund och Lagerquist ”prioritera skolan inom befintliga ekonomiska ramar” är ingen satsning på Enköpings skolor. Det är omfördelning där något annat får stryka på foten!

Inte heller är de reformer regeringen genomför någon specifik satsning på Enköpings skolor. Denna retoriska skenmanöver går ingen på. Säg sanningen istället!

Ser man till elevernas resultat de senaste åren i alliansens Enköping har dessa försämrats parallellt med att lärartätheten sjunkit. Skolinspektionens slutrapport gällande Enköpings skolor är inte heller nådig. Där går bland annat att läsa:

”Enköpings kommun ser inte till att alla elever och studerande ges möjligheter att uppnå lägst målen för utbildningen och åtgärder måste även vidtas för att öka måluppfyllelsen i flera av kommunens verksamheter.”

Då väljer alltså Wiklund och Lagerquist att ”prioritera inom befintliga ekonomiska ramar”?

Sedan 1994 har de borgerliga partierna styrt i Enköping och alltså ansvarat för den kommunala skolan – såväl grundskola som gymnasium.

1980 och 1994 kom läroplaner för grundskolan och -94 även för gymnasieskolan. I år sjösätts ytterligare nya läroplaner för båda skolformerna. Samtliga dessa läroplaner och styrdokument för det skolväsendet, de senaste 31 åren, är framtagna under borgerliga regeringar.

Därför känns det aningen patetiskt att två moderater år 2011 fortfarande pratar om att Olof Palme, som var ecklesiastik- och utbildningsminister i slutet av 60-talet, skulle vara skuld till att resultaten för elever sjunker och lärartätheten minskar i Enköpings skolor idag.

Anna Wiklund och Markus Lagerquist skriver att ”politiska löften ska finansieras fullt ut”. Var då åtminstone så pass ärliga och tala om att ni inte kommer att göra någon satsning på Enköpings skolor! Tala om att det var ett löfte ni inte kommer att kunna hålla!

/Matz

AddThis

Share |