måndag 29 augusti 2011

Information - en demokratisk rättighet

I dagens EP finns en mycket intressant artikel om kommunens hemsida och att där enbart finns information på svenska om man bortser från viss turistinformation.

Redan för ett antal år sedan, när jag satt i KSAU, lyfte jag frågan om att få hemsidan på fler språk. Svaret jag då fick från informationsenheten var att det var en kostnadsfråga. Och det har vi ju lärt oss vid det här laget att det inte är intäkterna man blir rik på utan de låga kostnaderna, så där grusades de förhoppningarna.

Går man däremot igenom kommunplanen från 2008 under rubriken "Mål, aktiviteter, uppföljning" på sidan 19 går det att läsa följande:

IT-användbarhet - möjlighet
Kraven på tillgänglighet, snabbhet och interaktivitet kommer att fortsätta att öka. I Enköping skall bredband vara tillgängligt för alla. Webbaserad service och tjänster till medborgare och företag skall utvecklas för att förbättra öppenhet, information och effektivitet.

Tydligen gäller denna demokratiska rättighet och "möjlighet" enbart för de medborgare i Enköping som behärskar det svenska språket!

Visserligen ska målet vara uppfyllt först 2015 - alltså fyra år kvar - men i och med att det redan gått tre år sedan målet sattes och man inte ens påbörjat arbetet känns det som om detta mål inte kommer att uppnås.

Jag hoppas verkligen att jag kommer att få fel på den här punkten, men det skulle förvåna mig mycket om så blir fallet!

/Matz

lördag 27 augusti 2011

En chock även för Vilhelmsson?

I dagens EP skriver moderata riksdagskvinnan Jessika Vilhelmsson från Enköping på debattsidan (sid 2) att alliansregeringen tar ansvar för välfärd och ekonomi.

Vilhelmsson menar att Sverige har ett bättre utgångsläga än många andra länder tack vare "regeringens fokus på ordning och reda i de offentliga finanserna". Detta mantra som vi nu hört sedan ett antal år tillbaka.

Vidare skriver Vilhelmsson om att "Sveriges ekonomi utvecklas" och att arbetslösheten sjunker.

Jag bläddrar vidare i tidningen och landar på sidan 8 där jag i den fetstilta rubriken kan läsa:

REGERINGEN CHOCKSÄNKER TILLVÄXTPROGNOSEN

Underrubriken förtydligar det hela genom att leverera:

Ökad arbetslöshet och få reformer

Man kan inte annat än undra om Jessika Vilhelmsson sitter i samma riksdagshus som sina partikamrater och över huvud taget har någon kontakt med den moderata ledningen? De verkar i vilket fall som helst inte befinna sig i samma verklighet!

/Matz

PS. Kvinnan på bilden är INTE den moderata riksdagskvinnan Vilhelmsson DS.

fredag 26 augusti 2011

Centersvek och taxikaos

En mycket bra insändare signerad Sven-Åke Haglund i dagens EP, där han verkligen sätter fingret på centerns problematik. Man sätter krog- och restaurangbesök före pensionärers välgång.

Det är ju inte så konstigt att centern för andra gången i rad ligger en bra bit under 4%-spärren i DN/Synovates mätningar, där den senaste presenterades idag.

Även KD ligger långt under riksdagsgränsen tillsammans med SD!


Den senaste tiden har det varit en hel del skrivande om Taxi Exact och det kaos som tydligen uppstått de senaste veckorna. Visst kan det finnas barnsjukdomar, men samtidigt är detta ytterligare ett bevis på att kapade kostnader går före kvalitet!

I mitt jobb har jag inte personligen blivit drabbad, men elever på skolan där jag jobbar har inte blivit hämtade. Även från andra håll har jag fått höra hur elever lämnats på fel ställen, föräldrar fått vända på väg till sina jobb och färdtjänstbilar som aldrig kommit.

Det har handlat också om språkförbistringar, GPS:er som bara markerar brevlådor och till och med handgemäng vid taxistolpar.

Det som däremot gör mig lite illa berörd är att VD för Taxi Exact i artikeln i EP pratar om personalbrist. Det saknas - hör och häpna - 15 personer! Han fortsätter vidare att lägga skuld på dålig lokalkännedom och att adresser kan finnas på fler ställen på en GPS. Hört talas om postnummer?

Det kan ju trots allt inte kommit som en överraskning att barn skulle skjutsas till skolor efter sommaruppehållet och nog måste man ha kunnat förbereda sig bättre.

Nåja, för att se det från den ljusa sidan kan det ju bara bli bättre från och med nu!

/Matz

torsdag 25 augusti 2011

Vänstervindarna blåser på...

KD en bra bit under 4%, FP tappar, C fortsätter sin berg-och-dal-bana. Samtidigt ökar S mest och gapet mellan blocken fortsätter öka.

Lokalt har moderaternas ordförande Markus Lagerquist aviserat att han kommer att flytta från Enköping och alltså också kommer att avsäga sig sina politiska uppdrag. I artikeln i EP påpekade han att han fått utstå en del gliringar från en och annan blogg. Tar nog åt mig äran till viss del :)

Det känns som om det blåser friska vänstervindar genom landet och det känns bra att vara sosse!

Har också kommit igång med nämndarbetet. Har precis avslutat tre dagars arbetsutskott och även om det kanske inte märks så mycket utåt håller vi den röda fanan högt och visar på ideologiska skillnader.

Nu ska jag också komma igång ordentligt med bloggen igen. Har varit lite stiltje nu under sommaren, men det ska bli bättre.

/Matz

lördag 13 augusti 2011

Monument över ogenomtänkt politik

Några gånger i sommar har jag åkt ut till Bredsand och Sommarro och för varje gång blir jag bara mer och mer förbannad. Anledningen till min ilska är den väg på vänstersida, när man passerat Nynäs gård, som kantas av träd och lyktstolpar och som leder rakt upp till:

I N G E N T I N G ! ! !

Förutom ett stort öppet sår rakt in i Storskogen!

Det är nu några år sedan beslutet togs om att Storskogen skulle exploateras, men hittills har alltså inte ett enda hus byggts! Man har röjt skog, byggt en väg och en cykelbana, kantat dem med belysning och träd som om några tiotal år kommer att bli en ståtlig allé.

Det är också lite spännande att man i början av infartsvägen satt upp en låst bom! Man blir lite fundersam kring varför detta hinder. Är man rädd att någon ska stjäla marken eller börja bygga utan lov?

Och vem har satt upp denna bom? Är det månne Bengt-Åke Gelin (M) eller Sigbritt Dahlberg (Fp) som när det begav sig var de starkast framträdande förespråkarna i debatten i EP för en exploatering.

Nu står alltså det öppna såret i Storskogen där som ett monument över ogenomtänkta och kortsiktiga politiska beslut! Och min ilska kommer att växa för var gång jag passerar det!

/Matz

AddThis

Share |