måndag 31 oktober 2011

Alliansen blundar för fattigdomen i Sverige

Hösten 2009 förde jag en debatt med Solvieg Zander (C), riksdagkvinna från Enköping som sitter som suppleant i socialutskottet, om fattigdom i Sverige. Zander hävdade att det inte existerar fattigdom i vårt land trots att jag la fram fakta som bekräftade motsatsen.

Zander satt också med i TV och presenterade sin och den moderatledda alliansens syn på verkligheten.

Ett halvår senare presenterade riksdagens utredningstjänst en rapport som visade på att 25,5% av alla ensamstående kvinnor levde under vad man kallar relativ fattigdom och att antalet fattiga ökat lavinartat under åren 2006-2010 - den moderatledda regeringens första fyra år vid makten.

Till det bör också påpekas att den relativa fattigdomen 2005-2006 hade planat ut och till och med börjat vända nedåt igen med en socialdemokratisk regering.

Ser man på barnfattigdomen är det samma mönster med en stadig ökning för varje år och hur man från den moderatledda alliansen visar tydliga tecken på att inte ta Barnkonventionen på allvar!

Även svenska kyrkan har bekräftat att antalet fattiga som besöker kyrkan i behov av såväl mat som pengar har ökat avsevärt sedan 2006.

Nu kan vi återigen läsa om hur den moderatledda regeringens ledamöter i socialutskottet blundar för verkligheten. Denna gång är det moderaterna Isabella Jernbeck och Mats Gerdau som vid ett besök vid RFHL, RIksförbundet för hjälp åt narkotika- och läkemedelsberoende, hävdat att fattigdom inte existerar i Sverige.

Jernbeck ska enligt uppgift ha uttryckt följande:

"Fattigdom förknippar jag med Afrika. Det finns inga fattiga människor i Sverige tycker jag."

Jernbecks ord slår an den ton jag sedan länge ansett känneteckna den moderatledda regeringens människosyn!

Jag vill uppmana alla att läsa hela återgivningen av besöket på RFHL. Den ger en tydlig bild av vilken människosyn som präglar den moderatledda alliansen, oavsett partitillhörighet, och tydligen är ett måste för att få sitta med som representant i socialutskottet.

Själv har jag svårt att förstå hur man över huvud taget kan blunda för den SANNA verkligheten, hur man kan stänga in sig i en blå bubbla som stänger ute allt obehagligt och frånsäger sig allt ansvar. Jag förstår det bara inte!

Och då blir det än mer beklämmande när de "nya" moderaterna pratar om solidaritet, frihet, jämlikhet och trygghet utan att förstå ordens innebörd! Skrämmande!

/Matz

söndag 30 oktober 2011

Alliansbeslut grundas på vaga argument

Läste på DN-debatt om att politiker tenderar att allt mer fjärmar sig från medborgarna till förmån för att stärka sin egen maktposition och en karriär inom politiken.

För egen del ser jag mitt politiska uppdrag helt tvärt om. Jag har fått ett förtroende från väljarna som jag ska förvalta och i det uppdraget ska jag föra medborgarnas talan med deras bästa i fokus.

Samtalen med medborgarna är min viktigaste input-källa - på stan, i affären, på arbetsplatser, via telefon, mail och sociala media.

Samtidigt ser jag tydliga tecken på att debattartikeln inte har helt fel. Att maktutövning går före sunt förnuft inom vissa partier blir allt tydligare.

Senast i raden kan nämnas den borgerliga majoriteten i Miljö- och byggnadsnämnen som vid tisdagens nämndmöte drev igenom ett beslut utan några som helst hållbara argument.

Ärendet gällde ett förhandsbesked. Den sökande vill bygga i ett område som i gällande översiktsplaner är utpekat som ett prioriterat närströvområde där bebyggelse inte är tillåten. Ganska tydligt vad som gäller!

Närströvområdet ingår också i Länsstyrelsens naturvårdsprogram.

Kommunekologen skrev i sin tjänsteskrivelse för ärendet att bebyggelse skulle försämra tillgängligheten till strövområdet och bedömde bebyggelse som "helt olämpligt"!

Naturvårdkommittén ställde sig vid sitt augustimöte bakom kommunekologens bedömning.

Det finns med andra ord ett antal starka argument för att inte tillåta bebyggelse i detta område. Något som jag även hävdat de två gånger ärendet varit uppe i Miljö- och byggnadsnämndens arbetsutskott. Därför hamnade nu alltså ärendet i nämnden för beslut.

Den borgerliga majoriteten i nämnden grundade sitt ställingstagande på att det redan finns fyra fastigheter i området. Personligen ser jag det som ett JAHA?-argument!

Förklaring: att det redan tillåtits bebyggelse i ett område där översiktplanerna inte tillåter det gör det ju inte mer rätt att bygga ytterligare. Det har ju redan tagits ett felaktigt beslut från början!

Frågan jag ställer är; När ska vi säga stopp? Med det sätt att argumentera, som alliansen har, kan man i princip tillåta att hela det berörda strövområdet bebyggs! Eller?

När man bortser från gällande översiktsplaner, tjänstemännens spetskompetens och riktlinjer från Länsstyrelsen kan jag inte se det som annat än maktfullkomlighet!

Från Socialdemokratiskt håll grundar vi våra beslut på fakta som presenteras i enskilda ärenden. Inte på vaga och ogrundade argument.

Vi formulerade oss och var tydliga redan i vårt kommunalpolitiska handlingsprogram med att:

"Enstaka människors intressen ska inte tillåtas begränsa kommuninnevånarnas rörlighet och tillgång till natur och rekreation."

Detta ärende är bara ett i raden av politiska beslut i kommunen som visar på tydliga ideologiska skillnader och sättet att se på sitt politiska uppdrag.

/Matz

fredag 28 oktober 2011

Besparingskrav - som ett brev på posten

"Det går bra för Enköping", "vi tar ansvar för ekonomin", "ordning och reda i ekonomin är en långsiktig investering i en bättre framtid", "länets lägsta skattesats"!

Det här känner vi igen som det moderata finanskommunalrådet Anna Wiklunds anföranden i fullmäktige. Senast 18/10. Det är ungefär samma muntliga framställan varje gång.

Precis som jag tidigare skrivit här på bloggen verkar moderaterna tro att om det sägs tillräckligt många gånger blir det sant. Men som sagt - verkligheten och sanningen är en helt annan!

Nu går det ut krav från den borgerliga gruppen att samtliga nämnder och förvaltningar ska föreslå besparingsåtgärder. Det rör sig om upp till 3% av nettokostnaderna och på det viset tas enligt den moderatledda gruppen "ett långsiktigt ekonomiskt ansvar". Där kom det igen!

Det läggs också fram förslag på besparingsområden och inte helt oväntat föreslås bland annat minskade löneökningar, bättre lokalutnyttjande och förskjutning av investeringar.

Även detta har jag pekat på tidigare bland annat vad gäller skolan där alliansen hävdar att man "satsar" på skolan. Nu kommer det alltså att bli ännu tuffare för skolorna. "Satsningen" var redan från början en droppe i havet, men i och med dessa besparingskrav hinner inte droppen landa förrän den tas tillbaka - och det med råge!

Från det att kravet gick ut har nämnder och förvaltningar hela 10 dagar på sig att ta fram dessa besparingsåtgärder. Men men...

"Det går bra för Enköpings kommun. Vi tar ansvar och har ordning och reda i ekonomin. En långsiktig investering i framtiden - med länets lägsta skattesats."

Jo, jag tackar...

/Matz

torsdag 27 oktober 2011

(S)kolpolitik ger bättre resultat

Under de år jag ägnat mig åt politik har en av mina hjärtefrågor alltid varit elevers rätt till kunskap. De elever jag brinner lite extra för, både politiskt och i mitt yrkesliv, är de elever som är i behov av extra stöd.

Socialdemokratin, och då självklart jag med den, hävdar att ökade resurser till skolan ger bättre resultat. Ökade ekonomiska resurser ger högre lärartäthet, vilket i sig genererar mindre elevgrupper.

I vårt kommunalpolitiska handlingsprogram inför valet 2010 skrev vi bland annat:

"Ökad lärartäthet kostar pengar men ger möjlighet till mindre undervisningsgrupper, där läraren hinner se varje elevs behov."

Här går också en ideologisk skiljelinje mellan oss Socialdemokrater och den moderatledda alliansen.

Genom åren har borgerliga representanter - Mikael Bergman (KD), Johan Örjes (C) och Ingvar Smedlund (M) m.fl. - stått i fullmäktiges talarstolar och med bestämdhet hävdat att det absolut inte finns något samband mellan ökade resurser och elevers resultat. Jag har tidigare här i bloggen hänvisat till Kanadensisk forskning som visar på motsatsen.

Nu kommer ny, färsk forskning från USA som ger Socialdemokratin, och mig, vatten på vår kvarn. Skolverket anser till och med detta som mycket intressant och presenterar det på sin hemsida.

I Enköping fortsätter den moderatledda alliansen påstå att de "satsar" på skolan i budgeten för 2012. Problemet är, som jag tidigare påpekat, att den utökade budgetramen inte ens kommer att täcka de ökade löne- och hyreskostnaderna.

Dessutom har det nu också blivit klart att skatteintäkterna minskar, vilket kommer att innebära åtstramningar för all kommunal verksamhet nästa år. Skolan kommer självklart också att drabbas!

Prio ett för den moderatledda alliansen är att Enköping ska ha länets lägsta skattesats och det tänker man med en dåres envishet att fortsätta sätta högst upp på sin politiska agenda! Skrämmande!

Det jag skulle vilja veta är hur den moderatledda alliansen ska kunna leva upp till visionen om att "alla barn och ungdomar i Enköpings kommun ges möjlighet att utveckla sitt allra bästa jag inför den egna framtiden" när man inte är villig att ge varje barn och ungdom rätt förutsättningnar utifrån deras enskilda behov?

Men så här ser det ut när man låter moderat politik få råda. De säger en sak, men gör något HELT annat! Något som de senaste dagarna blivit allt tydligare.

Här blir också den ideologiska skillnaden på synen på elevers rätt till kunskap tydligare.

Socialdemokratin ser till varje enskild elev och dennes unika behov medan den moderatledda alliansen bygger utanförskap och ökade klyftor genom ett elitistiskt synsätt.

Ökade resurser till skolan = ökad lärartäthet = mindre undervisningsgrupper = ökade resultat = Socialdemokratisk skolpolitik!

/Matz

onsdag 26 oktober 2011

De blå dropparna duggar tätt

Nu hoppas jag verkligen att alla börjar förstå den moderata taktiken. Hur moderaterna "kidnappar" den socialdemokratiska ideologins honörsord. Hur moderaterna försöker göra dem till sina egna.

I det idéprogram som antogs i helgens partistämma i Örebro finns till och med ett kapitel med rubriken:

"Frihet, trygghet och rättvisa"

I detta kapitel går det bland annat att läsa: "Kampen för rättvisa har också historiskt varit en stark drivkraft för rösträtt, mot apartheid, för jämställdhet, mot diskriminering och för rättsstat. För Moderaterna är rättviseperspektivet ständigt närvarande."

Detta är historieförfalskning! Detta är ren och skär lögn!

Fredrik Reinfeldt säger i ett försök att försvara formuleringen:

"Otydligheten kan leda till frågor och det var inte vårt syfte."

Jag är övertygad om att han i detta fall talar sanning. De ville verkligen inte att detta skulle ifrågasättas. De hade ett helt annat syfte.

Moderaterna ville göra detta till en "sanning" som svenska folket till slut skulle svälja med hull och hår. Precis på samma sätt som man använt sina mantran under hela sin tid i regeringsställning.

Även lokalt här i Enköping gör moderaterna försök att genom dessa mantra övertyga om att moderaterna står för den enda sanna vägen.

"Gutta cavat lapidem, non vi seds aepe cadendo" Droppen urholkar stenen, icke genom sin kraft utan genom att ofta falla. Detta är en devis man tycks förlita sig på.

Nu börjar verkligheten komma ifatt dem och allt fler, till och med liberala dagstidningar, börjar ifrågasätta detta medvetna moderata politiska falskspel. Nu hoppas jag att ALLA börjar förstå den moderata taktiken!

/Matz

måndag 24 oktober 2011

Om sanningen ska fram, Arkelsten

De stjäl våra begrepp och säger sig stå för frihet, jämlikhet, solidaritet och alla människors lika värde. De stjäl begreppen och försöker göra dem till sina. De kallar sig för "det enda arbetarpartiet" och försöker intala väljarna att det är sant.

Det man kan konstatera är att moderaterna insett hur rätt vi Socialdemokrater egentligen har. Problemet de har är bara att de inte vet hur man gör politik av det. Man säger en sak, men gör något helt annat - det kan vi se både på riksplanet och lokalt!

Senast vid förra veckans kommunfullmäktige pratade det moderata finanskommunalrådet Anna Wiklund om "rätten till full sysselsättning" och att ha ordning och reda i ekonomin är en "solidaritetshandling".

De använder orden, men frågan är om de förstår att använda dem i praktiken?

Det tar inte slut där! Nu försöker de skriva om historien!

I helgen påstod statsminister Fredrik Reinfeldt att moderaterna varit med och byggt upp välfärden i Sverige. Jag blir lite intresserad av hur han tänker.

Men han är inte ensam om sin "verklighetsuppfattning". Det är något som går i partiet!

Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten påstod igår i en intervju att moderaterna varit med och infört fri och lika rösträtt! Spännande!

När reportern kontrade med att konstatera att partiet inte alls var drivande i frågan utan tvärtom var emot allmän och lika rösträtt för 90 år sedan svarade den moderata partisekreteraren utan att blinka:

"Nej, nej, det är inte korrekt. Vi var ju med och genomförde det! Det fanns personer som var drivande. Bilden är mer nyanserad."

"De ljuger så de tror sig själva" är ett begrepp som ligger nära till hands att ta till, men jag avstår.

Trots allt måste man som Socialdemokrat ändå känna sig rätt nöjd!

För om sanningen ska fram så har ju moderaterna som sagt förstått att det socialdemokratin står för är något äkta och rätt. Därför vill de så gärna göra det till sitt eget. Så till den milda grad att de nu alltså också vill skriva om historien!

/Matz

söndag 23 oktober 2011

Reinfeldt i tredje person

Jag har lyssnat till och läst Fredrik Reinfeldts inledningsanförande från moderatstämman i Örebro. Visst kan man konstatera att han är en bra retoriker - det går inte att komma ifrån. Å andra sidan skulle han ju inte ha den position han har om han inte var det.

Men känslan blir lite som om det var en form av missionerande över hans framträdande. Likt ett slags religiöst väckelsemöte där han försökte övertyga de redan övertygade!

Det är ett parti i hans tal som jag fastnat lite extra för där Reinfeldt i ett försök att ge en bild av moderaternas stora skräck - Socialdemokraterna - förmodligen helt ovetande om det pratar om sig själv i tredje person.

Här måste hans talskrivare i skrivandets stund plötsligt fått någon form av hjärnsläpp pga en koffein-kick eller liknande och dragit iväg ordentligt. Eller vad sägs om:

"Vad är alternativet till oberoende, starka institutioner? Jo, det är ett samhälle, där kompisband och sedelbuntar avgör, där all makt centreras till några få, där drömmen om den starke mannen tar över, han - för det är oftast en han - som ska fatta beslut så fort han hinner, bara alla orkar vänta och som är så totalt övertygad om sin egen förträfflighet att han mest av allt ägnar sig åt att älska sig själv. Det är den starke mannen."

Vi har under den moderatledda regeringens år vid makten kunnat konstatera att den grupp som tjänat mest på den borgerliga skattesänkarpolitiken är den tiondel som redan har mest - alltså en centrering av den ekonomiska makten, en grupp människor vars sedelbuntar vuxit allt mer de senaste fem åren och där kompisbanden vuxit sig allt starkare.

Den starke mannen, Fredrik Reinfeldt, är ytterligare en han i raden av högerledare vi sett genom årtionden - för det är ALLTID en han.

När vi ändå är inne på ämnet att älska sig själv kan jag bara konstatera att media de senaste dagarna pratat om en statsminister med hybris!

(hy´bris (grek.), i den antika grekiska världen beteckning för sådant övermod som försökte överskrida gränsen mellan gudar och människor. Källa: www.ne.se)

De "nya" moderaternas starke man fortsatte sitt anförande enligt följande:

"Det blir kortsiktigt, godtyckligt, det beror på vilken sida den starka mannen har vaknat, det bygger väldigt ofta på att hans idé är att riva det det som har fungerat därför att han har blivit arg eller tycker: Nu är det dags för något annat. Han gör om, därför att han måste ha något att göra, inte för att det behövs...Riv ner! Här ska ingenting stå upp! Här ska jag visa vem som bestämmer!"

Vi gör en kort historisk resa i tiden tillbaka till år 2006 då regeringen Reinfeldt tillträdde. Det första man gjorde var att riva ner arbetslöshetsförsäkringen. Något år senare gav man sig på nästa rivningsprojekt - sjukförsäkringen. Inte för att det behövdes utan för att man rent ideologiskt kände ett måste att göra detta! En tydlig indikation på vem det var som bestämde!

Denna del av Reinfeldts tal avslutas med en mening som jag verkligen, efter att ha analyserat detta tal, håller fullständigt med om:

"Det är det svenska folket INTE vill ha!"

Jag kunde inte ha sagt det bättre själv. Tack Fredrik Reinfeldt - de "nya" moderaternas starke man!

/Matz

lördag 22 oktober 2011

Borgarna bryter löften - igen!

Hur trovärdig är den moderatledda majoriteten i Enköping egentligen?

I min ena hand håller jag en folder i fyrfärgstryck med fyra till synes nöjda politiska ledare för de lokala allianspartierna och med rubriken "Enköping möter framtiden".

I min andra hand håller jag fredagens EP, sidan 4, med rubriken "Svångremmen dras åt i Enköping". Underrubriken förtydligar genom att förmedla "Nästa år räcker inte skatteintäkterna till att täcka utgifterna"!

I foldern står att läsa: "Vi behöver inte dra ner på vår service under 2012, inte heller säga upp personal eller skjuta investeringar framför oss."

I EP läser jag: "Varje förvaltning kommer att få hitta sina besparingar."

EP redovisar som sagt att skatteintäkterna inte kommer att täcka utgifterna.

I foldern slår sig de fyra allianspolitikerna sig för bröstet och stoltserar med: "Vi behåller länets lägsta kommunalskatt..."

Redan när budgeten togs i juni menade jag att exempelvis skolan inte kommer att få en budget som kommer att täcka löne- och hyreskostnaderna trots att man från alliansen med en dåres envishet hävdade att man "satsade" på skolan. Nu aviserar alltså den moderatledda majoriteten att det kommer att bli besparingskrav. För skolan finns inte så mycket annat att spara in på än personal och lokaler.

Räkna också med att uppdraget att se över utgifterna kommer att bli ett starkt argument i diskussionerna kring lokalfrågan. Redan i EP pratar finanskommunalrådet Anna Wiklund (M) om att "inte äga en massa onödiga fastigheter som kostar underhåll".

Därmed bekräftar också Wiklund min tes om att underhåll av fastigheter ligger långt ner på den moderata agendan och där simhallen är det senaste i raden på bevis för det!

Andra verksamheter som redan har mycket begränsade ekonomiska resurser är kultur och fritid, eller upplevelsesektorn som det numera kallas. Där går personalen och verksamheterna redan på knäna och att nu få ytterligare besparingskrav kommer att slå oerhört hårt.

Kommer vi få se att Kulturskolan flyttar in i nya lokaler på Joar så som den moderatledda alliansen lovar i sin fyrfärgfolder? Ytterst tveksamt!

Avslutningsvis - i foldern finns också en punkt där man kan läsa följande:

"Vi arbetar aktivt med medborgardialoger för att engagera kommuninvånarna i kommunens framtid och utveckling."

Tomas Rådkvist (kritisk folkpartist) skriver i dagens EP och förklarar med all tydlighet hur majoriteten inte heller här håller det man lovar!

Frågan kvarstår: Hur trovärdig är den moderatledda alliansen egentligen?

/Matz


fredag 21 oktober 2011

Percy tårar

Enköpingsmoderaternas vice ordförande Percy Westerlund och hans partikamrat Peter Book beklagar sig i dagens EP över att oppositionspartierna "gjort gällande att moderaterna redan tagit ställning för OPS ifråga om simhallen och idrottshuset".

Till att börja med kan jag inte påminna mig att Socialdemokraterna vid något tillfälle i EP påstått detta. Rätta mig om jag har fel!

För det andra vore det ju irrelevant om endast moderaterna tagit ställning i frågan då man är beroende av att få stöd från övriga allianspartier. Däremot blir ju denna Freudianska felformulering ganska talande för hur moderaterna ser på sig själva i den så kallade alliansen.

Det blir också ganska beklämmande när man först tar på sig offerkoftan för att i nästa sekund beskylla andra partier för att göra en onykter avvägning av för- och nackdelar samt föra en debatt i ett onyktert och osakligt tonläge.

Det är mycket möjligt att själva sakfrågan inte är ideologisk. Däremot blev den moderata offerkoftan, "Percy tårar" och sättet att se sig för mer än andra en tydlig ideologisk kompass.

/Matz

onsdag 19 oktober 2011

Möjliggör istället för att begränsa, Zander!

Den centerpartistiska riksdagsledamoten Solveig Zander ska enligt EP ifrågasätta varför det är åldergräns för mopedåkning medan det är tillåtet för fyraåringar att köra cross.

Till att börja med kan vi ju konstatera att moped är ett fordon som körs i trafik medan fyraåringarna kör sina motorcyklar inom inhägnade områden och på banor. Det är väl egentligen den största skillnaden.

Jag har full förståelse för Zanders oro för skaderiskerna. Dock blir jag lite fundersam kring hur hon uttrycker sig:

"Unga människor som brinner för sin sport och sitt fritidsintresse utsätter sig för dödsfara. Det kan inte vara rimligt och något måste göras."

Det jag tror är viktigt är att ställa antalet skador i förhållande till antalet idrottsutövare för att kunna bedöma riskerna. Det Zander relaterat till är siffran 2000 skador per år, men i detta inbegrips också samtliga mopedolyckor.

Tittar man däremot exempelvis på statitstik kring hästrelaterade skador visar den att 80% av alla utövare på något sätt fått skador av sitt idrottsutövande. Drygt 20% är allvarliga skador! Även inom denna sport är de lägre åldrarna och nybörjare överrepresenterade.

Med tanke på att antalet hästsportsutövare är mångdubbelt fler än crossåkarna bör man alltså med Zanders resonemang även se över denna sport så att unga människor inte utsätter sig för dödsfara.

Intentionerna att komma åt och minimera skaderisken inom idrotten är bra, men att fokusera på en enskild idrott pga att det den senaste tiden förekommit ett antal allvarliga olyckor blir missriktat.

Jag ser också risker med att börja diskutera en nedre åldersgräns för idrottsutövare oavsett vilken idrott det gäller.

Däremot bör man kunna uppdra till de respektive specialidrottsförbunden att se över hur man kan förbättre säkerheten och eliminera skaderiskerna.

/Matz

tisdag 18 oktober 2011

Medborgarnyttan i fokus

I dagens EP får jag som Socialdemokrat reda på vad jag egentligen tycker i fråga om privat företagande! I alla fall om man ska tro "Stolt företagare" som skrivit en insändare i frågan.

Precis som "Stolt företagare" skriver i sin insändare har han/hon gjort en tolkning när vi Socialdemokrater nu gått ut med att vi vill bygga och driva simhallen i egen regi.

Ja, vi är övertygade om att vi genom att driva simhallen i egen regi kan styra prissättning och på det viset också tillmötesgå både privatpersoner, föreningar och andra kommunala verksamheter så att de även fortsättningsvis ska klara av att nyttja de lokaler de behöver ha tillgång till.

Trist att insändarskribenten väljer att lägga ord i mun på oss och säga att vi menar att det är "fult" att företag ska gå med vinst och tjäna pengar. Däremot tror vi att det är just vinstsyftet som kommer att påverka bland annat prissättningen.

Vi anser att simhallen är en del av den kärnverksamhet kommunen ska erbjuda och därför också driva i egen regi. Det är däremot inte restauranger, bensinstationer och begravningsfirmor.

Det känns också tråkigt att insändarskribenten inte anser att den kommunala verksamheten fungerar tillfredsställande. Peka gärna mer konkret på var den brister!

Det skulle också vara intressant att veta vad "Stolt företagare" grundar de låga betygen som tjänstemännen enligt honom/henne ska ha. Vilka är de tunga och välformulerade klagomålen? Det är viktigt att dessa klagomål når rätt instans så att berörda tjänstemän får möjlighet att i så fall rätta till problemen.

Att driva en simhall i egen regi innebär inte att vi Socialdemokrater vill sätta stopp för den fria företagsamheten. Det handlar inte heller om att "diskvalificera" privat företagande.

Däremot anser vi alltså att simhallen är en verksamhet som kommunen ska tillhandahålla till Enköpings invånare och föreningsliv - med medborgarnyttan i fokus.

/Matz

måndag 17 oktober 2011

Vem vinner på (FP)s lönesänkningar?

Har man följt folkpartiets landsmöte de senaste dagarna kan man bara konstatera att partiet tenderar att allt mer bli ett moderatparti i miniatyr. Tankegångar och idéer hamnar längre och längre ut på den blå skalan och tangerar nu det blåaste - moderaterna.

För hur ska man annars tolka tankarna kring att slopa turordningsreglerna i LAS och att man vill sänka lägstalönerna för ungdomar? Åtstramningspolitik med lönesänkningar som man säger ska "föras med omsorg för de arbetslösa ungdomarna"! Och detta gör man samtidigt som man hävdar att den sänkta restaurangmomsen ska gynna just arbetslösa ungdomar som lättare ska få jobb!

Det är nog bland det mest motsägelsefulla förslag som kommit från den moderatledda alliansen på länge!

Tanken med den sänkta restaurangmomsen var ju att fler skulle kunna unna sig att gå på restaurang. Med folkpartiets förslag minskar köpkraften och det blir mindre efterfrågan på arbetskraft!

I vanliga fall brukar man prata om ett så kallat "win-win-koncept". Folkpartiet presenterar en lose-lose-politik! Ingen tjänar på att sänka ingångslönerna - varken restaurangbranchen eller, och framför allt inte, de arbetslösa ungdomarna.

Det har till och med gjorts utredningar som visar att om man sänker lägstalönerna påverkas även de vanliga lönerna. Det i sig skulle slå oerhört hårt i brancher där många ungdomar jobbar - exempelvis restaurangbranchen!

Man ställer sig också undrande till varför dessa tankar och idéer kommer från (FP) just nu. Är det månne bristen på politiskt ledarskap, bristen på visioner och vilja från det största av allianspartierna - de "nya" Moderaterna?

/Matz

lördag 15 oktober 2011

Vem granskar media?

I en kommentar på mitt tidigare blogginlägg "Stolt sosse", där jag hävdar att kvällspressen är lösnummersprofitörer som bedriver skvallerjournalistik, påstår en anonym läsare att jag är en "dålig förlorare".

Det är sant att jag till viss del ser mig som en förlorare i och med att socialdemokratin förlorat på hela den här affären. Det är möjligt att jag uppfattas som en dålig sådan när jag "skyller" på media.

Men låt oss då se på hur media har agerat i den här så kallade affären:

  • Media "hänger ut" Juholt som fuskare utan att egentligen ha konstaterat att det finns tydliga regler kring ersättning för dubbelt boende för riksdagsledamöter. Man har redan gett sin dom!

  • Förundersökningen läggs ner pga att det inte går att bevisa att Juholt begått något brott. Det visar sig också att reglerna kring ersättning för dubbelt boende är om än inte helt obefintliga så otydliga att det inte går att tyda vad som egentligen gäller. Alltså handlar det till syvende och sist om ett systemfel!

  • I ett försök att "väga upp" den enkelriktade så kallade granskningen av bidrag för dubbelt boende för riksdagsledamöter publiceras korta notiser om en "C-ledamot" som tagit ut ersättning för dubbelt boende trots att han sålt lägenheten ifråga! C-ledamoten Erik A Eriksson ska dessutom ha plockat ut ersättning för sig och sin sambo under åren 2006-2010 och totalt rör det sig om 250.000 kr! Alltså drygt 100.000 kr mer än Håkan Juholt! Man ställer sig frågan: "Vart tog mediadrevet vägen?"
För mig blir det ganska tydligt att det för media inte handlar om att granska huruvida riksdagsledamöter "missbrukar" ersättningssystemen eller om systemet är otydligt.

Det handlar om att sälja lösnummer! Det gör man inte med den värmländska c-ledamoten Eriksson för det namnet är inte känt för svenska folket. Håkan Juholt säljer bättre helt enkelt!

Nej, för mig handlar det inte om att jag försvara det Håkan Juholt gjort. Det får inte förekomma över huvud taget - oavsett vem det handlar om!

Nej, jag tycker inte att media ska sluta granska politiker. Det är deras uppgift!

Men - vem granskar media?

Både Juholt och Eriksson har erkänt att de gjort fel. Jag tvivlar på att jag kommer att få uppleva den dag media går ut offentligt och meddelar att DE gjort fel.

Därför står jag fast vid att kvällstidningarna är lösnummersprofitörer som allt mer ägnar sig åt skvallerjournalistik istället för seriös granskning!

/Matz

torsdag 13 oktober 2011

Stolt sosse!

De senaste dagarna har präglats av medias granskning av Håkan Juholt. Självklart dras jag som representant för Socialdemokratin in i detta och får "stå till svars" för Juholts eventuella bidragsfusk när jag möter människor i vardagen.

Problemet är att jag varken kan bekräfta eller dementera det som sägs. Jag kan heller inte försvara eller fördöma . Jag sitter inte inne med sanningen! Däremot kan jag ha - och har - en egen åsikt om själva situationen.

Det vore konstig om inte detta skulle påverka Socialdemokratins ställning och oppinionssiffrorna. Det diskuteras om Juholt ska ta en time-out eller rent av avgå. Personligen är jag övertygad om att det kommer att grävas fram minsta lilla skitsak om Juholt som kommer att lyftas fram i media oavsett om det är relevant eller inte.

Håkan Juholt kommer inte att kunna peta sig i näsan de närmaste veckorna utan att media kommer att skriva stora rubriker om det.

Socialdemokratin var på väg upp igen, men det känns som det nu tog tvärstopp. Däremot får det inte sätta stopp för vårt politiska arbete. Politiken får inte tappas bort på vägen. Både på riksplanet och lokalt måste vi fortsätta driva vår politik. Vi måste visa att vår politik och vår ideologi står stark även när det blåser hårda vindar kring enskilda partimedlemmar.

Jag är fortfarande stolt över att vara Socialdemokrat. Jag är fortfarande stolt över att ha fått förtroendet av väljarna att driva socialdemokratisk politik och det förtroende vill jag förvalta på bästa sätt.

Feta rubriker i lösnummerprofitörernas skvallerspalter får inte sätta stopp för mitt politiska uppdrag!

/Matz

tisdag 11 oktober 2011

Politiskt ledarskap efterlyses

Svar till Ingvar Smedlund, EP 7/10 2011

Till att börja med känns det märkligt att Ingvar Smedlund (M) försöker göra sig lustig i ett så pass allvarligt ämne som detta gäller när han skriver att han ”nästan känner sig lite mobbad” av min insändare.

Däremot håller jag med Smedlund om att skolan är en spegling av samhället i stort. Därför är det viktigt att det finns ett tydligt politiskt ledarskap med tydliga visioner.

Det är just i detta jag anser att den moderatledda majoriteten brister. Lärarförbundet ranking om bästa skolkommun, som presenterades i EP häromdagen, talar sitt tydliga språk – Enköping har på två år rasat från plats 183 till 243 (av 290 kommuner).

Ska vi komma åt detta samhällsproblem som Smedlund beskriver måste vi satsa på barnen!

Finanskommunalrådet Anna Wiklund (M) har vid något tillfälle nämnt begreppet ”Enköping som varumärke” och att vi ska vara stolta över den stad vi bor och verkar i. Lite så som man resonerar inom näringslivet.

För att spinna vidare på det kan man ju konstatera att det är allmänt känt att företag känner stolthet och månar om det man producerar och hela tiden strävar efter att kunna erbjuda den ultimata produkten.

Därför skulle jag vilja fråga Ingvar Smedlund vilken slutprodukt han som politisk ledare för skolnämnden vill leverera ut till kund? Hur ser din vision om Enköpings skolor ut?

Orättvisor som drabbar barn, elevers trygghet och nollvision vad gäller diskriminering och kränkande behandling måste alltid högprioriteras! Så ser i alla fall Socialdemokratin på saken!

Sin vana trogen lägger Smedlund ord i mun på oppositionen. Jag har aldrig påstått att jag förnekar honom en åsikt. Det skulle strida mot den demokratiska ordning och den ideologi jag står för. Däremot kanske man som politisk ledare bör reflektera över hur det man uttrycker kan uppfattas och tolkas.

Vidare påstår Smedlund att jag ”väljer den enkla vägen och lutar mig mot lagar”. Ett märkligt påstående för att komma från en moderat, vilka annars säger sig stå för just lag, ordning och att människor ska känna trygghet.

Följdfrågan till Smedlund faller sig därför ganska naturlig: Om vi inte ska följa lagar, förordningar och styrdokument – vad ska vi då ha dessa till?

Som sagt – jag efterlyser ett tydligt politisk ledarskap med en viljeriktning och vision om Enköpings skolor och hur arbetet mot diskriminering och kränkande behandling ska se ut!

/Matz

måndag 10 oktober 2011

Granska objektivt och döm därefter


Har Juholt medvetet undanhållit uppgifter om sin sambo för att tillskansa sig ekonomiska fördelar? Har hanteringen av Juholts ansökan om ersättning för dubbelt boende skötts bristfälligt?

Jag kan inte svara på någon dessa frågor och därför har jag svårt att ta ställning i ärendet. Samtidigt har jag förståelse för att människor ifrågasätter Juholts trovärdighet och hans vara eller inte vara som partiledare.

Nu pratas det om att Håkan Juholt bör avgå trots att han nu försöker göra rätt för sig och betala tillbaka den summa han fått för mycket. Förtroendet för Håkan Juholt når bottennoteringar samtidigt som statsminister Reinfeldts förtroende ökar hos svenska folket.

Själv blir jag fundersam över om folk redan glömt hur det såg ut för några år sedan när regeringen Reinfeldt granskades i sömmarna:

  • Statsminister Reinfeldt och hans fru, dåvarande kommunalråd i Täby, anlitade svart arbetskraft i form av en barnflicka/hemhjälp.
  • Finansminister Anders Borg medgav i samband att han tillträde sin ministerpost att han tidigare anlitat svart arbetskraft.
  • Utrikesminister Carl Bildt hade styrelseuppdrag i ryska Vostok Gas och aktier i Lundin Petrolium och Lundin Mining. (Även fler moderata riksdagsmän är aktieägare i nämnda företag)
Jag menar inte att dessa punkter rättfärdigar Håkan Juholts eventuella fusk, men jag anser att det är viktigt att vi i debatten kring eventuella avgångar och minskat förtroende drar oss till minnes även dessa händelser.

Tror också att det är bra om vi ställer saker och ting i relation till varandra. Exempelvis känns Mona Sahlins chokladbit för en tjuga pinsamt litet i förhållande till Bildts aktieportfölj i rysk gas. Trots det har Bildt kommit billigt undan medan Sahlin under större delen av sitt politiska uppdrag i princip dagligen blivit påmind om den bitterljuva smaken av Toblerone!

Nu inleds en förundersökning. Skulle den komma fram till att det handlar om bedrägeri är det ju inte så mycket att orda om. Men till dess...

/Matz

lördag 8 oktober 2011

Pengarna slut innan första snön har fallit

Kommer ni ihåg snöröjningen förra vintern? Felformulerat av mig:

Kommer ni ihåg bristerna i snöröjningen förra vintern?

Jag befarar att det inte kommer att bli bättre denna vinter när jag läser reportaget i veckans upplaga av Ena-Håbo-Tidningen. Där står nämligen att läsa att pengarna för snöröjning i Enköping redan är slut!

Eller för att tala klarspråk - dagsläget är minus 2 miljoner innan ens den första snön har fallit! Så ser den moderatledda majoritetens framförhållning ut!

Dessutom finns det inget jourschema för snöröjning före 17 november. Vi som gör noteringar om väder kan konstatera att den första snön förra året kom redan i slutet av oktober och efter första november låg den kvar.

Roland Nordqvist, som skrivit artikeln, vinklar det som att det är gatukontoret som inte vill att snön ska falla för tidigt och framför allt inte före årsskiftet. Nu tror jag att de flesta vet var Nordqvists sympatier ligger och därför ger en subjektiv bild av verkligheten.

Sanningen är ju den att gatukontoret tvingas rätta mun efter matsäcken, dvs att den moderatledda majoriteten åter igen blundar för hur verkligheten ser ut! Nämligen det faktum att vintern kommer varje år även om mängden snö varierar. Men en sak är säkert - snö kommer det att bli!

Det kanske också finns en anledning till att Peder Danielsson, driftansvarig på gatukontoret, sagt upp sig och går till en annan kommun. (egen tolkning)

Dock kan ju sägas att artikeln åtminstone visar på skillnader vad gäller moderatlett styre och Socialdemokratiskt. I Håbo, där S har majoriteten, har man framförhållning. Där finns en väl tilltagen budget för en eventuellt kall och snörik vinter.

Jag är personligen en vinterälskare, men är rädd att det i Enköping finns stora risker för att vi även denna vinter kommer att se ett bristfälligt snöröjningsarbete. Vad det beror på? En minst lika bristfällig politisk ledning i Enköpings kommun!

/Matz

torsdag 6 oktober 2011

Enköping - en av Sveriges sämsta skolkommunerna!

Varje år rankar Lärarförbundet "Bästa skolkommun". Enköping finns självklart med som en av de 290 kommunerna, men statistiken är skrämmande!

Så här ser Enköpings rankingplaceringar ut de senaste tre åren:

2009 - 183:e plats
2010 - 224:e plats
2011 - 248:e plats

När jag påpekade förra året att Enköping rasat i rankingen ifrågasatte dåvarnade orförande för Nämnden för förskola och grundskola (NFG), Johan Örjes (C) vikten av och trovärdigheten i denna ranking. En ranking gjord av ett av lärarnas egna fackförbund.

Örjes gick till och med så långt att han menade att Lärarförbundets ranking gav "en skev bild av verkligheten" och kom från en "intresseorganisation"! Märkliga uttalanden!

Nu rasar alltså Enköping ytterligare och är idag 43:e sämsta kommun i Sverige! Detta sker samtidigt som den moderatledda alliansen i Enköping hävdar att de satsar på skolan.

Något som jag tidigare här på bloggen menat, och som jag fortfarande står fast vid, är ren och skär lögn. Det budgettillskott nämnden fått kommer med största sannolikhet inte att täcka löne- och hyrashöjningarna.

Nu får det vara nog med bollande med siffror från alliansen! Denna ranking måste av den moderatledda majoriteten tas på minst lika stort allvar som man gör med Svenskt Näringslivs ranking och andra utmärkelser man försöker nå!

Det måste till rejäla satsningar på skolan om vi inte ska rasa ytterligare och hamna sist på listan av bästa skolkommun! Så upp till bevis Ingvar Smedlund (M) ordförande i skolnämnden!

/Matz

Fotnot: Siffror och statistik som ligger till grund för Lärarförbundets ranking är hämtade från Skolverket.

tisdag 4 oktober 2011

Läs din läxa, Smedlund

Publicerat EP 2011-10-04

Den nya läroplanen, LGR 11, är mycket tydlig med hur arbetet mot kränkande behandling och mobbing ska utföras i den svenska skolan och vilka mål man hela tiden ska sträva mot att uppnå.

I läroplanens första kapitel står: ”Ingen ska i skolan utsättas för diskriminering på grund av kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, könsöverskridande identitet eller uttryck, sexuell lägg­ning, ålder eller funktionsnedsättning eller för annan kränkande behandling.”

I kapitel 2 om övergripande mål och riktlinjer står det med all tydlighet vad som förväntas av såväl elever som personal: Skolans mål är att varje elev tar avstånd från att människor utsätts för förtryck och kränkande behandling.” samt ”Alla som arbetar i skolan ska aktivt motverka diskriminering och kränkande behandling av individer eller grupper.”

När man då läser i EP, fredag 30/9, där skolnämndens ordförande Ingvar Smedlund (M) uttrycker att han inte tror att det går att utrota mobbing helt och hållet blir man både förskräckt och allvarligt oroad!

Vad ger det för signaler ut till organisationen och de enskilda skolorna när den högst ansvariga politikern säger att han ”aldrig tror att vi kan få bort det helt”?

Hur vill Ingvar Smedlund att den personal som idag aktivt och engagerat arbetar mot mobbing genom att ta fram likabehandlingsplaner, leda och coacha kamratstödjare samt ansvara för mobbing-/trivselteam ska tolka det han säger?

Lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever talar om att skolan ska garantera barns och elevers trygghet i skolan.

Skollagen uttrycker det i termer av att skolan har skyldighet att förebygga och förhindra kränkande behandling.

Det är ju också allmänt känt att Skolinspektionen gjort nedslag på att det finns brister vad gäller just detta arbete på ett antal skolor i kommunen.

Det minsta man kan kräva av skolnämndens ordförande är att han känner till den lagstiftning och de styrdokument som berör den verksamhet han har ansvar för.

Man förväntar sig att den som är ytterst ansvarig politiskt, i det här fallet alltså Ingvar Smedlund, ska gå i bräschen och ha en noll-vision mot diskriminering och kränkande behandling i skolan.

Ingen ska utsättas, garanterad trygghet och skyldighet att förebygga och förhindra! Tydliga begrepp som varken kan eller får misstolkas!

/Matz

måndag 3 oktober 2011

Wiklund & co vet vad populism är

I lördagens EP, 1 oktober, skriver Anna Wiklund (M), Urban Wahlberg (C), Jenny Abrahamsson (Fp) och Bo Reinholdsson (Kd) om att alliansen vill ha en simhall för alla och inte har bestämt sig för vilket ägaralternativ man förordar.

Huruvida det stämmer eller inte låter jag vara osagt!

Däremot tycker jag att dessa alliansföreträdare bör akta sig väldigt noga för att beskylla andra för att vara kortsiktigt populistiska, fara med osanningar och skrämselpropagande!

Eller vad sägs om följande påståenden som kom från alliansföreträdare under valrörelsen 2010:

  • Socialdemokraterna kommer att skära i försvarbudgeten vilket kommer att få till konsekvens att Ledningsregementet kommer att läggas ned.

  • Med vänsterns kilometerskatt, höjd bensinskatt, nedprioriteringar av vägar och höjda kostnader för företag hotas landsbygden!” (Går fortfarande att läsa på Solveig Zanders blogg)

Zander, centerpartistisk riksdagskvinna, gick till och med så långt att hon spelade in en film som lades upp på Youtube, som hon dessutom kallade "Sanning och konsekvens", där hon ger just begreppen populism, osanning och skrämselpropaganda ett ansikte. Se klippet här ->

Anna Wiklund & co – beskyll inte andra för något ni själva visat er vara proffs på. Det kommer att ge en fadd eftersmak!

/Matz

lördag 1 oktober 2011

Insatta medborgare med relevanta frågor

Tre timmar på torget i sensommarsolen och massor av intressanta samtal med förbipasserande människor.

Dagens fråga var kanske inte helt oväntat:

Vem ska äga badhuset - kommunen eller någon privat aktör?

Nu är ju inte siffrorna statistiskt säkerställda, men av dem vi pratade med var 98% övertygade om att egen regi är att föredra.

Det fanns också en hel del argument för att kommunen även fortsättningsvis ska drifta anläggningarna på Korsängen.

Det var allt från att det blir dyrare för besökare och föreningar med en privat ägare till att det alltid finns en risk att en privat aktör kan hamna på obestånd och vilka konsekvenser det då får för kommunen.

Åtvidaberg och Borlänge var exempel på kommuner som återkom i diskussionerna. Kommuner där man blivit tvungna att ta över efter misslyckade så kallade OPS-lösningar.

Även tillvägagångssättet att anlita konsult för att göra den utredning som nu ska ligga till grund för ett politiskt beslut ifrågasattes av många:

"Hur kan man använda en konsult som själv arbetar för ett företag som själva kanske kommer att lägga anbud på att få driva vår simhall?"

En mycket relevant frågeställning!

Enköpingsborna vi idag pratade med var rörande överens om hur man vill se ägandet av idrottsanläggningarna på Korsängsfältet framöver. På måndag ska vi lyssna på vad föreningslivet har att säga i frågan.

/Matz

AddThis

Share |