onsdag 29 februari 2012

Tack Bruno Boström för dina synpunkter!

Till att börja med vill jag be Bruno Boström om ursäkt! 

Det jag syftade på med "före detta Socialdemokrat" var min vetskap om att du lämnade partiet för SPI, men att du återkommit som medlem hade tyvärr gått mig helt förbi. Jag kan också lugna dig med att jag inte har rätten att utesluta någon från partiet.

Jag känner mig heller inte speciellt trampad på någon tå men vill ändå ta tillfället i akt att tydliggöra några av dina synpunkter i din kommentar på mitt blogginlägg från igår:

Jag kan hålla med om att Ulla Walls val av ordet plikt kan kännas fel. Jag skulle kanske hellre föredra ordet lojalitet. "När partiet kallar" brukar det ju heta.

Bruno, du undrar också hur "välavlönad" jag var under 2011.

Jag erhöll lite högt räknat 85 000 kr för mina politiska förtroendeuppdrag varav 44 000 är ett årsarvode för mitt gruppledarskap för s-gruppen i miljö- och byggnadsnämnden. Resterande 41 000 är mötesarvoden för mina totalt tre uppdrag som förutom andre vice ordförande i miljö- och bygg också innefattar kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Slår man ut själva mötesarvodena på de ca 410 timmar/år som alla möten genererar är det ett timarvode på 100 kr. Lägger man på årsarvodet ger det 207 kr/timme. Betänk då att jag inte räknat med den tid jag lägger ner på att läsa in mig på handlingar till dessa möten. Inte heller de timmar som läggs på gruppmöten inför miljö- och byggnadsnämnden. Då skulle det förmodligen sluta på ett timarvode på runt 135 kr. Det är mindre än jag har i mitt ordinarie arbete!

Lägger man till de antal timmar jag ägnar åt internt partiarbete med styrelsemöten, AK-möten, utåtriktade aktiviteter, hemsida, insändare i lokalpressen och självklart mitt eget bloggande närmar man sig åter igen 100 kronorsnivån.

Så att påstå att en fritidspolitiker på kommunal nivå är "välavlönade" är väl kanske en sanning med modifikation! Det är också viktigt att påpeka att vi är fritidspolitiker som ägnar oss åt politik utanför våra ordinarie arbeten.

Jag ser inte mitt politiska engagemang som ett "extraknäck". Jag har valt att engagera mig politisk i förhoppning om och en vilja att kunna bidra till ett rättvisare samhälle - ett rättvisare Enköping!

Jag håller med om att det skulle vara önskvärt att fler medlemmar ges möjlighet att påverka och ges möjlighet att göra sin röst hörd. Du, Bruno, anser att vi stänger ute gamla och sjuka medlemmar, men jag ser det snarare som att vi inte ger rätt förutsättningar att deltaga aktivt.

Dina förslag om att använda modern teknik för att öppna upp dessa möjligheter tycker jag är mycket intressant och kommer personligen att lyfta frågan inom partiet och se hur vi kan gå vidare med detta!

Jag håller också med om att Helena Proos är en modern och bra politiker som kommer att föra partiet framåt och jag hoppas att vi är många som är beredda att vara henne behjälplig i den processen!

Tack Bruno för dina synpunkter! Det är tack vare såna synpunkter som vårt parti ges möjligheter att hela tiden utvecklas.

/Matz - demokratisk socialist

tisdag 28 februari 2012

Så funkar det, Bruno!

Bruno Boström - före detta Socialdemokrat och även före detta SPI:are - skrev igår i en insändare i EP och ifrågasatte den demokratiska processen för Socialdemokraterna att ta fram representanter till förtroendeposter i nämnder och styrelser.

Boström beskriver ett tillvägagångssätt inom partiet som åtminstone jag inte känner igen och som jag har svårt att se att Bruno Boström egentligen har någon riktig uppfattning om i och med att det är minst 10 år sedan han senast medverkade vid ett arbetarekommunmöte. Jag är övertygad om att den gode Boström inte skulle känna igen sig från tiden då det begav sig för honom.

Jesper Englundh - 18 år 2010
I höstas pratade jag med Bruno när vi träffades på torget och vi diskuterade samma sak redan då. Jag sa då att jag inte kände igen hans beskrivning av processen, men höll med honom om att det skulle vara intressant och bra för partiet om fler medlemmar deltog aktivt i denna process!

Idag får Boström svar på tal av Ulla Wall, ledamot för (S) i tenkiska nämnden. Ulla pekar förtjänstfullt på hur nomineringsprocessen går till och att alla medlemmar har möjlighet att nominera.

Det är också viktigt att poängtera att valberedningens förslag inte är hugget i sten och därför både kan och ska ifrågasättas om man som medlem är av en annan uppfattning.

Jag skulle dessutom vilja komplettera Ullas i övrigt förträffliga insändarsvar med att vi inför innevarande mandatperiod fått in ett antal nya politiker i olika åldrar. Den yngsta i vår fullmäktigegrupp var 2010 endast 18 år och den äldsta, om jag inte missminner mig, 72!

Vi får inte heller glömma att Helena Proos, även om hon har en gedigen politisk bakgrund, är relativt ny på positionen som kommunalråd!

I miljö- och byggnadsnämndens S-grupp är vi inte mindre än 4 av 5 som är nya i nämnden! Så ser det även ut i många andra nämndgrupper för (S).

Rolf Carlsson - 72 år 2010
Även könsfördelningen har partiet strävat efter att få jämn, men det finns fortfarande en del att önska där. Tyvärr har vi inte heller lyckats öka antalet personer med annan etnisk bakgrund som kan representera vårt parti på olika förtroendeposter, men jag har höga förhoppningar om att vi kommer att lyckas bättre inför valet 2014!

De flesta partier har idag problem att rekrytera medlemmar. Socialdemokraterna har vänt trenden även om det inte är den tillströmning vi skulle önska, men vi är på väg åt rätt håll. Det talar också för att förtroendet för partiet åter ökar i motsats till Boströms analys!

Avslutningsvis är jag övertygad om att det är vilken politik man representerar och hur den presenteras som är det avgörande för hur medborgarna kommer att lägga sina röster i september 2014!

Med tanke på den bräckliga borgerliga minoriteten som styr kommunen är vi Socialdemokrater beredda att ta över redan idag och vi har en politik som leder in i framtiden!

/Matz

lördag 25 februari 2012

(S) vill ha säkrare vägar

I onsdags morse körde jag sträckan Enköping-Västerås tur och retur. Ett underkylt regn medförde att väglaget blev svårhanterat och man tvingades anpassa hastigheten därefter.

De allra flesta personbilarna gjorde som jag och lättade ordentligt på gasen. Yrkestrafiken däremot verkade tro sig bemästra den glashala vägbanan som allt mer kom att likna en curlingbana!

På vägen hem igen stod bilar som på ett radband utmed vägen mot viltstängsel och i diken pga av halkan. Trots det fortsatte yrkeschaufförerna att köra om mig med höga hastigheter.

Även på mötande vägbana kunde jag konstatera att personbilar körde försiktigt. Någon kilometer från Hälla hade en mindre bil kört in i mitträcket och ställt sig på tvären över körbanan. Ytterligare tre bilar hade påverkats av detta och stod runt omkring. Jag passerade och såg att ingen verkade ha kommit till skada.

Ett hundratal meter längre bort kom en långtradare med släp i hög fart. Jag och fler med mig blinkade med helljuset för att varna om det hinder som vi just passerat. För sent insåg lastbilschauffören att det stod en bil tvärs över körbanan. Jag såg i backspegeln hur ekipaget började fara okontrollerat fram och tillbaka på vägbanan och släpet ställde sig helt på tvären. Jag befarade det värsta...

Senare kunde jag dock läsa att chauffören lyckats styra ner sitt fordon i diket och därmed undvikit en allvarlig olycka!

I Sverige arbetar vi sedan 1997 utifrån en nollvision vad gäller trafiksäkerhet där det långsiktiga målet är att ingen ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken. Med fokus på denna nollvision sjönk också antalet dödade och skadade i trafiken rejält under flera år.

Tyvärr ser vi nu att den trenden har vänt de senaste åren och vi ser återigen att antalet döda i trafiken ökar. Här måste vi se allvaret och sätta in snabba och rätt åtgärder.

Från Socialdemokratiskt håll vill vi bland annat införa en vinterdäckslag även för tyngre fordon. Detta är inget nytt utan något som föreslogs redan för fyra år sedan från dåvarande Vägverket. Den moderatledda regeringen har inte lyft ett finger för att få till denna lag!

Vi vill också att det tillsätts en kommission som utifrån en granskning av de tio farligaste vägarna i Sverige tar fram förslag på trafiksäkerhetshöjande åtgärder. Ett konkret exempel kan vara att göra fler vägar mötesfria!

Sverige är ett av de världsledande länderna vad gäller trafiksäkerhet både inom forskning och inom fordonsbranschen. Den positionen ska vi värna av fler orsaker! En satsning på trafiksäkerheten ger inte enbart ökad trygghet i trafiken utan gynnar också jobben i Sverige.

Det är hög tid att vända den oroväckande trenden med ett ökat antal döda i trafiken och göra verklighet av den nollvision som den moderatledda regeringen med all tydlighet har styrt ner i diket! Sverige kan om viljan finns!

Socialdemokraterna vill!

/Matz

fredag 24 februari 2012

(S) murbräcka mot moderat Borg

Det pratas än mer om Löfven-effekten när den tredje opinionsmätningen på kort tid visar på att Socialdemokraterna fortsätter att öka. 

Magdalena Andersson utnämnd av Stefan
Löfven till ekonomiskpolitisk talesperson.
DN presenterar idag alltså ytterligare en ny mätning där (S) ökar med 5,6% medan moderaterna tappar med hela 3,6%.

Även i denna mätning har det borgerliga blocket räknats ihop trots att (KD) ligger på 3,9% - alltså under 4%-spärren!

Nog om denna mätning! Igår presenterade Stefan Löfven sin laguppställning som innehåller en hel del "nya" spännande namn. Det kanske mest intressanta namnet, enligt mitt sätt att se det, är den nya ekonomisk-politiska talespersonen Magdalena Andersson!

Nu är ju Magdalena i och för sig inte ny inom politiken, men på den position hon nu kliver in i ska det bli oerhört spännande att följa henne!

På de få tillfällen hon fått möjlighet att framträda i media än så länge har hon redan lyckats skapa rubriker genom att vara en realpolitiker som pekar på bristerna i det moderatledda Sverige vi lever i och hur Socialdemokratin vill komma till bukt med det!

H%C3%A4r%20%C3%A4r%20L%C3%B6fvens%20nya%20team
Hennes sätt att peka med hela handen och hennes raka och koncisa sätt att uttrycka sig i media har i alla fall imponerat på mig. Det här är en bra utmanare till finansministerposten!

Jag är också ganska övertygad om att vi inom en månad kommer att se nya opinionsmätningar där Socialdemokraternas siffror fortsätter sin klättring uppåt. Kanske kommer man då att tala om en Andersson-effekt!?

/Matz

tisdag 21 februari 2012

Populistisk Björklund

Sent ska syndaren vakna, brukar det ju heta och tydligen gäller detta även utbildningsminister Jan Björklund (FP).

I en tid då den moderatledda minoritetsregeringen backar i opinionsmätningar och de tre stödpartiernas inflytande minskar allt mer gjorde utbildningsministern plötsligt en skolpolitisk och populistisk kovändning!

Socialdemokraterna har hela tiden  i debatten varit väldigt tydliga med att ägarformerna för friskolor måste ses över samt att medborgarnytta, kvalitet och insyn måste prioriteras före riskkapitalbolagens vinstintressen.

Nu försöker alltså Björklund göra en populistisk helomvändning, men som mången gång tidigare är hans uttalande inte helt genomtänkt! Så här säger utbildningsministern:

Dessa företag går in som ägare under några få år och ’förädlar’ verksamheten, dvs gör den mer lönsam, och sedan säljer de företaget. Syftet är maximal avkastning på kortast möjliga tid.

Att då som Björklund tro att man genom att tidssätta ägandet till tio år skulle förhindra "maximal avkastning" är inte bara naivt utan också ett bevis på att vi har en utbildningsminister som inte förstått problematiken. Detta trots att han i sitt uttalande, men som sagt utan att förstå det, faktiskt sätter fingret på den verkliga problematiken!

Det är just det han kallar "förädling" av verksamheten som borde vara den springande punkten. Ofta när det handlar om att göra en verksamhet mer lönsam, vilket vi också sett tydliga tecken på i det moderatledda Enköping, handlar det om att skära i kostnader vilket i sig genererar kvalitisförsämringar. Missförhållanden inom privata vårdföretag den senaste tiden är tydliga bevis på detta!

Det handlar alltså mer om hur man förvaltar verksamheten med kvalitet samt medborgar- och kundfokus som prio ett!

Det här blev ytterligare en väljarflirt signerad Jan Björklund som faller platt till marken. Det känns mera som en frustrerad folkpartiledare som börjar känna att 2014 närmar sig med stormsteg och en uppenbarelse om att alliansens "storhetstid" är förbi!

/Matz

söndag 19 februari 2012

Uppåt - fast med en nypa salt

SVD presenterar idag tillsammans med SIFO februarimätningen gällande partisympatier.

Jag brukar ju mena att den enda mätningen som är intressant är den som görs på valdagen. Däremellan ska man nog ta dem med en nypa salt.

Men ska man nu ändå granska denna mätning kan man konstatera att det verkar ha blivit något man skulle kunna kalla en Löfven-effekt där vi Socialdemokrater ökat sedan senaste mätningen med 4,2%.

Om det nu beror enbart på personen Stefan Löfven eller om vi har fått en tydligare Socialdemokratisk oppositionspolitik låter jag vara osagt. Det kanske till och med beror på att Socialdemokratin står stark i sin ideologi och politik, men att media idag slutat sin jakt på politiska spöken och löpsedelsrubriker!?

Min vana trogen måste jag dock ifrågasätta dessa mätningar. Utav dryga 7.000.000 röstberättigade i vårt land har man ställt frågan om vilket parti man skulle rösta på om det var val idag till 1.928 personer - knappt 0,03%! Är det representativt för svenska folket?

I sammanställningen av blocken räknas även partier som hamnar under 4%-spärren med. Om detta nu ska ses som en måttstock på hur den politiska kartan ser ut borde rimligtvis det borgerliga blocket reduceras med KD:s 3,8% och därmed landa på 44,5%!

Med andra ord skulle det innebära att det rödgröna blocket har ett överläge med 1,9%, men utan majoritet.

Värt att konstatera är också att Socialdemokraterna ökar mest på bekostnad av V och MP medan de borgerliga partierna ökar mest genom att plocka väljare från SD!

Men som sagt var - det enda resultat som verkligen gäller är det som presenteras på valnatten 2014!

/Matz

lördag 18 februari 2012

(M) kör offer-taktik

Återigen får vi läsa om hur det är "synd" om moderaterna.

I dagens EP skriver Anna Wiklund, Ingvar Smedlund, Stefan Sundbäck och, av någon outgrundlig anledning, vice ordförande i konstitutionsutskottet Per Bill ett svar på Marié Karlströms och Rolf Carlssons iinsändare från förra helgen.

Karlström och Carlsson ifrågasatte de påstådda "satsningarna" på Enköpings skolor som moderaterna säger sig ha gjort och att de ska ha lett till kvalitetshöjningar.

Vi börjar bli vana vid att moderaterna vid varje tillfälle som det riktas konstruktiv kritik mot deras bristande politik gör sig själva till offer.

Denna gång skriver de fyra moderaterna att Karlström och Carlsson använder sig av "aggresiv retorik". Det är märkligt att när någon pekar på hur verkligheten ser ut är det nu mera regel än undantag att man från moderat håll slingrar sig bort från ansvarstagande och istället använder sig av "tyck-synd-om-oss"-taktiken för att på det viset söka sympatier hos medborgarna!

I höstas förde jag en debatt i EP med skolnämndens ordförande Ingvar Smedlund där jag bland annat pekade på avsaknaden av politisk vilja gällande förebyggande arbete mot kränkande behandling och bristande politiskt ledarskap sett ur ett helhetsperspektiv. (Går att läsa mina insändare här: Läs din läxa, Smedlund samt Politisk ledning efterlyses.)

I den debatten började beskyllningar om att jag gick till personangrepp. Det gick till och med så långt att moderaternas tf ordförande Percy Westerlund kände sig tvingad att gå in och stötta Smedlund. Westerlund menade att jag skrivit "bombastiska insändare" och påstod dessutom att jag menat att Smedlund "visat sig olämplig som ordförande". Även denna taktik, att lägga ord i mun på oppositionen, är numera vedertagen bland moderaterna!

Härom veckan skrevs en insändare av en medborgare angående oron över det politiska läget i kommunen och bristen på politiskt ledareskap (känns ämnet igen?). Då skrev moderata företrädare på Facebook återigen om personangrepp!

Åter till dagens moderata insändare: Även denna gång anser de fyra (låter det vara osagt om Bill ens läst Kalrströms och Carlssons insändare) att oppositionen gått till personangrepp! Man avslutar sin insändare med:

"Från oppositionen har vi nu sett aggresiva utspel mot oss som personer och vår politik..."

Ännu en gång söker man sympatier på att försöka göra sig själva till offer. Jag börjar undra om de lokala moderata företrädarna förstått sina uppdrag?

De sitter som ledande politiker - kommunstyrelsens ordförande, skolnämndens ordförande, utbildningsnämndens ordförande - och är företrädare för den moderata politik de för. Som ledande politiker ska man räkna med att bli granskad och få kritik!

I politiken måste man kunna skilja på sak och person. Det gäller både den som ger kritik och kanske framför allt den som tar emot den. Tar man all kritik personligt kan det bli jobbigt!

Kommunen jobbar ute i verksamheterna med klagomålshantering där inkomna klagomål ska ses som förbättringsområden. I Enköpings kommuns vision för år 2015 står det att kommunens invånare ska uppmuntras att engagera sig och framföra sina åsikter!

Frågan är om någon kommer att våga göra det då risken är överhängande att man då anses gå till personangrepp!

/Matz

PS.

"Opponenten är utsedd att kritiskt granska." (Källa: www.ne.se)


 "Opponenten presenterar sin kritik muntligen och även skriftligen. Opponenten ... ställer frågor om sådant som behöver förtydligas, och ger ett sammanfattande omdöme. Med politisk opposition menas regeringens motståndare. Oppositionspartierna har då som uppgift att kritisera samt analysera regeringens agerande. För ett sunt politiskt liv är opposition nödvändig då den innebär ett korrektiv mot maktmissbruk." (Källa: www.wikipedia.se)


(Läs mer om hur jag ser på mitt uppdrag som oppositionspolitiker: Återkoppling är viktigt) DS.

onsdag 15 februari 2012

Politik är lärorik

Bilden har ingen koppling till avfallshanteringen i
Annelund utan har enbart ett illustrativt syfte.
Två dagars politiska uppdrag är till ända. Dagarna har bestått av både miljö- och byggnadsnämndens arbetsutskott och gårdagskvällen avslutades dessutom med februari månads kommunfullmäktige.

En av höjdpunkterna med mitt uppdrag som andre vice ordförande i miljö- och byggnadsnämnden är när arbetsutskottet åker runt i kommunen för att titta på olika ärenden för att på ett bra sätt kunna ta ställning inför beslutsfattanden.

Tidigare har vi enbart åkt ut på bygglovsärenden, men på mitt och s-gruppens initiativ kommer vi fortsättningsvis få möjlighet att titta närmare även på miljöärenden. På dagens rundtur besökte vi tre platser som även förekommit i EP den senaste tiden.

Första anhalten var Stefan "Tarzan" Melanders hästgård ute i Tillinge. Förutom att titta på själva gödselhanteringen fick vi också en rundvandring i stallet.

Nästa stopp på resan var Annelund där vi tittade både på avfallshantering samt de fortfarande rykande högarna som återstår efter flisbranden på avfallsanläggningen. När man stod på plats och såg de kringliggande flishögarna förstod man vilken enorm brasa det måste varit.

Politiska uppdrag behöver alltså inte enbart innebära tjocka buntar av handlingar och långa möten. En av de absolut viktigaste bitarna i ett förtroendeuppdrag är att besöka verksamheter och platser som berörs av de beslut nämnden fattar.

Det är också en ynnest att som fritidspolitiker hela tiden få lära sig nya saker!

/Matz

tisdag 14 februari 2012

Öppenhet ger ökad valfrihet

I höstas skrev jag en hel del om de missförhållanden som uppdagades inom privata vårdföretag. Jag skrev i ett av mina blogginlägg jag bland annat om att man bör öppna upp för mer insyn i privata välfärdsföretag.

Idag skriver Mikael Damberg (S), vice ordförande i riksdagens utbildningsutskott, och Lena Hallengren (S), vice ordförande i riksdagens socialutskott, på Aftonbladets debattsida om hur just öppenheten gagnar alla och hur det kommer att förbättra kvaliteten, inflytandet och människors valfrihet.

I svensk grundlag står att varje svensk ska ha rätt att ta del av allmänna handlingar. Tyvärr gäller offentlighetsprincipen enbart den offentliga delen av välfärden. Damberg och Hallengren skriver:

"Vi behöver en större öppenhet. Det måste bli lättare för människor att välja och få insyn i hur välfärden fungerar. Därför vill vi socialdemokrater införa en offentlighetsprincip även för privata utförare inom välfärden."

Även meddelarfriheten måste bli en självklarhet inom privat utförd välfärd. Det är dock något som den moderatledda minoritetsregeringen inte kan ställer sig bakom! Att som anställd inom privata välfärdsföretag yppa att det förekommer missförhållanden kan vara likställt med att man äventyrar sin egen anställning! Skrämmande!

Precis som Damberg och Hallengren skriver är dessa företag finansierade med skattemedel. Då är öppenheten en självklarhet - alla skattebetalare ska ges möjlighet till insyn i hur dessa företag sköts och hur man använder VÅRA pengar!

/Matz

söndag 12 februari 2012

Björklund har inte koll...

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) fortsätter att ge ett intryck av att säga en sak men göra en annan. Under de år som förflutit med den moderaledda regeringen och med Björklund som utbildningsminister har han gång efter annan visat tydliga tecken på att vara inkonsekvent!

Jag har här på bloggen tidigare pekat på några sådana exempel:

Nu skriver Alliansfritt Sverige om att Björklund inte bara är inkonsekvent utan även okunnig om sin egen skolpolitik!

Bland annat beskyller Björklund den Socialdemokratiska skolpolitiken, under Göran Perssons tid som statsminister, för att ha bidragit till att en tredjedel "hoppade av skolan". 

Att hans egen skolpolitik lett till att en tredjedel av eleverna har ofullständiga betyg tycks inte bekomma honom över huvud taget! Han uttrycker det i termer om att till och med vara nöjd! Ja, det går ju tydligen enligt utbildningsministerns plan!

Inte heller tycks Björklund ha koll  på vilka program på gymnasiet som är yrkesprogam eller inte när han i den diskussionen hänvisar till det teoretiska och högskoleförberedande teknikprogrammet. Skrämmande!

En av kommentarerna i anslutning till den ovan nämnda artikeln skriver en lärare mycket träffande:

"...om skolan var en flumskola för sex år sedan är den rent av påtänd nu!"

/Matz

fredag 10 februari 2012

VAD vet Mona Örjes om HUR?

Hur många gånger han man inte hört finanskommunalrådet Anna Wiklund (M) tala om att man måste skilja på VAD och HUR! Det hon menar är att politiker inte ska detaljstyra verksamheter man ansvarar för. Som politiker ska man veta vad som ska göras men överlämna till tjänstemännen att avgöra hur det ska göras.

Tro det eller ej, men jag håller med Anna Wiklund om att man inte ska detaljstyra! Däremot bör man verkligen sätta sig in i de verksamheter man i förtroende är satt att politiskt styra över för att förstå hur de fungerar.

De senaste dagarna har upplevelsenämndens ordförande Mona Örjes (C) förekommit väldigt flitigt i EnköpingsPosten. Det har handlat om uteblivet stöd till Grönsöö och budgetfördelning för nämnden. En och annan insändare har också riktat skarp kritik mot ordförande Örjes!

Vän av ordning undrar nu säkert vad detaljstyrning och Mona Örjes har med varandra att göra. Förklaringen är den att jag hävdar att det är precis vad Örjes håller på med.

I artikeln om budgetfördelningen för upplevelsenämnden är visserligen majoriteten och oppositionen överens om själva fördelningen. Det säger jag ingenting om. Jag litar på att mina partikamrater har gjort en riktig bedömning.

Däremot börjar jag bli aningen irriterad på att Mona Örjes med en dåres envishet fortsätter hävda att Kulturskolan ska "titta på hur stor den enskilda undervisningen ska vara i förhållande till undervisningen i grupp"!

Här borde Anna Wiklund ta ett allvarligt snack med sin alliansfrände Örjes! Knäppa henne på de fingrar som letat sig allt för djupt ner i den berömda kakburken och även torka den näsa som hela tiden tenderar att läggas i blöt.

Mona Örjes kan ålägga Kulturskolan att se över möjligheterna att effektivisera sin verksamhet. Det är ett VAD! Men att, som Örjes, diktera villkor på det sätt hon gör är detaljstyrning!

Låt tjänstemännen med spetskompetens inom sitt skrå avgöra vad som är bäst för verksamheten och ur personalhänseende. Men framför allt utifrån ett kundperspektiv - det vill säga Kulturskolans elever och kommunens medborgare.

Medborgarnyttan ska alltid komma i första rummet!

/Matz

tisdag 7 februari 2012

Moderatledd minoritet misstrodd

Dagens insändarsida i EP präglas av ett starkt misstroende mot det politiska ledarskapet i Enköping. Den moderatledda minoriteten har med all tydlighet ett otroligt lågt förtroendekapital bland kommuninvånarna!

Två av insändarna handlar om skolan där den första hänvisar till en debattartikel signerad riksdagsman Per Bill och Enköpings eget finanskommunalråd Anna Wiklund - båda moderater.

Insändarskribenten skriver ur ett lärarperspektiv och förklarar att det de två moderaterna kallar "satsningar på skolan" bara är tomma och innehållslösa ord!

Personalen på våra skolor ser alltså inte några positiva konsekvenser av det moderaterna både på lokal- och riksnivå menar är satsningar. Tvärtom har lärarnas arbetssituation blivit än tyngre med mer administrativt arbete än tidigare.

Insändare nummer två handlar bland annat om hur Sverige rasat från plats 3 till plats 17 när det gäller läsutveckling i jämförelse med andra Europeiska länder. Även denna insändarskribent hänvisar till den ovan nämnda debattartikeln av Bill och Wiklund och menar att den var skriven i "värsta bror-duktig-stil helt utan varken analys eller självkritik"!

Skribenten menar vidare att Enköpings skolor tillhör det nationella bottenträsket och konstaterar även att skolan är den i särklass viktigaste frågan för kommunen att ta tag i. Jag kan inte annat än hålla med! Betänk då också att den moderatledda minoriteten i kommunen  i december ville skära i skolans budget med 10 miljoner kronor!

Något som vi Socialdemokrater bidrog till att sätta stopp för!

Den tredje och sista insändare, som av några på Facebook anses vara personangrepp, ser jag mer vara skriven av en missnöjd centerpartistisk väljare som är allvarligt oroad över både det allmänna politiska läget och bristen på politiskt ledarskap.

Det sistnämnda är något som jag själv även påpekat både här på bloggen och i lokalpressen. Det är där jag tror den ömma tån egentligen sitter! För även jag blev anklagad för personangrepp på mina inlägg och insändare trots att jag med all tydlighet inte pekade ut någon enskild person utan snarare såg det ur ett helhetsperspektiv!

Insändare avslutas med en frågeställning:

"Är det inte dags att skapa ett tydligare alternativ till den minoritetsallians som idag styr och strular till det i Enköping?"

Svaret på den frågan är: Från Socialdemokratiskt håll är vi beredda att anta den utmaningen och axla det ansvaret!

/Matz

måndag 6 februari 2012

Nattis en (S)jälvklarhet

Nattis är en rättighetsfråga som vi från Socialdemokratiskt håll har drivit sedan många år tillbaka. Nu verkar det som om det kan bli verklighet till hösten!

I dagens EP kunde vi läsa om att en av kommunens förskolor kommer att ha öppet dygnet runt med start den 1 september. Enligt artikeln ska en kartläggning ha kommit fram till att det finns 30 barn under tolv år som anmält behov. Förmodligen är det många fler som har behov, men som idag har löst omsorg på annat sätt.

Tidigare har nämligen företrädare för den moderatledda alliansen, bland annat förra ordförande för skolnämnden Johan Örjes (C) och före detta kommunapolitikern Mikael Bergman (KD),  förespråkat att man ska lösa omsorgsbehovet inom familjen och sitt sociala nätverk.

Detta har med största sannolikhet inneburit att vi idag har ett mörkertal och att det reella behovet är betydligt högre.

Det här är som sagt en av Socialdemokratins hjärtefrågor. Helena Proos drev under sina år i det som i dag heter skolnämnden frågan om nattis. Britt-Marie Molin skrev en motion till fullmäktige för fem år sedan och Jesper Englundh aktualiserade frågan med ytterligare en motion så sent som i höstas.

I vårt kommunalpolitiska handlingprogram inför valet 2010 skrev vi:

"Barnomsorgen ska ha öppet på tider som gör det möjligt för föräldrar att arbeta på så kallad obekväm arbetstid – kvällar, nätter och helger."

Trägen vinner heter det ju och det verkar stämma! Det har tagit tid men äntligen har den moderatledda minoriteten förstått att detta med barnomsorg är en rättighet oavsett när på dygnet man jobbar!

Jesper Englundh, en av de klokaste unga människor jag har äran att känna, satte verkligen ord på vad det egentligen handlar om:

"Välfärd måste fungera dygnet runt!"

Nu utvecklas alltså välfärden i Enköping tack vare ett Socialdemokratiskt initiativ samt tålmodigt och målmedvetet politiskt arbete - tro inget annat!

/Matz

söndag 5 februari 2012

Jobb och sysselsättning är A och O

Den Socialdemokratiska före detta finansministern Erik Åsbrink skriver idag en mycket intressant debattartikel i DN. Åsbrink menar i artikeln att Socialdemokratin måste återerövra det som traditionellt varit vår paradgren och som vi i valrörelsen 2006 skänkte bort till den moderatledda alliansen - nämligen arbetslinjen!

Bland annat föreslår Åsbrink att förutsättningarna för studenter underlättas exempelvis genom att studiemedlen görs mer generösa. Studenterna ska inte behöva hitta andra finansieringar genom extra arbete för att klara sin existens.

Åsbrink anser också att studiemedlen ska göras mer förmånliga för den som väljer att gå direkt från gymnasiestudier till högskolestudier samt att studieskulden skrivs ner för den som avslutar sin högskoleutbildning inom en föreskriven tid.

Jag kan till mångt och mycket hålla med, men skulle också vilja komplettera med att det bör ställas högre krav även på studie- och yrkesvägledning på gymnasienivå. Genom att studie- och yrkesvägledare kan se mer långsiktiga trender på arbetsmarknaden kan man också vara behjälplig i valet av rätt högskoleutbildning. Kan man dessutom koppla någon form av förberedande praktik på gymnasienivå vore det önskvärt.

Åsbrink skriver vidare om hur han vill se att äldre uppmuntras att arbeta längre. Självklart ska det ses utifrån människors förmåga samt att man parallellt med detta ser över och ger möjligheter till utbildning, deltidsarbete och förebyggande hälsovård.

Vår befolkning lever allt längre och blir allt friskare - ändå ligger åldern för utträde ur arbetslivet en bra bit under 65 år!Den danska modellen där man indexerat pensionsåldern i takt med att medellivslängden ökar är därför ett mycket intressant tänk. Åsbrink menar att detta skulle innebära ett mer "finansiellt robust pensionssystem"!

Avslutningsvis vill Erik Åsbrink öppna upp ytterligare för arbetskraftsinvandring men att det ska ske i kontrollerade former. Han skriver vidare:

"Vi ska fortsätta att ha en generös flyktingpolitik. Därutöver skulle en ökad arbetskraftsinvandring både ha ett ekonomiskt värde och bidra till att motverka föreställningar att invandrare lever på bidrag i stället för att arbeta.

Skatter ska betalas och kollektivavtal respekteras. Den bör inriktas på välutbildade människor, inte på blåbärsplockare."

Spännande tankar om hur vi ska få fler i arbete. Precis som Erik Åsbrink skriver handlar det om att upprätthålla och utveckla en generell och generös välfärd samtidigt som klyftorna i samhället minskar!

/Matz

lördag 4 februari 2012

Löfven övertygade i TV-intervju

En till synes trygg Stefan Löfven intervjuades i TV4 Nyhetsmorgon i morse. Det verkar som om han har kommit bra in i rollen som partiordförande och gjorde ett mycket lugnt och harmoniskt intryck i intervjun.

Trots en del påstridiga frågor om bland annat jämställdhet och kärnkraft från programledaren Jesper Börjesson svarade Löfven på frågorna med ett lugn och stadig stämma och övertygade verkligen i det han sa.

Det var en mycket bra intervju som också gav en bild av Stefan Löfvens uppväxt och familjeförhållande där han berättade om både sin biologiska mamma, sin bror och självklart också om sina fosterföräldrar i Ådalen.

På frågan om han ser sig som en långsiktig partiledare för Socialdemokratin eller bara en "nödlösning" fram till kongressen 2013 svarade Löfven:

Jag har inte ställt upp på det här för att jag ska kliva av per automatik vid kongressen. För min del ser jag gärna ett längre partiledarskap, men det är kongressen som fattar beslut.


Ges Stefan Löfven nu bara rätt förutsättningar, och då tänker jag kanske framför allt från media, är jag övertygad om att han kommer kunna göra ett bra jobb som partiledare och efter valet 2014 även som statsminister!

Se hela intervjun här nedan!

/Matz


Nya%20S-ledaren%20Stefan%20L%C3%B6fven%20i%20studion

onsdag 1 februari 2012

Björklund - en bakåtsträvande teknofob

Fotomontage: Gustav Keijser
Det är väl i och för sig ingen nyhet att utbildningsminister Jan Björklund (FP) är en bakåtsträvare. Alla känner till hans i det närmaste maniska kamp om att återinföra betyg i ordning och uppförande.

1897 infördes en sjugradig skala av bokstavsbetyg. I och med den nya läroplanen LGR11 som är Björklunds skötebarn tar alltså skolan ett drygt 100-årigt steg tillbaka. Visserligen är betygsskalan sexgradig, men nog luktar det 1800-tal lång väg!

Nu visar det sig också att utbildningsminister Björklund är teknikutvecklings- och framtidsfientlig. Beviset kom när Björklund i skarpa ordalag kritiserar Sollentuna kommun som vill förse alla elever med surf-/läsplattor redan 2013. Detta i ett sätt att stimulera och inspirera till läs- och skrivutveckling!

Björklund skräder inte med orden när han går till angrepp mot Sollentuna kommun:

"Jag blir oerhört provocerad när kommunala företrädare anser att böcker tillhör forntiden. Böckerna har en självklar plats i skolan och nationella prov skrivs för hand."

Själv reagerade jag ganska starkt på hans eget uttalande. Varför blir han provocerad av att det är en kommunal företrädare? Hade det varit bättre med en privat driven skola som lockar elever med datorer eller surfplattor?

Man måste också ställa sig frågan om Björklund över huvud taget vet vad han pratar om? Personligen läser jag både böcker och tidningar på min Samsung Galaxy Tab och det går till och med att "bläddra", göra överstrykningar, sätta bokmärken mm. Jag har också en antecknings-app där jag kan "skriva för hand" eller välja att använda ett tangentbord!

Nej, det är nog dags för det gode Björklund att kliva ut i verkligheten och se sig om bland alla duktiga pedagoger som ser möjligheterna med teknikutvecklingen och hur den nya tekniken använd på rätt sätt kan hjälpa elever till höga kunskapsnivåer!

Jag håller med Mikael Damberg (S), partiets utbildningspolitiska talesman, som ser den digitala utvecklingen som självklar även på det pedagogiska området. Damberg bemöter Björklunds teknofobi med:

"Det är tråkigt om Sverige ska backa in i framtiden. Nu krävs ett tydligt ledarskap av utbildningsministern och en offensiv politik på det här området."


Kunde inte ha sagt det bättre själv!

/Matz

AddThis

Share |