fredag 30 mars 2012

Avgångstider för blå tåget?

Att gå och handla en fredag brukar i vanliga fall betyda lite extra tid för samtal med människor som gärna vill prata lite politik. Det är alltid lika spännande att lyssna på vad Enköpings medborgare har att säga och hur de ser på hur man kan lösa olika problem.

De senaste veckorna har veckohandlandet inte helt oväntat tagit allt mer tid och idag slogs ett nytt rekord. Det blev stopp ungefär var tionde meter för samtal. Mest om oro och ilska!

Många ville prata om de höjda avgifterna för Kulturskolans elever. Andra undrar vad som händer med simhallen. De allra flesta hade åsikter om Hamnverken. Men alla avslutade med samma fråga:

"Vad f-n är det som händer i kommunen? Eller rättare sagt - varför händer det INGENTING? Har inte det blå tåget gått nu?"

Alla menade att ett majoritetsstyre måste komma till stånd och att "ni politiker måste ta ansvar"! Någon trodde inte att Centern skulle våga "hoppa av alliansen" medan en annan menade att just det är väl "att ta ansvar"!

"Helena Proos skulle bli ett bra finanskommunalråd!" sa en för mig helt okänd person - och jag kunde bara le, nicka och hålla med.

Det är i alla fall helt klart att Enköpings medborgare har tröttnat på att det inte händer något och att det politiska ledarskapet i kommunen lyser med sin frånvaro!

Socialdemokraterna är beredda att ta ansvar - igår!

/Matz

torsdag 29 mars 2012

Regeringströtthet

Så har då ännu en moderat minister klivit av. "Tomhylsan" var han kallad av sin företrädare och partikamrat Mikael Odenberg, vars egen karriärssaga som försvarsminister tog ett abrupt slut. Anledningen till öknamnet ska ha berott på vapenfri tjänst när det begav sig.

Det är såklart Sten Tolgfors som, efter den senaste tidens mangling gällande turerna kring det planerade militära samarbetet med Saudiarabien, lämnar sin ministerpost till förfogande. Med största sannolikhet har Tolgfors även fått utstå en hel del intern kritik.

"På egen begäran..." - nja, det är väl kanske inte hela sanningen! Det är ju klart att det varit en pressad tid för Tolgfors, men det har ju också inneburit en förtroendekris för hela regeringen.

Jag blir också lite fundersam kring varför moderata ministrar använder sina barn i förklaringarna till varför man avgår? Tolgfors gjorde det idag och Sven Otto Littorin gjorde det för snart två år sedan. Vad är syftet? Är det ett sätt att slippa svara på frågor kring vad det egentligen handlar om?

Det vi nu ser är en regering i djup kris! Oppinionssiffrorna sviker, allianspartierna har svår att komma överens i ett stort antal frågor och nu alltså ännu en minister som avgår!

Dessutom verkar statsminister Reinfeldt själv aningen trött och i det närmaste handlingsförlamad. Bara hans kroppsspråk vid Tolgfors's presskonferens skvallrade om uppgivenhet och utmattning!

Regeringströtthet är ett begrepp som är ganska talande. Begreppet kan applicerar på de styrande såväl i riket som lokalt i Enköping!

/Matz

tisdag 27 mars 2012

(M)inoriteten exkluderar barn och unga

Kommunstyrelsen (KS) har haft möte i kväll och bland annat togs frågan om taxor och avgifter 2012 för upplevelsenämnden upp.

Vi har från Socialdemokratiskt håll, både i nämnden och i kommunstyrelsens arbetsutskott, hävdat att avgiftshöjningarna inte får drabba barn och unga!

Trots detta driver den moderatledda minoriteten att man vill höja avgifterna på Kulturskolans terminsavgifter. Elevavgiften för barn rör sig om en ökning med 12,5% - från 800 till 900 kronor/termin.

Upplevelsenämndens ordförande Mona Örjes (C) menade vid KS att Enköping inte sticker ut i jämförelse med andra kommuner. Den jämförelsen är väl kanske inte helt adekvat! Redan 800 kronor per termin är för exempelvis den ensamstående föräldern kännbart.

Vi Socialdemokrater hade i vår budget för 2012 avsatt pengar till Kulturskolan för att undvika att höja avgifter för barn och unga. Den budgeten drevs också igenom i december förra året!

Den höjning som upprör mig mest är ändå terminsavgiften för "vuxna" elever på Kulturskolan. Här rör det sig om en höjning med - håll i er - 66%! Från 1200 till 2000 kronor/termin!

Som vuxna räknas de elever som fyllt 20 år - de elever som efter gymnasiet vill fortsätta utveckla sitt musicerande eller dansande. Ofta är det ungdomar som fortsatt att studerar och kanske tvingas jobbar extra för att få sin redan hårt ansträngde ekonomi att gå ihop!

Det är också samma kategori unga människor som regeringen, och senast i dag centerns riksdagskvinna Solveig Zander, vill sänka lönerna för! Nu ska de alltså straffas dubbelt - sänkta löner OCH höjda avgifter!

Den moderatledda minoritetens förslag om höjda avgifter för "vuxna" elever på Kulturskolan kommer att med stor sannolikhet innebära att det stora flertalet kommer att tvingas avstå från att fortsätta utvecklas kulturellt. Vad har Mona Örjes och den moderatledda minoriteten då vunnit med den avgiftshöjningen? INGENTING!

Uppmaning: Tänk om och tänk rätt - gör om och gör bättre!

Återigen ser vi hur den moderatledda minoritetens politik går tvärt emot det man gått till val på! Hur många gånger har vi inte hört alliansens företrädare prata om att "motarbeta utanförskapet"! Nu gör man alltså precis det motsatta genom att exkludera och stänga ute ungdomar som vill utvecklas kulturellt.

Socialdemokraterna vill istället inkludera och göra det möjligt för fler att få en meningsfull och berikande fritid bland annat via Kulturskolan! Därför säger vi nej till avgiftshöjningar för barn och unga!

/Matz

måndag 26 mars 2012

Regeringens miljöpremie floppar

Först arbetslinjen, sen skolpolitiken och nu miljöpolitiken! Den moderatledda regeringens politik håller på att falla sönder totalt!

Senast i raden av totalt misslyckade insatser från alliansen är den supermiljöpremie som man lanserade som en ”storsatsning på miljön”! Premien på 40 000 kronor menade regeringen skulle bidra till en fossiloberoende fordonsflotta 2030. Totalt har regeringen avsatt 200 miljoner kronor på denna supermiljöpremie.

I år har hittills endast 25 så kallade supermiljöbilar sålts! Enligt Motormännen skulle det innebära att om försäljningen fortsätter i samma takt fram till och med 2014 kommer enbart 450 supermiljöbilar att rulla på de svenska vägarna och till en kostnad av 18 miljoner av de totalt 200 miljonerna!

Vad är då orsaken till detta fiasko? Ja, svaret är ganska enkelt!

Som vanligt när det gäller den moderatledda regeringens så kallade satsningar är dessa riktade i första hand till att gynna de som redan har det bäst ställt. Supermiljöbilarna är nämligen så extremt dyra så även med premien på 40 000 kronor är det bara ett litet fåtal personer som har råd att köpa bilarna!

Om man istället från regeringshåll lärde sig att lyssna på expertisen och de som sitter inne med spetskompetens skulle både den svenska ekonomin och miljön må betydligt bättre!

Motormännen exempelvis föreslår att man istället satsar de 200 miljonerna på en så kallad skrotningspremie på 30 000 kronor! Man beskriver effekterna bland annat så här:

Med en skrotningspremie på 30 000 kronor räcker budgeten för supermiljöbilspremien till att skrota ut alla bilar av årsmodell 1982–1995. Det skulle innebära en utsläppsminskning med 40 procent och en minskning från en genomsnittlig utsläppsnivå på 222 till 134 gram koldioxid per kilometer.

Man menar vidare från Motormännen att man även skulle kunna göra trafiksäkerhetsvinster om man utökade skrotningspremien att omfatta bilar av årsmodell 2004 och äldre. Det skulle alltså kunna bidra till att nå målet om att halvera antalet omkomna i trafiken till år 2020!

Hand i hand med detta bör man också göra satsningar inom forskningen och infrastrukturen för att få till en snabbare omställning till fossiloberondet samt att bilindustrin kan leverera alternativ till rimliga priser så att fler privatpersoner får möjlighet att ställa om!

Nu känns det som om det inte bara är gamla bilar som behöver skrotas. Även den moderatledda regeringens miljöpolitik borde gå samma öde till mötes – dock utan premie!

/Matz

torsdag 22 mars 2012

Sociala investeringar ett FP-förslag?

Och jag som trodde att det var vi Socialdemokrater som från början lade förslaget om fonden för sociala investeringar!? Det var åtminstone den minnesbild jag hade fram till i morse när jag läste EP!

I artikeln, som beskriver hur Folkpartiet nu helt plötsligt gick emot att avsätta ytterligare 10 miljoner av de 32 som kommunen gjorde i vinst förra året till denna fond som inrättades i höstas, framkommer med all tydlighet fakta som gör att jag misstänker att jag har minnesluckor!

Lite förvirrad blev jag när jag läste Nils-Bertil Carlssons (FP) uttalande i artikeln:

"Vi vill egentligen ha den här fonden och det var faktiskt vår idé från början men nu bestämde vi oss för att vänta lite."

Var någonstans gick jag vilse i det som hänt de senaste tre månaderna? Enligt Nils-Bertil verkar det för det första inte som om fonden ens har kommit till stånd och att man nu dessutom vill vänta. För det andra ser det inte bättre ut än att vi Socialdemokrater kan ha tagit på oss äran för ett förslag som tydligen kommer från Folkpartiet!

Jag har väl drömt kanske, men jag har för mig att Helena Proos la en motion till SKL:s Kongress 2011 om sociala investeringsfonder. En motion som jag dessutom hade för mig att Kongressen biföll! Men jag kan ha fel!

/Matz

onsdag 21 mars 2012

C öppnar upp för ny majoritet

Inte helt oväntat kanske, men dagens blogginlägg handlar om Centerpartiets pressmeddelande som presenteras i dagens EP. Pressmeddelandet är skrivet av Roger Andersson tillsammans med kretsordförande Kenneth Löthegård.

Centerns gruppledare
Roger Andersson
Centerns gruppledare Roger Andersson menar att partiet måste ta tag i diskussionerna om en ny politisk majoritet i och med att moderaterna uppenbarligen inte gör det.

Jag får uppfattningen att de båda centerpartisterna riktar ganska skarp kritik mot moderaterna både vad gäller ledarskap och ansvarstagande när de i pressmeddelandet menar att det under de 32 år (C) innehaft posten som kommunstyrelsens ordförande "har samarbetet i majoriteten fungerat och politiken varit framgångsrik, tydlig och förutsägbar."

Kritiken vad gäller bristande ansvarstagande speglas också i Roger Anderssons uttalande om att moderaterna inte "tar tag i" frågan om att hitta en ny politisk majoritet.

Från moderat håll har det kommit indikationer på att man inte anser att man nödvändigtvis måste gå ut i EP för att söka en ny majoritet. Jag är av en helt annan uppfattning!

För lite drygt en månad sedan kunde man läsa följande i en av många insändare från missnöjda Enköpingsbor:

"Är det inte dags att skapa ett tydligare alternativ till den minoritetsallians som idag styr och strular till det i Enköping?"

Det är precis det här jag menar! Det handlar om att ge tydliga signaler till medborgarna om att man verkligen menar allvar med att man är beredd att ta ansvaret. Centern har nu gjort det med ett pressmeddelande.

Vi Socialdemokrater har, sedan det i höstas stod klart att vi fick ett moderat minoritetsstyre, hela tiden varit tydliga utåt med att vi är beredda att ta ansvaret. Det står vi fortfarande fast vid!

/Matz

tisdag 20 mars 2012

Ett steg i rätt riktning

Under det dryga året jag nu suttit i Miljö- och byggnadsnämnden (MBN) har det vid några tillfällen kommit upp ärenden med ansökningar om bygglov som strider mot gällande detaljplaner. Jag har tillsammans med den Socialdemokratiska gruppen också lyft frågan om hur vi som nämnd ska ställa oss till dessa ansökningar och säkerställa att vi tar rätt beslut.

Personligen har jag hela tiden hävdat att detaljplaner och gällande lagstiftning måste följas, men att man självklart kan tillåta mindre avvikelser om syftet är "rätt". Det kan exempelvis handla om en handikappanpassning av en fastighet eller liknande.

Plan- och bygglagen (PBL) är väldigt tydlig i vad det är som gäller:

9 kap. Bygglov, rivningslov och marklov m.m.
Förutsättningar för bygglov
30 § Bygglov ska ges för en åtgärd inom ett område med detaljplan, om
 1. den fastighet och det byggnadsverk som åtgärden avser
 a) överensstämmer med detaljplanen 


Trots denna tydliga lagstiftning har det förekommit en del, i mitt tycke, godtyckliga beslut genom åren och det är här jag nu vill sätta ner foten!

En del hävdar att det handlar om myndighetsutövning och att nämnden har all rätt att gå emot gällande detaljplaner. Detta har gjorts i en del kommuner och har då för nämndledamöterna fått relativt allvarliga konsekvenser.

Senast i höstas blev hela byggnadsnämnden samt stadsarkitekten i Mellerud fällda för tjänstefel. Anledningen var just att man beviljat bygglov med hänvisning till att man ansåg det vara en mindre avvikelse.

Nämndledamöterna hävade att de inte hade adekvat utbildning i byggfrågor samt att tjänstemännen hade gett dem uppfattningen att byggnationen var laglig. Stadsarkitekten däremot menade att han informerat att avvikelsen var så stor att en planändring borde ha kommit till stånd. Trots det drev nämnden alltså igenom ett beslut om att bevilja bygglov.

Tingsrätten konstaterade att byggnationen hade beviljats "utan sådant medborgarinflytande som säkerställs genom ett planförfarande". Om domen går det att läsa följande:

"Byggloven hade inte varit lagenliga, och trots att nämndledamöterna fick klart för sig att det rådde tveksamheter om lagligheten med byggloven valde de besluta om dessa. De hade därmed förfarit oaktsamt enligt tingsrätten och även åsidosatt vad som gällt för uppgiften som ledamot. De kunde därmed inte undgå ansvar för tjänstefel."

Byggnadsnämnden överklagade Tingsrättens beslut, men Hovrätten fastslog Tingsrättens dom!

Det är just denna risk jag vill undvika och att vi som nämnd inte ska hamna i samma situation.

Trägen vinner brukar det ju heta och idag beslutade MBN:s arbetsutskott att nämnden tillsammans med berörda tjänstemän kommer att inleda diskussioner för att komma fram till hur vi fattar rätt beslut i liknande ärenden framöver.

Det här är ytterligare ett steg i rätt riktning för att kvalitetssäkra verksamheten och förbättra även för den som ansöker om bygglov.

/Matz

måndag 19 mars 2012

Barnen i fokus?

Barnfattigdom har jag tagit upp vid ett flertal tillfällen här på bloggen. Har även debatterat ämnet med bland annat centerns riksdagskvinna Solweig Zander, som då hävdade både i vår debatt och i nationell TV att det inte existerar fattigdom i Sverige!

Nu har Rädda Barnen presenterar sin årliga rapport som visar att barnfattigdomen i Sverige fortsätter att öka. Idag finns närmare en kvarts miljon barn, 248.000, som lever i fattigdom! Det är en ökning med 28.000 barn bara sedan förra året!

Centerpartiet fortsätter att slå ifrån sig ansvaret för att barnfattigdomen fortsätter öka i välfärdsstaten Sverige. Senast i raden var partiets förste vice ordförande Anders W Jonsson som på SvD Brännpunkt använder en väl beprövad taktik - skylla på oppositionen!

Jonsson hävdar också att den moderatledda alliansens arbetslinje är den enda lösningen på den ökade barnfattigdomen. Denna arbetslinje som alliansen använder som universalverktyget för att komma till bukt med alla problem i samhället!

Jag kan hålla med Anders W Jonsson om att fler i arbete ger effekter även vad gäller barnfattigdomen, men faktum är att alliansens arbetslinje har kolapsat och inte gett de effekter som utlovats. Tvärtom! Barnfattigdomen ökar och vi kan inte vänta på att den moderatledda alliansen förstår allvaret i det!

Vi måste också lokalt arbeta mer aktivt för att komma till bukt med den ökade barnfattigdomen. Det kan till exempel handla om att möjliggöra för fler barn att få en meningsfull och berikande fritid.

Då går det inte att som Anna Wiklund (M) och den moderatledda minoriteten i Enköping höja avgifterna på Kulturskolan och andra fritidsaktiviteter!

Vill vi verkligen motarbeta barnfattigdomen kan vi inte exkludera och stänga ute! Då handlar det om att vi måste öppna upp för att inkludera - varje barn!

Enköpings kommun har antagit en vision där man uttrycker det väldigt tydligt. Frågan är om vi verkligen lever upp till detta:

"Alla barn och ungdomar i Enköpings kommun ges möjlighet att utveckla sitt allra bästa jag inför den egna framtiden."

/Matz

söndag 18 mars 2012

En skön helg att vara sosse!


Somnade med ett leende på läpparna efter gårdagens överraskning och vaknade till fler glädjebesked. Jo, jag vet att jag brukar hävda att jag inte lägger så stor vikt vid opinionsmätningar, men lite kul är det ändå!

SvD och Sifo presenterar idag väljarbarometern för mars. I den har Socialdemokraterna ökat ytterligare 4,5% till 33,7% samtidigt som (M) tappar 4,2% och landar på 28,7%. Socialdemokratin är alltså tillbaka där vi hör hemma - som landets största parti!

Ser man till blocken har vi tillsammans med (V) och (MP) majoritet med 50,1% och alliansen ska enligt mätningen ligga på 43%, men som vanligt hävdar jag att de partier som inte når 4%-spärren inte heller ska räknas med.

(KD) ligger nämligen på 3,5%. Räknar man bort dem hamnar de tre återstående partierna på 39,5%. Värt att notera är att det enbart är 5,8% mer än vad vi Socialdemokrater har som enskilt parti!

Även de andra två borgerliga partierna tappar i mätningen. (FP) tappar 0,6% och landar på 5,9% och (C) är även de oroväckande nära 4%-spärren och ligger nu på 4,9%.

Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsmätningar, säger att han aldrig varit med om så kraftiga förändringar två månader i rad! Orsaken till dessa förändringar sägs vara att (M)-väljare flyr över till Socialdemokratin!

En skön helg att vara sosse helt enkelt! Det som skulle kunna toppa det här är att Helena Proos får ikläda sig rollen som kommunstyrelsens ordförande inom kort!

/Matz

lördag 17 mars 2012

Extra stolt Sosse!

Enköpings Arbetarekommuns årsmöte 2012 var ett av de mest välbesökta på många år. I vanliga fall brukar jag bli irriterad när jag inte hittar en parkeringsplats tillräckligt snabbt, men idag var det med glädje jag fortsatte en bit bort för att hitta en fri lucka.

Årsmötet inleddes med sång och musik av ordförande Sverre Ahlbom (sång och gitarr) och skolnämndens andre vice ordförande Rolf Carlsson (piano).

Det här var också ett årsmöte som jag personligen kommer att minnas för en lång tid framöver och som också inspirerar mig i mitt fortsatta politiska engagemang.

För två år sedan instiftades Anneli Djurklous Stipendium. Vid förra årsmötet 2011 delades stipendiet ut för första gången och det tilldelades då Jesper Englundh.

Döm om min förvåning när Anneli meddelade att det var jag som fick äran att ta emot detta stipendium ur hennes hand med motiveringen:

Matz har som ingen annan i Socialdemokratiska Partiet i Enköping anammat det nya sättet att kommunicera med medborgarna - via sin blogg. På den driver han såväl lokal som nationell Socialdemokratisk politik, vilken läses och kommenteras av läsare. Där får han möjlighet att utveckla sin och partiets tankar. Han är en flitig debattör, med periodvis dagliga inlägg. Han har en mycket god förmåga att skriva på ett tydligt och lättförståeligt språk där engagemanget lyser igenom. Via det skrivna ordet når han varje vecka ut till många fler med våra politiska åsikter. Han visar också att den nya tekniken är ett kraftfullt instrument för samtal med medborgarna!


Jag känner med mycket hedrad, oerhört stolt och tacksam - och fortfarande ett par timmar efter årsmötets avslutande även lite tagen!

Det här var verkligen en bekräftelse på att min blogg kan göra skillnad i det politiska arbetet. Det gör mig också än mer taggad att utveckla mitt skrivande och även utveckla själva bloggen till ett än mer "kraftfullt instrument"!

Ett stort tack till Anneli Djurklou och den övriga jurin för att ni valde mig till årets stipendiat, men också ett stort tack till alla engagerade läsare av bloggen som hjälper till att göra den mer levande!

Ikväll är jag en extra stolt Sosse!

/Matz

fredag 16 mars 2012

Vi kan inte fortsätta så här!

I dagens EP uttalar sig tre representanter för den moderatledda minoriteten och tre representanter för oppositionen kring det parlamentariska läget i Enköping. Fyra av dessa väljer att fokusera på det som är det verkliga problemet eller en kommande lösning på problemet.

De två andra - finanskommunalrådet Anna Wiklund (M) och Bo Reinholdsson (KD) - väljer istället att uttala sig om folkpartiet. Märkligt! Anna Wiklund menar att FP är roten till det onda genom att säga:

"De har ju strulat sen 80-talet!"

Om nu Anna Wiklund vetat om detta i ungefär 32 år måste man ju ställa sig frågande till varför hon då valde  att gå in i ett allianssamarbete med FP, som enligt henne var dömt att misslyckas redan från början?

De kanske mest intressanta uttalandena stod nog i alla fall Bosse Reinholdsson för. Bland annat menade han:

"Det är egendomligt att alliansen kan fungera i regeringen och landstinget men inte i Enköping - man måste ställa sig frågan vad det beror på."

Ett svar kan ju vara att alliansen både i regeringen och i landstinget fördelat framskjutande poster på ett mer rättvist sätt. För precis som Reinholdsson själv tydligt påpekar har FP inte ens fått ordinarie platser i fem av sju nämnder utan enbart ersättarplatser.

KD själva däremot har fått TVÅ ordförandeposter  i två av de "tyngsta" nämnderna - social samt vård och omsorg! Ändå var FP större än KD vid valet 2010. Så fungerar den demokratiska processen inom den moderatledda alliansen!

Att det inte heller varit förhandlingsbart ens i de samtal man haft den senaste tiden blir också väldigt tydligt i Reinholdssons uttalande där han säger:

"Och det förhållandet kan man inte rubba på!"

Anna Wiklund menar i sin tur att det är ett givande och ett tagande. För gemene man blir det mer och mer uppenbart att FP har fått ge utan att ges möjlighet att få.

Wiklund säger också att FP inte gjort något större väsen av sig "bortsett från det om utmanarrätten i förra veckan." Sanningen är väl kanske att inte ens det har FP fått stå för själva utan blivit "serverade" av den moderatledda allliansen (en högst personlig spekulation utifrån information jag erhållit).

Det är också intressant att Bo Reinholdsson anser sig sitta inne med kunskap om hur förhållandena är inom Folkpartiet. Han uttrycker det genom att säga:

"Jag vet att folkpartiet har problem inom partiet."

Ändå har FP lyckats enas kring ett av de viktigaste besluten för partiet under denna mandatperiod - att inte fortsätta samarbetet med den moderatledda alliansen!

Det är även lite spännande att Reinholdsson är oroad för vad FP:s väljare ska säga och han uttrycker sin oro på följande sätt:

"Vill de att deras parti ska gå in i vänstern?"

Varken Reinholdsson eller någon annan ur den moderatledda minoriteten behöver oroa sig för att FP kommer att bli varken  "socialister", "illröda", "kommunister" eller ens "nazister"!

Jag är övertygad om att FP inte kommer att vika från sin ideologi eller sin politik. Partiet kommer med största sannolikhet även fortsättningsvis att stå upp för sina liberala värderingar.

Däremot har man uttryckt det i att man är beredda att hitta ett brett samarbete för Enköpings bästa. Det har partiet redan visat exempel på!

Helena Proos slår verkligen huvudet på spiken när hon säger:

"Vi kan inte fortsätta så här! Någon måste ta ansvar för kommunen. Många diskussioner förs och jag vet att flera är intresserade att ta det ansvaret!"

/Matz


torsdag 15 mars 2012

Vem vill att Enköping ska styras av en minoritet?

Vi har idag ett svagt minoritetsstyre i Enköping bestående av moderaterna, centern och kristdemokraterna. Idag blev det också definitivt klart att folkpartiet INTE går tillbaka till den moderatledda alliansen i kommunen.

I fullmäktige innebär det alltså att de tre partierna i det som återstår av alliansen har 25 mandat av totalt 51 och i varje fråga framöver kommer att vara beroende av att något annat parti ger sitt stöd till deras förslag.

I ärlighetens namn har ju inte heller vi i opposition med våra 22 mandat tillräckligt många mandat för att få majoritet i frågor vi driver. Skulle vi få stöd av FP innebär det ytterligare 2 mandat, men vi får ändå inte majoritet!

Några som med största sannolikhet är nöjda med den uppkomna situationen är förmodligen SD, som nu plötsligt fått den vågmästarroll man eftersträvat.

Detta partlamentariska läge tjänar ingen på - allra minst kommuninnevånarna och det är inte heller bra ut ett rent demokratiskt perspektiv!

Moderaterna brukar inte vara sena att skräda med orden. När det i höstas stod klart att FP valde att rösta med vårt budgetförslag och den skattehöjning vi föreslog menade finanskommunalrådet Anna Wiklund inför öppen ridå att "folkpartiets ledamöter gått och blivit socialister".

Idag på Facebook skriver en annan moderat ledamot i fullmäktige i hopp om att skrämma upp Enköpingborna om att FP skulle gå in i ett samarbete med SD:

"Idag kan man läsa i Enköpingsposten om folkpartiet som nu byter sida och önskar få styra Enköping tillsammans med bl a vänsterpartiet. Lyckas folkpartiet övertala Sverigedemokraterna också då har dom lyckats. Vem vill att Enköping skall styras av kommunister och nazister?"

Maken till populistiskt lågvattenmärke har jag inte sett på länge!

Moderaterna vet mycket väl att samtliga partier från båda blocken varit mycket tydliga med att man inte kommer att gå in i något samarbete med SD! Detta har även Anna Wiklund bekräftat i såväl lokalpress som radio och TV!

Nu ligger bollen hos moderaterna och det är de som måste ta sitt ansvar och verkligen visa att man står för det man alltid hävdar. Att man tar ansvar för Enköpings kommun och dess medborgare! Det finns bara ett alternativ kvar!

/Matz

onsdag 14 mars 2012

Hur tänkte du nu Anna Wiklund?

I dagens EP finns en artikel om avgiftshöjningar inom Upplevelseförvaltningen. De höjda avgifterna gäller bland annat för Kulturskolans elever, som kommer att drabbas hårt!

I Upplevelsenämnden reserverade sig den Socialdemokratiska gruppen mot detta och så även vid gårdagens KSAU! Den moderatledda minoriteten drev dock igenom förslaget, som nu går vidare till fullmäktige.

I artikeln menar finanskommunalrådet  Anna Wiklund (M) att vi inom oppositionen inte är konsekventa och säger vidare:

"De anser att höjda avgifter slår hårt mot barnfamiljerna samtidigt som de inte tycker att en skattehöjning på 70 kronor i månaden slår lika hårt."

Hur tänkte du nu Anna Wiklund? Med vår budget och den skattehöjning vi drev igenom i december finns ingen anledning till avgiftshöjning för Kulturskolan!

Det klart att det slår hårt mot barnfamiljerna när DU, Anna Wiklund, ovanpå skattehöjningen nu lägger på ytterligare avgiftshöjningar för dessa familjer! Frågan är vilka det är som inte är konsekventa!?



/Matz

tisdag 13 mars 2012

Björklunds förslag sågas av fler

I förrgår skrev jag om utbildningsminister Björklunds helt vansinniga förslag om att sänka ungdomars ingångslöner med 25%. Ett galet förslag utan att förstå konsekvenserna!

På gårdagens ledare på Aftonbladet.se skriver Ingvar Persson och menar att Björklund "pratar i nattmössan" och säger vidare att förslaget strider direkt mot hela den svenska arbetsmarknadsmodellen. Persson skriver bland annat:

"Arbetslösheten bland unga kräver andra åtgärder. De viktigaste gäller skolan. Utslagningen måste minska, och Björklunds recept har hittills fått motsatt effekt."

Ronny Siggelin, vd på företaget Maxkompetens som jobbar med uthyrning och rekrytering av studenter och unga akademiker, skriver på SVD Opinion och menar att Björklunds förslag är totalt ogenomtänkt. Siggelin skriver bland annat:

"Det här gör att unga redan tidigt, förutom att ges ett sämre utgångsläge att påverka sina egna löner, dessutom stängs ute från marknaden och inte kan skaffa sig en lägenhet, köpa en cykel eller handla livsmedel. Effekten på sysselsättningen blir samtidigt i bästa fall ett nollsummespel."

Håller med Siggelin om att man bör titta på hur man kan förenkla för företag att anställa istället för att försämra villkoren för de unga.

Avslutningsvis måste jag reflektera kring moderata partisekreteraren Sofia Arkelstens uttalande gällande den senaste opinionsmätningen där Socialdemokraterna åter är största enskilda parti. Arkelstens enda kommentar var att "vänstern är splittrad".

Jag skulle vilja att Arkelsten då förklarar hur det står till inom den moderatledda regeringen. Är exempelvis moderaterna beredda att ställa sig bakom utbildningsminister Björklunds förslag om sänkta ungdomslöner?

Man kanske inte ska snacka om andras splittring när man själv har en regering som så totalt har misslyckats med den fråga man själva ansåg var den viktigaste vid valet 2010 - JOBBEN! Och nu har vi ju också fått klart för oss att det beror på att man inte klarar av att dra åt samma håll!

/Matz

söndag 11 mars 2012

Ny snilleblixt av Björklund!

En modern version av "Grindslanten" får symbolisera
FP:s jobbpolitik med lönedumpning för ungdomar!
Nu har utbildningsminister Jan Björklund (FP) tänkt till igen - och då vet vi ju hur det brukar gå!

Den här gången handlar det om att han vill sänka ingångslönerna för ungdomar till 75% av dagens nivåer. Till viss del håller jag med Björklund när han säger:

"Det är bättre att en 19-åring får jobb, även med lägre lön, än att 19-åringar går arbetslösa med socialbidrag."

Självklart är det bättre att ungdomar får jobb än att behöva ansöka om försörjningsstöd, men att tro att lönedumpning är lösningen är bland det mest naiva jag hört på länge! Senast var nog den sänkta restaurangmomsen!

Det här är bara ytterligare ett bevis för att den moderatledda minoritetsregeringen misslyckats totalt med sin jobbpolitik. Nu börjar det också utkristalliseras vad det beror på, nämligen oenigheten inom den så kallade alliansen! Björklund får inget stöd i frågan från statsminister Reinfeldt - tvärtom!

Lönedumpningen ska enligt Björklund gälla för ungdomar upp till 23 år och man kommer att lägga förslaget i de 100 största kommunerna i Sverige i hopp om att kommuner och landsting ska gå i bräschen.

Jag skulle vilja veta hur Björklund tänker när han lägger ett sådant här förslag. Hur skapar lönedumpning fler jobb?

De flesta är nog av uppfattningen att jobb skapas utifrån ett behov hos arbetsgivare att anställa. Jag har svårt att se att man skulle anställa fler enbart för att ingångslöner för unga sänks.

Det ska bli intressant att se om (FP) kommer att lägga detta förslag i Enköping där man samtidigt har en moderatledd minoritet som vill att så mycket som möjligt av den offentliga verksamheten ska konkurrensutsättas, där man skär ekonomiskt i de kommunala verksamheterna och där (FP) nu också backar gällande slopandet av utmaningsrätten!

Socialdemokraterna vill skapa fler jobb genom aktiv närings- och forskningspolitik som är basen för tillväxt och fler jobb. Om Sverige ska klara den globala konkurrensen måste vi konkurrera med kompetens, inte låga löner. Vägen till jobb och tillväxt börjar i en bra skola och möjlighet till utbildning.

/Matz

lördag 10 mars 2012

Inte hela sanningen, Rådkvist

Idag försvarar till viss del Tomas Rådkvist på sin blogg folkpartiets och därmed också sin partikamrat Nils-Bertil Carlssons agerande i kommunstyrelsen (KS), som jag skrev om i mitt förra blogginlägg.

Rådkvists rubrik är "Folkpartiet kritiserat - med visst fog". Jag anser att ordet "visst" kan strykas!

Tomas Rådkvist var själv inte med på KS i tisdag och har till sitt förvar därför inte riktigt rätt bild av vad som sas eller vad som hände. Han skriver på sin blogg:

"När så tisdagens kommunstyrelsemöte avhandlades så blev tyvärr resultatet att Folkpartiets representant tvärvände i 15-timmarsfrågan och röstade för en "utredning" av utmaningsrätten i stället för borttagande av den."

När det gäller utmaningsrättsfrågan var verkligheten den att det var precis tvärt emot vad Rådkvist beskriver. Nils-Bertil Carlsson presensterade, genom att läsa innantill, ett mycket välformulerat förslag om att utmaningsrätten ska genomgå någon form av utvärdering. Detta fick stöd från samtliga de övriga allianspartierna.

Det var till och med så att Urban Wahlberg, centerpartiets kommunalråd, uttryckte det som ett "utomordentligt förslag". Även Bo Reinholdsson (KD) och Bengt-Åke Gelin (M) var inte sena att hålla med Wahlberg och lyfte även de förslaget till skyarna.

Fick en känsla av att något inte stod riktigt rätt till när Carlsson läste upp förslaget och har nu också fått bekräftat att detta förslag inte kom från FP-gruppen och var därför inte heller förankrat inom partiet. På vems uppdrag agerade då Carlsson?

Att känslan av att (FP) åter närmar sig en plats i alliansen är kanske därför inte så konstig! Inte blir den känslan heller mindre när (FP) alltså, precis som Tomas Rådkvist menar, tvärvänder i frågor som man gått till val på! Trovärdigheten måste därför ifrågasättas - så är det bara!

Rådkvist beskriver även detta på ett helt korrekt sätt:

"Politiskt arbete består till stor del av att skicka signaler till väljarna och andra partier genom de olika ställningstaganden och skrivningar som man gör i olika frågor. De signaler som vi skickade ut i tisdags blir förstås mycket motsägande och ger ett förvirrat intryck."

Just med tanke på detta skulle det vara intressant, både för väljarna och oss andra inom politiken, att få en redovisning om var (FP) står! Har ni rättat in er i alliansfållan igen eller står ni upp för er egen politik och era hjärtefrågor?

Vi är många som undrar!

/Matz

tisdag 6 mars 2012

Snurrigt (FP)

Folkpartiet backar i hjärtefrågor!

Den som läste EP i morse kunde få uppfattningen att folkpartiet är ett parti som står upp för sina hjärtefrågor och står för sina vallöften!

För precis på dagen en vecka sedan träffade jag en till synes mycket nöjd Nils-Bertil Carlsson (FP) efter det KSAU han suttit med på och där han varit med att  bifalla vänsterpartiets motion angående 15-timmarsbegränsningen inom barnomsorgen. Ett bifall som alltså innebar att Carlsson tillsammans med Helena Proos (S), Sven Jansson (S) och Gunnel Bergman (MP) fick majoritet för ett förslag med barnens bästa i fokus!

Jag och många med mig, som läste EP i morse och som lyssnade på folkpartiet i budgetdebatten i december 2011, var nog av uppfattningen att skol- och barnomsorgsfrågor var frågor som folkpartiet absolut inte var beredda att backa på. I valrörelsen var det just dessa frågor man profilerade sig med som enskilt parti!

Ikväll - alltså en vecka efter Nils-Bertil Carlssons ställningstagande - var det dags att ta upp frågan på Kommunestyrelsen. Plötsligt backar han och röstar i voteringen tvärt emot sig själv från KSAU!

Det ska bli mycket intressant att höra hur folkpartiet ska kunna försvara detta aggerande. Hur ska folkpartiet kunna se sina väljare i ögonen när man nu börjar backa på sina hjärtefrågor - skola och barnomsorg - och sviker sina vallöften?

Precis som Helena Proos sa i artikeln i EP har vi bristande kontinuitet och en oklar majoritet i kommunpolitiken. Att nu folkpartiet verkar ha blivit ett vindflöjelparti gör inte saken bättre!

Kommunens hemsida moderat anslagstavla?

Avslutningsvis kan jag också konstatera att kommunens hemsida tydligen blivit ett marknadsföringsforum och annonspelare för politiska partier.

Idag går det nämligen att läsa om att kommunalrådet Wiklund är utsedd att sitta med i en interpolitisk grupp för moderaterna för att utveckla partiets politik inför valen 2014.

I vilket syfte det presenteras på Enköpings kommuns hemsida och varför det skulle kunna vara av allmänintresse för medborgarna övergår mitt förstånd!

/Matz

måndag 5 mars 2012

(M) ur kurs?

Nu börjar den moderata populistiska offerkofte- och tyck-synd-om-oss-taktiken bli näst intill pinsamt genomskinlig! Trots att man inte anser sig blivit personligt påhoppade av Socialdemokrater är det ett ämne man ändå tar upp i sina egna insändare!

I dagens EP skriver skolnämndens ordförande Ingvar Smedlund (M) och påstår att vi Socialdemokrater gått en ABF-kurs med inriktning på insändarskrivande. Smedlund skriver:

"ABF-kursen har gett vid handen att; Skjut in er på enskilda individer, bry er inte så mycket om politiken."

Det här är mer talande för hur moderaterna, utan någon som helst inblick i hur ABF arbetar, ser på arbetarnas bildningsförbund - Sveriges största och äldsta studieförbund.

Är detta kanske till och med en spegling av hur man inom moderaterna själva bedriver sin egen kursverksamhet - eller...?

Ingvar Smedlund - du och dina moderata kamrater är välkomna att anmäla er till en kurs inom ABF. Ni utger er ju till och med för att vara "det nya arbetarpartiet"!

Jag kan också meddela att det absolut inte finns någon som helst internt kritik inom Socialdemokratin om hur vi formulerar oss i våra insändare. Tvärt om försöker vi få fler att genom att skriva insändare visa på bristerna i den moderatledda minoritetens politik och därmed också bristerna i det politiska ledarskapet! I god oppositionell anda!

Det verkar inte heller som om Smedlund läst vårt budgetförslag, som gick igenom i fullmäktige i december förra året, när han kommer med ytterligare en ogrundad anklagelse om att vi ska ha "slängt in 10 miljoner utan något specifikt mål".

För övrigt är det ju de 10 miljoner som den moderatledda alliansen hade med i sin ursprungliga budget i maj 2011, men som man senare alltså valde att skära bort! Var dessa miljoner "inslängda" då också, Ingvar Smedlund?

Än mer spännande blir det när Smedlund i alla dessa ogrundade anklagelser själv menar:

"Att driva skolpolitik med populism är ingen långsiktig lösning."

Jag kan inte annat än hålla med Ingvar Smedlund. Håller också med i det som blir allt mer tydligt från den moderatledda minoriteten i Enköping:

"Har man brister i den egna politiken är det klart att man försöker med alla medel flytta fokus!"

Det stämmer och idag fick vi ytterligare ett bevis på hur moderaterna behärskar den tekniken!

/Matz

AddThis

Share |