tisdag 26 juni 2012

Alliansens familjepolitk ökar barnfattigdomen

Barnfattigdomen i Sverige är ett återkommande ämne här på min blogg. Anledningen är att vi i vårt välfärdsland enligt min mening hela tiden måste motarbeta barnfattigdom med alla tänkbara medel!

I mars kom Rädda Barnen med sin årliga rapport som visade att barnfattigdomen fortsätter öka och att det nu är i det närmaste 250.000 barn som lever i fattigdom! EN KVARTS MILJON!!!!

Förra veckan kom en rapport från Försäkringskassan som visade att effekterna av den ekonomiska familjepolitiken har minskat framför allt för barnfamiljer och i synnerhet ensamstående mammor.

Idag rapporterar SCB att barnfattigdom ökar i utsatta kommuner. Båda dessa rapporter bekräftar alltså Rädda Barnens tidigare slutsatser.

Konsekvenserna för barn som lever i ekonomisk utsatthet innebär risker och begränsningar. De har sämre chanser att klara skolan och bryta ett utanförskap. Barnen löper större risk för fysisk och psykisk ohälsa!

Att det är den moderatledda alliansens ekonomiska familjepolitik som är den bidragande orsaken till att allt fler barn går denna skrämmande framtid till mötes går inte längre att slå ifrån sig så som bland annat Solveig Zander och andra centerpartister gjort tidigare. Fakta talar sitt tydliga språk!

Enligt Tapio Salonen, professor i socialt arbete på Malmö högskola, finns det flera förklaringar till att barnfattigdomen i kommunerna ökat. En av dem är att inkomstklyftorna ökat och att de som är svaga ekonomiskt, till exempel för att de är arbetslösa, har fått det ännu sämre.

I en intervju i Sveriges Radio säger en nioårig pojke följande:

"Man kan inte göra lika många roliga saker som andra barn kan, resa och få dyra presenter och ha råd med bil, ja lite dyrare saker."

På frågan hur det känns svarar pojken:

"Det känns tråkigt, men jag är van, jag har haft det så här länge."

Fruktansvärt! En nioårig pojkes berättelse. En nioårig pojke som levt de senaste sex åren i den moderatledda alliansens Sverige!

/Matz

torsdag 21 juni 2012

Rådkvist byter sida i halvtid

Bilden tagen vid budgetfullmätkige i höstas.
Ja, det var väl bara en tidsfråga innan Tomas Rådkvist blev så kallad politisk vilde i fullmäktige. Hans kritik på den moderatledda alliansen har han varit väldigt tydlig med både i media och på sin blogg, men även i debatterna i fullmäktige.

Förra gången Rådkvist valde att lämna folkpartiet startade han Fokus Enköping, men den här gången väljer han istället att gå över till ett av oppositionspartierna - Miljöpartiet! Enligt Rådkvist är det bland annat MP:s liberala politik som attraherar.

Anledningen till avhoppet från fp menar Rådkvist beror på att partiet gick tillbaka till allianssamarbetet efter att ha lämnat detsamma i samband med budgetfullmäktige.

"De vet inte vad de vill och det är förödande för Enköpings utveckling. Är man politiskt intresserad och vill uträtta något är alliansen en återvändsgränd!" menar Rådkvist i dagens EP.

Att fp velar fram och tillbaka kunde vi konstatera också vid senaste fullmäktige i bland annat frågan om sociala investeringar, som fp var med och drev igenom i och med budgeten i höstas.

Nu gick de med på att ta 2 miljoner från sociala investeringar för att täcka Upplevelsenämndens underskott. Jenny Abrahamssons ända försvar var att det "
skötts dåligt"!

Avslutningsvis kan jag bara konstatera att det i debatten om personliga påhopp, där moderaterna påstått att Socialdemokraterna i allmänhet och undertecknad i synnerhet hoppat på just moderata företrädare, nu visar att man kanske ska rensa upp i eget bo innan man beskyller andra.

På Facebook gick det nu på morgonen på en moderat företrädares logg att läsa " 'grattis' miljöpartiet"! Ganska talande för vilken syn man har på Tomas Rådkvist som politiker från allianshåll. Inlägget gillades dessutom stöd av KD!

/Matz

lördag 16 juni 2012

Persson ingen högoddsare

Moderaternas ansikte utåt - Kent Persson, partisekreterare!
Vad är det med moderaterna och deras partisekreterare? Vad använder man sig av för kriterier för att tillsätta någon på detta uppdrag?

Senast i raden av moderata partisekreterare har vi nu vindflöjeln Kent Persson, som den ena dagen säger en sak för att nästa ta tillbaka allt och hävda motsatsen!

Lite konstigt är det att media inte följer upp detta på samma sätt som man gjorde med exempelvis Håkan Juholt, som beskylldes för samma sak under sin korta tid som partiledare. Då gick drevet och vad det till slut ledde till vet vi!

Än mer märkligt är väl ändå att moderaterna inte verkar bry sig! Man låter Persson härja fritt trots att opinionssiffrorna viker varje gång han öppnar munnen! Allt medan moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt bara står bredvid och tittar på!

Samtidigt är det kanske inte så konstigt! Partiet börjar ju få lite tradition i att tillsätta och avsätta partisekreterare i parti och minut. Person är nummer fyra sedan partiet tillsammans med sina stödpartier vann valet 2006 - Sven Otto Littorin, Per Schlingmann, Sofia Arkelsten och nu alltså Kent Persson! En på många sätt intressant kvartett!

Att moderaterna har idétorka visste vi sedan tidigare då man försöker "stjäla" Socialdemokratiska politik och mena att det är deras egen. Nu har, som många redan vet, Kent Persson tagit "stöldpolitiken" ett steg längre och börjar plocka "russinen" ur stödpartiernas politik!

Så nu är det väl kanske bara en tidsfråga innan vi får se partisekreterare nummer 5 under den period moderaterna varit i regeringsställning! Det är uppenbart att moderaterna har problem med sina medlemmar i ledande positioner.

Ministrar avgår "självmant" när det hettar till och partisekreterare verkar ha svårt med såväl verklighetsförankring som sanningshalten i det man säger och formulerar i så kallade "idéprogram"!

Almedalsveckan närmar sig och där har ju saker hänt förr! Det ska onekligen bli spännande att följa Perssons vidare uttalanden i sitt uppdrag som moderat partisekreterare.

Frågan är hur mycket man får tillbaka på en spelad hundring att han klarar sommaren innan han får gå?!

/Matz

torsdag 14 juni 2012

Skära lögner och blå dunster

Begreppet "att slå dövörat till" kommer med största sannolikhet från en debatt mellan Socialdemokrater och den moderatledda alliansen.

Det bevisas gång efter annan, åtminstone i Enköping, att när vi från S tar till orda i debatterna slutar tydligen moderaterna och dess stödpartier per automatik att lyssna!

Eller är det så att man från den moderatledda alliansen har som taktik att ljuga medborgara rakt upp i ansiktet?

Hur ska man annars tolka den insändare i dagens EP, signerad Anna Wiklund (M), Urban Wahlberg (C), Jenny Abrahamsson (FP) och Bo Reinholdsson (KD), som är ett svar till Jesper Englundh?

Mitt i insändaren påstår de fyra alliansföreträdarna att vi Socialdemokrater, vad gäller visionen om att utveckla hamnområdet, ska ha ändrat oss! Vem har påstått något sådant?

Vi anser fortfarande att detta är en ytterst intressant vision! Det vi däremot har sagt är att vi inte anser att Joar inte ska bli ytterligare en förfallen fastighet i det moderatledda Enköping!

Därför vill vi, i väntan på att hamnområdet utreds, ge möjlighet för Kulturskolan att utveckla sin verksamhet genom att rusta Joar-lokalerna. Det skulle kunna innebära att än mer verksamhet kan flytta in i det Kulturcentrum som hamnverkan skulle kunna komma att inrymma enligt visionen!

Detta har vi varit väldigt tydliga med i alla diskussioner och debatter! Hur moderaterna och stödpartierna kunnat undgå att höra och förstå detta är ett mysterium!

Men det verkar som sagt inte bättre än att man från alliansens sida fullt medvetet går ut med rena och skära lögner? Eller ska man kanske uttrycka det som blå dunster!

/Matz

måndag 11 juni 2012

Bloggen lever...

Fyra dagars "radiotystnad"! Det här är också bara ett kort inlägg med en försäkran om att bloggen fortfarande lever.

Just nu är det bråda dagar med skolavslutning imorgon. Som musiklärare är det en hel del att tänka på och att förbereda. Dessutom har jag hunnit med att fira dotterns undersköterskeexamen.

Sen är det ju en och annan intressant fotbollsmatch på TV som ska hinnas med också!

Men som sagt var - så fort allt privat har lagt sig lite så kommer det att bloggas vidare. Aktuella ämnen som kan komma på tapeten är så klart sociala investeringar och även någon rad om Bårskärsskogen och Viking Motor Park!

Håll ut - det kommer mera!

/Matz

torsdag 7 juni 2012

Halvtid hos Helena

Sommaravslutning med fullmäktigegruppen är en trevlig tradition.

I år samlades vi hemma hos Helena. Till att börja med gick vi igenom handlingarna till nästa veckas fullmäktigemöte.

Därefter serverades grillat med tillbehör ute i det fria med en inramning av en vidunderligt härlig utsikt över Mälaren.

Kaffe och nybakad rabarberpaj med vaniljsås satt inte helt fel det heller!

Det är skönt att kunna träffas under lite mer lättsamma former och prata rent allmänt utanför "dagordningen". Självklart blir det en massa politiksnack - det är ju ofrånkomligt. Men det avhandlades också en hel del annat - allt från storbandsmusik till golf!

Stämningen brukar vara på topp i gruppen och den här kvällen var inget undantag. Trevligt sällskap, god mat och denna vackra inramning. En bra avslutning på en bra vår. Efter onsdagens möte väntar en välförtjänt sommarvila!

Tack Helena för en härlig kväll och tack till hela KF-gruppen för uppvaktningen!

/Matz

onsdag 6 juni 2012

Bloggen besvärar borgarna

För något år sedan gick jag på en föreläsning som kommunen anordnade. Det handlade om klagomålshantering - hur man tar emot synpunkter från exempelvis kunder.

Det hela gick ut på att man skulle se klagomål som rena utvecklingsmöjligheter. Det handlade också om hur man skulle bemöta den som "klagade".

Kontentan av det hela kan sammanfattas i att när man får ett så kallat klagomål måste man se det som "kundens" verklighet där något inte är som det borde vara.

Utifrån denna verklighet ska man först och främst kunna vara tillmötesgående och till och med tacka för synpunkterna samt tala om att detta är viktigt för att hela tiden kunna utveckla sina idéer, sin verksamhet och/eller produkt!

Jag gick på den föreläsningen som kommunanställd, men fick även möjlighet att gå den som förtroendevald. Det var nyttigt! Jag har haft användning av dessa kunskaper i både mitt yrke som i mitt politiska uppdrag. Dagligen möter jag människor som har åsikter om den verksamhet jag jobbar i, det parti jag tillhör men kanske allra mest - åsikter om hur det är att leva, bo och verka i Enköping.

Jag lyssnar, tackar för informationen, ser på möjligheterna till utveckling och framför allt - jag återkopplar till den som gett mig informationen!

Nu har jag dock hamnat i ett dilemma! Jag har fått klagomål - eller kanske snarare kritik - men jag har fått den som andrahandsinformation! Hur hanterar man det? Hur bemöter man kritik som inte levereras direkt?

Inte helt oväntat så handlar det om mitt bloggande och kanske inte heller helt oväntat kommer kritiken, indirekt, från det blå blocket! Måste trots allt se det som ett sundhetstecken och att mitt bloggande fyller ett syfte!

Jag har sagt det förr och jag säger det igen; Jag anser att det är min och oppositionens skyldighet att peka på brister och orättvisor i samhället. Det är också vår skyldighet att peka på brister hos den styrande moderatledda alliansen!

Mitt uppdrag, som jag fått i förtroende av väljarna i kommunen, är att utifrån ett ideologiskt perspektiv hela tiden kritiskt granska det som händer i kommunen samt att driva och så långt det är möjligt genomföra Socialdemokratisk politik!

Nu är jag fullt medveten om att moderaterna och dess stödpartier följer min blogg och att det jag skriver med all tydlighet inte alltid uppskattas. En del inlägg kan nog till och med orsaka att det rivs en del hår runt om i kommunen.

Det som dock förvånar mig är att det i princip aldrig är någon av alliansens företrädare som kommenterar mina blogginlägg! Man kan ju undra varför!?

Det senaste året har även Socialdemokraterna i allmänhet och undertecknad i synnerhet blivit beskyllda för att i våra insändare gå till personangrepp. Jag har vid ett flertal tillfällen bett att någon konkret ska peka ut var jag gjort detta. Mina insändare som publicerats i lokalpressen finns även dessa här på bloggen - så var så goda!

Om man nu anser att jag på något sätt gör "fel" så tar jag gärna lite konstruktiv kritik så jag får möjlighet att "förbättra" mig"! Eller är det möjligen allt för många ömma tår jag har trampat på?

Dock kan jag konstatera att det jag skriver på bloggen bekräftas av folk jag möter på stan. Det bekräftas av människor jag möter i affären. Det bekräftas i insändare efter insändare från medborgare i Enköping i lokalpressen.Det bekräftas genom kommentarer här på bloggen, via mail, sms och telefonsamtal!

Så länge det råder yttrandefrihet i vårt demokratiska samhälle tänker jag fortsätta blogga. Jag tänker fortsätta att granska och kritisera det jag utifrån min ideologiska övertygelse anser vara fel!

Jag har inga större förväntningar men - kanske kommer någon en dag att ta emot mitt klagomål, tacka för synpunkten och se till att det blir en förändring!

/Matz

måndag 4 juni 2012

Bra siffror - men mycket kvar att göra

Spännande och intressant läsning i SCB:s Partisympatiundersökning som genomförs två gånger varje år - maj och november! Det som är kanske mest intressant är att denna undersökning inte görs med samma underlag som en vanlig väljarbarometer. Här handlar det om en betydligt större urvalsgrupp, som denna gång bestod av 5.473 personer!

Tittar man enbart på siffrorna för Socialdemokraterna ökar partiet med hela 9, 6 procent sedan mätningen i november. Det är också en ökning med 6,6 procent jämfört med valresultatet 2010. Ökningen är dessutom den största någonsin mellan två mätningar av SCB!

Att alliansen backar är då kanske inte helt oväntat. Moderaterna tappar 4,8 procent sedan novembermätningen, vilket också är ett tapp på 1,6 procent i förhållande till valresultatet 2010.

Annie Lööw-effekten för centern blev kortvarig och man är nu i ett läge där man balanserar på 4-procentspärren. Centern rasar 1,9 procent jämfört med valresultatet! Även folkpartiet fortsätter med en nedåtgående kurva och ligger i denna mätning på 5,5 procent, vilket är ett tapp med 1,6 procent sedan valet.

För tredje SCB-mätningen i rad hamnar KD under spärren och ligger på 3,7 procent och precis som centern tappar man 1,9 procent sedan 2010! Här är det tydligt att det måste till stödröster från övriga allianspartier inför nästa val för att KD ska kunna hålla sig flytande!

Tittar man på det moderatledda alliansblocket landar de totalt på 42,5 procent. (Egentligen borde inte KD räknas med, men om man ser till förväntade stödröster blir kanske summan konstant för blocket.) Detta är ett ras på ca 6 procent bara sedan novembermätningen och ännu mer sedan valet 2010!

Extra intressant är det ju att titta närmare på vårt eget län för att se hur siffrorna ser ut. Här kan man med glädje konstatera att Socialdemokraterna ökar med - håll i er - 16,7 procent!

Nu skulle man ju kunna tro att det bara är att sätta sig ner och luta sig tillbaka fram till valet 2014, men det är tvärt om som gäller! Här kan vi inte ligga på latsidan utan måste fortsätta vår målmedvetna satsning med en stark Socialdemokratisk politik som leder in i framtiden!

/Matz




söndag 3 juni 2012

Finns något utredningstak?

Den moderatledda alliansen i Enköping tycks vara extra förtjusta i utredningar. Det utreds om simhallen, det tas fram lokalutredningar.

Lokalutredningen var så undermålig att den fick göras om och när det väl var gjord insåg man att det istället skulle göras en skolutredning!

Joar utreds om det eventuellt kan vara aktuellt att köra vidare på det projektet i väntan på att Hamnverksutredningen blir klar.

Man tar fram en utredning för att avgöra huruvida det är mer lönsamt att riva Munksundsskolan och bygga en ny! Sen ska det väl utredas om den eventuellt nya skolan ska ligga på samma ställe som den gamla eller kanske ligga närmare Gröngarn!

Senast i raden av utredningar är tydligen om det ska bli något tak över uterinken vid BACHO-hallen! Det menar i alla fall Upplevelsenämndens ordförande Mona Örjes (C) i en intervju i EP i veckan som var!

Det som är lite intressant är att verksamhetschef Joakim Lundin i samma artikel hävdar att det redan finns utredningar kring denna uterink - från 2005!

Så här ser det ut i det moderatstyrda Enköping! Det händer INGENTING! Moderaterna och deras stödpartier fortsätter sin förhalningspolitik - det vill säga; för att slippa ta några beslut tillsätter man en ny utredning istället!

Det skulle vara intressant att tillsätta en utredning vad alla utredningar har kostat de senaste åren! Det hade kanske räckt till ett tak över uterinken!

/Matz

Moderater är moderater

I december skrev jag ett blogginlägg om familjen Borelius och kopplingarna till moderaterna i samband med turerna kring Attendo och Carema. Jag stack även ut hakan en del och menade att man kunde se tendenser till några av de sju dödssynderna.

Nu är jag inte ensam om att se kopplingar mellan moderaterna, högmod, girighet, vällust, avund, frosseri, vrede och lättja. I veckan som var skrev Niklas Ekdal en krönika på AffärsVärldens-hemsida om "Moderaterna sju dödssynder"!

Ekdal inleder sin krönika med att konstatera att moderaterna håller på att utplåna sig själva inifrån. Sakta men säkert gör man sig av med "obekväma" partikamrater vilket lett till att partitoppen numera endast består av Reinfeldt, Borg och Schlingmann. Vilket i och för sig kan ha varit en medveten strategi redan från början!

Denna process håller dock på att skala av de "nya" moderaternas flaska, men välsminkade fasad och blottar det som egentligen döljer sig bak spacklet!

Ekdal går till och med så långt att han kallar Littorin, Odenberg, Arkelsten, Schenström med flera för "ansiktslyftningens förbrukade plastikkirurger".

Jag har länge hävdat att dyra och effektlösa reformer, exempelvis krogmomsen, och det faktum att moderaterna saknar visioner visar att de hamnat i ett slags regeringströtthet. Ekdal bekräftar min teori när han under dödssynden LÄTTJA skriver:

"... efter det fyrtionde jobbskatteavdraget måste visionen vidgas. Den dyra reformen sänkt krogmoms var politiskt bekväm men meningslös."

Även min tes om att moderaterna, både lokalt och på riksnivå, stjäl Socialdemokratisk politik och försöker göra det till "sin" bekräftas av Ekdal när han skriver om AVUND:

"De nya Moderaternas makeover bygger på idéstöld från socialdemokratin: välfärd, LO-flört, epitetet arbetarparti."

Just detta blir extra intressant med tanke på att moderaterna kallar sitt partiprogram för just "Idéprogram"! Visserligen ett program fyllt av idéer - men inga egna! Även här blev det ju tydligt att man genom historieförfalskning försökte göra om S-märkt politik till moderat.

Sofia Arkelsten, dåvarande moderat partisekreterare, påstod i ett försök att rädda moderaternas ansikte bland annat att moderaterna var med och genomförde lika rösträtt för kvinnor. Men som sagt - Arkelsten är en i raden av förbrukade moderata plastikkirurger!

Även moderatledaren Fredrik Reinfeldts uttalanden den senaste tiden om icke existerande barnfattigdom och  etniska svenskars arbetslöshet visar på att moderaterna totalt håller på att tappa ansiktet. Regeringströttheten är ett faktum!

Trötta, fårade och med en mer blå-grå, nästintill färglös, ton visar sig återigen den sanna högern! Bieffekterna av alla kosmetiska ingrepp börjar bli allt mer tydligt och de "nya" moderaternas visar upp sitt faktiska "jag"!

Moderater är moderater! Ränderna går aldrig ur! Det kan varken botox eller implantat ändra på!

/Matz

AddThis

Share |