söndag 30 september 2012

Bowlinghall ett måste

Bowling måste finnas kvar i Enköping!Bygget av en ny simhall kommer att påverka bowlingen. Det är ofr ... http://p.ost.im/p/dMSeSb

lördag 29 september 2012

Reinfeldt tar sitt ansvar?

Återigen kommer en ny opinionsmätning, som presenteras i samarbete mellan DN och Ipsos,  och vi kan vara sä ... http://p.ost.im/p/dM8rhD

onsdag 26 september 2012

Så skrotas FAS 3

Idag kom ett viktigt besked från vår Socialdemokratiska partiledare Stefan Löfven:FAS 3 SKA AVSKAFFAS! ... http://p.ost.im/p/d6kTa2

måndag 24 september 2012

Björklund sågar lärarkåren - IGEN!

Idag kom ett pressmeddelande från regeringen om att man under de närmaste åren vill införa karriärstjän ... http://p.ost.im/p/d6LE8E

söndag 23 september 2012

Nystart även för bloggen!

Så var då den nya bloggen igång!Anledningen till att jag nu ändrar bloggadress är att jag i och med h ... http://p.ost.im/p/djmnWd

Ungdomsarbetslöshet är diskriminering

Den moderatledda regeringen, med Fredrik Reinfeldt och Anders Borg i spetsen, cementerar fast en hel generati ... http://p.ost.im/p/dj9Cts

lördag 22 september 2012

Avveckling och utveckling

Så var det dags att säga godnatt till denna blogg!

I och med lanseringen av min nya hemsida - www.matzkeijser.se - tar jag också steget att flytta bloggen till:

www.matzkeijser.se/blogg

Anledningen är att den nya bloggen är integrerad på ett bra sätt på webhotellet jag använder mig av!

Nu hoppas jag att du som följt mig här på bloggen följer med till min nya plattform!?

Dina åsikter och synpunkter är viktiga för mig i mitt politiska arbete. Därför vill jag självklart ha mängder av kommentarer även på den nya bloggen!

Jag säger alltså inte adjö utan PÅ ÅTERSEENDE!

/Matz

torsdag 20 september 2012

Ny politisk plattform!

Idag skriver jag ett nytt kapitel i mitt politiska arbete. Jag sjösätter nämligen min nya hemsida idag som ett resultat av det stipendium jag erhöll i våras!

www.matzkeijser.se

Nu är det i och för sig inte första gången jag har en hemsida, men den här gången kommer det enbart vara politiskt innehåll!

Inom kort hoppas jag också kunna lansera min nya blogg, som kommer att integreras med hemsidan.

Det innebär alltså att jag kommer att lämna den blogg du befinner dig på just nu. Självklart kommer jag att i god tid meddela när det blir aktuellt!

Så för er som följer mitt bloggande idag hoppas jag självklart på att ni vill följa med på min fortsatta resa i cyberspace och hjälpa mig att utveckla både hemsidan och bloggen!

Vill man inte kommentera direkt på bloggen går det också bra att maila på: info@matzkeijser.se

Så - välkommen in på ett besök till min nya politiska plattform!

/Matz


tisdag 18 september 2012

Tillgänglighet i fokus

I dagens budgetdebatt i fullmäktige fokuserade jag på tillgänglighet och att öppna upp vår kommun för alla utifrån behov. Här kommer anförandet i sin helhet:

För oss Socialdemokrater är frågan om långsiktig hållbar utveckling en av grundpelarna i det politiska arbetet. Hållbar utveckling är en utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina!

Därför måste alltid hållbar utveckling och kanske framförallt medborgarnyttan beaktas i alla beslut som tas i kommunen.

Det handlar om att skapa god livskvalitet för de människor som bor, verkar och lever i Enköping idag, imorgon och för generationer framöver.

En av de kanske viktigaste frågorna att ta tag i idag är att göra vår kommun tillgänglig. Inte bara för vissa - utan för alla!

En ökad tillgänglighet handlar om den demokratiska rättigheten att kunna röra sig fritt och att kunna verka i samhället även för personer med olika typer av funktionsnedsättningar.

Vi vill att våra vackra parker, grönområden, vägar och lokaler runt om i kommunen ska vara goda miljöer för alla att vistas i. Men då måste vi också se till att göra dem tillgängliga – för alla!

År 2000 antog riksdagen den Nationella handlingsplanen för handikappolitik. I den står följande:

"Enkelt åtgärdade hinder mot tillgängligheten och användbarheten för personer med nedsatt rörelse- och orienteringsförmåga ska vara åtgärdade före utgången av år 2010 i befintliga lokaler dit allmänheten har tillträde och på befintliga allmänna platser”.

Före utgången av år 2010… Idag skriver vi den 18 september 2012 och i Enköpings kommun har arbetet med tillgänglighetsfrågor helt stanna av. Tittar man på kommunens hemsida finns information om tillgänglighet - uppdaterad för exakt tre år sedan!

I den tidigare interpellationsdebatten om trygghet i Enköping poängterade Anna Wiklund (m) vikten av förebyggande arbete och ansvar. Hur stämmer det med verkligheten när det gäller tillgänglighet? Tillgänglighet är trygghet!

Finns det någon substans i det Anna säger eller är det bara "floskler"?

För faktum är att de enkelt åtgärdade hindren finns fortfarande kvar och är därmed också hinder för ett demokratiskt, socialt och ekonomiskt hållbart Enköping!

Här vill vi Socialdemokrater se en förändring! Vi vill erbjuda ALLA Enköpings medborgare god livskvalitet - utifrån sina behov och önskemål!

Därför, ordförande, yrkar jag bifall till det Socialdemokratiska budgetalternativet!

/Matz

måndag 10 september 2012

Natti natti(s) Sabuni

Först var det bara moderaterna men nu verkar de ha fått med sig även resten av allianspartierna!

Moderaterna skrev om historia i sitt idéprogram och tog klassiska Socialdemokratiska begrepp och politik i försök att göra det till sitt eget!

Nu är det alltså dags för de andra partierna i alliansen att i sann stödpartianda följa i moderaternas fotspår!

Senast i raden av politiska "stölder" står folkpartiet för och som dess företrädare står förskoleminister Nyamko Sabuni, som helt plötsligt meddelar att man nu kommer att skjuta till pengar för att stimulera kommuner att erbjuda barnomsorg på kvällar och nätter.

När vi Socialdemokrater i flera års tid pratat om NATTIS har det från den moderatledda alliansen rent reflexmässigt kommit ett mycket tydligt NEJ! Detta har gällt både på regeringsnivå som lokalt här i Enköping!

För mindre än ett halvår sedan sa Sabuni att nattis är "ett slöseri med skattemedel. Dessutom bör i första hand föräldrarna bära ansvaret för att hitta andra lösningar." Den retoriken känner vi även igen från företrädare för allianspartierna i bland annat skolnämnden i kommunen!

Den moderatledda regeringen har gett Skolverket i uppdrag att kartlägga behovet av barnomsorg på obekväma arbetstider. Resultatet ska presentera i september - 2013!

Men nu kan alltså uppdragsgivaren själv, förskoleminister Sabuni, inte vänta längre. Hon och den moderatledda regeringen har insett att Socialdemokraterna har rätt - IGEN!

Den moderatledda alliansen har startat sin valrörelse. Det står helt klart! Strategin är också mycket tydlig:

Plocka russinen ur den Socialdemokratiska kakan och gör till "sin egen" politik!

Nu är det inte bara vi Socialdemokrater och media som genomskådat den frustration och förtvivlan som genomsyrar den moderatledda alliansen. Väljarna har också börjat le i mjugg åt den farsliknande politska krigsföring allianspartierna begagnar sig av!

/Matz

fredag 7 september 2012

(S)atsning på läsning

Förra veckan presenterade vi Socialdemokrater i Enköping det som i dagligt tal kallas "skuggbudget" - vårt alternativ för Enköpings Kommun 2013. Den 18 september tas budgeten upp för beslut i fullmäktige.

I vårt alternativ presenterar vi ett antal åtgärder som vi prioriterar. Vi anser bland annat att kommunen under 2013 måste:
  • börja bygga badhuset 
  • börja bygga om Joar till en kulturskola 
  • göra det möjligt att ha en uterink med tak vid Bachohallen 
  • börja bygga ett trygghetsboende 
Vi vill:
  • ta tillbaka Röda Villan och utveckla dess verksamhet. Det är rimligt att en bra verksamhet ska få utvecklas, inte avvecklas.
  • ta bort 1:e vice ordförande i alla nämnder 
  • jobba med sociala investeringar 
Mer långsiktigt vill vi satsa på yrkesvux på kvällstid så man kan få möjligheten att ha kvar sitt jobb och studera samtidigt. Vi tror att fältassistenter är till stor hjälp för ungdomar i det förebyggande arbetet. Vi vill också göra en mer långsiktig satsning på läsutvecklingen i Enköpings skolor!

Just vad gäller läsningen har vi i dagarna fått bekräftelse på att vi i vårt budgetalternativ är helt rätt ute! I en färsk EU-rapport presenteras skrämmande siffror om just läskunnigheten.

Mätningen görs bland elever i årskurs 9 (15 år). Här visar det sig att Sverige sedan några år tillbaka är inne i en negativ trend. För 17,4% av landets 15-åringar är läskunnighet på en så pass låg nivå där ungdomarna endast klarar att läsa de allra enklaste texter.

Det innebär att nästan var femte svensk elev i år 9 inte har nått upp till den läsnivån som behövs för att utvecklas och fungera i samhället, hemmet, skolan och på jobbet enligt rapporten!

I vårt samhälle där digitaliseringen ökar ställs parallellt med detta allt högre krav på hög läskunnighet! Förbättrad läskunnighet leder till vinster för enskilda och för samhället!

Hög läskunnighet och läsförståelse redan i låg ålder innebär att man lättare kan ta till sig kunskaper också i andra skolämnen! Därför vill vi Socialdemokrater satsa långsiktigt på läsning i Enköpings skolor!

Läsningen är som sagt nyckeln till att ge varje barn möjligheter och verktyg att klara skolan samt att stå bättre rustade att så småningom ta klivet ut i vuxenvärlden och arbetslivet!

 /Matz

söndag 2 september 2012

Kvitto på Zanders momssänkning

Publicerat i EnaHåboTidningen 2012-09-07

I veckans nummer av Ena-Håbo Tidningen har centerns riksdagskvinna från Enköping, Solveig Zander, en insändare om "positiva effekter" av den sänkta restaurangmomsen.

Rubriken på Zanders insändare "Sänkt moms ger nya jobb" finns det helt enkelt inget belägg för! Inte heller presenterar Zander hur många faktiska jobb som tillkommit av denna reform!

Hade det givit de utlovade effekterna borde det rimligtvis visa sig i exempelvis sjunkande arbetslöshetssiffror för ungdomar! Men icke!

Ett av de mått Zander använder sig av är att antalet "nyanmälda platser i restaurangbranschen har ökat" hos Arbetsförmedlingen (AF).

Låt oss räta ut frågetecknen och Solveig Zanders ordklyver! Det är alltså antalet platsannonser som ökat hos AF. Detta är inte att likställa med att det inneburit fler faktiska jobbtillfällen. Annonsering måste ske även om man sedan väljer att internrekrytera!

Detta bekräftas också av Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) som på regeringens uppdrag utreder reformen!

Även Finanspolitiska Rådet (FR) har gått ut med skarp kritik mot restaurangmomssänkningen och gått så långt att man kallar det för "den enskilt mest kostsamma åtgärden" den moderatledda regeringen genomfört!

FR menar vidare att "den reducerade momsen på restaurang- och cateringtjänster har snarast karaktären av ett branschstöd".

Zander har helt rätt i att restaurangerna har ökat sin försäljning tack vare "branschstödet". Däremot har hon helt fel i att vi "rödgröna" har sagt att "det aldrig kommer att inträffa". Det vi hävdat och fortfarande hävdar är att det inte finns något samband mellan sänkt restaurangmoms och ett ökat antal faktiska jobb!

Eller som FR uttrycker det:

"... effekterna på sysselsättningen av momssänkningen är överskattade. Rådet anser också att sänkningen är ett ineffektivt sätt att minska de administrativa kostnaderna."

Faktum kvarstår - med den moderatledda alliansregeringen har arbetslösheten stigit och då framför allt bland ungdomar, socialbidragen har vuxit och klyftorna i samhället har ökat.

Vi Socialdemokrater vill bekämpa arbetslösheten genom att investera i nya jobb och vi vill skapa nya jobb genom att investera i människors kunskaper - inte genom att sänka deras löner. Vi vill genomföra ett nytt kunskapslyft och investera i fler studieplatser inom vuxenutbildningen och yrkesvux, folkhögskola, yrkeshögskola och högskola.

Den självklara utgångspunkten för hållbar tillväxt och fler jobb är ordning och reda i statsfinanserna. Men en stark ekonomi är inte tillräckligt, vi behöver också en aktiv näringspolitik med fler och växande företag som skapar efterfrågan på arbetsmarknaden, och en aktiv arbetsmarknads- och utbildningspolitik som rustar människorna så att de kan ta de nya jobben när de växer fram.

/Matz

lördag 1 september 2012

Svikna löften och to(m)ma ord

Det kommer att fattas lärare i bland annat naturorienterande ämnen flera år framöver, visar en alarmerande rapport från Lärarförbundet!

Ordförande för nyss nämnda förbund, Eva-Lis Sirén, menar att läget är mycket akut och att "det är ett allvarligt samhällsproblem"!

Om trenden fortsätter räknar man från Lärarförbundet med att det om bara några år kommer att fattas drygt 900 lärare.

Nu är detta inte helt oväntat! Den moderatledda regeringen har en längre tid känt till problematiken utan att ta till några åtgärder!

Eva-Lis Sirén menar att den mest avgörande faktorn för att locka fler att välja läraryrket är att höja lärarlönerna!

Med detta som bakgrund blir det minst sagt intressant att läsa hur skolnämndens ordförande, Ingvar Smedlund, tillsammans med sina moderata partikamrater Fredrik Jansson och Mats Flodin försöker locka fler lärare lokalt till Enköping!

Eller som moderaterna själva uttryckt det tidigare - att Enköpings kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare!

De tre moderaterna påpekar mycket riktigt att det nu mera ställs högre krav på lärarna att dokumentera elevers status och mål. Men vad är det man från moderat håll lokalt erbjuder lärarkåren?

Bland annat menar Smedlund, Jansson och Flodin att lärarna ska erbjudas "en bra och lugn plats att arbeta med sin dator" för att ge "lärarna en rimlig möjlighet att genomföra" denna dokumentation!

Det kommer också under hösten att "genomföras utbildningsinsatser i valda dokumentationssystem"!  Vi får inte heller glömma att "förra året fick samtliga lärare en egen dator, vilket ger effektiviseringar"!

De tre moderaterna menar också helt riktigt att "ställer vi högre krav ska vi också ge rätt förutsättningar".

Tyvärr är det inte lugna arbetsplatser för administrativt arbete, utbildningsinsatser för dokumentationshantering och lånedatorer (som det de facto handlar om) som kommer att vara de avgörande faktorerna för att garantera att dagens och framtidens elever kommer att få de kunskaper de har rätt till!

Eva-Lis Sirén menar följande:

"Vi står inför en mycket allvarlig situation där eleverna kommer att bli lidande. De kommer inte att få de kunskaper som är nödvändiga för Sveriges framgång!"

Under Almedalsveckan i somras gick vår Socialdemokratiska talesperson vad gäller skolfrågor, Ibrahim Baylan, ut och menade att för att garantera elevers rätt till rätt kunskaper behöver vi erbjuda lärare bra villkor och i detta inbegrips bra löner!

Det enskilt viktigaste för elevernas resultat är att de möter en riktigt bra lärare. Vi vill höja resultaten i skolan genom att investera i lärarnas kompetensutveckling, möjlighet att göra karriär och på att utveckla rektorerna som pedagogiska ledare i skolan. Det måste också löna sig bra att utbilda sig till och arbeta som lärare.

I god tid inför valet 2014 kommer vi Socialdemokrater att presenter vilka satsningar vi vill genomföra vad gäller skola och utbildning - både nationellt och lokalt!

/Matz

AddThis

Share |