måndag 31 januari 2011

Grupp och VOK...

Jodå, jag hann både och! Både att ha Miljö- och byggnadsnämndsgrupp (mellan 18.30 - 20.00) och vice ordförandekonferens (20.00 - 21.10)!

Det var första VOK:en för den här mandatperioden och det känns som det är en riktigt bra blandning av "gamla rävar" och nya. Själv känner jag mig lite ny-gammal med tanke på att jag satt med i KSAU förra mandatperioden och brukade vara med även på VOK.

När det gäller MBN-gruppen känns det som om vi börjar bli en grupp. Alla vågar ta till orda och det är en bra stämning! De flesta av oss är ju nya på dessa positioner så det finns en viss grad av acceptans och förståelse som gör att tryggheten ökar i gruppen. Får vi bara några tillfällen på oss kommer det här att bli riktigt bra!

Imorgon blir det nämnd för hela slanten!

/Matz

Anna Wiklund lurad?

"Pinsamt" säger Helena Proos i dagens EP om alliansen med moderata finanskommunalrådet Anna Wiklund i spetsen och hur de hanterat frågan om ett försvarshistoriskt telemuseum i Enköping. Pinsamt är nog det mest träffande ordet! Pinsamt, genant, penibelt...

Tankarna kring detta telemuseum presenterades vid ett kommunstyrelsesammanträde 2010 av Åke Jansson och Anders Gustavsson. Det var enbart positiva kommentarer som kom från den samlade politikerrrepresentationen inklusive den moderata företrädaren Bengt-Åke Gelin!

Nu backar alltså Anna Wiklund och säger att "det är obehagligt att man gått bakom ryggen" på henne. Läser man artikeln i EP visar det sig att Wiklund känt till tankarna om detta museum redan sedan 2008 då de första kontakterna togs. Frågan är då vilka det är, som enligt Wiklund, gått bakom ryggen på henne?

Kostnaderna för kommunen för att få till stånd detta museum skulle ligga runt 200.000 kr per år. En ganska ringa kostnad med tanke på vad ett liknande projekt skulle kunna tillföra Enköpings kommun i form av ökad turism och därmed ökade intäkter.

200.000 kr! Hade man från alliansen avstått från att tillsätta 1:a vice ordförande i samtliga nämnder hade man med råge haft täckning för denna kostnad!

Är det detta som kallas god ekonomisk hushållning? Pinsamt...

/Matz

söndag 30 januari 2011

Söndagssyssla...

På tisdag är det dags igen för Miljö- och byggnadsnämnd! Hade tänkt lägga grupp någon timme före, men nu ska samtliga ledamöter fotograferas tidigt på morgonen så vi flyttar gruppen till måndag kväll istället.

Tyvärr är det inbokat en viceordförandekonferens (VOK) samma kväll. Med lite tur kanske jag hinner med båda mötena - om än inte hela VOK:en.

Söndagen kommer därför att innebära, förutom en promenad i vintersolen, en sista genomgång av handlingarna. Fördelen för egen del är ju att vi i arbetsutskottet fick en ordentlig genomgång, men det är ju några veckor sedan så det är nog bra att fräscha upp minnet lite.

/Matz

lördag 29 januari 2011

Motionsarbete...

För ett par veckor sedan berättade jag om att jag fick lite input från en diskussion med tjänstemännen på Miljö- och stadsbyggnad och att jag skulle spinna vidare på det.

Nu har jag börjat fila på både en motion och en insändare i ämnet!

Vad det handlar om? Ja, jag kommer även fortsättningsvis att vara lite hemlig och behålla det för mig själv ett tag till.

Ska försöka hinna klart med motionen så att den kommer med vid nästa fullmäktige 15 februari så med andra ord är det bara lite drygt 14 dagar tills det stora avslöjandet ;)

/Matz

torsdag 27 januari 2011

Talmannen ingen "skrivman"...


Klicka på bilden för att få upp den i eget fönster och mer lättläst!

Är det så att riksdagens talman Per Westerberg (M) visat var han egentligen står på den ideologiska blåskalan?

Facebook lade han först in ett inlägg på sin logg enligt bilden ovan. Notera att han satt ordet förintelsen inom citationstecken. Vad står det för egentligen? Framför allt - vad står Westerberg för?

En timme senare var först inlägget borttaget för att strax därpå läggas upp igen - denna gång UTAN CITATIONSTECKEN! Någon har alltså noterat detta och försökt "rädda" talmannen! "Tyvärr" har med all sannolikhet allt för många redan noterat "klavertrampet" och "förhoppningsvis" också media!

Detta var nog det "värsta" med detta inlägg, men det finns också andra saker att påpeka kring detta logginlägg:

Westerberg bör nog läsa på sin historia lite bättre för det verkar som om han inte har koll på vem Raoul Wallenberg var!? Talmannen lyckas stava fel på både för- och efternamn - Raol Wallenborg!?

/Matz

Ersättning i förhållande till tid...

EnköpingsPosten fortsätter att granska kommunpolitiker - med all rätt! I dagens tidning handlar det om vilka fritidspolitiker som tjänat vad under 2010.

Inte helt oväntat toppas listan, bortsett från de tre heltidsarvoderade kommunalråden, av Bosse Reinholdsson (KD). Pensionären Reinholdsson har, eller hade under förra året, ett antal uppdrag - KF (gruppledare), KS, KSAU, Vård och omsorg, pensionärsrådet, handikapprådet samt demokratikommittén. Summa: 292.018 kr (ca 24.300 kr/månad).

Undertecknad landade förra året på 92.355 kr (ca 7.700 kr/månad) för de tre uppdrag jag hade - KF, KS och KSAU. Som ledamot i kommunstyrelsens arbetsutskott utgick ett årsarvode på dryga 70.000 kr/år. De återstående 22.000 kronorna är mötesarvoden som ligger på ca 650 kr/möte. Det innebär ungefär 4 möten/månad.

Man pratar ofta om att de höga ersättningarna/lönerna för politiker spär på det redan starka politikerföraktet. Därför tycker jag att EP missar en viktig aspekt i sin granskning, nämligen att man som fritidspolitiker oftast har ett "vanligt" jobb som sin huvudsakliga syssla och är, precis som begreppet fritidspolitiker antyder, politiker på fritiden.

Förutom de möten som är arvoderade går ett antal timmar åt till att läsa in respektive handlingar. Det går också tid till "idéellt" partipolitiskt arbete. Totalt lägger jag mellan 50 och 60 timmar/mån på politiskt arbete, där ungefär en tredjedel är arvoderat.

Jag vet att det här låter som ett försvarstal och kanske är det det också, men jag anser att det är viktigt att ALLA fakta läggs på bordet när man granskar oss fritidspolitiker. Ersättning i förhållande till tid...

/Matz

onsdag 26 januari 2011

Delat ledarskap...

Margot Wallström tar i dag upp frågan om delat ledareskap inom partiet och då kanske i första hand under en övergångsperiod.

Det här är inget nytänkande från Wallströms sida. Det är fler som haft det uppe till diskussion. Och varför inte...?

Detta kan öppna upp för namn som står utanför riksdagen idag, något som många menar är viktigt att det förankringen finns med.
Kanske Margot själv kan tänka sig att gå in i ett sådant delat ledarskap!? Det är ju fler som till en början sagt nej till partiledarposten och som när det kommit till krita vänt! Så vem vet...

Som sagt - det här öppnar upp för nya namn...och nya spekulationer! Men spännande är det i alla fall!

/Matz

Uppdrag granskning...

Ligger i sjuksängen och tittar på den direktsända debatten från riksdagen om våldsbejakande extremism.

Den som i första hand för den socialdemokratiska talan i denna fråga är Sven-Erik Österberg. Alltså en av de namn som förekommer bland de som är aktuella som partiledarkandidater (enligt media).

För mig passar det alldeles utmärkt att få en chans att lyssna lite mer noga på just Österbergs inlägg för att på det viset skapa mig en bättre bild av honom.

Självfallet är debattämnet intressant och aktuellt men jag kommer att titta/lyssna extra på är kanske inte lika mycket på vad Sven-Erik Österberg säger som på hur han förmedlar sitt budskap.

/Matz

tisdag 25 januari 2011

Missar KS ikväll...

Det var länge sedan jag missade ett Kommunstyrelsesammanträde, men ikväll får jag tyvärr lämna återbud. Magsjuka sätter stopp för min medverkan.

Det känns extra bittert med tanke på att kvällen skulle avslutas med en en och en halv timmes utbildning i planfrågor.

I brevlådan kom idag ett USB-minne med handlingar till Miljö- och Byggnadsnämnden nästa vecka. Med andra ord kommer jag kunna kombinera mitt sängliggande med inläsning av handlingarna - de stunder jag håller mig vaken...

/Matz

måndag 24 januari 2011

Strategi - skulle inte tro det...

I dagens EP redovisas att kostnaderna för politikers arvoden sjönk 2010. Finanskommunalrådet Anna Wiklund (M) hävdar att "det är en följd av strategiskt arbete".

Om hon med det menar att man under förra året utestängde Folkpartiet från ett antal platser i olika nämnder och arbetsutskott förstår jag hennes resonemang.

För bland annat i Kommunstyrelsen och Kommunstyrelsens Arbetsutskott saknades representation från just (FP) efter att de övriga tre partierna avbröt allianssamarbetet.

Men att gå så långt som att kalla det för "strategiskt arbete" känns lite väl magstarkt!

Det skulle också vara intressant att höra från finanskommunalrådet Wiklund vilken strategi man har för att dessa kostnader även fortsättningsvis ska sjunka. Är det månne strategin att tillsätta en extra vice ordförande i varje nämnd? För så ser ju de facto sanningen ut!

För även om antalet nämnder minskat med en i och med sammanslagningen av kultur och fritid till upplevelsenämnden så kommer det ju snarare att få till följd att kostnaderna ökar i och med att det blir ytterligare sju årsarvoderade fritidspolitiker.

Nej, Anna Wiklunds analys av varför kostnaderna för politikers arvoden sjunkit är nog snarare ett sätt att försöka ge sken av att man från den moderatledda alliansen försökt styra upp kostnadesutvecklingen och på det viset framstå som "duktiga".

Sanningen är nog snarare mer i linje med Helena Proos analys att det pga valåret som var inneburit att närvaron varit sämre då många trappat ner för att efter valet avgå.

Förhoppningsvis kommer EP att följa upp kostnadsutvecklingen med jämna mellanrum och själva prognostisera vilken den verkliga kostnaden blir för mandatperiodens första år!

/Matz

Nuder tackar nej...

Ikväll har sonen varit på sitt första nämndsammaträde med Upplevelsenämnden. Full av intryck och fullproppad med information var det ändå en nöjd kille som klev in genom dörren!

Ikväll blev det också helt klart att Pär Nuder säger nej till att nomineras till partiledare. Nuder ska ha meddelat både TT och valberedningens ordförande Berit Andnor om sitt definitiva beslut.

Nu har alltså media en person mindra att spekulera kring trots att man bara för några dagar sedan, från bland annat SVT:s Mats Knutsson, satt Nuder som favorit nummer ett.
Det visar hur lite media egentligen har insyn i det arbete som pågår inom partiet - och det känns bra!

/Matz

söndag 23 januari 2011

Spekulationerna fortsätter...

Spekulationslistan
1. Vem blir ny partiledare?
2. Vem blir ny partisekreterare?

Media frossar i spekulationer kring partitoppen. Är det för att sälja lösnummer eller tror de sig kunna påverka slutresultatet?

Nu senast är det alltså partisekreterarposten som man börjar rada upp namn kring. Ibrahim Baylan är enligt Aftonbladet ifrågasatt och namnlistan på tänkbara "efterträdare".

Låt partiet stå för tankearbetet och låt valberedningen få jobba i lugn och ro så kommer vi få resultatet presenterat för oss vid extrakongressen!

/Matz

fredag 21 januari 2011

Avdelning halt...

Enköpings kommuns styrmodell... KF:s långsiktiga mål... nämndplan... verksamhetsplan... slutmål... smartmål... teamkontrakt... individuella mål...

Många begrepp som idag har avhandlats med hjälp av konsulterna från Praxis AB. Alltså ännu en utbildningsdag. Många intressanta diskussioner - över partigränserna.

Det blev också tydligt hur det finns vissa begränsningar i referensramar hos ett antal KF/KS/nämndledamöter...

Dagen innehöll också en intressant notering från min sida:

Jag har ju här på min blogg kritiserat hur snöröjningen sköts här i kommunen - något som jag vidhåller och som blivit än mer tydligt nu när temperateren skiftar mellan plus och minus och där möjligheterna att få bort slask negligeras och därför fryser till "tvättbrädor" på såväl gator i innerstan som vägarna på landsbygden.

Ytterst ansvarig för detta är tekniska nämndens ordförande Bengt-Åke Gelin (M)! Samme Gelin var idag med på utbildningen om styrmodellen. Vid ett antal tillfällen tog sig Bengt-Åke ut och in ur lokalen varvid ett tydligt raspande ljud uppkom.

Vid en kaffepaus på eftermiddagen hamnade vi i samspråk och jag fick då klart för mig att tekniska nämndens ordförande har begagnat sig av, hör och häpna, DUBBADE SKOR!

Det blir ganska komiskt när Gelin, som ansvarar för den bristfälliga snöröjningen, insett just vilka brister den har och därför tvingats inversterar i ett par dubbade skor!

Tyvärr har inte alla samma möjlighet att som Gelin lägga pengar på liknande skodon och riskerar därför att råka ut för någon form av fraktur med rådande väderförhållande! Inte fullt lika komiskt...

/Matz

torsdag 20 januari 2011

Mer utbildning...


Morgondagen kommer att ägnas helt åt utbildning. Den här gången blir det en heldag med Enköpings kommuns styrmodell som innehåll!

Alltså behövs inte läsas in några handlingar ikväll och det känns skönt - att kunna ägna sig lite åt familjen och dessutom få chans att se lite bra handboll! Sverige - Polen kan bli en riktig höjdare!

Däremot blir det läsa handlingar i helgen. På tisdag är det dags för kommunstyrelsen igen och en gedigen agenda i och med att moderaterna fått för sig att flytta planfrågorna just till KS. (Fråga mig inte hur de tänkte!)

Dessutom kommer den kvällen att avslutas med ytterligare ett utbildningstillfälle om just planfrågor!

Det ligger verkligen något i begreppet det livslånga lärandet!

/Matz

onsdag 19 januari 2011

Partiledartankar

Partipolitiskt arbete kan vara väl så intressant och spännande. I kväll har vi haft AK-styrelse - om än en något decimerad sådan.

En stor del av mötet ägnades åt diskussion om vilken typ av partiledare vi skulle vilja se väljs på extrakongressen. En bra diskussion med synpunkter på såväl vikten av tydligt ledarskap som vad väljarna skulle kunna attraheras av.

Det blir inte lätt att utifrån en kravlista hitta kandidater som uppfyller den till punkt och pricka!

Media spekulerar i ett antal namn - Österberg, Östros, Johansson, Damberg, Palm, Jämtin m.fl.

Kvällens diskussion kanske inte hjälpte till att lösa upp några knutar, men det var som sagt en intressant och givande diskussion!

/Matz

tisdag 18 januari 2011

Utbildningstillfälle #1 denna vecka...

Kvällen har gått i kunskapens tecken med utbildning för förtroendevalda med förhoppningar om nya bitar på plats i det politiska pusslet!

Det hela började med "Politiskt ledarskap" med en föreläsare från SKL (Sveriges Kommuner och Landsting). Kändes tyvärr som en hel del öppna dörrar och ett något tempolöst föredrag, men ett och annat guldkorn gick ändå att vaska fram.

Andra hälften av kvällen handlade om Enköpings kommuns styrmodell med konsultföretaget Praxis AB som föredragande. En aptitretare inför fredag!
Inte heller detta var helt nytt för mig i och med att vi på skolan (jobbet) är det sista steget i just denna styrmodell. Vi jobbar där med Team-kontrakt, där vi utifrån krav från skolledningen sätter SLUT- och SMART-mål ute i arbetslagen.

Men nu får jag alltså även vara med att arbeta med modellen på nämndnivå där kraven kommer från KF:s mål och där Miljö- och Byggnadsnämndens mål sedan kommer att vara styrande för/ställa krav på verksamheten på förvaltningsnivå. Spännande!
På fredag blir det alltså en mer djuplodande utbildningsdag vad gäller just styrmodellen där jag hoppas kunna dra fördelar såväl för mitt politiska uppdrag som i mitt yrkesutförande!
/Matz

söndag 16 januari 2011

Cykeltankar

Så har ännu en helg gått och jag har lagt ytterligare ett par timmar på politiskt arbete. Den här gången handlar det om att läsa in handlingarna till KSAU. Nej, jag sitter inte kvar där, men vi har alltid grupp med KS-ledamöterna i partiet dagen/kvällen innan.

Det var en ganska gedigen agenda för att vara KSAU med ett antal medborgarförslag. Det gör mig glad att se att det finns engagerade medborgare som nyttjar sin demokratiska rättighet att lämna förslag till förändringar och förbättringar i vår kommun.

Tyvärr brukar det mestadels stanna vid att medborgarförslagen "anses besvarade" och sen händer inget mer.

Den här gången är det bland annat tre unga tjejer som lagt ett förslag om cykelväg från Enköpings Näs in till Enköping. Förslag som syftar till att bidra till förbättringar inom områdena miljö och hälsa måste vi ta på största allvar - så även detta förslag!

Kanske ska vi ta och snegla lite på hur man utvecklat cykelvägnätet i Norrköping med satsningar även på cykelturism. Det borde ligga i linje med tänket kring den nyblivna Upplevelsenämnden! På det viset kan vi förena nytta med nöje!

/Matz

lördag 15 januari 2011

Eliasson - partiet personifierad

Kan man bli annat än varm i sitt röda hjärta när man läser Jan Eliassons debattartikel i Aftonbladet härom veckan?

Eliasson sätter verkligen fingret på hur socialdemokratin måste värna sin grundläggande ideologi och samtidigt sikta framåt. I sin debattartikel väver han in just dessa komponenter och gör det på ett mycket tydligt och pedagogiskt riktigt sätt!

Förutom grundläggande värderingar menar Eliasson att socialdemokratin måste satsa på en politik för tillväxt och hållbar utveckling, men inte enbart ur ett svenskt perspektiv utan även med ett mer internationellt. Den före detta utrikesministern menar att internationell medvetenhet och solidaritet är klassiska socialdemokratiska kännetecken och hänvisar till ett samtal där Olof Palme en gång sagt till honom att: "Internationalism måste vara vår bästa gren".

I debattartikeln skriver också Jan Eliasson bland annat:

"Tage Erlander sade en gång att varje samhälle skall bedömas efter hur det behandlar sina mest utsatta. Denna grundtes för socialdemokratin är i själva verket en förutsättning för sammanhållning och förtroende i en nation. Ekonomisk rättvisa, jämlikhet och en väl fungerande offentlig sektor säkrar tillväxt och ekonomisk effektivitet, vilket visats i flera studier på senare tid."

Jan Eliasson har de senaste åren varit en av de mest framträdande socialdemokraterna och som folk, oavsett partisympatier, har stort förtroende för. Tyvärr talar hans höga ålder mot att han skulle kunna bli vår näste partiledare, vilket jag personligen hade välkomnat då han står för just det socialdemokratiska synsätt som tilltalar mig. Hans sätt att driva politik ligger i linje med såväl Palmes som Anna Lindhs.

Avlsutningsvis kan jag inte annat än hålla med Västerbottens Folkblad som skriver:

"Socialdemokratin är på intet sätt uträknad, den närmaste tiden kommer debattnivån att vara hög – och så ska det vara i ett vitalt parti. Precis som Jan Eliasson uppmanar partiet är det nu dags att sluta krisa och börja jobba."

Nu handlar det om att sätta fokus på framtiden och på ett tydligt sätt presentera vår politik och vilja för att skapa förtroende hos folket med socialdemokratisk ideologi som grundpelare - frihet, jämlikhet och solidaritet.

/Matz

fredag 14 januari 2011

Inkonsekvent skolminister

Skolminister Jan Björklund (FP) underkänner i princip den skola han själv ansvarar för samtidigt som han ser till att ytterligare öka klyftorna i samhället!

Detta sker genom att han tillåter att privatundervisning kan klassas som hushållsnära tjänst och därmed faller under RUT-avdraget.

Han karl'n ingen som helst skam i kroppen?!

Jag skulle vilja få en förklaring på hur privatundervisning i hemmet kan falla under begreppen Rengöring, Underhåll och Tvätt som RUT står för! Vad är det som rengörs, vad är det som underhålls och vad är det egentligen som tvättas?

För privatundervisning får man betala mellan 1500 och 2500 kronor/månad efter RUT-avdrag. Alltså är den verkliga kostnaden ungefär det dubbla!

I en intervju i rapport tillstår Björklund att det är ytterst få som, trots avdragsmöjligheten, har ekonomisk förutsättningar att låta sina barn få denna möjlighet till bättre betyg.

Ännu en gång låter den moderatledda regeringen "vissa" kunna välja. Det är för dessa människor alliansens valfrihet gäller!

Återigen ser vi bevis på vilken människosyn de borgerliga partierna står för då man ser till att samhällsklyftorna ökar allt mer och där plånboken styr!
Nu kan man alltså köpa bättre betyg!

Bara för någon dag sedan stod samma Björklund och var väldigt tydlig med att elever inte ska kunna överklaga sina betyg när de anser sig blivit felaktigt bedömda av sina lärare. Detta försvarade han med att den pedagog som ska stämma av kunskaperna hos eleven, som vill ompröva sitt betyg, inte kan ta ställning till vad eleven presterat under de år ordinarie lärare undervisat denne och kan därför inte vara kapabel att betygsätta eleven!

Samtidigt ska det alltså vara helt OK att för vissa få skattereducerad privatundervisning! Frågan är då: hur kan ordinarie lärare bedömma hur eleven tillskansat sig de kunskaper han/hon fått genom privatundervisning i hemmet?

Ekvationer kan vara knepiga och tydligen inte skolministerns starka sida!

Nej, mer inkonsekvent än skolminister Jan Björklund får man nog leta efter!

/Matz

torsdag 13 januari 2011

Nyttig korvstoppning

Dagen har tillbringats på Miljö- och Stadsbyggnad på byggavdelningen där några av tjänstemännen, med Göran Sollenberg i spetsen, tog sig tid att förklara gången och hanteringen av olika ärenden som kommer in!

Det blev ordentlig korvstoppning, men oerhört intressant och givande!

Självklart kommer jag att ha stor nytta av detta i mitt fortsatta uppdrag i Miljö- och byggnadsnämnden!

Bland annat avslutades dagen med en intressant diskussion, som jag nog inte tänker avslöja mer om här och nu, men som jag kommer att spinna vidare på och med största sannolikhet driva politiskt!

Nu har jag gjort en så kallad cliffhanger... :) Vad det blir av det kommer att märkas så småningom!

Vill passa på att tacka tjänstemännen på byggavdelningen för en mycket givande dag!

Det kommer nog att behövas ytterligare korvstoppning framöver. Bland annat kommer ju nya plan-och bygglagen att träda i kraft i maj. Det blir något att bita i...

/Matz

onsdag 12 januari 2011

Sänkt skatt på pension - inte hela sanningen!

Ännu en dag fylld av politik!

På arbetsutskottet åkte vi idag runt och tittade på olika objekt. Tråkigt att vädret inte var på vår sida. Vägarna ute på landbygden var dock betydligt bättre och mer framkomliga än gatorna inne i stan!

Kvällen har ägnats åt partipolitiskt arbete med AK:s VU.

Precis innan jag skulle på mötet fick jag ett telefonsamtal. En föredetta granne som ringde och var ordentligt arg. Arg på Reinfeldt och hans lögner om pensionerna! I korta drag kan man väl säga att de löften om sänkta pensionsskatter var just rena lögner!

"Reinfeldt ska låta bli våra tjänstepensioner" var slutkommentaren i samtalet!

Grannen och hans fru hade sett fram emot lite mer att röra sig med varje månad, men resultatet blev alltså det omvända - moderat politik så som den ser ut i verkligheten!

Något för partidistriktets ordförande Östros att ta upp i riksdagen!

/Matz

tisdag 11 januari 2011

Innehålllsrik politisk dag

Idag har det varit politik från morgon till kväll. Dagen började med dag 1 av 3 med arbetsutskottet för MBN (miljö- och byggnadsnämnden). Mycket nytt att smälta och ta till sig. Allt från förhandsbesked och bygglov till namnsättning av gator.

Imorgon kommer vi att ta en tur runt om i kommunen för att titta närmare på olika fastigheter som finns med på agendan.

Torsdagen kommer att bli en "PRAO"-dag på förvalningen. Det ska bli riktigt spännande!

Sen eftermiddag (tidig kväll) innehöll Kommunstyrelsemöte där vi tog det officiella beslutet om ny kommundirektör! Välkommen Synnöve Fridén! Den 1 april intar hon sin plats i kommunhuset och efterträder Staffan Viberg.

Kvällen avslutades med en kick-off för internationellt arbete med fokus på EU-frågor.


På bilden: Henrik Bengtsson, tf chef för miljö- och stadsbyggnad, i talarstolen med
en sammanfattning av en gruppdiskussion - sett från min plats i fullmäktigesalen!
/Matz

måndag 10 januari 2011

Vilka är "vissa" Göran Hägglund?

1,8% - inte mer! 1,8% har valt att utnyttja vårdnadsbidraget. Drygt 90% av dessa är kvinnor!

SCB fick i uppdrag av socialdepartementet - och då indirekt av socialminister Göran Hägglund (KD) - att ta fram en rapport om vårdnadsbidraget. Ett bidrag som är en av KD:s hjärtefrågor!

När nu siffrorna presenteras väljer Hägglund först att inte kommentera rapporten. Lite senare säger socialministern:

"Framgången för vårdnadsbidraget kan inte mätas i antalet personer som använder det. Vårdnadsbidraget är den modell som finns och den ger valfrihet för vissa!" (TT via Aftonbladet)

Där sätter Hägglund fingret på hur den moderatledda regeringens politik ökar klyftorna i samhället! Vårdnadsbidraget är inte till för alla - men för vissa!

När vi från Socialdemokratiskt håll, då förslaget om vårdnadsbidrag lades fram, hävdade att detta till största delen skulle komma att nyttjas av kvinnor anklagades vi för att vara bakåtsträvande i jämställdhetsarbetet. När det nu visar sig att det är dryga 90% kvinnor som "valt" att nyttja vårdnadsbidraget säger socialministern:

"Det är inte vår sak att överpröva familjernas beslut och lösningen kan inte vara att förbjuda föräldrarna att välja."

Valfrihet för vissa...men inte för kvinnor!?

Dessutom måste man ifrågasätta Hägglunds trovärdighet! Strax efter valet gick han ut och ifrågasatte vårdnadsbidraget, vilket resulterade i att starka röster inom KD krävde hans avgång. Hägglund var inte sen att när vinden blåste vända den berömda kappan därefter!

Nu försvarar han återigen bidraget och driver tillsammans med sitt parti att det ska bli obligatoriskt i alla kommuner.

Hägglund avslutar med sitt mantra:

"Svenska folket vill ha valfrihet!"

Frågan är bara vilka han menar? Är det alla? Eller bara vissa? Eller kanske "verklighetens folk"?

/Matz

Uppbackning...

Det kan ibland vara svårt att få pusslet att gå ihop. Det pussel jag menar är kombinationen arbete och fritidspolitik!

Visst - man har lagstiftningen på sin sida och har som förtroendevald rätt att ta ledigt från jobbet för att utföra sina uppdrag. Därmed inte sagt att det innebär att det uppskattas av alla.

För egen del måste jag säga att jag har arbetskollegor som är oerhört förstående och accepterande.

Mitt nya uppdrag innebär att jag var sjätte vecka kommer att vara borta från jobbet tisdag, onsdag och torsdag.

Därför vill jag i och med detta inlägg rikta ett stort tack till alla mina arbetskamrater på Lillkyrkaskolan som hjälper mig att få pusslet att gå ihop!

/Matz

lördag 8 januari 2011

Snöröjning kostar...

Tillbringade en längre stund hos min 75-åriga mor igår för att hjälpa till med snöskottning. Nu när det kommit så pass mycket snö börjar det bli ganska höga högar och att då skotta undan tyngre snö, som det blir vid blidväder, kan vara jobbigt även för en 48-åring.

Morsan bor på Pepparrotsgatan. En av många gator där kommunen tagit beslut om att ta bort trottoarer för att låta själva gatan gå ända fram till tomtgränsen. Det i sin tur medför att snöröjningen på gatan genererar i hårt packade snövallar som blockerar garageinfart och huvudentré. Dessa vallar måste sedan skottas för hand!

Inte nog med det! Kommunen fick för några år sedan för sig att bygga så kallade farthinder på Pepparrotsgatan och angränsande gator på Korsängen.

Problem 1: Pengarna tog slut efter två farthinder på Pepparrotsgatan (och det har inte kommit upp fler farthinder efter det - suck).

Problem 2: Både befintliga farthinder på Pepparrotsgatan ligger på samma sida av gatan! Någon tänkte fel vid själv utförandet av arbetet! Ingen åtgärd! Alltså uteblir själva hindereffekten, som ska skapa ett sick-sack-körande för trafikanterna och därmed sänka hastigheten. Nu är det bara att "bränna på" som vanligt! Vilket medfört...

Problem 3: ... att trafik från Fanna till centrum (och tvärt om) som tidigare gått på Korsängsgatan, där farthindren fungerar något sånär tillfredsställande, har förflyttats till Pepparrotsgatan - just på grund av enklare framkomlighet. Det gäller såväl privat som tung yrkestrafik!

Problem 4: Det farthinder som ligger närmast min mors fastighet ligger så pass nära att den numera nästan 2 meter höga snövall som blivit efter kommunens egen snöröjning börjar inkräkta på huvudentrén. Resultat - merarbete för den boende!

Problem 5: Brevlådan som står vid huvudentrén måste vara nåbar för brevbäraren. När jag var ner och skottade undan var det en ca 1 meter bred och 40 cm hög snövall som skulle forseras för att komma fram till brevlådan. För att brevbäraren ska få en bekväm arbetssituation utanför fastigheten och att huvudentrén skulle bli användbar krävdes att yta med längden 4 m skottas för hand - 4 m hårt packad snö! Resultat - merarbete för den boende! (Ha fortfarande den 75-åriga damen i åtanke när du läser detta!)

Problem 6: Det finns ingen naturlig avstjälpningsplats för den snö från snövallarna som måste handskottas efter plogbilens framfart förutom den 2 meter höga högen! Och jag kan säga att det känns i min rygg idag. Hur ska då inte min 75-åriga mor få jobba, som dessutom är runt 1,60 i strumplästen? Resultat - merarbete för den boende!

År efter år får vi höra från Tekniska nämndens ordförande Bengt-Åke Gelin (M) om hur mycket pengar det kostar med snöröjningen och att just den posten varje år spräcker budgeten! Borde inte Gehlin ha tagit lärdom av detta årligen återkommande problem?

Nej då! I sann moderatanda driver man även fortsättningsvis tesen att all skattesänkning är bra för alla. Hur blåögd får man bli?

Som upplysning till herr Gelin kan meddelas att snöröjning kostar!

Jag lägger mer än gärna en och annan skattekrona extra för att bland annat snöröjningen i Enköping ska fungera - och fungera bra!

Nej, skattehöjningar är inte alltid den bästa eller enda lösningen (för den kommentaren kommer som ett brev på posten från moderat håll i denna diskussion), men att vara dumsnål år efter år håller inte!

/Matz

måndag 3 januari 2011

Spännande start i Miljö- och Byggnadsnämnden

Så var då det första nämndmötet med Miljö- och Byggnadsnämnden avklarat! Ett ganska lugnt och sansat möte i det stora hela.

Det enda som skapade lite oreda var när Moderaterna i frågan om arbetsutskottets sammansättning helt plötsligt lägger ett förslag om att utöka antalet ledamöter från tre till fyra. Anledningen var att "moderaterna också skulle få en plats"!

Platsen som förste vice ordförande har ju gått till Folkpartiet och tydligen har inte den förhandlingen fallit i god jord inom hela den moderatledda alliansen!

Snabbt som sjutton begärde jag att vi skulle få ajournera oss för att ta ställning till förslaget! Det kom som en blixt från klar himmel! Vi var ju helt inställda på att alla skulle bifalla det förslag som fanns i handlingarna med tre ledamöter och tre ersättare - och så kom alltså detta!

Vi enades om att i första hand bifalla ursprungsförslaget, men att om det nya förslaget fick gehör skulle vi yrka på att även oppositionen skulle få ytterligare en plats. Det måste ju vara någon form av balans även i AU!

Nåja, jag vet inte om någon hörde våra överläggningar eller inte, men när mötet återupptogs drog (M) tillbaka sitt yrkande! Istället fick man igenom ytterligare en adjungering till AU.

Med facit på hand inser jag nu att detta var ännu ett sätt att för Moderaterna tillförskansa sig arvoden och maktpositioner, vilket också medför ökade kostnader för nämnden i just arvoden och ersättning för förlorad arbetsförtjänst.

I övrigt var det som sagt mestadels informationsärenden, där vi som är nya fick en bra mjukstart och en chans att lära känna några av de tjänstemän vi kommer att komma i kontakt med i vårt uppdrag. Vi avslutade också mötet med en rundvandring på Miljö- och Stadsbyggnad!

Vår sammansättning i gruppen känns också riktigt bra med en bra blandning av kompetenser som kompletterar varandra. Ser verkligen fram emot den här mandatperioden och det jobb vi har framför oss!

/Matz

söndag 2 januari 2011

Imorgon är det dags...

Så börjar då några dagars ledighet att närma sig sitt slut och, som vanligt när man slappnar av, jag har åkt på en förkylning med halsont. Det ska dock inte sätta stopp för morgondagens premiär i Miljö- och byggnadsnämnden som har sitt första möte för året och det första med den nya sammansättningen.

Det kommer att bli en hel del informationsärenden där vi bland annat kommer att diskutera kommande utbildningsbehov för ledamöterna. I vår grupp har vi några som är helt färska i denna nämnd så det kan komma att behövas en del input.

Ska försöka mig på att göra sammanfattningar av våra nämndmöten här på bloggen framöver och dela med mig av vad som händer inom miljö- och byggfrågorna i Enköping.

/Matz

AddThis

Share |