fredag 30 september 2011

S(m)edlund x 2

Ordförande i skolnämnden Ingvar Smedlund (M) förekommer flitigt i dagens EP. Till en början på insändarsidan där han svara Jesper Englundh.

Som vanligt gör han det på sitt karaktäristiska sätt, och som vi vid ett flertal tillfällen kunnat läsa i EP, genom att uttrycka sig på ett sätt som skriker härskarteknik!

Till att börja med lägger han ord i mun på oss Socialdemokrater och påstår att vi sagt att "man (som oppostionspolitiker) inte behöver ta något som helst ansvar, det åligger majoriteten"!

Om Smedlund och övriga moderater bemödade sig att lyssna någon gång skulle man ha uppfattat att det snarare handlar om att, oavsett vad vi från oppositionen lägger fram för förslag, har den moderatledda majoriteten redan bestämt sig för att säga "Nej!" - även om det skulle ligga i linje med vad man själv anser i frågan!

I slutet på insändare kommer en sån där Smedlundsk "Goddag-yxskaft-knorr" som över huvud taget inte har med ämnet att göra! Jesper skrev i sin insändare att vi strävar efter full sysselsättning och då är nattis en förutsättning för att nå dit.

Smedlund lyckas alltså även vända detta till något negativt och påstår att vi dribblar med statistiken för arbetslöshet!? Kanske ska Smedlund ta och titta på vad den moderata arbetslinjen misslyckats med de senaste 5 åren! Snacka om att dribbla med statistik!

Lite längre in i tidningen ges Smedlund möjlighet att kommentera ett förslag från Ungdomsrådets ordförande Per Markus Risman om att tillsätta ett så kallat elevombud i kommunen.

Inte bara som oppositionspolitiker utan också som anställd inom skolans värd blir jag mäkta förvånad över det sätt Smedberg uttrycker sig angånde mobbing!

I slutet av artikeln står att läsa:

"Han tror inte det går att utrota mobbing helt och hållet.
- Jag tror aldrig vi kan få bort det, säger Ingvar Smedlund."

Jag blir både chockad och aningen rädd! Ute på skolorna jobbar vi med att ta fram likabehandlingsplaner och, precis som det beskrivs i artikeln, arbetar vi aktivt mot mobbing.

Att då ha en nämndordförande som inte tror på det arbetet blir till en absurd paradox!

Är det någon som ska stå för noll-vision och gå i bräschen för att nå dit måste det vara den högst ansvariga politikern - i det här fallet nämndorförande Ingvar Smedlund.

Istället signalerar Smedlund ut till den organisation han styr över - skolan - att "det är ingen idé för vi kommer ändå inte att nå dit"! Hur går man vidare efter ett sånt uttalande?

Så mycket för moderat skolpolitik - det är skrämmande!

/Matz

torsdag 29 september 2011

Den moderata näsan växer

Det är märkligt att det moderata kommunalrådet Anna Wiklund fortsätter hävda att man från den sittande majoriteten "satsar" på skolorna i Enköping! På kommunens hemsida går det bland annat att läsa följande:

"I Enköping sätter vi barn och unga i fokus, som en del i våra prioriteringar för nästa år."

Det man från alliansens sida med en dåres envishet fortsätter kalla för satsningar på skolan är pengar som knappt kommer att räcka till att täcka löne- och hyreskostnader.

Nu har då regeringens budgetproposition presenterats och hur man vill att skolan ska utvecklas. Då uttrycker Wiklund det som att det "rimmar väl med de prioriteringar kommunens politiker kommit överens om för budget 2012!"

För det första kan vi väl konstatera att vi inte var speciellt överens under budgetdebatten i fullmäktige.

Det enda som är riktigt sant i den text som presenteras på hemsidan är sista meningen i ingressen:

"Därmed får Enköping en välkommen hjälp i de satsningar kommunen stakat ut för 2012!"

För så ligger det ju egentligen till - från den moderatledda majoriteten i Enköping fanns inga reella ekonomiska satsningar på skolan utan bara en förvriden bild av verkligheten, vilken man fortsätter att förmedla ut till medborgarna i en förhoppning om att alla ska svälja det med hull och hår!

Själv är jag övertygad om att Enköpings medborgare vid det här laget har genomskådat borgerligheten och vad den egentligen står för!

/Matz

onsdag 28 september 2011

Skjutfält och fotbollsplaner

Det är mycket som händer på det politiska planet just nu.

Igår tog vi i Miljö- och byggnadsnämnden beslut om ett tilläggsyrkande att skicka till Länsstyrelsen angående en eventuellt utökad verksamhet på Veckholms skjutfält.

I stora drag kan man säga att det handlar om att i första hand begränsa användandet av grovkalibrig ammunition och sprängladdningar. Något som försvarsmaktens egen kontrollmyndighet, Generalläkaren, redan påpekat!

En eloge till tjänstemännen som på kort tid tagit fram ett bra underlag som vi nu alltså tagit beslut kring.

Så var det då också frågan om simhallen, BAHCO-hallen och fotbollsplanerna ska fortsätta att drivas i egen regi eller ska säljas ut till en privat aktör.

Borgarnas ställning i frågan är ingen högoddsare direkt! Anna Wiklunds uttalande i EP idag om att man inte tagit ställning än för vilken lösning som är bäst känns mer som en dimridå. Och det har varit en del hemlighetsmakeri i den här frågan redan!

På måndag kommer vi Socialdemokrater i alla fall att sätta oss ner med föreningarna och diskutera den här frågan och hur de tror att framtiden ser ut för dem utifrån de olika alternativen!

Måndag 3 oktober
Plats: Rugbyklubbens lokaler
Tid: 19.00

/Matz

måndag 26 september 2011

Informationskväll om idrottsanläggningarna på Korsängsfältet

Kvällen har bestått av en information gällande idrottshuset, simhallen, ishallen och fotbollsplanerna på Korsängsfältet.

Tyvärr var jag lite sen till mötet och missade den protest som Miljöpartiet ordnade före själva mötet. Enligt uppgift hade det varit ett 30-tal personer på plats och även media.

Tydligen hade inte pressen fått några kommentarer från något av de borgerliga kommunalråden, varför jag fick i uppdrag att meddela Anna Wiklund att möta pressen utanför. Jag fullföljde mitt uppdrag, men vet tyvärr inte om media fick tillfälle att ställa några frågor. Det lär väl märkas i EP imorgon om inte annat!

Föredragande var kommundirektör Synöve Fridén. Till sin hjälp hade hon en panel bestående av ett antal tjänstemän samt den konsult som sammanställt den utredning som kommer att ligga till grund för det beslut som fullmäktige kommer att ta i frågan.

I stort kan man väl säga att det som presenterades åtminstone inte fick mig att ändra uppfattning vad gäller min grundinställning i frågan.

Vi Socialdemokrater kommer den 3/10 att bjuda in föreningar i kommunen för att diskutera hur man ser på utvecklingen av de berörda anläggningarna på Korsängsfältet. (Mer information om det kommer inom kort!)

Imorgon kommer frågan upp på KSAU. Vi ska som sagt diskutera med föreningarna och sedan ha en intern diskussion inom partiet.

Under tiden kan du som vill diskutera frågan på Facebook där du hittar gruppen:

/Matz

lördag 24 september 2011

Enköping är inte till salu

Bit för bit säljs Enköping ut av den moderatledda majoriteten! Senast i raden på objekt som alliansen vill avyttra är Idrottshuset.

Som jag tidigare skrivit om är deras taktik solklar:

"Låt skiten förfalla så kan vi sälja det billigt!"

I dagens EP konstaterar Sven Jansson (S) att Enköpings kommun har ekonomiska förutsättningar att kunna lösa detta på egen hand och behålla Idrottshuset i egen regi. Det är ju också något som vi hört det moderata kommunalrådet Anna Wiklund basunera ut titt som tätt:

"Det går bra för Enköping!"

Sven Jansson ställer också en mycket relevant fråga; Vad är mervärdet med att låta en privat aktör bygga och driva Idrottshuset?

Till det skulle jag vilja lägga till; Hur kommer detta att påverka organisationer och föreningar som idag har sin verksamhet där? Hur påverkar detta skolornas simundervisning?

Nu måste det bli ett slut på den moderatledda majoritetens utförsäljning av Enköping! Nu måste alla medborgare i Sveriges Närmaste Stad inse faran och sluta upp i uppropet att:

Vår stad är inte till salu!

/Matz

PS. Gå med i Facebook-gruppen: ENKÖPING ÄR INTE TILL SALU! DS.

tisdag 20 september 2011

Hamnbesökare får betala - men för vad?

Så var då höstens politiska arbete igång ordentligt i och med att vi nu också haft fullmätkige.

En av punkterna på agendan var höjning av hamntaxan. Precis som tekniska nämndens ordförande Bengt-Åke Gelin (M) påpekade var det inte någon större höjning, men vad är det hamngästerna betalar för egentligen?

För om sanningen ska fram finns det mycket kvar att önska för de som kommer sjövägen och besöker vår stad. Servicen är, om än inte obefintlig, så under all kritik!

Frågan kvarstår alltså:

Är det rätt att höja hamntaxan när man inte ens idag får det man betalar för?

Var vi från Socialdemokratiskt håll står i den frågan är solklart. Vi yrkade avslag på förslaget till ändring och fick även stöd från (V).

Miljöpartiet däremot gick, av någon outgrundlig anledning, någon form av gyllene medelväg och "höll med (S) i sak" men yrkade ändå bifall till förslaget!?

/Matz

söndag 18 september 2011

Cynisk sjukförsäkringspolitik

Den moderatledda alliansens sjukförsäkringspolitik är helt enkelt cynisk. Det enda den bidrar till är att öka lönespridningen genom att sänka lägstalönerna.

Ingen kan ju ha undgått att inse att sjukförsäkringen INTE fungerar!? Den är orättvis, rättsosäker och gör omänskliga bedömningar av arbetsförmåga!

Här är några av bristerna:

1. Under en rehabiliteringsperiod i ett försök att återgå till heltidsarbete förlorar många helt sin sjukersättning. Det får till följd att flertalet slås ut, blir fattigare, sjukare eller arbetslösa!

2. Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan gör olika bedömningar av arbetsförmåga. Detta har fått till följd att många hamnat hos AF trots att man därifrån gjort bedömningen att de är oförmögna att arbeta. A-kassa betalas ut till människor som inte kommer att återgå till arbete pga sjukdom.

3. Deltidssjukskrivna tvingas söka heltidsjobb! Många äldre, med bara ett par år till pension, ska alltså försöka hitta enklare kontorsarbeten. Detta trots att man inte har tidigare erfarenhet. Idioti som faller på sin egen orimlighet!

Den borgerliga sjukförsäkringspolitiken handlar inte om att få människor tillbaka i arbete. Det handlar om att ta ifrån dem deras ersättning och tvinga dem att jobba till varje pris!

Det här är ingen "arbetslinje" - det är en FATTIGDOMSLINJE!

/Matz

fredag 16 september 2011

Inget underhåll förenklar försäljning

Taktiken är solklar från den moderatledda majoriteten. Man vill inte att kommunen ska äga några fastigheter över huvud taget.

Bästa sättet att bli av med kommunalt ägda fastigheter är att låta dem förfalla! Då kan man använda sig av argumentet att det är för dyrt att rusta och sen sälja!

Det har vi sett exempel på tidigare och nu börjar de dyka upp igen. Eller vad sägs om:
  • Sommarro
  • Gamla läroverket i kyrkbacken
  • Gymnastikhallen i kyrkbacken
Det är ju som sagt inget nytt, men vi har snart inga gamla byggnader kvar om alliansen får fortsätta!

Man kan ju också anordna en markanvisningstävling som för Bredsandsområdet!

Moderaterna fortsätter att sälja ut Enköping! Man undrar var det ska sluta?!

/Matz

torsdag 15 september 2011

Tillykke med sejren!

Det blåser vänstervindar över vårt sydliga grannland och Danmark kommer att få en Socialdemokratisk statsminister.

Dessutom deras första kvinnliga sådan i Helle Thorning-Schmidt!

Från Socialdemokrater från hela Sverige gratulerar vi självklart till denna framgång och hoppas att det ger ringar på vattnet som når Sverige ända fram till valet 2014!

Tillykke med sejren!

/Matz

söndag 11 september 2011

Positiva reaktioner

Det är alltid bra när man får feed-back på saker man gör - oavsett om det är positivt eller negativt så länge det är konstruktivt!

Kan ju inte sticka under stol med att det blev väldigt bra timing med både min egen insändare och artikeln om Veckholms skjutfält i gårdagens EP.

Igår var jag Sosse på torget - du kan träffa oss sossar där varje lördag. Redan där kom det positiva kommentarer från människor som besökte oss och som jag mötte. Väl hemma igen kom det både via telefon och mail en hel del skön feed-back.

På tisdag är det dags för nämnd och då kommer frågan upp om ett tilläggsyrkande ska skickas till Länsstyrelsen eller inte. Som jag sagt tidigare här på bloggen kommer vi från Socialdemokratiskt håll göra allt får att det blir så!

Jag känner mig övertygad om att vi kommer att få till det och är också förhoppningsfull om att vi får till en bra och tydlig formulering.

/Matz

lördag 10 september 2011

Politi(S)kt engagemang


Publicerat i EP 2011-09-10

Svar till Vigg Troedsson EP 2011-09-08

Självklart finns från Socialdemokratiskt håll ett politiskt engagemang kring frågan om de som bor och verkar i Trögden, Veckholms skjutfält och den ansökan som Ledningsregementet skickat in till Länsstyrelsen.

Vi inser självfallet vikten av att vi från Enköpings kommun måste komma in med ett tilläggsyrkande till Länsstyrelsen där aspekterna framkommer kring hur en utökad verksamhet på skjutfältet kan komma att påverka de boende i närområdet . Detta är också något vi driver i Miljö- och byggnadsnämnden.

Länsstyrelsen kommer och ska självklart även i sitt beslutsfattande ta hänsyn till Ledningsregementets expanderande verksamhet och de krav som ställ på den.

Vi anser dock att man från Länsstyrelsen bör göra en sådan avvägning av försvarets ansökan så att beslutet medför att verksamheten även fortsättningsvis får en så begränsad påverkan som möjligt på närmiljön ur både miljö- och bullerhänseende.

Vi skulle också gärna vilja se att den dialog som nu startats mellan de boende och verksamma i Trögden, Ledningsregementet och oss politiker får en naturlig och kontinuerlig fortsättning och att informationsflödet blir tydligare och enklare. Vi är övertygade om att vi på det viset kan få en ökad ömsesidig förståelse och en minskad risk för missförstånd.

Matz Keijser (S)
2:e vice ordf.
Miljö- och byggnadsnämnen

torsdag 8 september 2011

Få nöjda kunder i moderaternas Enköping

Under ett antal år har man från moderat håll i Enköping slagit sig för bröstet och hävdat att kommunen enligt Svenskt Näringslivs ranking legat på topplaceringar vad gäller hur vi hanterar och bemöter företag i kommunen.

Vi har från Socialdemokratiskt håll hela tiden ifrågasatt relevansen i denna mätning.

Sedan ett par år tillbaka gör SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, liknande mätningar där man istället fokuserar på så kallad NKI - Nöjd Kund Index. Denna mätning anser vi från S är ett bättre bevis på hur det egentligen ligger till. Verkligheten i ett nötskal!

För tredje året i rad rasar Enköping fritt på listan - rena Gröna Lund-attraktionen! Av 166 kommuner hamnar vi i år på 130:e plats. Alltså har vi enbart 36 kommuner i landet som är sämre än vad vi är vad gäller att ta hand om våra företag.

Detta borde vara, och skulle ha varit redan för tre år sedan, en varningsklocka för den moderatledda alliansen. Men tydligen kommer Anna Wiklund & Co fortsätta stirra sig blinda på Svenskt Näringslivs ranking där vi fortfarande tillhör den övre halvan.

Det är signifikativt för hur allianspartierna använder mätningar och statistik. Likadant var det för något år sedan när Lärarförbundet ranking av skolor i kommunerna där Enköping hamnade på plats 183 av 224. Det var, enligt dåvarande ordförande i nämnden för skola och förskola Johan Örjes, en mätning man inte skulle ta någon hänsyn till då den var gjord av en intressegrupp - ett fackförbund för representanter för skolväsendet!

Som sagt - det går alltid att bolla med statistik, men relevansen och verkligheten talar sitt tydliga språk!

/Matz

måndag 5 september 2011

Krogen prioriteras före pensionärer


Så tydligt har det nog aldrig varit under den tid den moderatledda alliansregeringen suttit vid makten vilken grupp i samhället man sätter i första rummet!

Sänkt restaurangmoms går före sänkt skatt för pensionärer! Trots tidigare löften om det senare!

Man säger från de moderatledda leden att det ska löna sig att jobba. Men de som redan har jobbat klart då? Varför ska inte pensionärerna få känna att det har lönat sig att jobba? Pension är uppskjuten lön!

Här blir de ideologiska skillnaderna väldigt tydliga. Vi socialdemokrater ser hellre en rättvis skatt för pensionärer än att det ska bli någon krona billigare på krogen.

Som vanligt agnar den moderatledda regeringen med vaga löften där ordet OM är hullingen som väljarna helst inte ska se. Man lovar att förbättra för pensionärerna 2013 och 2014 OM det finns ekonomiskt utrymme.

När det gäller restaurangmomsen fanns aldrig några OM! Bara ett SKA! Restaurangmomsen SKA sänkas – till vilket pris som helst! Priset som nu pensionärerna får betala i och med uteblivna skattelättnader.

Det skulle vara spännande att höra de två riksdagsrepresentanterna från Enköping, Solveig Zander (C) och Jessika Vilhelmsson (M), försvara detta ställningstagande. Speciellt då kanske Zander, som för något år sedan "levde" som pensionär en hel dag och då sa sig få större förståelse för pensionärers situation.

Slutligen kan väl konstateras att detta förmodligen var dödsstöten för ett redan hårt ansatt KD. Socialminister Göran Hägglunds dagar är förmodligen räknade. Överkörd IGEN av de övriga allianspartierna!

/Matz

torsdag 1 september 2011

Förvirrad (M)-politik!

Markus Lagerquist (M) flyttar från Enköping och jag måste försöka hitta någon annan moderat att följa och skriva om här på bloggen.

Tydligen har det redan löst sig i och med att jag nu för andra gången på kort tid kommer att kommentera ytterligare en debattartikel signerad Jessika Vilhelmsson, moderat riksdagskvinna från Enköping.

Idag skriver hon om ungdomsarbetslöshet och sänkt restaurangmoms. Som sig bör inleder hon sin artikel med att påpeka att den moderatledda regeringen har "ordning och reda i de offentliga finanserna".

Detta påpekade jag redan i mitt förra blogginlägg om Vilhelmsson och att det är något av ett moderat mantra.

Nu börjar jag fundera på om man inom det moderata partiet slagit vad om vem som kan få med det i flest insändare/debattartiklar. Kanske rent av får hon någon form av provision!?

Det mest intressanta kommer i den sista delan av debattartikeln där Vilhelmsson drar hela restaurangbranchen över en kam där hon menar att krögare är skattefuskare och bedriver sina verksamheter med svart arbetskraft.

Än mer spännande blir det när Jessika Vilhelmsson skriver om "trygga arbetsvillkor" samtidigt som den moderatledda alliansen ifrågasätter lagen om anställningsskydd (LAS).

Vidare menar hon att "vita anställningar ger tillgång till socialförsäkringssystemet". Ska man skratta eller gråta? Detta socialförsäkringssystem har moderaterna med all tydlighet varit med att urholka under de senaste fem åren. Vem fan vill ha tillgång till det?

Skämt åsido! Nu har Enköpings bidrag till den moderata riksdagsgruppen lyckats ge en ganska förvirrad bild av vad moderat politik egentligen står för vid två tillfällen på mindre än en vecka. GRATTIS!

/Matz

AddThis

Share |