lördag 5 december 2009

Vem ska utses till "Gud"?

Publicerad i EP 2009-12-08

Efter årsskiftet kommer över 50 000 människor att utförsäkras och bli av med sjukpenning eller sjukersättning, eftersom antalet sjukdagar är slut.

Flera specialistläkare och kuratorer kräver nu att sjukskrivningsreglerna ses över. Även TCO ställer krav på att regeringen skjuter upp beslutet.

Människor som idag har ett jobb, men på grund av sin sjukdom inte arbetar full tid, tvingas av de nya reglerna ut i arbetslöshet på heltid. Flertalet kommer att behöva vända sig till kommunen för att söka försörjningsstöd. Socialbidragen kommer att öka ännu mer! Vi socialdemokrater accepterar inte att vi får en ny stor grupp av försäkringslösa i vårt land.

Varningarna från ansvariga myndigheter, läkare och organisationer om vad de långtgående förändringarna kan få för konsekvenser har ignorerats av regeringen.

Nu kom visserligen ett tillägg där man säger att "Personer som har en arbetsförmåga men har en mycket allvarlig sjukdom där man förväntas komma att försämras ska också undantas."

Frågorna kvarstår dock: Vem ska avgöra om exempelvis en svårt sjuk cancerpatient kommer att bli sämre? Varför räcker det inte med att en människa är svårt sjuk enligt läkares bedömningar?

Hur ska man avgöra om och när en reumatiker kommer att må tillräckligt bra för att betraktas som arbetsför eller befaras bli sämre?

Vem avgör om en människa är svårt sjuk, men där läkare inte kan ställa en diagnos och inte vet hur man ska behandla symptomen?

Vem ska utses till "Gud" i detta borgerliga ryska-roulett-samhälle vi kallar Sverige? Ett samhälle där de ledande politikerna anser att alla, såväl läkare som patienter, är potentiella fuskare!

Den moderatledda regeringen vill finansiera sina skattesänkningar, som mest gynnar de som redan har det bäst, genom att tvinga ut alla i arbete - även de svårt sjuka!

I ett socialdemokratiskt solidariskt Sverige ska alla utifrån sin egen förmåga och förutsättning bidra till att bygga välfärden så att alla utifrån behov ska kunna nyttja den!

/Matz

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

AddThis

Share |