fredag 12 februari 2010

Snöröjarengagemang

Visst är det härligt när medborgare engagerar sig och kommer med konkreta förslag!

I Enköping är det just nu snöröjningen, eller kanske bristen på densamma, som engagerar mest.

Senast i gårdagens Enköpings Posten uttalade sig Jan Fredriksson (C) som representant för majoriteten. Han hade i och för sig ingen direkt lösning på hur snöröjningen ska skötas, men som god vän av ordningen (och helt enligt majoritetens mantramanual) överlåter han HUR-frågan till tjänstemännen.

Medborgarengagemanget har nu hittat nya vägar i och med sociala media. Någon, som tydligen tröttnat på hur gatorna ser ut i vår stad, har startat en grupp på Facebook - Vi som tycker att snöröjningen i ENKÖPING är USEL!

I beskrivningen av gruppen står att läsa:
"Vi som mer än gärna betalar några kronor extra i skatt för att GRAVIDA, HANDIKAPPADE & GAMLA ska kunna ta sig fram på Enköpings gator.. "

Min svärfar, som åker runt en hel del i Sverige, påpekar varje gång han kommer hit att "Enköping är nog den sämst skötta staden" just när det gäller snöröjning. Bara genom att besöka våra närmaste grannstäder - Västerås och Uppsala - kan man inte annat än hålla med.

Nu har jag i och för sig, till min glädje, sett att man börjat frakta bort snö från gatorna. (Gert Fylking skulle förmodligen ha utstött ett högljutt - ÄNTLIGEN!) Dock kvarstår en hel del att göra.

Vi pratar om tillgänglighet för alla när det gäller lokaler i Enköping. Nu skulle man faktiskt kunna ifrågasätta tillgängligheten till Enköpings tätort!

Under större delen av denna vinter har det varit stora problem att ta sig till och från busshållplatser och parkeringsplatser. Personer med någon form av funktionsnedsättningar har med största sannolikhet hållit sig hemma pga av att de blivit funktionshindrad helt och hållet.

Självklart måste vi ha förståelse för att det har varit svårt att hinna med att röja den snö som fallit, men genom att titta på hur andra kommuner löst problematiken måste vi kunna hitta lösningar som även passar Enköping.

Jag har också förståelse för att det är svårt att hitta någon plats att göra av all snö. Nu är ju inte snöfall något som är nytt för 2000-talet (även om vi haft ett antal gröna vintrar) så kommunen bör ju kunna ha framförhållning och en plan för hur man ska aggera vid sådana här tillfällen.

Datum- och tidsstyrd parkering kan vara ett förslag. Det blir ju lite konstigt om man som Jan Fredriksson uppmanar folk att "INTE PARKERA PÅ GATORNA"! Snälla Janne - hör du vad du säger? Om man inte får parkera på gatorna i Enköping var ska man då göra av sitt fordon?

I övrigt kan jag bara hänvisa till nyss nämnda Facebook-grupp! Där finns många konkreta förslag!

/Matz

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

AddThis

Share |