torsdag 7 juli 2011

Skitjournalistik - nej tack

Brittiska tidningar utmärker sig igen och ännu en gång på ett negativt sätt. Ingen har nog glömt hur brittiska paparazzis förföljde prinsessan Diana vilket slutade med hennes död.

Nu är det alltså dags igen för denna lösnummersjagande journalistkår att utmärka sig på ett fruktansvärt sätt.

Det handlar om en avlyssningsskalndal där veckotidningen News of the world har hackat sig in på telefoner till mordoffer och till änkor efter brittiska soldater som dött i Irak. Allt i sann brittisk journalistanda - att sälja lösnummer och att bräcka konkurrenterna!

Nu har dock kritiken vuxit sig så stark att ägarna av NOTW valt att lägga ner tidningen i och med att dessa skamgrepp uppdagats.

Nu ligger (förhoppningsvis) den svenska journalistkåren långt ifrån den här typen av så kallad journalistik. Dock finns även lösnummertänket i svensk media.

Senast i raden är Aftonbladet som ett år efter den så kallade Littorinaffären, som uppdagades i Almedalen 2010, öppnar upp det som många trodde var en stängd dörr. Man säger sig ha nya bevis för att den dåvarande arbetsmarknadsministerns via Internet ska ha sökt sexuella kontakter med minderåriga.

På SVT:s Debatt fick Aftonbladet stark kritik och flera personer menar att detta inte är en nyhet och att det saknar relevans idag. Jag är faktiskt benägen att hålla med!

Jodå, jag vet att jag var av en annan åsikt för ett år sedan, men den står jag fast vid. Hade Aftonbladet DÅ presenterat det man kommer med idag hade man inte kunnat ifrågasätta relevansen och det hade också gett mer substans till anklagelserna än de spekulationer som det de facto till slut blev.

Jag hoppas verkligen att den svenska journalistkåren inser vilket ansvar de har och vilken makt de trots allt besitter. Därför är det också viktigt att de rannsakar sig själva och sitt arbetssätt för att eliminera risken att vi ens kommer i närheten av de brittiska skamlösa journalistiska tillvägagångssätten!

/Matz

1 kommentar:

  1. NOTW är ju söndagsupplagan av skittidningen The Sun (som efter Hillsborough inte ligger högt i kurs hos oss Liverpoolfans). Snacket i Englad går nu att man helt enkelt gör om NOTW till The Sunday Sun eller något. Mao. kommer inget att ändras, man ger bara nytt namn på samma skit.

    SvaraRadera

AddThis

Share |