fredag 1 juli 2011

(M)-retorik en skenmanöver

Publicerat i EP 2011-07-01

Svar till Anna Wiklund och Markus Lagerquist EP 24/6.


Anna Wiklund och Markus Lagerquist må anse att jag gör politiska kullerbyttor, men i jämförelse med dessa två moderaters krumsprång och obalanserade svar i fullmäktige senast står jag och socialdemokratin stadigt med båda fötterna på jorden.

De socialdemokratiska visionerna för Enköpings skolor står fast. Hur vi tänkt finansiera dessa är i dagsläget irrelevant då det är den moderatledda majoritetens budget för 2012 som drivits igenom. Därför ska ni svara upp mot de löften ni gått ut med!

Det är helt riktigt att jag anser att en satsning på skolan är ökade ekonomiska ramar – annars är det ingen satsning. Så långt har Wiklund och Lagerquist rätt!

Men att som Wiklund och Lagerquist ”prioritera skolan inom befintliga ekonomiska ramar” är ingen satsning på Enköpings skolor. Det är omfördelning där något annat får stryka på foten!

Inte heller är de reformer regeringen genomför någon specifik satsning på Enköpings skolor. Denna retoriska skenmanöver går ingen på. Säg sanningen istället!

Ser man till elevernas resultat de senaste åren i alliansens Enköping har dessa försämrats parallellt med att lärartätheten sjunkit. Skolinspektionens slutrapport gällande Enköpings skolor är inte heller nådig. Där går bland annat att läsa:

”Enköpings kommun ser inte till att alla elever och studerande ges möjligheter att uppnå lägst målen för utbildningen och åtgärder måste även vidtas för att öka måluppfyllelsen i flera av kommunens verksamheter.”

Då väljer alltså Wiklund och Lagerquist att ”prioritera inom befintliga ekonomiska ramar”?

Sedan 1994 har de borgerliga partierna styrt i Enköping och alltså ansvarat för den kommunala skolan – såväl grundskola som gymnasium.

1980 och 1994 kom läroplaner för grundskolan och -94 även för gymnasieskolan. I år sjösätts ytterligare nya läroplaner för båda skolformerna. Samtliga dessa läroplaner och styrdokument för det skolväsendet, de senaste 31 åren, är framtagna under borgerliga regeringar.

Därför känns det aningen patetiskt att två moderater år 2011 fortfarande pratar om att Olof Palme, som var ecklesiastik- och utbildningsminister i slutet av 60-talet, skulle vara skuld till att resultaten för elever sjunker och lärartätheten minskar i Enköpings skolor idag.

Anna Wiklund och Markus Lagerquist skriver att ”politiska löften ska finansieras fullt ut”. Var då åtminstone så pass ärliga och tala om att ni inte kommer att göra någon satsning på Enköpings skolor! Tala om att det var ett löfte ni inte kommer att kunna hålla!

/Matz

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

AddThis

Share |