torsdag 29 juli 2010

Sluta blunda, Örjes!

Publicerat i EnköpingsPosten 100729

Nu är det nästan så att man har lust att ge Johan Örjes (C), ordförande i nämnden för förskola och grundskola (NFG), ett par tändstickor att hålla upp ögonen med!

Torsdagen den 21/7 gick det att läsa i EP att Örjes menar att det inte är alarmerande att 2 av 5 lärare inte anser sig kunna göra ett fullgott arbete på grund av för hög arbetsbelastning.

Dagen efter kunde man läsa hur Örjes, utifrån enkätsvar från Enköpings elever i grundskolan, säger att han sedan ett år tillbaka vetat om att var tredje elev inte anser sig ha arbetsro i skolan! Utan att göra något åt det!? Jo, förlåt – man har ”diskuterat det”!

Nu till tändstickorna!

Om Örjes öppnade sina ögon för den verksamhet han har det yttersta ansvaret för skulle han kanske se sambandet mellan lärarnas för höga arbetsbelastning och elevernas arbetssituation och brist på arbetsro.

I en normalstor klass i Enköping är det alltså mellan 8 och 10 elever som inte får arbetsro. Det är skrämmande!

I de debatter som berört ämnet i fullmäktige under mandatperioden har både Örjes och Mikael Bergman (KD), som inte längre är aktiv i Enköpingspolitiken, ofta hävdat att det inte finns något samband mellan resultat och personaltäthet. Man blir mörkrädd!

Jag kan meddela att det finns, i motsats till vad Örjes och Bergman brukat hävda, undersökningar och rapporter bland annat från Kanada som visar just på att det finns samband mellan ökade resultat och mindra grupper, vilket i sig kräver ökad personaltäthet.

Örjes pekar i den sistnämnda artikeln på att det finns enkätfrågor som fått högre betyg, där det är runt 90% av eleverna som anser att de vuxna i skolan bryr sig om dem, att de får stöd och hjälp om de behöver, att de lär sig viktiga saker i skola och att lärarna talar om för dem när de lyckas bra.

Visst, men det är fortfarande 1 av 10 som INTE upplever att det är så! Drygt två i varje klass! På en skola av Korsängsskolans storlek, med runt 400 elever, är det alltså 40 elever som inte får det stöd och den hjälp de behöver! Totalt är det drygt 400 elever (F-9) i Johan Örjes och den moderatledda majoritetens Enköping som inte lär sig viktiga saker!

Jag tror jag ska köpa en hel tändsticksask till Johan Örjes och övriga nämndledamöter i NFG från den så kallade alliansen!

Vi Socialdemokrater vill höja personaltätheten i Enköpings skolor både för elevernas och lärarnas skull!

/Matz

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

AddThis

Share |