lördag 24 juli 2010

Oansvarig skolpolitik

Publicerat i EnköpingsPosten 2010-07-24

I EP onsdag 21 juli står det att läsa att personalen på våra förskolor och skolor anser sig ha en allt för hög arbetsbelastning.

Ordförande för nämnden för förskola och grundskola Johan Örjes säger att det stämmer med bilden nämnden möter när de gör arbetsplatsbesök. Samtidigt anser Örjes att ”det handlar om organisationen, att man ute på skolorna skapar en rimlig arbetsbelastning för personalen. Kanske att man måste plocka bort vissa saker som man inte behöver göra”.

Det Örjes uttrycker går precis i linje med den moderatledda majoritetens övriga politiska taktik, där man gömmer sig bakom tjänstemännen och vägrar ta ansvar för sina egna beslut.

Örjes säger också enligt artikeln att ”siffrorna inte är alarmerande”! Jag skulle vilja fråga Johan Örjes på vilken nivå det blir alarmerande siffror?

Enligt enkätundersökningen anser 40% av personalen på Enköpings skolor att de har för hög arbetsbelastning. Det innebär alltså att 2 av 5 lärare inte anser sig kunna göra ett fullgott arbete, vilket i sin tur påverkar undervisningen. I slutändan är det alltså eleverna som drabbas!

Börje Lind, ordförande i Lärarförbundets lokalavdelning i Enköping, sätter fingret på problematiken när han menar att undervisningstiden är oförändrad, men däremot ökar andelen administrativa uppgifter som lärarna ska hinna med. Lind har också helt rätt i att det skulle underlätta såväl arbetsbelastning som arbetsmiljö om man fördelar arbetsuppgifterna på fler.

Lärarkåren är en av de mest plikttrogna och har låg sjukfrånvaro, men om arbetsbelastningen fortsätter att öka kommer vi att se en negativ förändring även på det planet.

Siffrorna talar sitt tydliga språk och kan inte bara viftas undan som en irriterande sommarfluga.

Att, som Örjes, lägga över ansvaret helt på förvaltning och tjänstemän är inte bara en feg politisk taktik, det är också oansvarigt från den moderatledda majoriteten.

Vi socialdemokrater vill satsa på skolan genom att bland annat öka personaltätheten. Det kommer att ge lärarna tillbaka möjligheten att lägga mer krut på det de är bäst på – nämligen att vara lärare!

/Matz

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

AddThis

Share |