torsdag 8 september 2011

Få nöjda kunder i moderaternas Enköping

Under ett antal år har man från moderat håll i Enköping slagit sig för bröstet och hävdat att kommunen enligt Svenskt Näringslivs ranking legat på topplaceringar vad gäller hur vi hanterar och bemöter företag i kommunen.

Vi har från Socialdemokratiskt håll hela tiden ifrågasatt relevansen i denna mätning.

Sedan ett par år tillbaka gör SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, liknande mätningar där man istället fokuserar på så kallad NKI - Nöjd Kund Index. Denna mätning anser vi från S är ett bättre bevis på hur det egentligen ligger till. Verkligheten i ett nötskal!

För tredje året i rad rasar Enköping fritt på listan - rena Gröna Lund-attraktionen! Av 166 kommuner hamnar vi i år på 130:e plats. Alltså har vi enbart 36 kommuner i landet som är sämre än vad vi är vad gäller att ta hand om våra företag.

Detta borde vara, och skulle ha varit redan för tre år sedan, en varningsklocka för den moderatledda alliansen. Men tydligen kommer Anna Wiklund & Co fortsätta stirra sig blinda på Svenskt Näringslivs ranking där vi fortfarande tillhör den övre halvan.

Det är signifikativt för hur allianspartierna använder mätningar och statistik. Likadant var det för något år sedan när Lärarförbundet ranking av skolor i kommunerna där Enköping hamnade på plats 183 av 224. Det var, enligt dåvarande ordförande i nämnden för skola och förskola Johan Örjes, en mätning man inte skulle ta någon hänsyn till då den var gjord av en intressegrupp - ett fackförbund för representanter för skolväsendet!

Som sagt - det går alltid att bolla med statistik, men relevansen och verkligheten talar sitt tydliga språk!

/Matz

1 kommentar:

  1. Skillnaden mellan Svenskt Näringslivs (SN) index och SKL är att den förra också tar rent subjektiva faktorer med samt andra faktorer som skattenivå. Med andra ord då kan marknadsföring av kommunen påverka SN's ranking mycket utan att servicen för den skull har blivit bättre.

    Med andra ord så är kommunalråden bra på att prata men sämre på att få saker genomförda, QED.

    /Tomas

    SvaraRadera

AddThis

Share |