lördag 8 januari 2011

Snöröjning kostar...

Tillbringade en längre stund hos min 75-åriga mor igår för att hjälpa till med snöskottning. Nu när det kommit så pass mycket snö börjar det bli ganska höga högar och att då skotta undan tyngre snö, som det blir vid blidväder, kan vara jobbigt även för en 48-åring.

Morsan bor på Pepparrotsgatan. En av många gator där kommunen tagit beslut om att ta bort trottoarer för att låta själva gatan gå ända fram till tomtgränsen. Det i sin tur medför att snöröjningen på gatan genererar i hårt packade snövallar som blockerar garageinfart och huvudentré. Dessa vallar måste sedan skottas för hand!

Inte nog med det! Kommunen fick för några år sedan för sig att bygga så kallade farthinder på Pepparrotsgatan och angränsande gator på Korsängen.

Problem 1: Pengarna tog slut efter två farthinder på Pepparrotsgatan (och det har inte kommit upp fler farthinder efter det - suck).

Problem 2: Både befintliga farthinder på Pepparrotsgatan ligger på samma sida av gatan! Någon tänkte fel vid själv utförandet av arbetet! Ingen åtgärd! Alltså uteblir själva hindereffekten, som ska skapa ett sick-sack-körande för trafikanterna och därmed sänka hastigheten. Nu är det bara att "bränna på" som vanligt! Vilket medfört...

Problem 3: ... att trafik från Fanna till centrum (och tvärt om) som tidigare gått på Korsängsgatan, där farthindren fungerar något sånär tillfredsställande, har förflyttats till Pepparrotsgatan - just på grund av enklare framkomlighet. Det gäller såväl privat som tung yrkestrafik!

Problem 4: Det farthinder som ligger närmast min mors fastighet ligger så pass nära att den numera nästan 2 meter höga snövall som blivit efter kommunens egen snöröjning börjar inkräkta på huvudentrén. Resultat - merarbete för den boende!

Problem 5: Brevlådan som står vid huvudentrén måste vara nåbar för brevbäraren. När jag var ner och skottade undan var det en ca 1 meter bred och 40 cm hög snövall som skulle forseras för att komma fram till brevlådan. För att brevbäraren ska få en bekväm arbetssituation utanför fastigheten och att huvudentrén skulle bli användbar krävdes att yta med längden 4 m skottas för hand - 4 m hårt packad snö! Resultat - merarbete för den boende! (Ha fortfarande den 75-åriga damen i åtanke när du läser detta!)

Problem 6: Det finns ingen naturlig avstjälpningsplats för den snö från snövallarna som måste handskottas efter plogbilens framfart förutom den 2 meter höga högen! Och jag kan säga att det känns i min rygg idag. Hur ska då inte min 75-åriga mor få jobba, som dessutom är runt 1,60 i strumplästen? Resultat - merarbete för den boende!

År efter år får vi höra från Tekniska nämndens ordförande Bengt-Åke Gelin (M) om hur mycket pengar det kostar med snöröjningen och att just den posten varje år spräcker budgeten! Borde inte Gehlin ha tagit lärdom av detta årligen återkommande problem?

Nej då! I sann moderatanda driver man även fortsättningsvis tesen att all skattesänkning är bra för alla. Hur blåögd får man bli?

Som upplysning till herr Gelin kan meddelas att snöröjning kostar!

Jag lägger mer än gärna en och annan skattekrona extra för att bland annat snöröjningen i Enköping ska fungera - och fungera bra!

Nej, skattehöjningar är inte alltid den bästa eller enda lösningen (för den kommentaren kommer som ett brev på posten från moderat håll i denna diskussion), men att vara dumsnål år efter år håller inte!

/Matz

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

AddThis

Share |