torsdag 27 januari 2011

Ersättning i förhållande till tid...

EnköpingsPosten fortsätter att granska kommunpolitiker - med all rätt! I dagens tidning handlar det om vilka fritidspolitiker som tjänat vad under 2010.

Inte helt oväntat toppas listan, bortsett från de tre heltidsarvoderade kommunalråden, av Bosse Reinholdsson (KD). Pensionären Reinholdsson har, eller hade under förra året, ett antal uppdrag - KF (gruppledare), KS, KSAU, Vård och omsorg, pensionärsrådet, handikapprådet samt demokratikommittén. Summa: 292.018 kr (ca 24.300 kr/månad).

Undertecknad landade förra året på 92.355 kr (ca 7.700 kr/månad) för de tre uppdrag jag hade - KF, KS och KSAU. Som ledamot i kommunstyrelsens arbetsutskott utgick ett årsarvode på dryga 70.000 kr/år. De återstående 22.000 kronorna är mötesarvoden som ligger på ca 650 kr/möte. Det innebär ungefär 4 möten/månad.

Man pratar ofta om att de höga ersättningarna/lönerna för politiker spär på det redan starka politikerföraktet. Därför tycker jag att EP missar en viktig aspekt i sin granskning, nämligen att man som fritidspolitiker oftast har ett "vanligt" jobb som sin huvudsakliga syssla och är, precis som begreppet fritidspolitiker antyder, politiker på fritiden.

Förutom de möten som är arvoderade går ett antal timmar åt till att läsa in respektive handlingar. Det går också tid till "idéellt" partipolitiskt arbete. Totalt lägger jag mellan 50 och 60 timmar/mån på politiskt arbete, där ungefär en tredjedel är arvoderat.

Jag vet att det här låter som ett försvarstal och kanske är det det också, men jag anser att det är viktigt att ALLA fakta läggs på bordet när man granskar oss fritidspolitiker. Ersättning i förhållande till tid...

/Matz

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

AddThis

Share |