fredag 14 januari 2011

Inkonsekvent skolminister

Skolminister Jan Björklund (FP) underkänner i princip den skola han själv ansvarar för samtidigt som han ser till att ytterligare öka klyftorna i samhället!

Detta sker genom att han tillåter att privatundervisning kan klassas som hushållsnära tjänst och därmed faller under RUT-avdraget.

Han karl'n ingen som helst skam i kroppen?!

Jag skulle vilja få en förklaring på hur privatundervisning i hemmet kan falla under begreppen Rengöring, Underhåll och Tvätt som RUT står för! Vad är det som rengörs, vad är det som underhålls och vad är det egentligen som tvättas?

För privatundervisning får man betala mellan 1500 och 2500 kronor/månad efter RUT-avdrag. Alltså är den verkliga kostnaden ungefär det dubbla!

I en intervju i rapport tillstår Björklund att det är ytterst få som, trots avdragsmöjligheten, har ekonomisk förutsättningar att låta sina barn få denna möjlighet till bättre betyg.

Ännu en gång låter den moderatledda regeringen "vissa" kunna välja. Det är för dessa människor alliansens valfrihet gäller!

Återigen ser vi bevis på vilken människosyn de borgerliga partierna står för då man ser till att samhällsklyftorna ökar allt mer och där plånboken styr!
Nu kan man alltså köpa bättre betyg!

Bara för någon dag sedan stod samma Björklund och var väldigt tydlig med att elever inte ska kunna överklaga sina betyg när de anser sig blivit felaktigt bedömda av sina lärare. Detta försvarade han med att den pedagog som ska stämma av kunskaperna hos eleven, som vill ompröva sitt betyg, inte kan ta ställning till vad eleven presterat under de år ordinarie lärare undervisat denne och kan därför inte vara kapabel att betygsätta eleven!

Samtidigt ska det alltså vara helt OK att för vissa få skattereducerad privatundervisning! Frågan är då: hur kan ordinarie lärare bedömma hur eleven tillskansat sig de kunskaper han/hon fått genom privatundervisning i hemmet?

Ekvationer kan vara knepiga och tydligen inte skolministerns starka sida!

Nej, mer inkonsekvent än skolminister Jan Björklund får man nog leta efter!

/Matz

12 kommentarer:

  1. Förstår inte direkt beläggen för dina argument. Det som händer är att det blir billigare att få privatundervisning. Hur kan du då sitta och säga att det är "de som har råd" som får privatundervisning? Det är exakt tvärtom som ska bli och effekten blir billigare privatlektioner. Det går inte att frånsäga sig det. Det blir 50% billigare. Kostnaden minskar, MEN det kostar fortfarande en summa pengar. De som inte har råd med privatundervisning köper inte det. De som inte har råd med tryffel äter inte det. Men det betyder inte att vi ska sluta sälja det. En sänkt kostnad gör så att fler kan ta del av det. Det ökar Sveriges kunskapsnivå. Det skapar jobb. Det skapar en stabilare framtid för Sverige. Där flera personer har behörighet.

    SvaraRadera
  2. Fakta kvarstår:

    1. Väldigt få har råd att köpa privatundervisning, vilket också Jan Björklund påpekade. Om du sett reportaget i TV hade du förstått!

    2. Privatpersonen betalar 50% av kostnaden. Den andra hälften av vad det säljande företaget ska ha in finansieras med skattemedel. Alltså är de som inte har råd att köpa privatundervisning med och finansierar för de som redan har råd! Om jag inte äter/köper tryffel går inte mina skattepengar till det företag som säljer det!

    3. Jag anser att skattemedel istället bör gå till ALLA elever genom satsningar på skolorna i form av ökad lärartäthet mm. På det viset ökar Sveriges TOTALA kunskapsnivå och inte bara för några få! Det skapar en stabil framtid för ALLA!

    Vad är det för behörighet du menar och till vad?

    Och slutligen:

    Vem är du?

    /Matz

    SvaraRadera
  3. Anonym, visst blir det billigare att köpa privatundervisning men bara för dom som har en hög inkomst. Det du och andra som hyllar moderaternas "bidragspolitik" bortser ifrån är att RUT och ROT avdrag förutsätter att man har en relativt hög inkomst. Det måste finnas skatt att dra av emot. Avdragen är alltså inte till för alla!

    SvaraRadera
  4. 1. Det blir fortfarande billigare och flera kan ta del utav det. Det kan du inte blunda för.

    2. Alliansen har arbetat hårt med att man ska få mera över i plånboken. De har sänkt skatterna och ändå blir Sveriges ekonomi bättre. Detta är för mig ett vinnande koncept. Glöm inte heller att alla personer som arbetar betalar skatt. Alla är delaktiga.

    3. Självklart ska ALLA få hjälp. Frågan är bara hur man ska gå till väga. Socialdemokraterna tror på ett sjunkande skepp där ALLA är tungt beskattade. Under socialdemokratins storhetstid sjönk Sveriges ekonomi som en sten mot havets botten. Äntligen har alliansen hjälpt Sverige upp på fötterna igen. Ekonomin har inte varit så bra på länge och inte heller det kan du blunda för. Det är nu när Sverige har en god ekonomi som man kan hjälpa ALLA!

    Det jag menade med behörighet var att alla ska vara behöriga till gymnasiet.

    Vem jag är är inte relevant. Detta är politik och det ska inte speglas av vem jag är.

    Olof.

    Följande är tagit ifrån www.rutavdrag.se

    FÖR VEM GÄLLER AVDRAGET?

    1. Du måste fylla minst 18 år det år du köper tjänsterna
    2. Du måste vara obegränsat skatteskyldig i Sverige

    Följande är taget ifrån UNT.
    http://www.unt.se/ekonomi/inte-bara-overklassen-nyttjar-rut-avdrag-697028.aspx

    "...Men enligt siffror som SCB tagit fram nyttjas rut-avdraget inom alla inkomstgrupper..."

    http://www.scb.se/


    I say no more.

    SvaraRadera
  5. Jisses...det var ett tag sedan man såg en sån ensidig och naiv kommentar som från "Anonym"!!
    Svammel blandas med osanningar!
    Att det hela sen lämnas anonymt känns faktiskt logiskt och rätt då jag har svårt att se ngn stå för sån smörja!!!

    SvaraRadera
  6. 1. Ja, det är billigare men varför ska jag vara med och betala andras privatundervisning när jag inte har råd att betala för mina egna barn? Är det i linje med alliansens valfrihet och människosyn?

    2. Ja, alliansen har sänkt skatterna vilket gett mest till dem som redan har mest! Det kan DU inte blunda för! Visst har det blivit mer i lönekuvertet, men det och lite till äts upp av kostnadsökningar för familjer med låga och medelhöga inkomster!

    3. När alliansen tog över 2006 var den svenska ekonomin god efter att socialdemokratin återställt den efter de borgerliga katastrofåren på 90-talet! Nu börjar ekonomin återhämta sig igen, men det handlar ju mer om att den globala ekonomiska krisen (som alliansen hela tiden hänvisat till i alla ekonomiska diskussioner de senaste åren när det gått mindre bra) börjat vända! Så att slå sig för bröstet och ta åt sig äran för det känns inte helt sanningsenligt! Det finns fortfarande mycket kvar att göra - ungdomsarbetslösheten är bara en av de saker där det inte hänt någonting!

    När det gäller behörighet till gymnasiet är vi i alla fall överens. ALLA måste ges möjlighet att få gymnasiebehörighet! Det är precis det jag menar med att skattemedel inte bara ska ge möjlighet för vissa att nå dit - det ska satsas så att alla ges den möjligheten!

    Om relevant att veta vem du är - nej, kanske inte. Men jag tycker det är tråkigt att man gömmer sig bakom anonymitet och inte vågar stå för sin åsikt. Dock kan jag inte tvinga dig - däremot skulle jag kunna plocka bort dina kommentarer.

    Var lugn - de ska få ligga kvar för de visar tydligt på skillnaden mellan socialdemokratiskt solidaritetstänkande och borgerlig sköt-dig-själv-retorik!

    /Matz

    SvaraRadera
  7. Lars.
    Jag står för allt jag skriver men det finns en anledning till att jag är Anonym.

    Jag är ingen politiker.

    Vad spelar det för roll om jag är Anonym? Mina åsikter är de samma som om mitt namn skulle synas.

    Det är av just denna anledning som jag väljer att inte visa mitt namn. Att du är tvungen att skriva hur illa jag formulerar mig säger mer om dig än mig.
    Har du inget vettigt svar förutom påhopp så kan du lika gärna lämna denna debatt.
    Jag har länkat källor på mina påståenden. Trots detta så kallar du det jag skriver för osanning.

    Du kanske bara blundar för sanningen?

    SvaraRadera
  8. Det var intressant läsning - länken till UNT. I den finns ett inlägg från Lena Hartwig som är på sin plats att citera:

    "Är det viktigare att det blir 100 kronor billigare att någon kommer hem och städar hos mig än att min mamma får bra vård?"

    Det är den frågan man ska ställa sig när man börjar dribbla med skattereformer!

    Jag är fullt medveten om att olika samhällsklasser nyttjar både RUT och ROT, men det görs ju också utifrån vilka ekonomiska förutsättningar man har. Det är skillnad på att betala 400 kr i månaden för städning en gång i veckan jämfört med 2000 kr/mån för privatundervisning.

    Det är viktigt att skilja päron från äpplen!

    Jag ställer mig dock fortfarande frågande till hur privatundervisning kan falla under RUT - rengöring, underhåll och tvätt! Det skulle jag vilja ha en förklaring på!

    Jag tänker inte försvara Lars inlägg (är övertygad om att han kommer att göra det själv). Däremot anser jag inte att det är upp till dig, Anonym, att avgöra vem som ska lämna debatten eller inte. Du har gett dig in i en politisk debatt - även om du själv inte anser dig vara politiker - och då måste man kunna skilja på sak och person!

    Jag välkomnar alla inlägg på min blogg så länge de finns någon form av konstruktiv substans i dem!

    /Matz

    SvaraRadera
  9. Matz.

    1. Förstår inte riktigt hur du menar. Skatterna har sänkts så oavsett om du betalar för andra så får man mera pengar över efter skatt. Du talar mycket om den socialistiska solidariteten och om hur mycket (S) värnar om andra. Är inte detta då en dröm för en äkta socialdemokrat? Där alla hjälper till utifrån sin plånbok. De som tjänar mest, hjälper till mest. Det är tack vara omprioriteringar och en smart finansminister som moderaterna samt alliansen kunnat forma en sådan vinnande politik där alla kan ta del utav detta! Det ska alltid löna sig bättre att arbeta än att försörjas genom olika former av bidrag. Skatterna ska framförallt sänkas i de fall de hindrar nya jobb att växa fram. Syftet är att bryta bidragsberoendet och att fler ska kunna leva på sin lön. Skatter och bidrag påverkar på ett sätt som gör att det lönar sig allra sämst att arbeta för dem med låga inkomster. Därför har moderaterna och regeringen riktat huvuddelen av skattesänkningarna mot dem som tjänar minst.


    2. Det är procentuell skatt av en anledning. Att det inte ska svida lika mycket för de som har det sämre ställt. Om man vänder på det så är det klart att de som har det bättre ställt får ut mer av en skattesänkning. Detta är logiskt. Men det hjälper fortfarande alla.
    Vilka är dessa kostnadsökningar du talar om?

    3. Att alliansen hänvisat till den ekonomiska krisen är logiskt. Arbetslösheten ökade inte under de fyra åren som alliansen hade makten. Den sänktes inte heller men man ser en positiv trend. Flera personer får jobb. Sysselsättningen ökar.
    Om man kollar hur det gick för Island, Grekland, Irland och nu Tunisien så ska man vara glad att det har gått som det gått. Det kunde blivit en värre utväg. Om man kollar nu efteråt så har alliansen klarat finanskrisen bra. Jag tvivlar på att socialdemokraterna skulle klarat det bättre.
    Moderaternas storhetsperiod som utspelar sig nu beror mycket på "Nya Moderaterna" med Fredrik Reinfelt och Anders Borg. Jag var inte politiskt insatt på 90-tal så kan inte uttala mig om det. Mitt politiska intresse kom detta val.
    Det händer mycket gällande ungdomsarbetslösheten och det kostar nu mindre att anställa en ungdom än vad det gjorde innan 2006.

    Absolut, men vägarna dit är olika.

    Jag känner som jag skrev i föregående inlägg att mina åsikter inte ska speglas av vem jag är.

    Vem har sagt att pengarna som går till RUT-avdraget tas ifrån ålderdomssorgen?
    Jag tror mer på vad partiet själva skriver om deras omprioriteringar än vad oppositionen säger.

    Varför det faller under RUT-avdraget har jag ingen aning om av den simpla anledningen att jag inte är en politiker och har inte varit med och bestämt det. Men om du söker runt på nätet så kan du nog hitta en förklaring.

    Slutligen,
    Om man inte tillför något till debatten så är det väl ingen idé att fortsätta den? Det är inte min ensak men jag tycker fortfarande att den kan hålla en rimlig nivå.

    SvaraRadera
  10. Eftersom denna blogg inte är min så tänker jag inte ge mig in på ngn längre debatt "anonym"!
    Du beskriver den socialdemokratiska politiken som en katastrof och sjunkande sten.Att du sen utlämnar faktumet(på känt MUF maner)att det var just den politiken som byggde det som rättmätigt kan kallas välfärd,Vård,Skola och omsorg!
    Detta är inget som vare sig Reinfeldt eller Schlingman uppfunnit sen 2006 utan det formades utav hårt och medvetet Socialdemokratiskt arbete genom decennier!
    Jag vet inte vilken ålder du är i,eller vilken värld du lever i men att låtsas som om inte avgifter och priser ökat sen alliansen börjat montera ner välfärden säger mer än jag behöver veta om dig!!
    Tyvärr måste jag också göra dig besviken genom att tala om att jag endast lämnar denna debatt genom Matz vädjan eller befallan!
    Jag titulerar mig politiker och tar därmed gärna debatten med mitt eget namn. Att anonymt försöka slänga ut ngn från ett diskussionsforum känns lika moget som dina korta referat från en icke existerande drömvärld där alliansen ses som den enda sanningen.
    Med dessa rader så avslutar jag min diskussion med dig "anonym" då jag har för regel att vilja debattera med en motpart.

    SvaraRadera
  11. 1. Till och med finansdepartementets egna beräkningar visar att just de 10% av befolkningen som tjänar mest är de som vunnit mest på regeringens skattesänkningar! Det kan du "söka runt på internet" och hitta! Självklart ska det alltid vara mer lönsamt att arbeta, men om du hamnar utanför arbetsmarknaden måste det finnas ett skyddsnät. Därför har vi arbetslöshetsförsäkringen - det är inget bidrag! Du kan bara ta del av försäkringen om du själv varit med och betalat in till den! Bidrag är däremot vårdnadsbidraget som alliansen infört!

    2. Hur hjälper det att minska klyftorna i samhället när det du förespråkar gör de rika rikare och de fattiga fattigare! Förklara för fattigpensionären som jobbat hela sitt liv och får ut mindre i pension nu efter årsskiftet trots att alliansen lovat mer - medan Reinfeldt och Borg inför nya skattesänkningar och jobbskatteavdrag som gynner dem själva!

    3. Här far du med osanning - om det beror på att du inte är insatt låter jag vara osagt. Om regeringen inte ändrat beräkningsgrunderna för hur arbetslösheten beräknas hade vi haft katastrofala siffror. Nu har man dribblat med siffrorna för att det inte ska se SÅ illa ut. Faktum är att vi haft ökad arbetslöshet under förra mandatperioden! Ungdomsarbetslösheten i Sverige är den tredje sämsta i Europa! Ja, det kostar mindra att anställa en ungdom, men det finns heller inget anställningsskydd för den unga! Regeringen har lånat sig igenom finanskrisen och nu ska det betalas tillbaka! Regering har jagat spöken för att finansiera sina skattesänkningar - en jakt som drabbat redan drabbade, nämligen sjuka och arbetslösa! Utförsäkrningen av långtidssjukskrivna är bara ett exempel och ytterligare ett bevis på vilken människosyn man har! De "Nya Moderaterna" står för gammal beprövad högerpolitik - förändring är bara kosmetisk där man med skicklighet, måste jag tillstå, döljer sin egentliga agenda! Man "lånar" också retorik från sådant man vet att folk uppskattar och tar till sig - som exempelvis "det enda arbetarpartiet".

    Pengar tas inte från vården om de äldre, däremot minskar kvaliteten när pengar snedfördelas!

    Det är klart att du tror mer på det parti som tilltalar dig mest - konstigt vore det annars. Likväl som jag är övertygad om att det jag tror på och den ideologi jag står för är den rätta. Det är det som är politik!

    Jag har försökt leta runt på nätet och andra källor för att hitta hur man ska tolka vad som faller inom ramen för RUT men inte hittat att privatundervisning finns med där. Det är en efterkonstruktion - för att vissa ska kunna använda sig av det!

    Jag håller med om att man ska tillföra något till debatten. Jag tycker också man ska hålla sig till ämnet, men just i det här fallet har vi glidit ifrån det rejält. Mitt blogginlägg handlade från början om hur privatundervisning kan falla inom RUT och hur Björklund kan vara så inkonsekvent!

    Däremot tycker jag att debatt är intressant och jag får chansen att visa att jag har rätt ;)...
    ...enligt mitt sätt att se det!

    /Matz

    SvaraRadera
  12. Glömde ge exempel på kostnadsökningar:

    fordonsförsäkringar, bensinskatt (som man lovade att inte höja från moderat håll), kommunala taxor och avgifter (i borgerliga kommuner)...

    ...för att ta några konkreta exempel!

    /Matz

    SvaraRadera

AddThis

Share |