lördag 15 januari 2011

Eliasson - partiet personifierad

Kan man bli annat än varm i sitt röda hjärta när man läser Jan Eliassons debattartikel i Aftonbladet härom veckan?

Eliasson sätter verkligen fingret på hur socialdemokratin måste värna sin grundläggande ideologi och samtidigt sikta framåt. I sin debattartikel väver han in just dessa komponenter och gör det på ett mycket tydligt och pedagogiskt riktigt sätt!

Förutom grundläggande värderingar menar Eliasson att socialdemokratin måste satsa på en politik för tillväxt och hållbar utveckling, men inte enbart ur ett svenskt perspektiv utan även med ett mer internationellt. Den före detta utrikesministern menar att internationell medvetenhet och solidaritet är klassiska socialdemokratiska kännetecken och hänvisar till ett samtal där Olof Palme en gång sagt till honom att: "Internationalism måste vara vår bästa gren".

I debattartikeln skriver också Jan Eliasson bland annat:

"Tage Erlander sade en gång att varje samhälle skall bedömas efter hur det behandlar sina mest utsatta. Denna grundtes för socialdemokratin är i själva verket en förutsättning för sammanhållning och förtroende i en nation. Ekonomisk rättvisa, jämlikhet och en väl fungerande offentlig sektor säkrar tillväxt och ekonomisk effektivitet, vilket visats i flera studier på senare tid."

Jan Eliasson har de senaste åren varit en av de mest framträdande socialdemokraterna och som folk, oavsett partisympatier, har stort förtroende för. Tyvärr talar hans höga ålder mot att han skulle kunna bli vår näste partiledare, vilket jag personligen hade välkomnat då han står för just det socialdemokratiska synsätt som tilltalar mig. Hans sätt att driva politik ligger i linje med såväl Palmes som Anna Lindhs.

Avlsutningsvis kan jag inte annat än hålla med Västerbottens Folkblad som skriver:

"Socialdemokratin är på intet sätt uträknad, den närmaste tiden kommer debattnivån att vara hög – och så ska det vara i ett vitalt parti. Precis som Jan Eliasson uppmanar partiet är det nu dags att sluta krisa och börja jobba."

Nu handlar det om att sätta fokus på framtiden och på ett tydligt sätt presentera vår politik och vilja för att skapa förtroende hos folket med socialdemokratisk ideologi som grundpelare - frihet, jämlikhet och solidaritet.

/Matz

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

AddThis

Share |