fredag 25 juni 2010

Danmark gör helt fel!!!

(Jo, jag vet att jag inte skulle blogga idag, men nu blev det som det blev - hihi)

I Aftonbladet kan man idag läsa om att man i Danmark lagstiftar om förbud kring vissa hundraser. Lagen börjar gälla från och med 1 juli. Bland de hundar som förbjuds är amstaff, pittbull och amerikansk bulldog. De blir olagliga att avla, sälja och köpa.

Anledningen är att det förekommit allvarliga olyckor där dessa hundraser varit inblandade i.

Nu höjs röster även inom den svenska politiken om att se över den svenska lagstiftningen.

Ska det stiftas nya lagar om husdjurshållning bör man i så fall se över ägandet. Alltså ställa högre krav på den som vill ha en hund som i dagligt tal går under benämningen "kamphund". (Ett begrepp som förövrigt handlar om att träna hundar att medverka i kamptävlingar.)

Precis som vilken annan hundras som helst handlar det om att man som ägare måste ha RÄTT KUNSKAPER om hundrasen. Hur den ska behandlas, tränas och aktiveras på ett rätt sätt så att den blir det husdjur, människans bästa vän, som den är tänkt att vara.

Har flertal bekanta i Sverige som idag har både amstaff och andra så kallade kamphundar som är riktigt bra familjehundar och klarar av att vistas tillsammans med både barn och vuxna.

Nu måste vi se till att inte inkompetenta hundägare får styra den svenska lagstiftningen. Däremot bör vi som sagt ställa högre krav på den som vill skaffa och äga en hundras som kräver att aktiveras och tränas på ett korrekt sätt.

På bilden min dotter Emma med amstaffen Sambo - en helt underbar hund!

/Matz

3 kommentarer:

  1. Nej, prisa Danmark, Vilka hjältar. Stoppa dessa raser!!! Hoppas hoppas Sverige följer samma exempel...fast kanske låta de som redan har en "sån" hund ha kvar den!?, annars blir det väl massavlivning av hundar? hemskt..

    Ja, visst hör det ihop med att ägaren ska veta vad den gör dvs att fostra hunden osv..men är det alltså så att alla med "vanliga" hundar är bra ägare som kan sina saker och det med dessa "kamphundar" (jag vet fel ord men lättast att beskriva dom) är det ägare som inte kan nått?? För hur ofta läser vi om en jämthund som bitit en hjälp någon??Eller en stövare? osv osv Nej det är alltid en "kamphund" som bitit någon/dödat någon

    SvaraRadera
  2. En hund blir var du gör den till!
    Dessvärre är det vanligare att folk skaffar en s.k kamphund just för dess häftiga utseende och har då ingen som helst hundvana och vet inte hur mycket en sådan hund kräver i fysisk och psykisk träning.
    Liksom många "vanliga" hundar också kan göra utfall och bita någon människa/hund, jag vet bland annat labradorer som gjort utfall mot folk och den rasen klassas inte som "kamphund". Därför borde man se över lagstiftningen och införa "körkort" på hundar, men att förbjuda raser vore helt absurt, det är för mig en form av rasism!

    SvaraRadera
  3. PERFEKT! Du sätter verkligen fingret på problematiken, "anonym"!

    Många som har "kamphundar" idag har just haft den inställningen att det är "kamphundar". Tufft att äga en muskulös kämpe - respekt på gatan och bland kompisar.

    Tyvärr har de inte haft kunskap om hur man jobbar med dessa hundar och därför har vi sett olyckliga reslutat där oskyldiga människor kommit till skada.

    Andra som valt "vanliga" hundar har ofta haft en helt annan tanke kring ägandet. Det ska vara en brukshund som ska jobba i jakt eller som vallhund till exempel. Andra vill bara ha ett bra sällskap till familjen med en hund som fungerar bra tillsammans med barn.

    Självklart har det förekommit att en och annan tax eller schäfer har huggit människor, men jag tror du också förstår att det inte säljer några lösnummer av kvällstidningarna. Jämför rubrikerna: "Tax anföll..." eller "Kamphund anföll..." Vilket tror du säljer bäst?

    Jag tror vi är överens i grund och botten, men att som Danmark sätta stopp för viss hundraser är enligt mitt sätt att se det att börja nysta i fel ände.

    För att vi inte ska utsätta oss själva eller andra för faror i trafiken måste vi gå en utbildning och avlägga ett lämplighetprov för att slutligen få beviset i vårt körkort.

    Varför skulle vi inte kunna ha något liknande för hundägar? I en sådan utbildning skulle det kunna ingå allt från att jobba med hunden och aktivera den på ett korrekt sätt till att plocka upp med plastpåse efter den när det behövs ;)

    /Matz

    SvaraRadera

AddThis

Share |