söndag 20 juni 2010

Ge unga chansen

Klyftorna fortsätter att öka i samhället och en av de hårdast drabbade grupperna är ungdomarna.

Ungdomsarbetslösheten har ökat med närmare 60 000 personer sedan 2006 och allt fler ungdomar tvingas till socialbidrag.

Regeringen Reinfeldt fortsätter att göra det svårt för ungdomar att etablera sig på arbetsmarknaden. Tvärt emot vad man sa i valrörelsen 2006! Allt fler ungdomar tvingas in i det bidragsberoende regeringen i valrörelsen 2006 sa att man skulle få bort.

Samtidigt skuldbelägger regeringen ungdomarna! Statsministern själv uttrycker det genom att säga ”En viktig orsak till att unga inte får jobb är att de inte söker jobb” (Sydsvenska Dagbladet 11/2 2010) och får understöd av Sven Otto Littorin som menar att unga driver omkring utan att varken jobba eller plugga - ”Några är sjuka, några sitter hemma och spelar TV-spel förmodligen, och några reser” (DN 27/4 2010).

Tvärt emot regeringens skeva ungdoms- och människosyn vill vi Socialdemokrater göra en ordentlig satsning på ungdomarna:

• Fler jobb-, utbildnings- och praktikplatser. Vi föreslår fler insatser för unga som leder till jobb än vad regeringen gör. Av totalt 100 000 fler jobb och utbildningsplatser riktar vi 20 000 platser till unga. Det innebär fler platser i komvux, folkhögskola, modern yrkesutbildning och högskolan.

• Bättre studievägledning och karriärrådgivning. Vi förbättrar studievägledning och karriärrådgivning i gymnasiet och på högskolan. 100 miljoner kronor 2011 och 200 miljoner kronor 2012 satsas i riktat stöd.

• Trainee i välfärden och Generationsväxling. Vi ger ett särskilt bidrag till kommunerna för att anställa unga och planera för generationsväxlingen, 1200 platser 2011 och 3000 platser 2012.

• Avskaffa aktivitetsförbudet. Vi ger förutsättningar för snabbare insatser till unga arbetslösa som behöver stöd för att komma i arbete och vi avskaffar det nuvarande aktivitetsförbudet.

• Ungdomslyft. En långtidsarbetslös ung person som saknar fullständig gymnasieutbildning ges rätt att komplettera sin utbildning genom Ungdomslyftet.

Vi socialdemokrater går till val på en politik för fler jobb och nya möjligheter – mot de växande klyftorna.

/Matz

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

AddThis

Share |