måndag 21 juni 2010

Varje elev har behov av stöd

(Publicerad i EP 100621)

Under budgetdebatten i kommunfullmäktige den 15 juni presenterade vi Socialdemokrater i vårt budgetförslag att vi vill göra en extra satsning på 4,4 miljoner kronor 2011 till elever i behov av särskilt stöd.

I debatten gick nuvarande ordförande i nämnden för förskola och grundskola, Johan Örjes (C), upp i talarstolen och menade att denna satsning ”bara är marginell” – att den varken gör till eller från.

De elever som skulle få ta del av dessa pengar anser nog inte att det är ”marginellt” om de får det stöd de enligt lag har rätt till eller inte!

Skollagen säger: De som av fysiska, psykiska eller andra skäl behöver särskilt stöd för sin utveckling skall få detta. Stödet skall utformas med hänsyn till barnets egna behov och förutsättningar.

Samtidigt förvånas man inte längre av den människosyn som präglar den moderatledda majoritetens politik. För majoriteten är det ekonomin, bara ekonomin och inget annat som är i fokus. De människor som drabbas, i det här fallet barn och deras familjer, blundar man helt för.

Majoriteten blundar också för att en ökad resurstilldelning ute på skolorna inte enbart gynnar eleverna i behov av särskilt stöd utan även de elever man brukar kalla högpresterande. Elever som idag många gånger är understimulerade just på grund av att det saknas resurser.

Rapporter visar på att 80% av lärares tid i klassrummet går till att arbeta med de elever som behöver extra stöd och 20% till övriga elever. Det är i de klassrummen ingen elev ges möjlighet att utvecklas utifrån sina behov och förutsättningar.

Vi Socialdemokrater vill med våra specialriktade pengar till elever med behov av särskilt stöd göra det möjligt att vända på dessa siffror. Det gagnar ALLA elever! Lärarna skulle få mer tid att fördela på fler samt ge de högpresterande eleverna förutsättningar att gå vidare och sträva mot högre mål.

Genom att tillgodose behoven för elever som behöver särskilt stöd i tidig ålder gör vi också en långsiktig samhällssatsning. På det viset slipper vi exempelvis tvinga dem till ett tionde skolår när de är skoltrötta på grund av att de under sin skolgång aldrig getts möjlighet att lyckas.

Det är bättre att åtgärder sätts in tidigt för att förebygga kommande problem. Det finns statistik som visar att dessa elever, om de inte får rätt stöd tidigt, tenderar att hamna på fel spår och gör mindre bra val i livet med missbruk och brottslighet som följd.

Därför vill vi Socialdemokrater satsa 4,4 miljoner kronor på elever i behov av särskilt stöd för 2011.

Varje elev ska få en ärlig möjlighet till goda resultat. Varje elev har behov av stöd – det är bara omfattningen som skiljer!

/Matz

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

AddThis

Share |