fredag 6 juli 2012

C under spärren är inget skämt

Idag är det Centerpartiets och Annie Lööfs dag i Almedalen. Passande nog presenterar Demoskop ytterligare en väljarbarometer i vilken (C) återigen hamnar under fyraprocentspärren!

Annie Lööf bemöter detta faktum med att hon i sitt tal i kväll kommer att vara mer personlig. Om det är rätt koncept för att vinna tillbaka väljarnas förtroende återstår väl att se!

Den förväntade Annie Lööf-effekten när hon tillträdde uteblev och att den skulle komma nu känns inte helt logiskt!

Personligen tror jag att det som atraherar väljarna är en mer konkret politik där centern visar att de är något annat än ett stödparti till moderaterna.

Där vet jag inte om Lööfs miljöbonus för bilar som släpper ut mindre koldioxid är en ice-braker direkt. En bonus som ska bekostas av de som har äldre bilar och som släpper ut över ett gränsvärde.

Annie Lööf kallar det för en Robin Hood-bonus, men som egentligen är det helt motsatta! Precis som den supermiljöpremie som alliansen drev igenom för något år sedan kommer detta att gynna den som har möjlighet att köpa nya och också dyrare miljövänliga bilar och därmed alltså slå hårt mot den som har sämre ekonomiska förutsättningar!

Dock måste jag tillstå att intentionen om att minska koldioxidutsläppen är bra. Däremot kanske man bör hitta andra vägar för att nå målen än att bestraffa. Skapa hellre förutsättningar för fler att bidra till minskade utsläpp!

Enligt Demoskop är det nu alltså två av allianspartierna som, om det vore val idag, skulle hamna utanför riksdagen. De två återstående, moderaterna och folkpartiet, skulle landa på 37,4% vilket är en bra bit från att kunna bilda en regering!

De två partierna är dessutom bara 2% större än vad Socialdemokraterna är själva som det enskillt största partiet enligt Demoskops väljarbarometer!

Idag presenteras också en helt annan undersökning. På humorvalet.se konstateras att moderatledaren Fredrik Reinfeldt är den av riksdagspolitikerna som är av störst behov av humorcoachning!

Hans tal i Almedalen var ett tydligt bevis på att undersökningen prickat rätt. Vid ett par tillfällen försökte moderatledaren skoja till det. Han gjorde konstpauser för att invänta skrattsalvorna - som uteblev! Måste varit tungt! (Gå in 2.31 på detta Youtube-klipp för att se ett exempel.)

"Att använda sig av humor inom den politiska debatten betyder inte att man förlöjligar viktiga samhällsfrågor, det betyder bara att man gör svåra ämnen mera lättillgängliga. Något som alla vinner på." säger Karin Adelsköld som är initiativtagare till denna undersökning.

Ikväll får vi se om Annie Lööf lyckas få oss som lyssnar att dra på smilbanden - genom att skämta alltså!

/Matz

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

AddThis

Share |