söndag 1 juli 2012

Hägglund kan bli Reinfeldts fall

Idag inleds politikerveckan i Almedalen och samtidigt presenterar United Minds (UM) en väljarundersökning. UM bekräftar det tidigare opinionsmätningar visat där de rödgröna ligger runt 48% och alliansen runt 42%. Avståndet mellan blocken är alltså i det närmaste oförändrat!

Det står också klart att Kristdemokraterna är ett parti som parkerat under 4-procentspärren. Enligt UM ligger KD på 3,4%.

Göran Hägglunds kamp för överlevnad fortsätter! Det många undrar nu är om det var bra att behålla Hägglund som partiledare eller om det hade varit bättre att låta Mats Odell ta över.

Man kan också konstatera att moderaternas tidigare så starka ställning gjorde att man genom stödröstning över partigränserna kunde "rädda" ett mindre parti som KD. Till valet 2014 är förutsättningarna, som det ser ut nu, helt annorlunda!

Moderaterna själva har tappat så pass att ett eventuellt stödröstande visserligen kan rädda kvar KD - och möjligen också Centern som hänger på samma sköra tråd - i riksdagen, men alliansen som helhet riskerar ändå att tappa mark.

Hägglunds problem är även Reinfeldts! Statsministerposten och regeringsställningen står på spel! Här hjälper nog inte ens stöd från högre makter!

Som sagt - Centerpartiets situation är inte mycket bättre. I UM:s mätning ligger man på 4,1%, vilket i och för sig är en uppgång med 0,7%. Denna berg-och-dal-bana i opinionsmätningarna måste ändå ses som ett orosmoment för partiet!

Den förväntade Annie Lööf-effekten har uteblivit, men förmodligen är det centerns tydliga högersväng som gjort att väljarstödet sviker.

Precis som jag sagt tidigare ska man inte förlita sig på att alla dessa opinionsmätningar är den allenarådande sanningen. Det går inte att sätta sig ner, rulla tummarna och tro att valsegern redan är klar. Tvärtom!

Det är två år kvar till valet 2014 och arbetet fram till en valseger är tufft. Vi Socialdemokrater ska fortsätta visa på en ansvarsfull politik med goda idéer om hur vi vill förbättra människors vardag i Enköping och Sverige!

Politikerveckan i Almedalen kommer att vara en bra fingervisning om politiska och ideologiska skillnader!

/Matz

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

AddThis

Share |