tisdag 10 juli 2012

Hur länge är lite tid, Björklund?

Jodå, jag vet att Almedalsveckan är över, men jag kan ändå inte låta bli att analysera lite av det som sas av olika partiers företrädare.

Bland annat gick utbildningsministern och tillika folkpartiets partiledare Jan Björklund i försvarsställning när det riktades kritik mot den svenska skolan. Hans försvar bestod av följande kommentar:

"Man ska inte tro att en ny läroplan ger effekter på en gång. Det tar lite tid!"

Det är ett mycket intressant uttalande med tanke på att de tre senaste läroplanerna tagits fram under borgerliga regeringar - Lgr80 (Fälldin), Lpo94 (Bildt) och nu Lgr11 (Reinfeldt). Även läroplanen för gymnasiet Lpf94 kom under regeringen Bildt.

Med detta som bakgrund faller Björklunds försvar helt platt. Det den moderatledda alliansen brukar kalla för "flumskola" har alltså de senaste 32 åren haft styrdokument signerade av Britt Mogård (M) 1980, Beatrice Ask (M) 1994 och Jan Björklund själv 2011!

Min fråga till utbildningsminister Björklund faller sig därför ganske självklar; Hur länge vi ska behöva vänta innan vi ser effekterna av de borgerliga läroplanerna? Har det inte gått "lite tid" nu?

Avslutningsvis vill jag rekommendera webredaktören Rikard Lindes debattinlägg på Dagens Arena om hur Björklund kan "stoppas". Linde skriver bland annat:

"För många är folkpartiledaren Jan Björklund ett obegripligt fenomen. Han använder simpla argument och nästan all pedagogisk forskning visar att han har fel. Trots att vi lever i ett utvecklat samhälle, där jämställdhet och frihet står högt på agendan, kan han fortsätta driva en stockkonservativ politik för skolan. Han hade kunnat vara skolminister 1910."

/Matz

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

AddThis

Share |