måndag 4 juni 2012

Bra siffror - men mycket kvar att göra

Spännande och intressant läsning i SCB:s Partisympatiundersökning som genomförs två gånger varje år - maj och november! Det som är kanske mest intressant är att denna undersökning inte görs med samma underlag som en vanlig väljarbarometer. Här handlar det om en betydligt större urvalsgrupp, som denna gång bestod av 5.473 personer!

Tittar man enbart på siffrorna för Socialdemokraterna ökar partiet med hela 9, 6 procent sedan mätningen i november. Det är också en ökning med 6,6 procent jämfört med valresultatet 2010. Ökningen är dessutom den största någonsin mellan två mätningar av SCB!

Att alliansen backar är då kanske inte helt oväntat. Moderaterna tappar 4,8 procent sedan novembermätningen, vilket också är ett tapp på 1,6 procent i förhållande till valresultatet 2010.

Annie Lööw-effekten för centern blev kortvarig och man är nu i ett läge där man balanserar på 4-procentspärren. Centern rasar 1,9 procent jämfört med valresultatet! Även folkpartiet fortsätter med en nedåtgående kurva och ligger i denna mätning på 5,5 procent, vilket är ett tapp med 1,6 procent sedan valet.

För tredje SCB-mätningen i rad hamnar KD under spärren och ligger på 3,7 procent och precis som centern tappar man 1,9 procent sedan 2010! Här är det tydligt att det måste till stödröster från övriga allianspartier inför nästa val för att KD ska kunna hålla sig flytande!

Tittar man på det moderatledda alliansblocket landar de totalt på 42,5 procent. (Egentligen borde inte KD räknas med, men om man ser till förväntade stödröster blir kanske summan konstant för blocket.) Detta är ett ras på ca 6 procent bara sedan novembermätningen och ännu mer sedan valet 2010!

Extra intressant är det ju att titta närmare på vårt eget län för att se hur siffrorna ser ut. Här kan man med glädje konstatera att Socialdemokraterna ökar med - håll i er - 16,7 procent!

Nu skulle man ju kunna tro att det bara är att sätta sig ner och luta sig tillbaka fram till valet 2014, men det är tvärt om som gäller! Här kan vi inte ligga på latsidan utan måste fortsätta vår målmedvetna satsning med en stark Socialdemokratisk politik som leder in i framtiden!

/Matz
2 kommentarer:

 1. Bra skrivet Matz. Vi får under inga omständigheter sätta oss ner. Vi ska prata och utforma politiken inom som utanför partiet. Dra till oss alla som vill gå med och bli medlemmar. Vara det öppna, engagerande och fortsätta vara det delaktiga partiet där alla får plats som står för partiets grundvärderingar. Vi kan gärna vara lite euforiska. Det kan vi få vara tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Owe! Ja, eufori verkar vara på tapeten för tillfället ;) Men det gäller att inte tappa greppet om verkligheten och precis som du säger - vi måste fortsätta prata politik på arbetet, i affären, på stan. Vi måste prata med, och inte till, folk. Men framför allt måste vi lyssna! Det är när vi förstår människors vardag som vi kan utforma en kraftfull Socialdemokratisk politik!

   /Matz

   Radera

AddThis

Share |