söndag 27 februari 2011

Naiv Björklund börjar vakna

Det är viktigt med insyn i friskolor för att säkra kvaliteten! Så länge vinster för friskolor reinvesteras i eleverna och inte blir aktieutdelning kan det vara till gagn för att säkra kvalitet! Vinst får aldrig vara en konsekvens beroende på avkall på kvalitet!

Det är några av de argument vi fört från socialdemokratiskt håll från första början i friskolediskussionerna. Äntligen har utbildningsminister Jan Björklund (FP) vaknat och förstått hur verkligheten ser ut!

Luckor i lagstiftningen har gjort att friskolor kan strunta i att ha bibliotek, studievägledning och skolsköterskor. Eftersom de får lika mycket pengar som de kommunala skolorna har ägarna kunnat ta ut det som ekonomiska överskott, säger Björklund till Dagens Industri.

Björklund går till och med så långt att han medger en viss naivitet från borgerligt håll i synen på friskolor. Det måste väl ändå ses som årets understatement! Om man inte insett detta tidigare finns det kunskaps- och kompetensluckor inom borgerligheten, som inte ens den bästa friskola skulle kunna råda bot på!

Friskolor har poppat upp som svampar under några år. Många har ett bra pedagogiskt upplägg och med en god kvalitet. Dock finns lycksökare även inom denna bransch och förhoppningsvis kommer ny lagstiftning att göra det möjligt att vi fortsättningsvis kommer kunna mota Olle i grind innan de lyckas etablera sig!

Eleven i fokus och kvalitet - oavsett skolform!

/Matz

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

AddThis

Share |