torsdag 24 februari 2011

Sveriges närmaste Fairtrade City?

Drygt 40 kommuner i Sverige har diplomerats som Fairtrade City och antalet kommuner ökar kontinuerligt.

Att vara en Fairtrade City är ett bevis på att man engagerar sig för etisk konsumtion. Enköpings kommun är INTE en av dessa kommuner!

Fairtrade är ett sätt att ta ställning mot barnarbete och mot diskriminering. Det är också ett sätt att ta ställning för odlares och anställdas villkor och där man också lägger tyngdpunkt på miljöhänsyn.

Här har den moderatledda majoriteten i Enköping tydligt visat att man inte har det minsta intresse av att vara en del av detta. Man är inte beredd att gå i bräschen och tydligt ta ställning vad gäller etisk konsumtion och mänskliga rättigheter.

I juni 2008 kom ett mail från en medborgare in till kommunen med en fråga om Enköpings kommun har några planer på att bli en Fairtrade City och hur det arbetet i så fall såg ut.

Ärendet kom till fullmäktige där den moderatledda majoriteten tydligt markerade att man inte avsåg att starta upp ett Fairtradearbete och därmed ansåg man också att medborgarförslaget var besvarat.

Från Socialdemokratiskt håll stred vi hårt för att bifalla medborgarförslaget och fick tillsammans med (V) och (MP) ärendet återremitterat.

Ärendet kom tillbaka till fullmäktigt i oktober 2009 och majoriteten med finanskommunalrådet Anna Wiklund (M) i spetsen hade inte ändrat uppfattning i frågan. Mänskliga rättigheter och etisk upphandling är alltså ingenting som Enköpings kommun ska befatta sig med enligt majoriteten!

Rättvisemärkt, global solidaritet, hållbar utveckling och framför allt ställningstagande mot barnarbete är frågor som växer sig allt starkare och engagerar allt fler medborgare idag. Att då som kommun ställa sig vid sidan om och passivt bara se på känns mycket märkligt.

Det faller däremot in i ramen för den moderatledda alliansens människosyn, vilket vi även tidigare fått indikationer på hur den ter sig.

Det som behövs för att bli en Fairtrade City är bland annat ett visst utbud av Fairtrade-märkta produkter inom kommunen, utbud i butiker, informationsarbete och en styrgrupp för arbetet.

Hur svårt kan det vara?

/Matz

1 kommentar:

  1. Att "FAIR" inte hör hemma på moderaternas pallet är föga förvånande!
    Kul kuriosa i just detta fall är dock loggan där grönt och blått bildar ett jin och jang liknande mönster. Lite som Centern och moderaterna i Enköpings alliansen just nu ;)

    SvaraRadera

AddThis

Share |