måndag 10 oktober 2011

Granska objektivt och döm därefter


Har Juholt medvetet undanhållit uppgifter om sin sambo för att tillskansa sig ekonomiska fördelar? Har hanteringen av Juholts ansökan om ersättning för dubbelt boende skötts bristfälligt?

Jag kan inte svara på någon dessa frågor och därför har jag svårt att ta ställning i ärendet. Samtidigt har jag förståelse för att människor ifrågasätter Juholts trovärdighet och hans vara eller inte vara som partiledare.

Nu pratas det om att Håkan Juholt bör avgå trots att han nu försöker göra rätt för sig och betala tillbaka den summa han fått för mycket. Förtroendet för Håkan Juholt når bottennoteringar samtidigt som statsminister Reinfeldts förtroende ökar hos svenska folket.

Själv blir jag fundersam över om folk redan glömt hur det såg ut för några år sedan när regeringen Reinfeldt granskades i sömmarna:

  • Statsminister Reinfeldt och hans fru, dåvarande kommunalråd i Täby, anlitade svart arbetskraft i form av en barnflicka/hemhjälp.
  • Finansminister Anders Borg medgav i samband att han tillträde sin ministerpost att han tidigare anlitat svart arbetskraft.
  • Utrikesminister Carl Bildt hade styrelseuppdrag i ryska Vostok Gas och aktier i Lundin Petrolium och Lundin Mining. (Även fler moderata riksdagsmän är aktieägare i nämnda företag)
Jag menar inte att dessa punkter rättfärdigar Håkan Juholts eventuella fusk, men jag anser att det är viktigt att vi i debatten kring eventuella avgångar och minskat förtroende drar oss till minnes även dessa händelser.

Tror också att det är bra om vi ställer saker och ting i relation till varandra. Exempelvis känns Mona Sahlins chokladbit för en tjuga pinsamt litet i förhållande till Bildts aktieportfölj i rysk gas. Trots det har Bildt kommit billigt undan medan Sahlin under större delen av sitt politiska uppdrag i princip dagligen blivit påmind om den bitterljuva smaken av Toblerone!

Nu inleds en förundersökning. Skulle den komma fram till att det handlar om bedrägeri är det ju inte så mycket att orda om. Men till dess...

/Matz

1 kommentar:

  1. Bedrägeri eller inkompetens? spelar det någon roll....det är klart att han måste avgå!

    SvaraRadera

AddThis

Share |