söndag 23 oktober 2011

Reinfeldt i tredje person

Jag har lyssnat till och läst Fredrik Reinfeldts inledningsanförande från moderatstämman i Örebro. Visst kan man konstatera att han är en bra retoriker - det går inte att komma ifrån. Å andra sidan skulle han ju inte ha den position han har om han inte var det.

Men känslan blir lite som om det var en form av missionerande över hans framträdande. Likt ett slags religiöst väckelsemöte där han försökte övertyga de redan övertygade!

Det är ett parti i hans tal som jag fastnat lite extra för där Reinfeldt i ett försök att ge en bild av moderaternas stora skräck - Socialdemokraterna - förmodligen helt ovetande om det pratar om sig själv i tredje person.

Här måste hans talskrivare i skrivandets stund plötsligt fått någon form av hjärnsläpp pga en koffein-kick eller liknande och dragit iväg ordentligt. Eller vad sägs om:

"Vad är alternativet till oberoende, starka institutioner? Jo, det är ett samhälle, där kompisband och sedelbuntar avgör, där all makt centreras till några få, där drömmen om den starke mannen tar över, han - för det är oftast en han - som ska fatta beslut så fort han hinner, bara alla orkar vänta och som är så totalt övertygad om sin egen förträfflighet att han mest av allt ägnar sig åt att älska sig själv. Det är den starke mannen."

Vi har under den moderatledda regeringens år vid makten kunnat konstatera att den grupp som tjänat mest på den borgerliga skattesänkarpolitiken är den tiondel som redan har mest - alltså en centrering av den ekonomiska makten, en grupp människor vars sedelbuntar vuxit allt mer de senaste fem åren och där kompisbanden vuxit sig allt starkare.

Den starke mannen, Fredrik Reinfeldt, är ytterligare en han i raden av högerledare vi sett genom årtionden - för det är ALLTID en han.

När vi ändå är inne på ämnet att älska sig själv kan jag bara konstatera att media de senaste dagarna pratat om en statsminister med hybris!

(hy´bris (grek.), i den antika grekiska världen beteckning för sådant övermod som försökte överskrida gränsen mellan gudar och människor. Källa: www.ne.se)

De "nya" moderaternas starke man fortsatte sitt anförande enligt följande:

"Det blir kortsiktigt, godtyckligt, det beror på vilken sida den starka mannen har vaknat, det bygger väldigt ofta på att hans idé är att riva det det som har fungerat därför att han har blivit arg eller tycker: Nu är det dags för något annat. Han gör om, därför att han måste ha något att göra, inte för att det behövs...Riv ner! Här ska ingenting stå upp! Här ska jag visa vem som bestämmer!"

Vi gör en kort historisk resa i tiden tillbaka till år 2006 då regeringen Reinfeldt tillträdde. Det första man gjorde var att riva ner arbetslöshetsförsäkringen. Något år senare gav man sig på nästa rivningsprojekt - sjukförsäkringen. Inte för att det behövdes utan för att man rent ideologiskt kände ett måste att göra detta! En tydlig indikation på vem det var som bestämde!

Denna del av Reinfeldts tal avslutas med en mening som jag verkligen, efter att ha analyserat detta tal, håller fullständigt med om:

"Det är det svenska folket INTE vill ha!"

Jag kunde inte ha sagt det bättre själv. Tack Fredrik Reinfeldt - de "nya" moderaternas starke man!

/Matz

1 kommentar:

  1. Visst är det skickligt spunnet av Schlingman, först arbetarparti, sedan miljöparti och nu även feminister. På riksnivå kan man säkert också agera på ett sätt som åtminstone till ytan lever upp till detta.

    Problement är att på kommun- och landstingsnivå så är det bara retorik. I praktiken är det ett systemskifte som döljs bakom retoriken, Enköping är ju ett praktexempel på detta.

    Det hade varit ärligare att deklarera för väljarna vad man vill åstadkomma men då måste man ju kunna motivera och försvara det i en öppen debatt. Det vill klarar man inte och skulle dessutom innebära minskat stöd från övriga i alliansen om man var öppen med sina intentioner.

    /Tomas

    SvaraRadera

AddThis

Share |