måndag 17 oktober 2011

Vem vinner på (FP)s lönesänkningar?

Har man följt folkpartiets landsmöte de senaste dagarna kan man bara konstatera att partiet tenderar att allt mer bli ett moderatparti i miniatyr. Tankegångar och idéer hamnar längre och längre ut på den blå skalan och tangerar nu det blåaste - moderaterna.

För hur ska man annars tolka tankarna kring att slopa turordningsreglerna i LAS och att man vill sänka lägstalönerna för ungdomar? Åtstramningspolitik med lönesänkningar som man säger ska "föras med omsorg för de arbetslösa ungdomarna"! Och detta gör man samtidigt som man hävdar att den sänkta restaurangmomsen ska gynna just arbetslösa ungdomar som lättare ska få jobb!

Det är nog bland det mest motsägelsefulla förslag som kommit från den moderatledda alliansen på länge!

Tanken med den sänkta restaurangmomsen var ju att fler skulle kunna unna sig att gå på restaurang. Med folkpartiets förslag minskar köpkraften och det blir mindre efterfrågan på arbetskraft!

I vanliga fall brukar man prata om ett så kallat "win-win-koncept". Folkpartiet presenterar en lose-lose-politik! Ingen tjänar på att sänka ingångslönerna - varken restaurangbranchen eller, och framför allt inte, de arbetslösa ungdomarna.

Det har till och med gjorts utredningar som visar att om man sänker lägstalönerna påverkas även de vanliga lönerna. Det i sig skulle slå oerhört hårt i brancher där många ungdomar jobbar - exempelvis restaurangbranchen!

Man ställer sig också undrande till varför dessa tankar och idéer kommer från (FP) just nu. Är det månne bristen på politiskt ledarskap, bristen på visioner och vilja från det största av allianspartierna - de "nya" Moderaterna?

/Matz

1 kommentar:

  1. Jag tror faktiskt att dessa förslag kommer ur en uppriktig omsorg om ungdomarna och deras möjlighet att komma in på arbetsmarknaden. Jag delar däremot inte riktigt tron på att dessa åtgärder är så lämpliga.

    Beträffande LAS-reglerna så säger Fp att man vill ge företagen större möjligheter att prioritera viktig kompetens snarare än anställningstid. Risken jag ser är att de äldre, som ju har svårare att få ett nytt jobb, knuffas ut i stället för att företaget kompetensutvecklar sin personal. Det är förstås billigare att anställa en nyutbildad ungdom med lägre lön än att investera i kompetensutveckling om man ser kortsiktigt - och det gör man tyvärr ofta.
    Dessutom är problemen med LAS hanterade genom att många använder bemanningsföretag för att täcka upp de sista 20 procenten av kapaciteten.

    Lägre ingångslöner är också problematiska så jag håller med om att detta är en tveksam högersväng av Folkpartiet. Däremot tog landsmötet en hel del genuint liberala förslag så det är ju som vanligt - ömsom vin ....

    /Tomas

    SvaraRadera

AddThis

Share |