onsdag 19 oktober 2011

Möjliggör istället för att begränsa, Zander!

Den centerpartistiska riksdagsledamoten Solveig Zander ska enligt EP ifrågasätta varför det är åldergräns för mopedåkning medan det är tillåtet för fyraåringar att köra cross.

Till att börja med kan vi ju konstatera att moped är ett fordon som körs i trafik medan fyraåringarna kör sina motorcyklar inom inhägnade områden och på banor. Det är väl egentligen den största skillnaden.

Jag har full förståelse för Zanders oro för skaderiskerna. Dock blir jag lite fundersam kring hur hon uttrycker sig:

"Unga människor som brinner för sin sport och sitt fritidsintresse utsätter sig för dödsfara. Det kan inte vara rimligt och något måste göras."

Det jag tror är viktigt är att ställa antalet skador i förhållande till antalet idrottsutövare för att kunna bedöma riskerna. Det Zander relaterat till är siffran 2000 skador per år, men i detta inbegrips också samtliga mopedolyckor.

Tittar man däremot exempelvis på statitstik kring hästrelaterade skador visar den att 80% av alla utövare på något sätt fått skador av sitt idrottsutövande. Drygt 20% är allvarliga skador! Även inom denna sport är de lägre åldrarna och nybörjare överrepresenterade.

Med tanke på att antalet hästsportsutövare är mångdubbelt fler än crossåkarna bör man alltså med Zanders resonemang även se över denna sport så att unga människor inte utsätter sig för dödsfara.

Intentionerna att komma åt och minimera skaderisken inom idrotten är bra, men att fokusera på en enskild idrott pga att det den senaste tiden förekommit ett antal allvarliga olyckor blir missriktat.

Jag ser också risker med att börja diskutera en nedre åldersgräns för idrottsutövare oavsett vilken idrott det gäller.

Däremot bör man kunna uppdra till de respektive specialidrottsförbunden att se över hur man kan förbättre säkerheten och eliminera skaderiskerna.

/Matz

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

AddThis

Share |