måndag 20 juni 2011

Fas 3 - till vilken nytta för vem?

I början av maj satt Elisabeth Svantesson, moderat riksdagskvinna, med i SVT:s Debatt för att diskutera Fas 3. Hon försvarade denna katastrof till arbetsmarknadsåtgärd och menade att det är viktigt att man har ett arbete att gå till.

Svantesson och hela den moderatledda alliansen verkar inte förstå vad det är de själva drivit igenom!

I det till Debatt efterföljande webprogrammet Eftersnack ställs Svantesson öga mot öga med en kvinna som befinner sig i Fas 3. Kvinnan beskriver hur hon varje dag tar sig till den arbetsplats hon placerats på. Hon förklarar att hon själv måste bekosta resorna till och från "arbetet". Hon beskriver hur hennes arbetskamrater går ut och äter varje dag medan hon själv får klara sig på torra smörgåsar.

Svantesson får frågan om hon anser att kvinnan har en rimlig tillvaro i Fas 3. Svantesson tittar på kvinnan och säger:

"När man har varit långt ifrån arbetsmarknaden länge är det viktigt att man är där! Det är ju jättebra att du är där och att du känner att du möter respekt."

Vad svammlar människan om? Svantesson gör som alla andra moderater - glider undan genom att svara goddag-yxskaft-svar! Varför kan hon inte erkänna att Fas 3 är ett misslyckande?

Idag - en och en halv månad senare - svarar samma Svantesson på några frågor i Nerikes Allehanda:

Är det rimligt att Fas 3-deltagare kan få så lite i ersättning att de måste söka socialbidrag för att klara sig?
– Det ska vara skillnad på att leva på lön och på bidrag.
Hur stor skillnad är rimlig?
– Det är klart att den lägsta ersättningen på några tusenlappar inte är mycket pengar. Den som får så lite tycker säkert inte att det räcker, det är därför vi har socialbidrag som kan täcka upp om det behövs.

Det är en fruktansvärd människosyn som präglar den moderatledda alliansen politik. En politik som allt mer ökar klyftorna och orättvisorna i samhället. En politik som ger mer till de som redan har och mindre till de som redan kämpar för att få en någorlunda dräglig tillvaro.

Det är hög tid att skrota Fas 3!

/Matz

PS. Har du Facebook kan du gå in på http://www.facebook.com/home.php?sk=question&id=1622601178804&post_id=1657805658894 och ge din röst för att Fas 3 ska skrotas. DS.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

AddThis

Share |