söndag 19 juni 2011

Låt lärare vara lärare

På DN-debatt skriver miljöpartiets nya språkrör Gustav Fridolin att "höjda lärarlöner är det viktigaste för att få en bra svensk skola"! Jag är inte riktigt överens med Fridolin.

Mycket av det han skriver om i sin debattartikel håller jag med om. Sverige har inte råd att spara på skolan! "Varje lärare är viktigare än vilken finansminister som helst!" skiver Fridolin bland annat.

Han beskriver också hur en lärare och pedagog som kan inspirera och entuiasmera kan förändra ett barns liv likväl som en lärare som saknar förmågan kan innebära en katastrof för hela klasser.

Visst är lönerna en viktig del i att få fler att åter söka sig till lärarutbildningen, men det är ingen garanti för att vi i och med det får goda pedagoger. Därmed inte sagt att lärarlönerna inte måste upp ett antal trappsteg - tvärt om. Läraryrket är idag underbetalt!

Dock är läraryrket ett kall där pedagogiken måste sitta i ryggmärgen hos den som har just förmågan att väcka elevernas nyfikenhet och vilja att tillskansa sig kunskap. Lärarutbildningen är som sagt inte en garanti för att alla som examineras är goda pedagoger, men däremot ett medel för den som verkligen vill bli lärare och förstår förutsättningarna.

Men för att lärare ska kunna utöva sitt kall måste de även få tillbaka möjligheterna att också själva kunna få utvecklas.

Idag läggs allt mer administrativt arbete på lärarna - tid som skulle kunna utnyttjas mer effektivt och som skulle vara till gagn för både lärare och elever!

Genom att anställa fler vuxna i skolan ger man också lärarna utrymme att vara det de ska vara bäst på - att vara lärare, att förmedla kunskap, att entuiasmare och inspirera!

Mycket tid läggs idag också ner på att vara jourhavande psykolog, kurator, konflikthanterare, sjuksyster och rastvakt. Arbetsuppgifter som bland annat skulle kunna skötas av det som förr kallades skolvärd/skolvärdinna.

Återinför vi dessa funktioner på skolorna ger vi också tillbaka lärarna den status de så väl förtjänar!

Visst har Gustav Fridolin rätt - men bara till viss del. Lönen ska spegla det arbete man utför, men det är inte det viktigaste medlet för en bra svensk skola. Det måste vara att lärare ska få vara bäst på det de är bäst på - att vara lärare!

/Matz

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

AddThis

Share |