torsdag 16 juni 2011

Snurrigt bluff-försvar

Har lite svårt att släppa budgetdebatten i fullmäktige i tisdags. Den här gången reflekterar jag över vad det moderata finanskommunalrådet Anna Wiklund var upp i talarstolen och sa när det gällde skolan.

Den så kallade satsningen på skolan som moderaterna gått ut med har ju visat sig inte alls vara någon satsning utan bara en ren kostnadstäckning för de ökade hyres- och lönekostnaderna. Elever, föräldrar och personal kommer inte märka någon skillnad!

Detta påpekade Rolf Carlsson (S) i sitt anförande under debatten och kallade moderaternas skolpolitik för bluff.

Här måste det ha snurrat till ordentligt i de moderata politikernas huvuden och man stod helt svarslösa. Först var det ordförande i skolnämnden Ingvar Smedlund som inte kunde redovisa hur deras satsning såg ut.

Anna Wiklund gjorde dock ett försök till försvar, men började prata rikspolitik!

"Lärarlegitimationen införs! Det är en satsning, framför allt för eleverna. Lärarnas karriärmöjligheter ökar. Lärarlyftet - hela 3,6 miljarder satsas på detta. Det är en satsning! Jobbskatteavdraget - det innebär att en lön..."

Här bröt fullmäktiges ordförande, och partikamrat till Wiklund, Jan Petersson in. Till och med han måste ha tyckt att det började bli aningen pinsamt att kommunalrådet försökte använda regeringsbeslut för att försvara sitt egen misslyckade skolpolitik i Enköping.

När Tomas Rådkvist frågade om det egentligen var det regeringen gör på riksnivå som är satsningen och att det inte finns någon satsning i Enköping kom ett kort svar från Wiklund:

"Nej, det är det inte alls! Allt beror på allt! Punkt!" Där kom det nya favorituttrycket igen - och ingen förstod svaret! Lite goddag-yxskaft över det!

Nej, Anna Wiklund - det här var nog ett klavertramp som visar på att den moderatledda alliansen börjar tappa greppet helt och hållet!

Näst i tur i talarstolen var Wiklunds partikamrat Markus Lagerquist, som menade "att om man inte penningsätter sina idéer är det en bluff" som svar på Rolf Carlssons inlägg.

Jag skulle nog vilja påstå att den moderata skolpolitiken i Enköping är den största bluffen. Man säger sig satsa på skolan´men man penningsätter endast kostnadstäckningar och använder rikspolitiska åtgärder för att försöka dölja sitt eget misslyckande och brist på visioner.

Jag hoppas verkligen att Enköpings medborgare tar sig tid att titta igenom webfilmsupptagningen från fullmäktige så att fler förstår vad det är som håller på att hända! Att fler synar den moderatledda alliansens bluff !

Gå in på:
http://web22.abiliteam.com/ability/show/xaimkwdoi/kf_20110614/speed.asp

Klicka på "Visa" och hoppa sedan in ungefär 270 minuter in i filmen och ta dig sedan tid några minuter för att höra Wiklund och Lagerquist trassla in sig ordentligt.

/Matz

2 kommentarer:

  1. "Allt beror på allt!". Det kommer att bli mitt nya favorituttryck som jag ska använda när jag inte kan svara på frågor som jag får. Det är ju väldigt enkelt: "Allt beror på allt!". För att återgå till det mer seriösa i det där undrar jag också vad Anna Wiklund tänker på när hon säger så. Om hon nu tycker att satsningen endast sker på riksnivå kanske skolan ska förstatligas igen med tanke på att Alliansen inte klarar av att satsa tillräckligt för att klara måluppfyllelsen.

    Markus Lagerquist visar upp, precis som Ingvar Smedlund, en aggressiv stil så fort han pressas på frågor som han inte kan svara på. Då lägger han över "skulden" på andra. Markus bör ta sig en tankeställare innan han går upp i talarstolen nästa gång. Svara på frågorna istället för att anklaga andra för att bluffa!

    Bra blogg Matz!

    SvaraRadera
  2. Tack Karl!

    Håller helt och hållet med din analys. Det vore mer renhårigt om moderaterna svarade på de frågor vi ställer.

    Nu har jag en insändare på gång i EP på samma tema som bluff-blogginläggen. Vi får väl se om jag får svar på tal där :)

    /Matz

    SvaraRadera

AddThis

Share |