söndag 5 februari 2012

Jobb och sysselsättning är A och O

Den Socialdemokratiska före detta finansministern Erik Åsbrink skriver idag en mycket intressant debattartikel i DN. Åsbrink menar i artikeln att Socialdemokratin måste återerövra det som traditionellt varit vår paradgren och som vi i valrörelsen 2006 skänkte bort till den moderatledda alliansen - nämligen arbetslinjen!

Bland annat föreslår Åsbrink att förutsättningarna för studenter underlättas exempelvis genom att studiemedlen görs mer generösa. Studenterna ska inte behöva hitta andra finansieringar genom extra arbete för att klara sin existens.

Åsbrink anser också att studiemedlen ska göras mer förmånliga för den som väljer att gå direkt från gymnasiestudier till högskolestudier samt att studieskulden skrivs ner för den som avslutar sin högskoleutbildning inom en föreskriven tid.

Jag kan till mångt och mycket hålla med, men skulle också vilja komplettera med att det bör ställas högre krav även på studie- och yrkesvägledning på gymnasienivå. Genom att studie- och yrkesvägledare kan se mer långsiktiga trender på arbetsmarknaden kan man också vara behjälplig i valet av rätt högskoleutbildning. Kan man dessutom koppla någon form av förberedande praktik på gymnasienivå vore det önskvärt.

Åsbrink skriver vidare om hur han vill se att äldre uppmuntras att arbeta längre. Självklart ska det ses utifrån människors förmåga samt att man parallellt med detta ser över och ger möjligheter till utbildning, deltidsarbete och förebyggande hälsovård.

Vår befolkning lever allt längre och blir allt friskare - ändå ligger åldern för utträde ur arbetslivet en bra bit under 65 år!Den danska modellen där man indexerat pensionsåldern i takt med att medellivslängden ökar är därför ett mycket intressant tänk. Åsbrink menar att detta skulle innebära ett mer "finansiellt robust pensionssystem"!

Avslutningsvis vill Erik Åsbrink öppna upp ytterligare för arbetskraftsinvandring men att det ska ske i kontrollerade former. Han skriver vidare:

"Vi ska fortsätta att ha en generös flyktingpolitik. Därutöver skulle en ökad arbetskraftsinvandring både ha ett ekonomiskt värde och bidra till att motverka föreställningar att invandrare lever på bidrag i stället för att arbeta.

Skatter ska betalas och kollektivavtal respekteras. Den bör inriktas på välutbildade människor, inte på blåbärsplockare."

Spännande tankar om hur vi ska få fler i arbete. Precis som Erik Åsbrink skriver handlar det om att upprätthålla och utveckla en generell och generös välfärd samtidigt som klyftorna i samhället minskar!

/Matz

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

AddThis

Share |