måndag 6 februari 2012

Nattis en (S)jälvklarhet

Nattis är en rättighetsfråga som vi från Socialdemokratiskt håll har drivit sedan många år tillbaka. Nu verkar det som om det kan bli verklighet till hösten!

I dagens EP kunde vi läsa om att en av kommunens förskolor kommer att ha öppet dygnet runt med start den 1 september. Enligt artikeln ska en kartläggning ha kommit fram till att det finns 30 barn under tolv år som anmält behov. Förmodligen är det många fler som har behov, men som idag har löst omsorg på annat sätt.

Tidigare har nämligen företrädare för den moderatledda alliansen, bland annat förra ordförande för skolnämnden Johan Örjes (C) och före detta kommunapolitikern Mikael Bergman (KD),  förespråkat att man ska lösa omsorgsbehovet inom familjen och sitt sociala nätverk.

Detta har med största sannolikhet inneburit att vi idag har ett mörkertal och att det reella behovet är betydligt högre.

Det här är som sagt en av Socialdemokratins hjärtefrågor. Helena Proos drev under sina år i det som i dag heter skolnämnden frågan om nattis. Britt-Marie Molin skrev en motion till fullmäktige för fem år sedan och Jesper Englundh aktualiserade frågan med ytterligare en motion så sent som i höstas.

I vårt kommunalpolitiska handlingprogram inför valet 2010 skrev vi:

"Barnomsorgen ska ha öppet på tider som gör det möjligt för föräldrar att arbeta på så kallad obekväm arbetstid – kvällar, nätter och helger."

Trägen vinner heter det ju och det verkar stämma! Det har tagit tid men äntligen har den moderatledda minoriteten förstått att detta med barnomsorg är en rättighet oavsett när på dygnet man jobbar!

Jesper Englundh, en av de klokaste unga människor jag har äran att känna, satte verkligen ord på vad det egentligen handlar om:

"Välfärd måste fungera dygnet runt!"

Nu utvecklas alltså välfärden i Enköping tack vare ett Socialdemokratiskt initiativ samt tålmodigt och målmedvetet politiskt arbete - tro inget annat!

/Matz

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

AddThis

Share |