söndag 19 februari 2012

Uppåt - fast med en nypa salt

SVD presenterar idag tillsammans med SIFO februarimätningen gällande partisympatier.

Jag brukar ju mena att den enda mätningen som är intressant är den som görs på valdagen. Däremellan ska man nog ta dem med en nypa salt.

Men ska man nu ändå granska denna mätning kan man konstatera att det verkar ha blivit något man skulle kunna kalla en Löfven-effekt där vi Socialdemokrater ökat sedan senaste mätningen med 4,2%.

Om det nu beror enbart på personen Stefan Löfven eller om vi har fått en tydligare Socialdemokratisk oppositionspolitik låter jag vara osagt. Det kanske till och med beror på att Socialdemokratin står stark i sin ideologi och politik, men att media idag slutat sin jakt på politiska spöken och löpsedelsrubriker!?

Min vana trogen måste jag dock ifrågasätta dessa mätningar. Utav dryga 7.000.000 röstberättigade i vårt land har man ställt frågan om vilket parti man skulle rösta på om det var val idag till 1.928 personer - knappt 0,03%! Är det representativt för svenska folket?

I sammanställningen av blocken räknas även partier som hamnar under 4%-spärren med. Om detta nu ska ses som en måttstock på hur den politiska kartan ser ut borde rimligtvis det borgerliga blocket reduceras med KD:s 3,8% och därmed landa på 44,5%!

Med andra ord skulle det innebära att det rödgröna blocket har ett överläge med 1,9%, men utan majoritet.

Värt att konstatera är också att Socialdemokraterna ökar mest på bekostnad av V och MP medan de borgerliga partierna ökar mest genom att plocka väljare från SD!

Men som sagt var - det enda resultat som verkligen gäller är det som presenteras på valnatten 2014!

/Matz

4 kommentarer:

 1. Fast enligt SvD tar (S) väljare från SD. Rinmligt är också att (S) tar väljare från (V), främst i norrland, medan (MP) tappar både till (S) och till (FP) och (C). Trenden att (MP) är fortsatt starka i storstadsregionerna håller i sig.

  Vad gäller urvalet är storleken inget problem, bortfallet är däremot stort och analyseras inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt Magnus och jag har heller inte påstått något annat! Jag skrev att "mest" tar S inom det rödgröna blocket.

   /Matz

   Radera
 2. Kommer vi ut i vår och träffar folk på torget så kommer det att kunna vända ännu mer. Folk i allmänhet vill ha en gemensam politik, bort från egna lösningar. Håller på med en broschyr med (S)distriktet som tydligt ska visa upp vår politiska alternativ gentemot alliansen.

  SvaraRadera

AddThis

Share |