onsdag 29 februari 2012

Tack Bruno Boström för dina synpunkter!

Till att börja med vill jag be Bruno Boström om ursäkt! 

Det jag syftade på med "före detta Socialdemokrat" var min vetskap om att du lämnade partiet för SPI, men att du återkommit som medlem hade tyvärr gått mig helt förbi. Jag kan också lugna dig med att jag inte har rätten att utesluta någon från partiet.

Jag känner mig heller inte speciellt trampad på någon tå men vill ändå ta tillfället i akt att tydliggöra några av dina synpunkter i din kommentar på mitt blogginlägg från igår:

Jag kan hålla med om att Ulla Walls val av ordet plikt kan kännas fel. Jag skulle kanske hellre föredra ordet lojalitet. "När partiet kallar" brukar det ju heta.

Bruno, du undrar också hur "välavlönad" jag var under 2011.

Jag erhöll lite högt räknat 85 000 kr för mina politiska förtroendeuppdrag varav 44 000 är ett årsarvode för mitt gruppledarskap för s-gruppen i miljö- och byggnadsnämnden. Resterande 41 000 är mötesarvoden för mina totalt tre uppdrag som förutom andre vice ordförande i miljö- och bygg också innefattar kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Slår man ut själva mötesarvodena på de ca 410 timmar/år som alla möten genererar är det ett timarvode på 100 kr. Lägger man på årsarvodet ger det 207 kr/timme. Betänk då att jag inte räknat med den tid jag lägger ner på att läsa in mig på handlingar till dessa möten. Inte heller de timmar som läggs på gruppmöten inför miljö- och byggnadsnämnden. Då skulle det förmodligen sluta på ett timarvode på runt 135 kr. Det är mindre än jag har i mitt ordinarie arbete!

Lägger man till de antal timmar jag ägnar åt internt partiarbete med styrelsemöten, AK-möten, utåtriktade aktiviteter, hemsida, insändare i lokalpressen och självklart mitt eget bloggande närmar man sig åter igen 100 kronorsnivån.

Så att påstå att en fritidspolitiker på kommunal nivå är "välavlönade" är väl kanske en sanning med modifikation! Det är också viktigt att påpeka att vi är fritidspolitiker som ägnar oss åt politik utanför våra ordinarie arbeten.

Jag ser inte mitt politiska engagemang som ett "extraknäck". Jag har valt att engagera mig politisk i förhoppning om och en vilja att kunna bidra till ett rättvisare samhälle - ett rättvisare Enköping!

Jag håller med om att det skulle vara önskvärt att fler medlemmar ges möjlighet att påverka och ges möjlighet att göra sin röst hörd. Du, Bruno, anser att vi stänger ute gamla och sjuka medlemmar, men jag ser det snarare som att vi inte ger rätt förutsättningar att deltaga aktivt.

Dina förslag om att använda modern teknik för att öppna upp dessa möjligheter tycker jag är mycket intressant och kommer personligen att lyfta frågan inom partiet och se hur vi kan gå vidare med detta!

Jag håller också med om att Helena Proos är en modern och bra politiker som kommer att föra partiet framåt och jag hoppas att vi är många som är beredda att vara henne behjälplig i den processen!

Tack Bruno för dina synpunkter! Det är tack vare såna synpunkter som vårt parti ges möjligheter att hela tiden utvecklas.

/Matz - demokratisk socialist

4 kommentarer:

  1. Tack Matz, jag accepterar din ursäkt.
    Angående lönen och på det sett Du har räknat ut de 135 kr/timmen, så är den för mig en mycket hög ersättning, för ett arbete utan något direkt ansvar.
    Om jag eller någon annan egen företagare med enskilt bolag skulle räkna ut vår lön enligt ditt räknesätt så skulle vi tjäna max 30- 40 kr/tim.
    Din farfar som jag kände mycket väl, var förtroendevald till stadsfulllmäktige hans ersättning var 0 kronor, om de förtroendevalda kom försent så fick det böta.
    Det är vad jag kalla pliktkänsla, men den typ av pliktkänsla kommer vi aldrig mer att återfå

    Att S har en 72 invald i kummunstyrelsen det är bra, men inget sensationellt. 72 år är ingen ålder, 4-5% av oss gamla blir över 100 år, 20-30% arbetar långt över 80 år, jag själv är på mitt 78 år och arbetar heltid vår och sommar höst och vinter, 7 dagar i veckan 12 timmar per dag, utom januari-mars.
    Vi gamla över 68- 70 år är en 1/4 del av Enköpings befolkningen, men i kommunfullmäktige är vi mindre än 1%
    Vi kanske är gamla, skrynkliga, går, hör och ser dåligt men vi är inte dumma i huvudet, som många av de styrande politikerna tror.

    Ska vi se kallt på problemet, så behöver vi gamla få in våra egna representant i vård och omsorg, folk som talar vårt språk, känner till förhållanderna med sjukvård, anhörigsvårdarnas svårigheter,handikappades problem mm.
    Det är inte riktigt eller rimligt att 30- 50 åringar som inte har det ringaste kundskaper om våra problem skall bestämma och vara med och rösta om vad vi gamla, sjuka, hanikappade behöver.
    Bruno Boström
    pensionär och stark socialist

    SvaraRadera
  2. Jag tycker du är lite orättvis, Bruno, när du skriver att mitt politiska uppdrag är "utan något direkt ansvar"!

    Jag har ett ansvar gentemot de som röstade på mig och Socialdemokraterna. Jag har fått ett förtroende att representera dessa personer i den kommunala politiken och driva deras frågor.

    Jag har också ett ansvar att påverka så att skattemedel fördelas på ett sådant sätt att det ger så stor medborgarnytta som möjligt!

    Jag är fullt medveten om att småföretagare har det tufft. Min svärfar, snart 72 år, är egen företagare och sliter precis som du 7 dagar i veckan och i princip dygnet runt med allt vad det innebär!

    Det finns mycket man skulle kunna göra för att underlätta för er som väljer att driva egna företag, men det är en helt annan fråga.

    Tyvärr hade jag inte förmånen att träffa min farfar. Han dog 6 år innan jag föddes, men han har ändå blivit något av en förebild för mig i mitt politiska engagemang. Jag fick inte reda på att han varit aktiv för Socialdemokraterna i stadsfullmäktige förrän jag själv blev aktiv inom partiet 2000.

    Jag håller med dig om att det är viktigt att vi har en bra blandning av livserfarenheter representerade i vårt parti och ut i nämnderna. Men det måste också vara en bra blandning av både åldrar och erfarenheter.

    För vård- och omsorgsfrågor som du tar upp som exempel handlar ju faktiskt om vård och omsorg utifrån behov och inte ålder. Sjukdomar och handikapp är inte åldersbundet.

    Jag har exempelvis två egna barn, som idag är två unga vuxna, med så kallade dolda handikapp och jag vill ju självklart att även de ska ha en bra representation i nämnden.

    Jag tror att vi i grund och botten är ganska överens i den här frågan, Bruno.

    Efter gårdagens blogginlägg kom jag i efterhand på att vi lokalt i partiet ju faktiskt har en pensionärsförening, Senioren. Jag tar för givet att de nominerar sina medlemmar till förtroendeposter.

    Senioren är också en förening som, så vitt jag har förstått, förlägger sina medlemsmöten på platser och tider som passar medlemmarna och möjliggör på det viset för fler att kunna deltaga aktivt!

    Hälsningar

    /Matz

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förlåt Matz, jag uttryckte mig nog lite fel, vad jag menade är att det inte är något kraftansträngande arbete, Du är nog än av de mer seriösa politikerna.

      Du har blivit vald på grund av att en liten klick i partiet, alltså inte majoriteten av medlemmarna har plaserat dig högst upp på valbar plats. De flesta bryr sig inte om att kryssa, de röstar på namnet socialdemokraterna.
      Man kan kalla det här för ett
      diktatorisk/ demokrati valsystem.

      Du har alldeles rätt att det skall vara en blandning, men det skall ha en kompentens, och veta vad de pratar om.
      Hur många av era folkvalda vet hur anhörigvårdare har det,
      hur många vet hur ensama änkor/änklingar har det
      Hur det käns att inte ha pengar att hämta ut sin medicin
      Hur det käns att inte ha råd attlåta barnet åka med på skolres
      Hur många vet hur det käns när mitt funktionshindrad barn inte får gå i en skola som passar henne/honnom.
      Sitter de i VO så skall de ha kompitens och inte som en av era kända politiker sa till mig, vi lär oss under tiden.
      VO är ingen skola för okunniga politiker.

      Matz, det är en stor skildnat på en + 55 år där livet leker, och man ser fram mot pensioneringen då man drömmer om att gör det det som man tidigare inte hade tid med, och en 70 -80 åring då dessa drömmar börjar att sina, man börja tänka i andra banor, hur blir det om någon av oss går bort? eller hur blir det om någon av oss blir svårt sjuk?
      Hur blir den sista tiden i livet. Det är stora skildnader mellan dessa årsgrupper.

      Jag har alltid engagerat mig i de som har det svårt funktionshindrade, sämst ställda pensionärer, barnfamiljer, där familjerna inte har råd ge barnen de de behöver för att komma in i gemenskapen
      Bruno Boström
      Pensionär stark socialist

      Radera
    2. Som sagt, Bruno - jag tror att du och jag i grund och botten är överens!

      Precis som du säger röstar de flesta på partiet Socialdemokraterna och då också förhoppningsvis på den politik partiet står för. Ändå är det faktiskt så att fler och fler kryssar, men det kommer att dröja länge innan vi ser en majoritet av väljarna som aktivt kryssar en person.

      (Måste ändå passa på att tala om att det var 2213 som personröstade på (S) lokalt 2010 och av dessa kryssade 128 personer mitt namn - ca 5,8% :)

      Jag förstår vad du menar, Bruno, och håller med om att det är viktigt att man som politiker har rätt kompetens och någon form av förankring i den verklighet som många befinner sig i.

      Jag tror ändå att vårt parti är bättre representerade av människor med verklighetsförankring än många andra. Men självklart kan det alltid bli bättre!

      Tittar jag på mitt eget liv kan jag bocka av de flesta av de punkter du räknar upp - år av arbetslöshet med allt vad det innebär, egna barn med funktionshinder, min mor som blev änka allt för tidigt och med en liten pension.

      Än en gång kan jag bara konstatera att du och jag står för samma typ av värderingar. Både mitt yrkesval och mitt politiska engagemang bygger på att värna de som har det svårast i vårt samhälle - att motarbeta orättvisor och minska klyftorna.

      Tack Bruno! Jag ser fram emot fler givande diskussioner!

      /Matz

      Radera

AddThis

Share |