tisdag 13 mars 2012

Björklunds förslag sågas av fler

I förrgår skrev jag om utbildningsminister Björklunds helt vansinniga förslag om att sänka ungdomars ingångslöner med 25%. Ett galet förslag utan att förstå konsekvenserna!

På gårdagens ledare på Aftonbladet.se skriver Ingvar Persson och menar att Björklund "pratar i nattmössan" och säger vidare att förslaget strider direkt mot hela den svenska arbetsmarknadsmodellen. Persson skriver bland annat:

"Arbetslösheten bland unga kräver andra åtgärder. De viktigaste gäller skolan. Utslagningen måste minska, och Björklunds recept har hittills fått motsatt effekt."

Ronny Siggelin, vd på företaget Maxkompetens som jobbar med uthyrning och rekrytering av studenter och unga akademiker, skriver på SVD Opinion och menar att Björklunds förslag är totalt ogenomtänkt. Siggelin skriver bland annat:

"Det här gör att unga redan tidigt, förutom att ges ett sämre utgångsläge att påverka sina egna löner, dessutom stängs ute från marknaden och inte kan skaffa sig en lägenhet, köpa en cykel eller handla livsmedel. Effekten på sysselsättningen blir samtidigt i bästa fall ett nollsummespel."

Håller med Siggelin om att man bör titta på hur man kan förenkla för företag att anställa istället för att försämra villkoren för de unga.

Avslutningsvis måste jag reflektera kring moderata partisekreteraren Sofia Arkelstens uttalande gällande den senaste opinionsmätningen där Socialdemokraterna åter är största enskilda parti. Arkelstens enda kommentar var att "vänstern är splittrad".

Jag skulle vilja att Arkelsten då förklarar hur det står till inom den moderatledda regeringen. Är exempelvis moderaterna beredda att ställa sig bakom utbildningsminister Björklunds förslag om sänkta ungdomslöner?

Man kanske inte ska snacka om andras splittring när man själv har en regering som så totalt har misslyckats med den fråga man själva ansåg var den viktigaste vid valet 2010 - JOBBEN! Och nu har vi ju också fått klart för oss att det beror på att man inte klarar av att dra åt samma håll!

/Matz

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

AddThis

Share |