fredag 16 mars 2012

Vi kan inte fortsätta så här!

I dagens EP uttalar sig tre representanter för den moderatledda minoriteten och tre representanter för oppositionen kring det parlamentariska läget i Enköping. Fyra av dessa väljer att fokusera på det som är det verkliga problemet eller en kommande lösning på problemet.

De två andra - finanskommunalrådet Anna Wiklund (M) och Bo Reinholdsson (KD) - väljer istället att uttala sig om folkpartiet. Märkligt! Anna Wiklund menar att FP är roten till det onda genom att säga:

"De har ju strulat sen 80-talet!"

Om nu Anna Wiklund vetat om detta i ungefär 32 år måste man ju ställa sig frågande till varför hon då valde  att gå in i ett allianssamarbete med FP, som enligt henne var dömt att misslyckas redan från början?

De kanske mest intressanta uttalandena stod nog i alla fall Bosse Reinholdsson för. Bland annat menade han:

"Det är egendomligt att alliansen kan fungera i regeringen och landstinget men inte i Enköping - man måste ställa sig frågan vad det beror på."

Ett svar kan ju vara att alliansen både i regeringen och i landstinget fördelat framskjutande poster på ett mer rättvist sätt. För precis som Reinholdsson själv tydligt påpekar har FP inte ens fått ordinarie platser i fem av sju nämnder utan enbart ersättarplatser.

KD själva däremot har fått TVÅ ordförandeposter  i två av de "tyngsta" nämnderna - social samt vård och omsorg! Ändå var FP större än KD vid valet 2010. Så fungerar den demokratiska processen inom den moderatledda alliansen!

Att det inte heller varit förhandlingsbart ens i de samtal man haft den senaste tiden blir också väldigt tydligt i Reinholdssons uttalande där han säger:

"Och det förhållandet kan man inte rubba på!"

Anna Wiklund menar i sin tur att det är ett givande och ett tagande. För gemene man blir det mer och mer uppenbart att FP har fått ge utan att ges möjlighet att få.

Wiklund säger också att FP inte gjort något större väsen av sig "bortsett från det om utmanarrätten i förra veckan." Sanningen är väl kanske att inte ens det har FP fått stå för själva utan blivit "serverade" av den moderatledda allliansen (en högst personlig spekulation utifrån information jag erhållit).

Det är också intressant att Bo Reinholdsson anser sig sitta inne med kunskap om hur förhållandena är inom Folkpartiet. Han uttrycker det genom att säga:

"Jag vet att folkpartiet har problem inom partiet."

Ändå har FP lyckats enas kring ett av de viktigaste besluten för partiet under denna mandatperiod - att inte fortsätta samarbetet med den moderatledda alliansen!

Det är även lite spännande att Reinholdsson är oroad för vad FP:s väljare ska säga och han uttrycker sin oro på följande sätt:

"Vill de att deras parti ska gå in i vänstern?"

Varken Reinholdsson eller någon annan ur den moderatledda minoriteten behöver oroa sig för att FP kommer att bli varken  "socialister", "illröda", "kommunister" eller ens "nazister"!

Jag är övertygad om att FP inte kommer att vika från sin ideologi eller sin politik. Partiet kommer med största sannolikhet även fortsättningsvis att stå upp för sina liberala värderingar.

Däremot har man uttryckt det i att man är beredda att hitta ett brett samarbete för Enköpings bästa. Det har partiet redan visat exempel på!

Helena Proos slår verkligen huvudet på spiken när hon säger:

"Vi kan inte fortsätta så här! Någon måste ta ansvar för kommunen. Många diskussioner förs och jag vet att flera är intresserade att ta det ansvaret!"

/Matz


2 kommentarer:

 1. Heder åt folkpartiets representanter som står upp för sina åsikter och inte viker ner sig trots den moderata bombmattan av personangrepp och lögner.

  Det finns en stor vrede ute på landsbygden runt Enköping över hur den moderatledda alliansen har lekstuga och slarvar bort skattepengar utan att förbättra för de kommuninvånare som inte är högavlönade och bor i nybyggd villa.

  Än så länge har denna vrede mest visat sig som knutna nävar i fickan men fler och fler börjar nu ta initiativ som syftar till att få bort Anna W & Co vilket jag tror vore bra för kommunen.

  Tyvärr börjar dock tjafset i den politiska sandlådan (läs bara alla insändare i EP från ledande moderater, skrämmande att kommunala beslutsfattare kan uttrycka sig så nedlåtande och barnsligt) och den bristande långsiktighet som det innebär avseende kommunens utveckling att påverka företagens vilja att både nyanställa och utveckla sin verksamhet här i Enköping.

  Sen märks en klar nedgång i det engagemang som många eldsjälar lägger ned, oftast helt ideellt, i kulturella och idrottsliga aktiviteter då kommunen väljer att inte lyssna på de konstruktiva förslag som kommer från kultur- och föreningsliv och sedan stryper bidrag och anslag.

  Se bara hur Cityföreningens och Totte Wallins förslag till utveckling av city hånas av Bengt-Åke Gelin och hur den fantastiska kulturpärlan Grönsöö helt ignoreras i upplevelsenämnden - tråkigt.

  Åter igen, heder åt folkpartiet som vågar ta obekväma beslut med Enköpings bästa för ögonen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan inte annat än hålla med! Det räcker inte längre med att åka runt i kommunen och sätta ner spaden i marken för att få publicitet. Här krävs handlingkraftigt ledarskap och långsiktigt ansvarstagande där det inte stannar vid ceremoniella spadtag som inte leder till något mer än små gropar och potthål i kommunen.

   Helena Proos har redan sagt att hon är beredda att ta det ansvaret och jag backar upp henne till 100%!

   /Matz

   Radera

AddThis

Share |