onsdag 18 april 2012

Alliansens illusioner

Jag har alltid fascinerats av illusionister. Någon som kan få oss att länge gå och grubbla över hur de får saker och ting att försvinna eller rättare sagt får oss andra att tro på något som inte är sant!

Det är också lite så jag ser på hur de fyra allianspartierna arbetar på de tre politiska nivåerna just nu - regeringen, landstinget och kommunen!

Bara de två senaste dagarna har vi på EP:s debattsida fått läsa artiklar signerade av representanter från de fyra borgerliga partierna. Igår var det fyra landstingsråd som signerade en gemensam artikel om höjd landstingsskatt - till synes helt överens.

Dagen innan kunde vi läsa om hur Bo Reinholdsson öppet förklarade hur KD hotats om uteslutning om man inte gick med på skattehöjningen. Det försökte man nu alltså trolla bort!

Idag är det till och med fem riksdagsmän/kvinnor från de fyra partierna som skriver en debattartikel om "att det ska löna sig att arbeta i Sverige". (För säkerhets skull trollade man fram två moderater för att markera maktfördelningen!)

Det blir ju extra spännande att centerns representant är Enköpings egen Solveig Zander vars parti nyligen gick ut och krävde lägre ingångslöner för unga. Det står ju även FP för, som dessutom har uppmanat sina representanter i de 100 största kommunerna i landet att driva den frågan. Detta har helt trollats bort i debattartikeln!

Hur det ser ut i Enköpings kommun kan ju ingen ha undgått vid det här laget. De fyra borgerliga partierna förhandlar FORTFARANDE för att försöka få till ett nytt samarbete. Med tanke på vad moderaterna har för uppfattning om och vad man kallat folkpartiet för tidigare samt att nu centern går ut med att man inte tänker släppa några poster till FP ser det ju inte ut att gå så bra! Här letar man alltså fortfarande efter rätt trollformel!

Alla vi som sitter i publiken är fullt medvetna om att det är uppenbara samarbetsproblem mellan allianspartierna på alla tre nivåer. Statsminister Reinfeldt vill exempelvis inte veta av C och FP:s lönedumparpolitik. KD ville inte ha någon skattehöjning i landstinget. Och i kommunen - ja, där är det ju som det är!

Skillnaden mellan en riktig illusionist och den allt mer splittrade alliansen är att trollkarlens illusioner får en att häpna och fascineras med förtjusning medan de borgerliga politiska trollkarlslärlingarna har mycket kvar att lära innan de kan trollbinda sin publik!

I valrörelsen lockade moderaterna sina väljare med Tobbe Trollkarl och det verkade ju ha varit ett lyckat drag! Kanske är det dags för partiet att återuppta den kontakten för att finslipa på sina trollformler och få till ett allianssamarbete - fast alla kommer ändå veta att det bara är ännu ett försök till en lättavslöjad illusion!

/Matz

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

AddThis

Share |